Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 5:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 Czy cierpienie jest zasluga? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy cierpienie jest zasluga?
Ja też widzę sporo sensu. Ale widzę zarazem ogromne luki logiczne no i nie wierzę, choćbym nawet chciał.Nie mówię o wierze w Siłę Wyższą, bo taką w zasadzie wyznaję, czyli mam. Nie wierzę w nauki KK.
W tej " nie przegranej/wygranej "dawno ubiegł cię Pascal.
Oczywiście że opłaca się wierzyć. Wiem, ale to mi nie pomaga.

So sie 09, 2025 20:30

Wiara w Siłę Wyższą, to tylko pierwszy krok. Wiara Sile Wyższej, to kolejne kroki.

So sie 09, 2025 21:33

A po mojemu, pierwszy krok ku Sile Wyższej, to powiedzieć pa pa dzieciaczkowym mrzonkom.

N sie 10, 2025 7:25

@Witoldzie drogi :) Powtarzasz się troszkę już 8)

N sie 10, 2025 9:21

Witold33 napisał(a):
Ja też widzę sporo sensu. Ale widzę zarazem ogromne luki logiczne .

Co powinien uczynić chrześcijanin dla bliźniego - błądzącego duchowo, który kurczowo trzyma się logiki rozumu ?

Może tylko się o niego się modlić. Ona sprawi, że Bóg może zastosować nadzwyczajne środki. Dziękuje za ten dar tym co mi go wymodlili …
To jest brama do oczyszczenia i zanurzenia się w głąb siebie samego. Poznania ego - ja i znalezienia skutecznego oręża do jego pokonania …
Ino trzeba się właściwie „odżywiać”… i pamiętać - Jesteś wyjątkowy i niepowtarzalny w oczach Boga, więc nigdy nie porównuj się z innymi …

Ps.
Moja metoda walki bez walki jest taka:
nigdy nie odpowiadam od razu, nie pisze, nie działam - bo pierwszym w kolejce do reakcji na akcje jest zawsze ego kierujące się emocjami.
Po 9 minutach, 90 minutach, 9 dniach lub 9 latach gdy emocje wyparują a ono jest już zmęczone czekaniem i odwlekaniem działania - traci zainteresowanie tematem … i odchodzi …
Wtedy do głosu dochodzi prawdziwe Ja … z pozytywnymi emocjami …

N sie 10, 2025 11:50

Trochę to robotyczne, trochę czytankowe. Gdyby wszyscy tak podchodzili do wszystkiego - nie powstałaby wielka literatura, poezja, kinematografia. Jeśli tak ma być w Niebie - nawet miesiąc byłby nieznośny, nie mówiąc o tysiącleciu, o wieczności zapominając.

N sie 10, 2025 17:35

Bez przesady - to moja metoda. Ty możesz nadal upijać się pięknem tego przemijającego ziemskiego świata … i nic nie musisz. Ino niczym nie różnisz się od alkoholika, bo też jesteś… uzależniony.
Wiele osób, które posiadają wiedzę książkową, cierpi na niedostatek inteligencji emocjonalnej pozwalającej panować nad swoim zachowaniem. Jeżeli jest niska, lęk przed utratą tego świata (pustelnia), może spowodować obsesje, która zatruje życie a w końcu zamieni się w stadium psychicznego uwikłania. Doprowadzi to do tego, że nie będzie można podejmować samodzielnych decyzji będących w sprzeczności z logiką rozumu.
Po co kogoś zakuwać w kajdanki skoro można być więźniem własnego umysłu - jego niewolnikiem …
Ps.
Pan Jezus mówił: „Pamiętajcie o uwięzionych, jakbyście byli sami uwięzieni” (Hbr 13,3).
Odwiedziłem, więc czas się rozstać …

Pn sie 11, 2025 6:27

A nie widzisz, że cała Ewangelia Nowego Testamentu to próba zniewolenia człowieka , którego Bóg jak trzeba dla przetrwania stworzył , wtłoczenia w komunijny garniturek i osaczenia nierealnymi postulatami , które jako naddatek Dekalogu wykoncypował KK?

Pn sie 11, 2025 7:30

Witold33 napisał(a):
A nie widzisz, że cała Ewangelia Nowego Testamentu to próba zniewolenia człowieka , którego Bóg jak trzeba dla przetrwania stworzył , wtłoczenia w komunijny garniturek i osaczenia nierealnymi postulatami , które jako naddatek Dekalogu wykoncypował KK?

Napisałem, że się rozstajemy a Ty jak namolny alkoholik mówisz: „chodź jeszcze się napijemy” … Wróć jak wytrzeźwiejesz …

Pn sie 11, 2025 8:17

Vaya con Dios.....

Pn sie 11, 2025 15:35

Witold33 napisał(a):
Vaya con Dios.....

Bóg zapłać!

Pn sie 11, 2025 16:53

Więcej szacunku. Skoro należy mówić "z Panem Bogiem", to siłą rzeczy również " Panie Boże zapłać".
Tak tak/nie nie.

Pn sie 11, 2025 22:11

Witold33 napisał(a):

Aż dziw, że Ta Ewangelia wyzwoliła ludzkość ze szponów pogaństwa.
Nawet dziś, mimo rozpadającej się Europy, pogańskie ludy do niej migrują i szukają lepszego losu przynajmniej w jej ruinach.

Wt sie 12, 2025 12:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7