Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 20, 2025 11:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Romantyczna miłość w Niebie 
Autor Wiadomość

Post Re: Romantyczna miłość w Niebie
andej napisał(a):
Co do młodzieńca mylicie się obaj. Jezusowi wcale nie chodziło o to, aby się pozbył wszystkiego. To była próba, czy jest na to gotowy. To był test na to, co jest dla niego najważniejsze. Czy posiadanie majątku i zarządzanie nim, czy rzucenie wszystkiego i apostołowanie.
Osobiście przekonany jestem, że gdyby wyraził gotowość (tak jak Abraham), to Jezus by go pobłogosławił. I ukierunkował, jak z największym pożytkiem dla ubogich, pracowników i niewolników gospodarować i głosić Królestw Boże.

Absurd. Gdyby bogaty młodzian okazał autentyczną gotowość bezrozumnego wyzbycia się wszystkiego w try miga - czy byłby później wiarygodny dla swoich partnerów handlowych? Kredytodawców, zatrudnionego personelu? Własnej rodziny?

Pt sie 01, 2025 7:34

Witold33 napisał(a):
andej napisał(a):
Co do młodzieńca mylicie się obaj. Jezusowi wcale nie chodziło o to, aby się pozbył wszystkiego. To była próba, czy jest na to gotowy. To był test na to, co jest dla niego najważniejsze. Czy posiadanie majątku i zarządzanie nim, czy rzucenie wszystkiego i apostołowanie.
Osobiście przekonany jestem, że gdyby wyraził gotowość (tak jak Abraham), to Jezus by go pobłogosławił. I ukierunkował, jak z największym pożytkiem dla ubogich, pracowników i niewolników gospodarować i głosić Królestw Boże.

Absurd. Gdyby bogaty młodzian okazał autentyczną gotowość bezrozumnego wyzbycia się wszystkiego w try miga - czy byłby później wiarygodny dla swoich partnerów handlowych? Kredytodawców, zatrudnionego personelu? Własnej rodziny?

Dla Jezusa byłby wiarygodny.

Śr sie 06, 2025 14:04

OK. Masz rację. Dla Jesusa zaparłby się całej reszty. Himalaje egoizmu i alienacji. I myślisz serio, że to podobałoby się Jezusowi? Po co psuć Dzieło Ojca? Oczekiwać obcych człowieczeństwu , wrogich dla społeczności zachowań ?
Co Jezusowi z tego?

Co Bogu z nieludzkiej , robotycznej postawy Abrahama?

A co apologetom z czynienia z Boga i Jego Syna odklejonych alienów?

Cz sie 07, 2025 7:53

Witold33 napisał(a):
Oczekiwać obcych człowieczeństwu , wrogich dla społeczności zachowań ?

A gdyby młodzieniec nie dotarł nawet do domu np. zostałby po drodze ograbiony i śmiertelnie ugodzony? Co z rodziną, co z kredytobiorcami lub jego personelem...
No cóż sam wybrał śmierć na wieki nie zdając sobie sprawy, że może ona nadejść prędzej niźli się spodziewa.
Witold33 napisał(a):
Co Bogu z nieludzkiej , robotycznej postawy Abrahama?

Bóg uczynił wszystko dla własnej i Syna chwały, a tą chwałą są Ci którzy Syna wybrali.

Cz sie 07, 2025 8:32

Saqura napisał(a):
Bóg uczynił wszystko dla własnej i Syna chwały, a tą chwałą są Ci którzy Syna wybrali.
Ano, nie. Bóg nie jest narcyzem, aby czynić coś dla swojej chwały.

Cz sie 07, 2025 12:31

Ciepło, ciepło, coraz cieplej. Infantylizowanie, uczłowieczanie Boga świadectwem ludzkich deficytów wyobraźni.

Cz sie 07, 2025 13:16

Idący, dlaczego nie rozważasz przystąpienia do zgromadzenia bardziej konsekwentnego, bliżeszego ewangelii jak np. Bractwo Szwajcarskie? Uznają oni zwierzchnictwo Papieża.

So sie 16, 2025 21:34

Tak ino gwoli ciekawości, parę pytań:
Co to jest Bractwo Szwajcarskie?
Na jakiej ewangelii się opierają i dlaczego nie na Ewangelii?
Chyba, że z tą Ewangelia to tylko błąd ortograficzny.

N sie 17, 2025 6:40

Szczerbina napisał(a):
Idący, dlaczego nie rozważasz przystąpienia do zgromadzenia bardziej konsekwentnego, bliżeszego ewangelii jak np. Bractwo Szwajcarskie? Uznają oni zwierzchnictwo Papieża.

Czy możesz wyjaśnić, skąd ten pomysł?
W czym widzisz niekonsekwencje (i wobec czego)?
Czy możesz w czym to Bractwo Szwajcarskie jest bardziej konsekwentne?
I jakieś info, na temat tego Bractwa. Czy chodzi o Bractwo Kapłańskie Świętego Piusa X?
Czy należysz do nich, skoro tak napisałeś?

N sie 17, 2025 11:33

Tak, mam na myśli dokładnie to zgromadzenie. Funkcjonują oni na obrzeżach KK, jednak ciągle w nim formalnie są, sprzeciwiają się modernizmowi, krytykują niektóre postanowienia SWII i uważają, że pogłębiły one kryzys Kościoła. Powiedziałeś, że nie że wszystko co ma aktualnie miejsce w kościele, również w kwestii kierunku doktryny Tobie odpowiada, lecz nie masz gdzie pójść, nie ma alternatywy. Dlatego proponuję Tobie to zgromadzenie jako miejsce w KK, jednak bardziej konserwatywnym jego skrzydle.

Pn sie 18, 2025 16:45

Szczerbina napisał(a):
Powiedziałeś, że nie że wszystko co ma aktualnie miejsce w kościele, również w kwestii kierunku doktryny Tobie odpowiada, lecz nie masz gdzie pójść, nie ma alternatywy. Dlatego proponuję Tobie to zgromadzenie jako miejsce w KK, jednak bardziej konserwatywnym jego skrzydle.

Lefebryści mają nieuregulowany stosunek do Kościoła, choć uznają (w jakiś sposób) władzę papieża.
Rzeczywiście są zakonserwowani w XIX wieku. Nie potrafią zrozumieć Nauki Chrystusa, której motywem naczelnym była miłość i miłosierdzie. A nie surowość.
Gdy w latach sześćdziesiątych wprowadzano sukcesywnie postanowienia SVII, oczekiwałem na nie. Przyjmowałem z ciekawością i zadowolenie. Z pewnymi wyjątkami. Np. procesyjna forma przystępowania do komunii świętej, niezbyt mi się podoba. A także stawanie tyłem do tabernakulum. A poza tym, same pozytywy.
Prawdę rzekłszy, spodziewałem się dalej idących zmian. Takie opinie panowały w środowisku inteligencji katolickiej. M.in. spodziewałem się zniesienia obowiązkowego celibatu. I dziwię się, że tego nie uczyniono. Sądzę, że to nieuniknione.
Jestem przeciwny modernizmowi. Ale Kościół żyje. Każdy żywy organizm musi się adaptować. Zachowywać niezmienny rdzeń, pryncypia, to co najbardziej istotne. Czyli treść. A formy powinny ewoluować.
Dodam jeszcze uwagę, że kwakrzy są jeszcze surowszymi konserwatystami niż lefebryści. Uważam, że przeginają. Choć jednocześnie uważa, że jest w tym jakieś piękno.
Gdybym miał być konserwatystą, to za sensowne uznałbym powrót do zasad Kościoła pierwszych trzech wieków. Ale to jest niewyobrażalne.

Pn sie 18, 2025 17:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6