Romantyczna miłość w Niebie
Autor |
Wiadomość |
Atimeres
|
 Re: Romantyczna miłość w Niebie
Witold33 napisał(a): Gorąco polecam : https://docer.pl/doc/n50vv1sPrzeczytaj chociaż początek. Lem wykpiwa infantylizm kleru i trzódki, a zarazem podziwia jedyny możliwy świat jaki dało się stworzyć. Lem to przecież takie sobie "fantasy! Na nie się powołujesz - to wymowne! Tyle tylko warta cała antychrześcijańska literatura?
|
Pt paź 17, 2025 6:36 |
|
|
|
 |
Witold33
|
To realistyczne, wnikliwe spojrzenie myślącego człowieka na świat starodawnych bajeczek i dydaktycznych smrodków. Dla dziatwy.
|
Pt paź 17, 2025 7:45 |
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): Witold33 napisał(a): Gorąco polecam : https://docer.pl/doc/n50vv1sPrzeczytaj chociaż początek. Lem wykpiwa infantylizm kleru i trzódki, a zarazem podziwia jedyny możliwy świat jaki dało się stworzyć. Lem to przecież takie sobie "fantasy! Na nie się powołujesz - to wymowne! Tyle tylko warta cała antychrześcijańska literatura? Staruszku gdzież takiemu jak piszesz „fantasy?” do tych przebierających nogami z ochoty głoszenia słowa bożego, umysłom czystym jak biała kartka w sprawach wiary? Lem, musiał się wspiąć na wyżyny, by głosić, jak piszesz swoje „fantasy?”. Białych karteczek nie uświadczysz, tuż po wyjściu z drukarni dostają się na misjonarski powielacz odbijający obraz węża kuszącego żebro Adama oblepione gliną. Naznaczeni takim znakami i im podobnymi, zostali bez mała wszyscy ludzie. Nieliczni zdają sobie z tego sprawę. Mam wrażenie, że Ty, mimo co by nie mówić starczego wieku, masz problem, wielki problem z uświadomieniem sobie tego.
|
Pt paź 17, 2025 8:07 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Witold33 napisał(a): Gorąco polecam : https://docer.pl/doc/n50vv1sPrzeczytaj chociaż początek. Lem wykpiwa infantylizm kleru i trzódki, a zarazem podziwia jedyny możliwy świat jaki dało się stworzyć. Lem to przecież takie sobie "fantasy! Na nie się powołujesz - to wymowne! Tyle tylko warta cała antychrześcijańska literatura? (? ? ?) Naznaczeni takim znakami i im podobnymi, zostali bez mała wszyscy ludzie. Nieliczni zdają sobie z tego sprawę. Mam wrażenie, że Ty (? ? ? ) masz problem, wielki problem z uświadomieniem sobie tego. Choroba wszystkich, czy niemal wszystkich ludzi jest w medycynie uważana za normalność!
|
Pt paź 17, 2025 8:41 |
|
 |
Witold33
|
Gen Boga?
|
Pt paź 17, 2025 8:50 |
|
|
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): Gorąco polecam : https://docer.pl/doc/n50vv1sPrzeczytaj chociaż początek. Lem wykpiwa infantylizm kleru i trzódki, a zarazem podziwia jedyny możliwy świat jaki dało się stworzyć. Promowany mocno w czasach "nieboszczki komuny" Odrzuca mnie.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pt paź 17, 2025 19:38 |
|
 |
Witold33
|
Twoja strata. Masz alternatywną propozycję? Jako dziecko czytałem Kossak-Szczuckiej Szaleńców Bożych a nieco później Krzyżowców.
|
So paź 18, 2025 8:11 |
|
 |
Idący
|
mareta napisał(a): Promowany mocno w czasach "nieboszczki komuny" Odrzuca mnie. Lem promowany był nie tylko ze powodu swojego ateizmu. Ale dlatego, że był jednym genialnych pisarzy. Na dodatek był promowany pomimo tego, że w swych wizjach często bardzo ostro krytykował panujące w Polsce stosunki społeczne i polityczne przedstawiając ich karykatury na łamach powieści.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So paź 18, 2025 8:43 |
|
 |
Witold33
|
Lem żadnym ateistą nie był. Jak się wczytać - był agnostykiem. Na ateistę miał zbyt dobrze funkcjonującą umysłowość. Kpił nie z Boga, a z durnych i hipokryzyjnych pasterzy. Z infantylnych interpretacji Boga i Jego Zamysłów. Owszem, napisał kilka opowiadanek wykpiwających USA z lat 50-tych, ale po pierwsze bylo co wykpiwać (nachalna konkurencja między kościołami), po drugie były to bardziej kpiny z tego, jak czerwoni szczuli na Zachód. Także w filmie Kto sieje wiatr - 15.30 tvpKultura przeciwnik dewota Brady'ego Drummond, grany przez Spencera Tracy nie jest ateistą, bo na to za mądry. Jest agnostykiem, jeśli nie deistą.
|
So paź 18, 2025 13:07 |
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): Twoja strata. Masz alternatywną propozycję? Jako dziecko czytałem Kossak-Szczuckiej Szaleńców Bożych a nieco później Krzyżowców. Przeżyję, są inni autorzy. Czytałam kilka pozycji Kossak-Szczuckiej.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
N paź 19, 2025 17:22 |
|
|
|