|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Wierzyć ...
Jestem ciekaw jak w jednym zdaniu zdefiniowali byście słowo "wierzyć". Tylko nie "wierzyć w boga" lecz samo "wierzyć". Co wg was oznacza to słowo. ?
|
N paź 01, 2006 19:57 |
|
|
|
 |
danbog
|
Dla mnie wiara to założenie czegoś z góry .
Albo inaczej .
Wiara to prognozowanie brakujących elementów "układanki" naszych doznań , nadających tej ukłdance zrozumiały kształt.
Wiara religijna jest szczególnym przypadkiem wiary , sprowadzającym się do uznania jakiegoś założenia za niepodważalne [ pewnego sposobu organizacji "puzli" w "układance"] , nawet jeśli przeczą temu obserwacje.
Wiara w sensie religijnym to wiara dla samej siebie , wiara która utraciła sens dla którego została przyjęta.
|
N paź 01, 2006 20:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie wierzyć oznacza mieć nadzieję. Wierzyć komuś: mieć zufanie.
Wiara w Boga może oznaczać jedną z tych dwóch możliwości. W drugim znaczeniu jednak wiara w Boga jest dużo trudniejsza, a dla wielu nieosiągalna.
|
N paź 01, 2006 21:04 |
|
|
|
 |
" Krzysztof "
|
Wedlug mnie wierzyc - przyjac do wiadomosci istnienie tego w co lub w kogo wierzymy oraz uznac tego prawdziwosc, mimo czasami nie wystarczajacych dowodow materialnych.
_________________ Ave, María, grátia plena, Dóminus tecum;
benedícta tu in muliéribus,
et benedíctus fructus ventris tui, Iesus.
|
N paź 01, 2006 21:16 |
|
 |
Mark Zubek
|
Wiara to zysk lub strata.
Brak wiary to sama strata.
|
N paź 01, 2006 21:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie wierzyć, to po prostu uznać za prawdę poglądy innych ludzi. Czyli przyjąć dokładnie identyczne poglądy jak mają inni.
|
Pn paź 02, 2006 18:36 |
|
 |
Synek
|
Aztec pyta (o ile to dobrze zrozumialem)
o definicje slowa "wierzyc" w potocznym znaczeniu tylko,
wylacza z tego wiare w Boga i slusznie, bo ta jest specyficznie uwarunkowana i przekracza kryteria tej zwyklej wiary, jesli tak rzec mozna...
A w tym wypadku, tej zwyklej wiary, wierzy i wierzymy, a wcale sobie z tego ani sprawy nie zdawamy...wierzymy nieraz az za duzo, az do naiwnosci...
Przewaznie, czego sam nie doswiadczam, w to wierze drugiemu, o ile umiem zastosowac do tego kryteria prawdopodobienstwa...
Synek
_________________ śmiech to zdrowie
|
Pn paź 02, 2006 19:17 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Może ktoś uzna to za slang, ale posłużę się słowami pewnej piosenki:
Wierzyć - to znaczy chodzić po wodzie, chodzić za Jezusem kiedy lepiej jest lub kiedy gorzej.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn paź 02, 2006 19:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wiara to wiara
wszyscy idziemy do nieba
|
Pn paź 09, 2006 21:00 |
|
 |
No
|
Cytuj: wszyscy idziemy do nieba
albo do piekła... ?
|
Pn paź 09, 2006 21:04 |
|
 |
Maverick
|
Wiara jest to argument ulubiony przez wszystkich wierzacych aby udowodnic, ze to oni wlasnie maja racje.
Lub tez w bardziej zyciowym ujeciu jest to liczenie, ze cos sie stanie i przewaznie staje sie to gdy jest juz za pózno.
A tak na powaznie jest to takie polaczenie zaufania i pewnosci, lub cos pomiedzy tymi dwoma.
|
Pn paź 09, 2006 23:35 |
|
 |
anochi
|
Ujela mnie definicja Marka. Naprawde piekna i moge sie pod nia podpisac, az powtorze jeszcze raz.
Wiara to zysk lub strata.
Brak wiary to sama strata.
|
Pn paź 09, 2006 23:43 |
|
 |
tommy
|
Mark Zubek napisał(a): Wiara to zysk lub strata. Brak wiary to sama strata.
Wy naprawde nigdy nie zostawicie w spokoju tego blednego Zakladu Pascala, nie?
Wiara to przekonanie co do tego, ze jakis(jakikolwiek) poglad jest prawdziwy. I tyle.
|
Wt paź 10, 2006 7:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|