Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 12, 2025 6:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Co mówi diabeł? Czyli błogosławiony grzech. 
Autor Wiadomość

Post Co mówi diabeł? Czyli błogosławiony grzech.
Diabeł mówi; WY IDIOCI!!! Nie myślcie sobie w swojej wygodzie, że wasze obecne poglądy są jedyne i ostateczne.

Rola tak zwanego zła polega na tym, że przypomina ono o tym, że dobro jest głupie jeśli jest samo, że dobro bez zła nie może istnieć, że zło rodzi świadomość i możliwość doświadczania dobra, że bez zła na zawsze pozostalibyśmy zwierzętami.

Tym właśnie jest zrywanie jabłka z drzewa wiadomości dobrego i złego.

Kto nie zerwie w końcu własnego jabłka, ten nigdy nie stanie się człowiekiem.

Błogosławiony diabeł.
Błogosławione zło.
Błogosławiony grzech.

Błogosławiony trójkąt prowadzący do dobra.

Pt lip 07, 2006 0:11

A to co powyżej...
Jak dla mnie - diabeł mówi właśnie: jestem konieczny, spróbuj zła, wybierz sam. Masz rację - od Adama i Ewy to jedna sztuczka.

Równie dobrze mógłbyś kogoś częstować zepsutymi i zapleśniałymi potrawami z tekstem: spróbuj, a może są dobre? jak będziesz miał biegunkę przez trzy dni to się przekonasz, że na pewno były złe i wybierzesz. Póki nie spróbujesz, nie możesz wybrać.

Muszę zabić, żeby stwierdzić: "nie będę zabijać"? Muszę ukraść, żeby stwierdzić: "nie będę kraść"? Muszę zdradzić, żeby stwierdzić: "będę wierny"? Nie uważasz, że to absurd?

Zło nie jest konieczne. Ściśle rzecz biorąc - zło nie istnieje. Nie jest alternatywnym bytem. Zło jest jedynie brakiem dobra. I nigdy nie jest drogą do dobra.

Pt lip 07, 2006 7:00

Diabeł mówi;

Skąd wiesz co diabeł mówi? :o
Cytuj:
bez zła na zawsze pozostalibyśmy zwierzętami.

To już nie jesteśmy?

Cytuj:
Tym właśnie jest zrywanie jabłka z drzewa wiadomości dobrego i złego.

Kto nie zerwie w końcu własnego jabłka, ten nigdy nie stanie się człowiekiem.

Błogosławiony diabeł.
Błogosławione zło.
Błogosławiony grzech.

Błogosławiony trójkąt prowadzący do dobra.

Czy diabeł nie może mówić prościej o co mu chodzi? :?

Pt lip 07, 2006 12:44

Diabeł mówi, przede wszystkim, że on jest najważniejszy i wszystko ma służyć jego egoistycznym zachciankom, dlatego naiwni są ci ktrzy myslą, że coś zyskają na współpracy z nim. :?

Pt lip 07, 2006 13:40

- Jam częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.

Pt lip 07, 2006 13:58

Diabeł mówi, przede wszystkim, że on jest najważniejszy i wszystko ma służyć jego egoistycznym zachciankom, dlatego naiwni są ci ktrzy myslą, że coś zyskają na współpracy z nim. :?

Ja bardziej odnoszę wrażenie, że mówi - rób co chcesz, możesz, korzystaj ze wszystkiego, po co tylko możesz sięgnąć.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt lip 07, 2006 14:33
Zobacz profil WWW

Ja bardziej odnoszę wrażenie, że mówi - rób co chcesz, możesz, korzystaj ze wszystkiego, po co tylko możesz sięgnąć.

Tak mówi. Po to, żeby zrobić Bogu na złość.

Pt lip 07, 2006 16:35

Usprawiedliwianie, a nawet "błogosławienie" zła jest fałszywe.
Zło chce uczynić zło i tylko zło wyłącznie, ale jego porażka polega przede wszystkim na tym, że Bóg ze zła potrafi wyprowadzić dobro, wbrew intencji zła.

Jak w wierszu ks.Twardowskiego:
"....Aby wierzyć naprawdę, ktoś nie wierzyć zaczął."
tylko że to jest tak, że zły chce by człowiek przestał wierzyć na zawsze, a Bóg potrafi jego plan zniszczyć i często człowiek wtedy powstaje mocniejszy w wierze.

Samemu zdarzyło mi się nie raz upaść i powstać mocniejszym, ale nie dziękuję sprawcy upadku, tylko wielbię Tego który mnie podniósł i umocnił.

Pt lip 07, 2006 18:42

Zło chce uczynić zło i tylko zło

Jak zło może czegoś chcieć :)
Cytuj:
że Bóg ze zła potrafi wyprowadzić dobro, wbrew intencji zła.

A z dobra można wyprowadzić zło wbrew intencji dobra Szatan :-D ?
To działa w obie strony.

Pt lip 07, 2006 19:05

Samemu zdarzyło mi się nie raz upaść i powstać mocniejszym, ale nie dziękuję sprawcy upadku, tylko wielbię Tego który mnie podniósł i umocnił.

Co za zawstydzający brak wiary we własne siły! Sam się podniosłeś [do swej wcześniejszej kondycji] lecz nie chcesz wierzyć we własną moc. :-)

Co do "błogosławionych trójkątów" [i innych figur geometrycznych], to stwierdzam, iż z mojego punktu widzenia jest to totalny absurd. Nie ma dobra i zła [abstrakcja], są natomiast konkretne czyny i doświadczenia, które są interpretowane, jako "dobre" lub "złe", zgodnie z osobistą kondycją psychiczną, poglądami, siłą...

Pt lip 07, 2006 20:35

Cytuj:
Diabeł mówi; WY IDIOCI! Nie myślcie sobie w swojej wygodzie, że wasze obecne poglądy są jedyne i ostateczne.

Zatem stwierdza : Jesteście niedoskonali .

Cytuj:
Rola tak zwanego zła polega na tym, że przypomina ono o tym, że dobro jest głupie jeśli jest samo, że dobro bez zła nie może istnieć, że zło rodzi świadomość i możliwość doświadczania dobra, że bez zła na zawsze pozostalibyśmy zwierzętami.

Jeśli coś istnieje w dwuch stanach [ dobra / zła np. ] , to te dwa stany niejako definiują się nawzajem poprzez opozycje do siebie.
Gdyby jeden ze składników takiej binarnej pary przestał istnieć , to drugi pozostał by jako jedyny i nieuświadomiony byćmoże , ale zato wszechobecny. Nazwa stała by się zbędna , no chyba że filozofowie chcieli by nazwać jakoś prawa rządzące światem.

Moim zdaniem dobro jest takie samo niezależnie od istnienia / nieistnienia zła. Dobro to stan absolutnego zaspokojenia.

Stan ten jest człowiekowi niedostępny , z przyczyn zewnętrzych , jak i z powodu jego konstrukcji psychologicznej. Przynajmniej bez udziału substancji modyfikujących świadomość.

Pt lip 07, 2006 21:53

Gra słów. Pierwsze Zło ( miałem na myśli osobowe pisane z dużej litery) chce zła jako efektu swojego działania. Zwiodło Cię być może użycie tego wyrazu jako początku zdania.
Dalej:"A z dobra można wyprowadzić zło wbrew intencji dobra Szatan ?
To działa w obie strony."
Ja właśnie myslę, żę to nie działa w obie strony.

Rothein polemizuje ze mną:
"pawis-66 napisał:

Co za zawstydzający brak wiary we własne siły! Sam się podniosłeś [do swej wcześniejszej kondycji] lecz nie chcesz wierzyć we własną moc. "

Jeszcze raz przeczytaj uważnie tę moją wypowiedź. Specjalnie podkreśliłem pene wyrażenia.
Ja wierzę we własną moc, ale jednocześnie zdaję sobie sprawę skąd ona pochodzi, znam też swoje słabości i staram się je w sobie przezwyciężać.
Zacytuję tu jedną głęboką myśl: "Moc w słabości się doskonali".

"Kto ma uszy niechaj słucha"

So lip 08, 2006 15:18

Zwiodło Cię być może użycie tego wyrazu jako początku zdania.

Możliwe :)
Cytuj:
Ja właśnie myslę, żę to nie działa w obie strony.

Oczywiście,że działa czasem robisz coś dobrego np.pomagasz komuś ale potem okazuje się,że tylko mu tą swoją pomocą zaszkodziłeś zdaża się nie mówiąc już o tym czym podobno wybrukowane jest piekło :)

So lip 08, 2006 15:46

Jeszcze raz przeczytaj uważnie tę moją wypowiedź. Specjalnie podkreśliłem pene wyrażenia.
Ja wierzę we własną moc, ale jednocześnie zdaję sobie sprawę skąd ona pochodzi, znam też swoje słabości i staram się je w sobie przezwyciężać.
Zacytuję tu jedną głęboką myśl: "Moc w słabości się doskonali".

Skąd pochodzi Twoja moc? Bo moja pochodzi odemnie samego. Oczywiście na pewnym poziomie istniejemy tylko w relacjach, więc nie będe zgrywał pyszałka, który twierdzi że jest "samotną wyspą", ale za mój sukces mogę podziękowac tylko sobie. I tak samo za swoją porażke tylko ja jestem odpowiedzialny - nikt inny. Nie potrzebuję bogów, by wierzyć w siebie. Właściwie to żadna wiara, prócz wiary w siebie i swoje możliwości [i siebie i swoich możliwości znajomość], nie jest człowiekowi potrzebna by mógł żyć jak człowiek. Tyle teorii. W praktyce jednak dostrzegam że bardzo wielu ludzi nie potrafi właściwie egzystowac bez wiary w cokolwiek. Choćby była to wiara w Rozum. :-)

Przepraszam za offtop

Pozdrawiam

N lip 09, 2006 11:21

Valis - zło zaistniało w człowieku, bo pierwsi ludzie zwątpili w Boga, może przez znudzenie nadmiarem Dobra, niedostrzegali jego autantycznego Piękna, któe utracili.
Jednak, gdy zło przestanie istnieć Dobro wciąż bedzie tym samym, tym razem juz docenianym i kochanym po kres świata.

N lip 09, 2006 13:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona