Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 10:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
 czemu nie Wierzysz ? 
Autor Wiadomość

<<ja nie wierzę Pana boga chrześcijańskiego z dokładnie tych samych powodów, z których Ty nie wierzysz w Panów bogów Greckich. >>

bzdurki pagorki ... Ja Wierze dlatego iz Bóg Mi się Objawił i MNie Pociągnął do siebie .... Tobie nie może sie Objawić ... pytam z jakich powodów ... czasami jest to powod nie bo nie... czasami odstrasza przeszlosc a czasami cos innego wiec pytam co ? : )

# Enigma
<< jest jeden Bóg w trzech osobach, z czego każda z tych osób też jest Bogiem.
Normalny człowiek by pomyślał, że każda z tych osób jest jedną trzecią Boga calego albo skoro mamy 3 osoby, które są Bogami, tzn., że mam 3 bogów! >>

no własnie ... ale skoro Ojciec ma Boską Nuture i Zrodził Syna -- to Syn Jaką best jeden Bóg w trzech osobach, z czego każda z tych osób też jest Bogiem.
Normalny człowiek by pomyślał, że każda z tych osób jest jedną trzecią Boga calego albo skoro mamy 3 osoby, które są Bogami, tzn., że mam 3 bogów! miał Nature ? BOSKĄ !!!!!

# merkuriusz

<<ja uważam, że trzeba wierzyć w siebie. tylko ciężką pracą mozna coś osiągnąć...a nie ślęczyć przed obrazkiem.>>

hmmm. ciekawe ... pokójj na świecie , nawrocenie grzesznikow, skrucha w godz smierci, zdrowie ... no niew iem czy wierzac w siebie i praca mozna osiagnac to ... chyba ze praca jest Modlitwa... a tak to jest zwyczajna pycha... dibelski humanizm ktory stawia czlowieka w centrum wszechswiata zamiast Pana Boga ... a sprubuj choc raz przyrocic slepu wzrok ... gdzie twoja moc ?

<<nemonia >>

<< Każdy przecież wierzy.>>
nie zwsze

, << jest wszystkim i niczym jednocześnie,jest matematyką, wzorem fizycznym, czasem, punktem, jedenastym wymiarem, myślą. >>

to ci sie udało .. popierwse jak wszytskim to nie niczym ,, po zatym takie herezje jak panteizm wyszly z mody ... czy kamien tez jest bogiem ? nie ... dlatego ze Bóg to inaczej Najwyzszy Byt - Absolut ..

J<<o religia robi z Niego starca>>

Malarstwo a nie relligia,

<< z typowo ludzkimi cechami (oczywiście tylko pozytywnymi),>>

to nie jest tak .. to my mamy echy typoo boskie... nie zrozum mnie zle = ale Dobroć , MIłość to cechy Boskie - my jestesmy stworzeni na obraz Boży

<<który uśmiecha się, głaszcze nas po głowie i powtarza że wszystko będzie dobrze.>>

mowisz o diable ? bo Pan Bóg Chrześcijan tak nie mówi

<<Bóg chrześcijan jest zupełnie jak człowiek (to dla mnie nie do przyjęcia!!)>>

dla mnie tez !!!

<<daję się przekonywać>>

: ) nie przekonyac // ale poptotu wysłuchuje Prób ktore sa zgodne z Jego Wolą - " Czy Ojciec da wam kamien gdy prosicie o rybe "" - niedokladny cytat : )

<<chce aby go chwalono, wielbiono>>
a nie ma za co ? Przeciez Daje NAm Życie Wieczne !!!!!

<jest dobry (co to znaczy dobry?)>>

tzn zee Chce Dobra Dla Swych Dzieci - nie chce abys umarl sie potepil

<< pojęcie dobra i zła odnosi się tylko do człowieka, i poza nim nie funkcjonuje.>>

a zwierze ? [/quote][/b]

Pn kwi 02, 2007 12:05

Wiara jest łaską, w związku z tym, jeśli ktoś nie wierzy, powinien być to stan normalny.

Byłeś(aś) kiedyś w szpitalu psychiatrycznym? o ludziach tam mieszkajacych nie można powiedzieć, że są w stanie normalnym, stracili wiarę i nadzieje.

Wiara przecież nie jest wyłącznie wiarą w Boga. Przecież ona pociąga za sobą praktycznie wszystko: nadzieje na lepsze jutro, na powodzenie na miłość. Gdy człowiek straci ostatni promyk tego światła - znika. Człowiek zrobi wszystko, chwyci się każdej deski żeby tylko tej wiary nie stracić. "Wszak nawet złodziej wierzy, że ujdzie bez kary"

Cytuj:
Dobroć , MIłość to cechy Boskie

z Bogiem rozmawia się jak z człowiekiem, przypisując mu ludzkie cechy, to moje zdanie wynikające z obserwacji i przemyśleń. Dlaczego Bóg nie jest również złośliwy, zazdrosny itd. jak my jesteśmy? wiem, że to zasadnicze pytanie ale chyba jeszcze nikt na nie nie odpowiedział bez mieszania we wszystko szatana

Pn kwi 02, 2007 14:28

@sp: przed publikacją postu, może sprawdź najpierw jak on wygląda, co? Służy do tego opcja "Podgląd" obok przycisku "Wyslij".

Pn kwi 02, 2007 16:56

zauwaz ze prawie wszystkie plagiatu pochadza od Chrzescijanstwa - np islam - prorok fałszywy machomet miał objawienia niby od Św Anioła Gabriela

Twierdząc, że Mahomet był fałszywym prorokiem jesteś bardzo niegrzeczny wobec muzułmanów. Z tego co wiem oni uznają Chrystusa.

Pn kwi 02, 2007 19:48

sp napisał(a):
zauwaz ze prawie wszystkie plagiatu pochadza od Chrzescijanstwa - np islam - prorok fałszywy machomet miał objawienia niby od Św Anioła Gabriela

Twierdząc, że Mahomet był fałszywym prorokiem jesteś bardzo niegrzeczny wobec muzułmanów. Z tego co wiem oni uznają Chrystusa.

ten typ tak ma. Wyznaje jedną "właściwą" religię i inne go nie obchodzą. nie przyjmuje do wiadomości, że być może to właśnie islam jest religią właściwą i.. bluźni!

Pn kwi 02, 2007 20:33

Cóż byłby ze mnie za wierzący, gdybym dopuszczał możliwość prawdizwości "konkurencyjnej" religii. Moja wiara byłaby wteyd nic nie warta

Pn kwi 02, 2007 20:37

A ja się zawsze zastanawiam co robią niewierzący na takim forum jak to?

Czyżby wiedzieli podświadomie, że Bóg istnieje?

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Pn kwi 02, 2007 20:46

Można również spytać co robią wierzący na forum racjonalista.pl. Czyżby wiedzieli podświadomie, że boga nie ma? ;-)

Pn kwi 02, 2007 21:19

Można również spytać co robią wierzący na forum racjonalista.pl. Czyżby wiedzieli podświadomie, że boga nie ma? ;-)

to są zagubione owieczki Pana :D

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Pn kwi 02, 2007 21:24

znacie powiedzenie: "kto z kim przystaje takim się staje" ?

[G.K.Chesterton]

Pn kwi 02, 2007 21:28

Pierwszy raz posłużę się cytatem, bo bardzo mi się spodobała cała książka z której go biorę.
Terry Pratchett "Pomniejsze Bóstwa"

"Bóg. Bóg potrzebuje ludzi. Wiara jest pożywieniem bogów. Ale potrzebują także kształtu. Bóstwa stają się takie, w jakie ludzie wierzą, że być powinny. Dlatego bogini mądrości nosi pingwina. Coś takiego może się zdarzyć każdemu bóstwu. Powinna nosić sowę. Wszyscy o tym wiedzą. Ale pewien marny rzeźbiarz, który sowy znał tylko z opisów, spartolił posąg. Potem wkroczyła wiara i zanim kto zdążył się obejrzeć, bogini mądrości musiała dźwigać ptaka, który przez cały czas ma na sobie strój wieczorowy i śmierdzi rybami.
Człowiek nadaje bóstwu kształt, jakby wlewał galaretę do formy"

Pratchett to wspaniały humorysta, polecam wszystkim : )

Wt kwi 03, 2007 7:39
Zobacz profil WWW

1/. mam dość szerokie zainteresowania, również w zakresie filozofii i religii
a dyskusja z ludźmi o odmiennych światopoglądach jest ciekawa
2/. sądzę, że to forum odwiedzają również ci, którzy wciąż poszukują i wątpią i właśnie ich chciałbym skłonić do refleksji. Może będzie nas (ateistów) trochę więcej.

Czy również czytujesz i dyskutujesz na forach innych niż katolicka religii?

Wt kwi 03, 2007 8:08

Wt kwi 03, 2007 8:32

Cytuj:
Dobroć , MIłość to cechy Boskie

z Bogiem rozmawia się jak z człowiekiem, przypisując mu ludzkie cechy, to moje zdanie wynikające z obserwacji i przemyśleń. Dlaczego Bóg nie jest również złośliwy, zazdrosny itd. jak my jesteśmy? wiem, że to zasadnicze pytanie ale chyba jeszcze nikt na nie nie odpowiedział bez mieszania we wszystko szatana[/quote]

to nie jest tak ... Z Bogiem rozmawia sie jak z człowiekiem poniewaz jestesmy Stworzeni na Obraz Boży.. To Dobry Bóg Stworzył nas tak, abyśmy mogli Go Zrozumiec , z nim Rozmawiac ... tzn ze to nasze cechy( np Milosć i Dobroć ) sa Podobne do Boskich , a nie odwrotnie

Dlaczego Bóg nie jest złośliwy itp - bo to słabość ... proste ... Byc [/quote][/b]Doskonałym tzn miedzy innymi byc Cierpliwym , nie zloscic sie , - Taki Jest Bóg - Bo Jest Doskonały - my nie jestesmy doskonali ...

[/b]nospheratu

Cytuj:
Cytuj:

nie.. Tylko Chrzescijanie uznają Chrystusa tzn Jezusa Chrystusa za Prawdziwego Boga . To chyba normalne ... trzeba wiec moslic sie za braci ... no bo czlowiek przeciez sila umyslu nie sprawi ze uwierza 8) ,

Enigma

ten typ tak ma. Wyznaje jedną "właściwą" religię i inne go nie obchodzą. nie przyjmuje do wiadomości, że być może to właśnie islam jest religią właściwą i.. bluźni!
Cytuj:

Tylko Jedna Religia może być Prawdziwa .. jesli wyznajemy monoteizm ... dlaczego boo Tylko Jeden Jest Bóg ... wiecej Bóg skoro Jest Dobry - (a Jest - poznajemy to po Atrybutach, po tym iz ma Upodobanie w Harmoni, w Pieknej przyrodzie itp ) - Musi sie OBjawic swoim Stworzeniom - wiec nieakceptuje iz zadna religia nie jest Prawdziwa .Inne religiae to zwykły fałsz ... i tak mysli Buddyzm o islamie i na odwrot... czy religia islamu jest prawdziwa ? nie ... dlaczego ? np dlatego ze islamisci i muzulmanie dbaja o zew mise , dbaja o to aby piec razy dziennie klaniec sie , a nie dbaja o to aby powiedziec Dzieki Boże. Takiego czegos nie potrafie zaakceptowac

dobry_dziekan[b]

Człowiek nadaje bóstwu kształt, jakby wlewał galaretę do formy" [quote]

kolejne bzdurki pagorki duperelki kartofelki :)

Chrzescijanie Wierza w Takiego Boga Jaki Im się Objawił w ST i Jezusie Chrystusie . Nikt KSztałtował ... Nawet jesli czegos nie rozumiemy w Bilii to Wierzymy dlatego iż BÓG tak Powiedział - tzn ze wzgledu na sam autorytet BOga - Słowa Bożego.

Wt kwi 03, 2007 11:45

hej czemu nie ma funkcji edit ? i co to jest censored ?

Wt kwi 03, 2007 11:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona