Autor |
Wiadomość |
sp
|
# Aztec
<<ja nie wierzę Pana boga chrześcijańskiego z dokładnie tych samych powodów, z których Ty nie wierzysz w Panów bogów Greckich. >>
bzdurki pagorki ... Ja Wierze dlatego iz Bóg Mi się Objawił i MNie Pociągnął do siebie .... Tobie nie może sie Objawić ... pytam z jakich powodów ... czasami jest to powod nie bo nie... czasami odstrasza przeszlosc a czasami cos innego wiec pytam co ? : )
# Enigma
<< jest jeden Bóg w trzech osobach, z czego każda z tych osób też jest Bogiem.
Normalny człowiek by pomyślał, że każda z tych osób jest jedną trzecią Boga calego albo skoro mamy 3 osoby, które są Bogami, tzn., że mam 3 bogów! >>
no własnie ... ale skoro Ojciec ma Boską Nuture i Zrodził Syna -- to Syn Jaką best jeden Bóg w trzech osobach, z czego każda z tych osób też jest Bogiem.
Normalny człowiek by pomyślał, że każda z tych osób jest jedną trzecią Boga calego albo skoro mamy 3 osoby, które są Bogami, tzn., że mam 3 bogów! miał Nature ? BOSKĄ  !!!
# merkuriusz
<<ja uważam, że trzeba wierzyć w siebie. tylko ciężką pracą mozna coś osiągnąć...a nie ślęczyć przed obrazkiem.>>
hmmm. ciekawe ... pokójj na świecie , nawrocenie grzesznikow, skrucha w godz smierci, zdrowie ... no niew iem czy wierzac w siebie i praca mozna osiagnac to ... chyba ze praca jest Modlitwa... a tak to jest zwyczajna pycha... dibelski humanizm ktory stawia czlowieka w centrum wszechswiata zamiast Pana Boga ... a sprubuj choc raz przyrocic slepu wzrok ... gdzie twoja moc ?
<<nemonia >>
<< Każdy przecież wierzy.>>
nie zwsze
, << jest wszystkim i niczym jednocześnie,jest matematyką, wzorem fizycznym, czasem, punktem, jedenastym wymiarem, myślą. >>
to ci sie udało .. popierwse jak wszytskim to nie niczym ,, po zatym takie herezje jak panteizm wyszly z mody ... czy kamien tez jest bogiem ? nie ... dlatego ze Bóg to inaczej Najwyzszy Byt - Absolut ..
J<<o religia robi z Niego starca>>
Malarstwo a nie relligia,
<< z typowo ludzkimi cechami (oczywiście tylko pozytywnymi),>>
to nie jest tak .. to my mamy echy typoo boskie... nie zrozum mnie zle = ale Dobroć , MIłość to cechy Boskie - my jestesmy stworzeni na obraz Boży
<<który uśmiecha się, głaszcze nas po głowie i powtarza że wszystko będzie dobrze.>>
mowisz o diable ? bo Pan Bóg Chrześcijan tak nie mówi
<<Bóg chrześcijan jest zupełnie jak człowiek (to dla mnie nie do przyjęcia!!)>>
dla mnie tez  !
<<daję się przekonywać>>
: ) nie przekonyac // ale poptotu wysłuchuje Prób ktore sa zgodne z Jego Wolą - " Czy Ojciec da wam kamien gdy prosicie o rybe "" - niedokladny cytat : )
<<chce aby go chwalono, wielbiono>>
a nie ma za co ? Przeciez Daje NAm Życie Wieczne  !!!
<jest dobry (co to znaczy dobry?)>>
tzn zee Chce Dobra Dla Swych Dzieci - nie chce abys umarl sie potepil
<< pojęcie dobra i zła odnosi się tylko do człowieka, i poza nim nie funkcjonuje.>>
a zwierze ? [/quote][/b]
_________________ Jeśli Bóg z nami któż przeciwko nam ?
|
Pn kwi 02, 2007 12:05 |
|
|
|
 |
nemonia
|
Cytuj: Wiara jest łaską, w związku z tym, jeśli ktoś nie wierzy, powinien być to stan normalny. Byłeś(aś) kiedyś w szpitalu psychiatrycznym? o ludziach tam mieszkajacych nie można powiedzieć, że są w stanie normalnym, stracili wiarę i nadzieje. Wiara przecież nie jest wyłącznie wiarą w Boga. Przecież ona pociąga za sobą praktycznie wszystko: nadzieje na lepsze jutro, na powodzenie na miłość. Gdy człowiek straci ostatni promyk tego światła - znika. Człowiek zrobi wszystko, chwyci się każdej deski żeby tylko tej wiary nie stracić. "Wszak nawet złodziej wierzy, że ujdzie bez kary" Cytuj: Dobroć , MIłość to cechy Boskie
z Bogiem rozmawia się jak z człowiekiem, przypisując mu ludzkie cechy, to moje zdanie wynikające z obserwacji i przemyśleń. Dlaczego Bóg nie jest również złośliwy, zazdrosny itd. jak my jesteśmy? wiem, że to zasadnicze pytanie ale chyba jeszcze nikt na nie nie odpowiedział bez mieszania we wszystko szatana
|
Pn kwi 02, 2007 14:28 |
|
 |
Enigma
|
@sp: przed publikacją postu, może sprawdź najpierw jak on wygląda, co? Służy do tego opcja "Podgląd" obok przycisku "Wyslij".
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Pn kwi 02, 2007 16:56 |
|
|
|
 |
nospheratu
|
sp napisał(a): zauwaz ze prawie wszystkie plagiatu pochadza od Chrzescijanstwa - np islam - prorok fałszywy machomet miał objawienia niby od Św Anioła Gabriela
Twierdząc, że Mahomet był fałszywym prorokiem jesteś bardzo niegrzeczny wobec muzułmanów. Z tego co wiem oni uznają Chrystusa.
_________________ Mors dicit
|
Pn kwi 02, 2007 19:48 |
|
 |
Enigma
|
nospheratu napisał(a): sp napisał(a): zauwaz ze prawie wszystkie plagiatu pochadza od Chrzescijanstwa - np islam - prorok fałszywy machomet miał objawienia niby od Św Anioła Gabriela Twierdząc, że Mahomet był fałszywym prorokiem jesteś bardzo niegrzeczny wobec muzułmanów. Z tego co wiem oni uznają Chrystusa.
ten typ tak ma. Wyznaje jedną "właściwą" religię i inne go nie obchodzą. nie przyjmuje do wiadomości, że być może to właśnie islam jest religią właściwą i.. bluźni!
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
Pn kwi 02, 2007 20:33 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cóż byłby ze mnie za wierzący, gdybym dopuszczał możliwość prawdizwości "konkurencyjnej" religii. Moja wiara byłaby wteyd nic nie warta
|
Pn kwi 02, 2007 20:37 |
|
 |
Astronom
|
A ja się zawsze zastanawiam co robią niewierzący na takim forum jak to?
Czyżby wiedzieli podświadomie, że Bóg istnieje?
_________________ "Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]
|
Pn kwi 02, 2007 20:46 |
|
 |
nospheratu
|
Można również spytać co robią wierzący na forum racjonalista.pl. Czyżby wiedzieli podświadomie, że boga nie ma? 
_________________ Mors dicit
|
Pn kwi 02, 2007 21:19 |
|
 |
Astronom
|
nospheratu napisał(a): Można również spytać co robią wierzący na forum racjonalista.pl. Czyżby wiedzieli podświadomie, że boga nie ma? 
to są zagubione owieczki Pana 
_________________ "Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]
|
Pn kwi 02, 2007 21:24 |
|
 |
Astronom
|
@ do niewierzących
znacie powiedzenie: "kto z kim przystaje takim się staje" ?
[G.K.Chesterton]
|
Pn kwi 02, 2007 21:28 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Hm... Czemu nie wierzę w boga?
Pierwszy raz posłużę się cytatem, bo bardzo mi się spodobała cała książka z której go biorę.
Terry Pratchett "Pomniejsze Bóstwa"
"Bóg. Bóg potrzebuje ludzi. Wiara jest pożywieniem bogów. Ale potrzebują także kształtu. Bóstwa stają się takie, w jakie ludzie wierzą, że być powinny. Dlatego bogini mądrości nosi pingwina. Coś takiego może się zdarzyć każdemu bóstwu. Powinna nosić sowę. Wszyscy o tym wiedzą. Ale pewien marny rzeźbiarz, który sowy znał tylko z opisów, spartolił posąg. Potem wkroczyła wiara i zanim kto zdążył się obejrzeć, bogini mądrości musiała dźwigać ptaka, który przez cały czas ma na sobie strój wieczorowy i śmierdzi rybami.
Człowiek nadaje bóstwu kształt, jakby wlewał galaretę do formy"
Pratchett to wspaniały humorysta, polecam wszystkim : )
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt kwi 03, 2007 7:39 |
|
 |
Brethil
|
joten napisał(a): 1/. mam dość szerokie zainteresowania, również w zakresie filozofii i religii a dyskusja z ludźmi o odmiennych światopoglądach jest ciekawa 2/. sądzę, że to forum odwiedzają również ci, którzy wciąż poszukują i wątpią i właśnie ich chciałbym skłonić do refleksji. Może będzie nas (ateistów) trochę więcej.
Czy również czytujesz i dyskutujesz na forach innych niż katolicka religii?
_________________ To na razie
Aśka
|
Wt kwi 03, 2007 8:08 |
|
 |
joten
|
owszem
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
Wt kwi 03, 2007 8:32 |
|
 |
sp
|
nemonia
Cytuj: Dobroć , MIłość to cechy Boskie z Bogiem rozmawia się jak z człowiekiem, przypisując mu ludzkie cechy, to moje zdanie wynikające z obserwacji i przemyśleń. Dlaczego Bóg nie jest również złośliwy, zazdrosny itd. jak my jesteśmy? wiem, że to zasadnicze pytanie ale chyba jeszcze nikt na nie nie odpowiedział bez mieszania we wszystko szatana[/quote] to nie jest tak ... Z Bogiem rozmawia sie jak z człowiekiem poniewaz jestesmy Stworzeni na Obraz Boży.. To Dobry Bóg Stworzył nas tak, abyśmy mogli Go Zrozumiec , z nim Rozmawiac ... tzn ze to nasze cechy( np Milosć i Dobroć ) sa Podobne do Boskich , a nie odwrotnie Dlaczego Bóg nie jest złośliwy itp - bo to słabość ... proste ... Byc [/quote][/b]Doskonałym tzn miedzy innymi byc Cierpliwym , nie zloscic sie , - Taki Jest Bóg - Bo Jest Doskonały - my nie jestesmy doskonali ... [/b]nospheratu
Cytuj: Twierdząc, że Mahomet był fałszywym prorokiem jesteś bardzo niegrzeczny wobec muzułmanów. Z tego co wiem oni uznają Chrystusa. Cytuj: nie.. Tylko Chrzescijanie uznają Chrystusa tzn Jezusa Chrystusa za Prawdziwego Boga . To chyba normalne ... trzeba wiec moslic sie za braci ... no bo czlowiek przeciez sila umyslu nie sprawi ze uwierza  , Enigma
ten typ tak ma. Wyznaje jedną "właściwą" religię i inne go nie obchodzą. nie przyjmuje do wiadomości, że być może to właśnie islam jest religią właściwą i.. bluźni! Cytuj:
Tylko Jedna Religia może być Prawdziwa .. jesli wyznajemy monoteizm ... dlaczego boo Tylko Jeden Jest Bóg ... wiecej Bóg skoro Jest Dobry - (a Jest - poznajemy to po Atrybutach, po tym iz ma Upodobanie w Harmoni, w Pieknej przyrodzie itp ) - Musi sie OBjawic swoim Stworzeniom - wiec nieakceptuje iz zadna religia nie jest Prawdziwa .Inne religiae to zwykły fałsz ... i tak mysli Buddyzm o islamie i na odwrot... czy religia islamu jest prawdziwa ? nie ... dlaczego ? np dlatego ze islamisci i muzulmanie dbaja o zew mise , dbaja o to aby piec razy dziennie klaniec sie , a nie dbaja o to aby powiedziec Dzieki Boże. Takiego czegos nie potrafie zaakceptowac
dobry_dziekan[b]
Człowiek nadaje bóstwu kształt, jakby wlewał galaretę do formy" [quote]
kolejne bzdurki pagorki duperelki kartofelki
Chrzescijanie Wierza w Takiego Boga Jaki Im się Objawił w ST i Jezusie Chrystusie . Nikt KSztałtował ... Nawet jesli czegos nie rozumiemy w Bilii to Wierzymy dlatego iż BÓG tak Powiedział - tzn ze wzgledu na sam autorytet BOga - Słowa Bożego.
|
Wt kwi 03, 2007 11:45 |
|
 |
sp
|
hej czemu nie ma funkcji edit ? i co to jest censored ?
|
Wt kwi 03, 2007 11:53 |
|
|
|