Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 12, 2025 15:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
 Bóg jest wiarygodny 
Autor Wiadomość

Jasne, że Bóg jest wiarygodny, ale przekazy o nim już nie - np. Biblia.

Widocznie każdy na czym innym opiera wiarygodność Boga.

Wt lut 12, 2008 10:07

Wiekszość ludzi uważa Boga za wiarygodnego

Jeśli tak to dlaczego większość ludzi w niego nie wierzy ?

Wt lut 12, 2008 12:45
zbanowany na stałe

filippiarz napisał(a):
Jasne, że Bóg jest wiarygodny, ale przekazy o nim już nie - np. Biblia.

Widocznie każdy na czym innym opiera wiarygodność Boga.

Nie jest dla mnie zbyt wiarygodną osobą Bóg, który nie potrafił wymyślić lepszego sposobu objawienia się ludziom niż poprzez książkę. Szczególnie zważywszy na miliardy ludzi,którzy zmarli nie widząc w życiu żadnej książki, nie mówiac już o tej konkretnej.

Wt lut 12, 2008 13:15
to napisałem Ja Bóg palcami jakiegoś idioty a kto w to nie uwierzy zbawionym nie będzie.

wiarygodne nie?

Wt lut 12, 2008 13:20

Mamy tez konkurencyjne książki które też są bardzo wiarygodne gdyż na wielu stronicach zapewniają one o swej wiarygodności ;) Z nich dowiedziałem sie np o istnieniu Allacha i jego Proroka.

Wt lut 12, 2008 13:45
zbanowany na stałe

Poza tym Stephen King ma większe nakłady. I pisze w popularniejszym języku.

Wt lut 12, 2008 14:00

Adolf Hitler też był swego czasu bardzo wiarygodny.

Wt lut 12, 2008 14:07
zbanowany na stałe

Ale jego ksiażka z całą pewnością była najnudniejsza ze wszystkich o któych była dotąd w tym temacie mowa.

Wt lut 12, 2008 14:23

Adolf Hitler też był swego czasu bardzo wiarygodny.

Nie był wiarygodny nigdy. Miał siłę przebicia i tyle. Trafił z odpowiednim charakterem w odpowiednie czasy. Do tego trochę pewności siebie i gotowe. Jego siłą było to, że wszyscy mu uwierzyli. Siłą Hitlera była głupota Niemców.

Wt lut 12, 2008 16:16

Przynajmniej jeśli "wiarygodność" pojmujemy tak jak Seweryn.

Wt lut 12, 2008 16:20

Cytuj:
Wiekszość ludzi uważa Boga za wiarygodnego

Jeśli tak to dlaczego większość ludzi w niego nie wierzy ?

Nawet gdyby większość nie wierzyła nie zmienia to faktu że Bóg jest wiarygodny . Ale skąd wiesz ,że większość ludzi nie wierzy w Boga?

Wt lut 12, 2008 18:02

Ale skąd wiesz ,że większość ludzi nie wierzy w Boga?

Nie sprecyzowałeś o jakiego Boga ci konkretnie chodzi ale jeśli o tego w którego wierzą chrześcijanie(zakładając, że katolicy, prawosławni i protestanci wierzą w tego samego Boga) bedzie to nie więcej niż 1/3 jeśli pytasz skąd to wiem przejrzyj statystyki na temat szacowanej liczby wyznawców...

Cytuj:
Nawet gdyby większość nie wierzyła nie zmienia to faktu że Bóg jest wiarygodny .

Niby dlaczego mamy ci wierzyć na słowo ?

Wt lut 12, 2008 18:15

Cytuj:
Ale skąd wiesz ,że większość ludzi nie wierzy w Boga?

Nie sprecyzowałeś o jakiego Boga ci konkretnie chodzi ale jeśli o tego w którego wierzą chrześcijanie(zakładając, że katolicy, prawosławni i protestanci wierzą w tego samego Boga) bedzie to nie więcej niż 1/3 jeśli pytasz skąd to wiem przejrzyj statystyki na temat szacowanej liczby wyznawców...

Cytuj:
Nawet gdyby większość nie wierzyła nie zmienia to faktu że Bóg jest wiarygodny .

Niby dlaczego mamy ci wierzyć na słowo ?

A dlaczego nie?
Bóg jest nierozerwalnie związany z wiarą ,więc jest wiarygodny.

Wt lut 12, 2008 19:53

Równie wiarygodny co historie o duchach czy kosmitach.

Wt lut 12, 2008 20:20

Jedynie wskazuje na to że jeśli większość na coś wskazuje to nie znaczy że jest to prawdziwe. Wydaje mi się że ta prawda powinna być nam ogólnie znana. Przykład kolejny to fakt jak wielu jest wyznawców Islamu, czy to znaczy że może to Allach jest prawdziwym Bogiem? Nie ja wprowadziłem pierwszy termin motłoch, uczyniono to już w starożytnej Grecji gdy mowa była o demokracji. Ja jednak nie zamierzam przypsywać powiedzmy 90% ludzi że są głupim motłochem. Wskazuje jedynie na to że Twóje twierdzenie jest mocno uproszczone. Czynniki które spowodowały ż tak wielu ludzi wierzy w coś to jak każdy chyba wie nie zawsze kwestia dobrowolnego wyboru. Pozatym co to znaczy że w Boga wierzy załóżmy 90% ludzi? To świadczy tylko o tym jak zdeklarowało się 90% ludzi, ale to pytanie jest nieprecyzyjne. Jeśli przejrzysz odpowiednie statystki zobaczysz że mamy tam dalsze wyliczenia ilu ludzi uważa np. antykoncepcje, seks przed małżeństwem, kim faktycznie był Jezus, czy czynił cuda itd. Wszystko sprowadza się do tego typu odpowiedzi - tak, wierze w Jezusa, ale... i to "ale" ma tutaj wielkie znaczenie. Żyjemy w dziwnych czasach gdzie większość w coś wierzy, ale zarazem ciężko nieraz do wiary się przyznać. Powiem więcej wszelkie statystki są mało wiarygodne, zatem Twoje twierdzenie może się obórcić przeciw Tobie, bo może się okazać że większość jednak nie wierzy. Gdyby przyjąć że 90% Polaków w sposób obiektywny, przemyślany, świadomy jest wierząca to byłby to już jakiś wyznacznik, ale nie jest tak, zatem to żaden wyznacznik. Raz jeszcze zatem, nie większośc ale jakość się w tym przypadku liczy. A nawet ta jakość nie musi mnie do niczego przekonać.

Wt lut 12, 2008 20:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 280 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona