Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 3:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Do Ateistów pytanie o racjonalizm 
Autor Wiadomość

a czy rzeczywistość duchowa - bo to trochę szersze pojęcie niż samo istnienie czy nieistnienie Boga jest racjonalna czy nie?

Pt cze 27, 2008 0:19

Pt cze 27, 2008 0:32
a czy filozofia to nauka? czy nie?

So cze 28, 2008 9:47
czy nieracjonalne są wywody arystotelesa i np. tomasza z akwinu?

So cze 28, 2008 9:54
drodzy kochani ateiści
a czy filozofia to nauka? czy nie?

filozofia to nie nauka.

nie ma żadnych tez filozoficznych.

filozofia nie stawia tez tylko tezy rozjaśnia (lub zaciemnia).

So cze 28, 2008 11:38

To czy filozofia jest nauką zależy tylko od tego czy spełnia kryteria naukowości .

Tak więc zależy o czyjej filozofii mówimy .
Jedni uprawiają filozofie jako nauke , a inni jako bajkopisarstwo .

So cze 28, 2008 23:33

czy nieracjonalne są wywody arystotelesa i np. tomasza z akwinu?

Hmmm, skoro filozofia jest taka dobra, to czemu Jezus nie urodził sie w Atenach i nie założył szkoły filozoficznej?

N lip 06, 2008 10:59
Filozofia to rodzaj nauki na poziomie teologii, astrologii, czy nauk ezoterycznych.
Czyli podobnie jak w tych naukach możeby sobie gdybać, że albo tak, albo tak. To rodzaj nauk bez dowodów.
"Widzimisię" tego typu naukowca nie może zostac do końca podważone. Zawsze jego "widzimisię" może być prawdziwe. Teologia jest tutaj dobrym przykładem. Widzimisię, że powinno się stać do ołtarza tyłem albo przodem.... Staliśmy przodem, to teraz stójmy tyłem....
Zmieniło się "widzimisię" i zmienił się sens nauki. W drugiej grupie nauk nie ma takiej możliwości !!

Nauki ścisłe, to nauki, gdzie filozofia czy teologia nie mają wstępu.
To nauki prawdziwe.
Widzimisię, naukowca, który ustala jakieś reguły w tych naukach, może być dowiedzione bądź obalone dosłownie przez każdego.
Nie ma tutaj miejsca na kłamstwo. Wszystko może być potwierdzone i sprawdzone doświadczalnie.

Trzeba pamiętać, że istnieje coś takiego jak hipotezy naukowe. Np. o wielkim wybuchu, czy superstrunach. Trzeba pamiętać, że są to tylko jak sama nazwa mówi hipotezy! Żadna z tych hipotez nie ma być prawem naukowym, gdyż nikt ich nieudowodnił.
W momencie niepodważalnego dowodu, i niemożności obalenia tego dowodu, przez innych taka hipoteza ma prawo zaistnieć.
Nauka też boryka się z problemami. Nie wiadomo jak określić np. wzór na liczby pierwsze.
Jest to problem trudny, i żadna filozofia, ani teologia, czy jasnowidzenie nie ma tutaj racji bytu. Naukowcy oferują chyba nawet miliony dolarów dla takiej osoby, która pomoże im zrobić ten mały kroczek.

Czyli podsumowywując filozofia to nauka, tylko innego typu.
To nauka na zasadzie "widzi mi się".

Pn lip 07, 2008 22:03
tak trudno odpowiedzieć na pytanie drodzy towarzysze, czy wnioski arystotelesa, augustyna tomasz są nieracjonalne?
paradygmat materializmu trzyma was w swych szponach aż tak bardzo, że czyni was niewolnikami dogmatów....
postępujecie jak ten kretyn dawkins - który najpierw twierdzi:

"istnienie boga jest hipotezą naukową taką samą jak każda inna. Nawet jesli trudno ją zweryfikować. Istnienie lub nieistnienie boga to fakt naukowy wiążący się z faktem wszechświata, to fakt o statusie empirycznym rozstrzygany w praktyce albo przynajmniej w kategoriach pryncypialnych"

cyt za: R. Dawkins, Bóg urojony, s. 83.

by potem twierdzić za tym kretynem, że w debacie na temat tezy o istnieniu bądź nieistnieniu boga racjonalne są tylko... szeroko pojęte nauki przyrodnicze....

filozofia nie jest racjonalna - skądże znowu - tak twierdzi kretyn dawkins
a wy za nim, nie , nie widzę podobieństwa, bo to, że ktoś podziela ślepo pogląd kretyna wcale nie musi nim być

a.... żebyście jeszcze byli drodzy kochani ateiści i... konsekwentni i w debatach o bogu ograniczali się tylko do nauk racjonalnych, czyli wyłączcie z debat o bogu filozofię
ale nie widziałem tutaj nigdzy żadnego konsekwentnego ateisty..
no poza danbogiem - który konsekwentnie twierdzi, że wszystko co czyni jest wynikiem procesów chemicznych - i tylko on zasługuje na mój szacunek

aztec - to szczególna prośba do ciebie - bo wszak filozofia to coś na kształt astrologii
więc trzymaj się racjonalnej nauki - np.... no nie wiem fizyki
a ta jak wiadomo nie ma wstępu do debaty o bogu...
wiem wiem, nie będziesz konsekwentny i będziesz za pomocą tak nieracjonalnej nauki jaką jest filozofia chciał nam racjonalnie wytłumaczyć niemożność istnienia boga

So lip 12, 2008 10:50

stoi facet za brzegu sadzawki i wrzuca kawałki drutu do wody.

podchodzi inny i pyta:
-co pan robi?

-karmię kaczki.

-drutem?

-tak.

-a nie boi się pan że się biedactwa udławią?

-przecież drut tonie.

-to po co pango tam wrzuca?

-lubię karmić kaczki.

rozumne rozumowanie czy nie?
W tym miejscu rozmowa przestaje mieć sens ,bo powiedział nieprawdę.

So lip 12, 2008 21:19

Outsaiderze po prostu przesadziłeś z tym swoim wpisem. Ciekawe jak zareaguje moderatorstwo...

So lip 12, 2008 21:40
dawno nie widziałem takiego nagromadzenia jadu i bzdur jak u outsidera.

z tym się nie da dyskutować.

N lip 13, 2008 15:03
wywody augustyna tomasza arystotelesa - są racjonalne czy nie?
to proste pytanie, tak proste że nawet idiota na nie odpowie

N lip 13, 2008 16:45
na jaki temat?

jeśli masz na myśli dowody na boga to poczytaj sobie O. Jana Marię Bocheńskiego i jego formalizację dowodów arystotelejso-tomistycznych.
zdziwisz się bo ten dominikanin wykazał ich niekonkuzywność. a jego słowa mocniej do mnie (jako logika) przemawiają niż tezy filozofujących bilologów czy fizyków.
patrz: Logika religii.

N lip 13, 2008 23:06
wiem wiem, nie będziesz konsekwentny i będziesz za pomocą tak nieracjonalnej nauki jaką jest filozofia chciał nam racjonalnie wytłumaczyć niemożność istnienia boga

Za pomocą nauk racjonalnych typu fizyka, matematyka chemia, nieistnienie boga wytłumaczyć bardzo łatwo.
Nie widać, nie słychać - nie ma!
Żadne zmysły ani przyrządy gon nie rejestrują, nie da się go zbadać, poddać analizie itp. Dopóki czegoś nie da się badać to to dla nauk ścisłych nie istnieje.

Pn lip 14, 2008 20:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona