Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dowód absurdu ślepej wiary w życie po śmierci 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Dowód absurdu ślepej wiary w życie po śmierci
Sophie napisał(a):
Wierzący w Boga otrzymał łaskę, a wierzący w UFO jest chory psychicznie!

Wezmy taką filozofię, i to, ile miejsca przedstawiciele tej dziedziny poświęcają zgłębianiu Boga, a ile znajdziemy w niej o UFO, czy jeszcze lepiej - o krasnoludkach.

So mar 19, 2011 15:48

Sophie napisał(a):
Borderline, często się spotkałam ze stwierdzeniami z ust wierzących typu: "życie wieczne musi istnieć", "dla mnie jest oczywiste, że życie wieczne/Bóg/dusza istnieje" etc. Mogłabym nawet podać przykłady takich wypowiedzi z różnych forów.

To raczej kwestia sposobu wypowiedzi. Dla mnie tego typu zdania mówią o tym, w co dana osoba wierzy, a słowa typu "musi", "oczywiste" bardziej podkreślają jej osobiste przekonania

So mar 19, 2011 16:03

gargamel napisał(a):
Sophie napisał(a):
Wierzący w Boga otrzymał łaskę, a wierzący w UFO jest chory psychicznie!

Wezmy taką filozofię, i to, ile miejsca przedstawiciele tej dziedziny poświęcają zgłębianiu Boga, a ile znajdziemy w niej o UFO, czy jeszcze lepiej - o krasnoludkach.

Widocznie ufo czy krasnoludki nie warte są aż takiej uwagi...

So mar 19, 2011 16:05
zbanowany na stałe

borderline napisał(a):

No właśnie ! Ciekawe dlaczego.

So mar 19, 2011 16:08

gargamel napisał(a):

To, że filozofia zajmuje się także spekulacjami na temat hipotezy Boga w żaden sposób nie przemawia na korzyść tej hipotezy. Na szczęście współcześnie takie spekulacje pojawiają się nie często a nurt analityczny uważa je za bezsensowne.

So mar 19, 2011 16:09
zbanowany na stałe

Sophie napisał(a):
To, że filozofia zajmuje się także spekulacjami na temat hipotezy Boga w żaden sposób nie przemawia na korzyść tej hipotezy.

Jednak jakoś przemawia.

So mar 19, 2011 16:17

gargamel napisał(a):
borderline napisał(a):

No właśnie ! Ciekawe dlaczego.

Ano dlatego, że wiara jest zakorzeniona w kulturze. Jest wytworem ludzi, którzy nie potrafili sobie wytłumaczyć rzeczywistości w inny sposób niż odwoływanie się do jakichś nadprzyrodzonych mocy. Z religią jest jak z mitami.
Cytuj:
Jednak jakoś przemawia.

A jak?

So mar 19, 2011 16:18
zbanowany na stałe

Sophie napisał(a):
Ano dlatego, że wiara jest zakorzeniona w kulturze. Jest wytworem ludzi, którzy nie potrafili sobie wytłumaczyć rzeczywistości w inny sposób niż...

A czemu nie tak:
Ponieważ człowiek jest niedoskonały i otacza go jedynie niedoskonałość i doczesność, a Boga z konieczności musimy sobie wyobrażać nieskończonym i doskonałym, przeto idea Boga nie może powstać z człowieka. Ona jest przez Boga w niego wlana, czyli wrodzona, tak jak jest mi wrodzona idea mnie samego. Bóg jest przyczyną idei Boga w nas, a zarazem wszystkich prawd wiecznych. Istnienie Boga jest zatem takim samym pewnikiem jak cogito ergo sum i jak prawdziwość jasnych i dokładnych twierdzeń odnajdywanych w naszym myśleniu. W przeciwnym bowiem razie Bóg byłby oszustem, jeśliby nam dał rozum, który by nas stale wprowadzał w błąd, co jest niemożliwe.
(by Kartezjusz)

Cytuj:
A jak?

Bo nic na ludzkości nie odcisnęło takiego piętna. Pytanie o Boga to jedno z pierwszych i głównych pytań filozofii, nawet jeszcze dzisiaj. I jeżeli tyle zacnych umysłów się tym zajmowało i zajmuje nadal, to pewnie warto.

So mar 19, 2011 16:27

gargamel napisał(a):
A czemu nie tak:
Ponieważ człowiek jest niedoskonały i otacza go jedynie niedoskonałość i doczesność, a Boga z konieczności musimy sobie wyobrażać nieskończonym i doskonałym, przeto idea Boga nie może powstać z człowieka. Ona jest przez Boga w niego wlana, czyli wrodzona, tak jak jest mi wrodzona idea mnie samego. Bóg jest przyczyną idei Boga w nas, a zarazem wszystkich prawd wiecznych. Istnienie Boga jest zatem takim samym pewnikiem jak cogito ergo sum i jak prawdziwość jasnych i dokładnych twierdzeń odnajdywanych w naszym myśleniu. W przeciwnym bowiem razie Bóg byłby oszustem, jeśliby nam dał rozum, który by nas stale wprowadzał w błąd, co jest niemożliwe.
(by Kartezjusz)

Sądziłam, że po Krytyce Kanta nikt już na poważnie za dowody na istnienie Boga się nie zabiera, a jednak. Domyślam się, że nie traktujesz tego dowodu poważnie. Z faktu, że mogę pomyśleć ideę Boga nie wynika, że On istnieje. Równie dobrze mogę pomyśleć nieskończonego i doskonałego pegaza lub cokolwiek innego. Sama możliwość pomyślenia jakiejś idei nie konstytuuje jej realnego istnienia.
Cytuj:
I jeżeli tyle zacnych umysłów się tym zajmowało i zajmuje nadal, to pewnie warto.

Zacny umysł, którego rozważania byłeś łaskaw przytoczyć sądził, że dusza łączy się z ciałem w szyszynce, czy z tego powodu nadal powinniśmy się tym zajmować? Pytania o Boga są nieweryfikowalne, dlatego bezsensowne. Dyskusja na ten temat może się wyłącznie ograniczać do żonglerki stwierdzeniami: "Bóg jest"-"Boga nie ma". Nie ma żadnych wiarygodnych argumentów na poparcie któregokolwiek ze stanowisk. Dlatego nie warto.

So mar 19, 2011 18:47
zbanowany na stałe

Sophie napisał(a):
Sądziłam, że po Krytyce Kanta nikt już na poważnie za dowody na istnienie Boga się nie zabiera, a jednak. Domyślam się, że nie traktujesz tego dowodu poważnie.

Ja tylko dałem przykład, że na jedno twierdzenie znajdzie się inne, zgoła odmienne. No i ciężko filozofię traktować jako kopalnię dowodów.

Cytuj:
Z faktu, że mogę pomyśleć ideę Boga nie wynika, że On istnieje. Równie dobrze mogę pomyśleć nieskończonego i doskonałego pegaza lub cokolwiek innego. Sama możliwość pomyślenia jakiejś idei nie konstytuuje jej realnego istnienia.

A nie słyszałaś o teorii, że myśli kreują rzeczywistość, albo o stosowaniu wizualizacji. Tak więc zastanów się, czy nie za często o czymś fantazjujesz :D

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona. — Albert Einstein

Cytuj:
Dyskusja na ten temat może się wyłącznie ograniczać do żonglerki stwierdzeniami: "Bóg jest"-"Boga nie ma". Nie ma żadnych wiarygodnych argumentów na poparcie któregokolwiek ze stanowisk. Dlatego nie warto.

Jak by tą myśl powołać do życia w każdej dziedzinie, to świat stanąłby w miejscu.

So mar 19, 2011 19:32

gargamel napisał(a):
Ja tylko dałem przykład, że na jedno twierdzenie znajdzie się inne, zgoła odmienne. No i ciężko filozofię traktować jako kopalnię dowodów.

Tak czy inaczej Kartezjusz czyni z tego dowód na istnienie Boga, których przywoływanie jest zawsze bezzasadne.
Cytuj:
A nie słyszałaś o teorii, że myśli kreują rzeczywistość, albo o stosowaniu wizualizacji. Tak więc zastanów się, czy nie za często o czymś fantazjujesz :D

Podaj dowód na kreowanie rzeczywistości przez myśli. Jak pomyślisz o zielonym słoniu to on się stanie?
Cytuj:
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona. — Albert Einstein

Jestem głęboko religijnym niewierzącym.(...) Idea osobowego Boga jest mi raczej obca, a nawet wydaje mi się naiwna. Również Albert Einstein
Cytuj:
Jak by tą myśl powołać do życia w każdej dziedzinie, to świat stanąłby w miejscu.

Na szczęście nie do każdej sfery ta myśl ma zastosowanie. Stosuje się wyłącznie do rzeczy nieweryfikowalnych.

So mar 19, 2011 20:32
zbanowany na stałe

Sophie napisał(a):
Tak czy inaczej Kartezjusz czyni z tego dowód na istnienie Boga, których przywoływanie jest zawsze bezzasadne.

Dla Kartezjusza dowód, a dla mnie kolejny pogląd, tak zresztą jak i Twój.

Cytuj:
Podaj dowód na kreowanie rzeczywistości przez myśli. Jak pomyślisz o zielonym słoniu to on się stanie?

Jest i słoń :lol:

Każdy ludzki projekt rodzi się w myślach. Ktoś kiedyś pomyślał o lataniu i dziś mamy Airbusy i inne Boeingi. To taki przykład :)

Cytuj:
Na szczęście nie do każdej sfery ta myśl ma zastosowanie. Stosuje się wyłącznie do rzeczy nieweryfikowalnych.

Tylko kiedy orzec, że dane zagadnienie jest nieweryfikowalne.

Śr mar 23, 2011 18:13

gargamel napisał(a):
Każdy ludzki projekt rodzi się w myślach. Ktoś kiedyś pomyślał o lataniu i dziś mamy Airbusy i inne Boeingi. To taki przykład :)

Kreowanie rzeczywistości przez myśli to chyba coś innego niż planowanie w główce i urzeczywistnianie poprzez działanie.

Cytuj:
Tylko kiedy orzec, że dane zagadnienie jest nieweryfikowalne.

Wówczas, gdy dotyczy "bytów" niesubstancjalnych. Innymi słowy, jak nie ma materii to nie ma czego badać.

Ps: Słoń uroczy :-D

Śr mar 23, 2011 18:27

Sophie napisał(a):
Innymi słowy, jak nie ma materii to nie ma czego badać.

Sophie,
Jeśli podążając tym nurtem... Czy prawa fizyki to materia? Jeśli nie, to nie ma czego badać. Jeśli tak... to w jaki sposób prawo fizyki to materia? Nie chodzi tu o sam związek z materią, ale o nią samą.
Pozdrawiam,
ProTected

Cz mar 24, 2011 9:15
czasowo zablokowany

gargamel napisał(a):
Cytuj:
A jak?

Bo nic na ludzkości nie odcisnęło takiego piętna. Pytanie o Boga to jedno z pierwszych i głównych pytań filozofii, nawet jeszcze dzisiaj.

To są dwie filozofie? Ta filozofia którą ja studiowałem przez 5 lat Bogiem się mało interesowała.

Cytuj:
I jeżeli tyle zacnych umysłów się tym zajmowało i zajmuje nadal, to pewnie warto.

Nie warto - strata czasu.

Cz mar 24, 2011 14:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona