Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 10:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Kim naprawdę był Jezus? 
Autor Wiadomość

Post Re: Kim naprawdę był Jezus?
Whispernight napisał(a):

Problem w tym, że sama religia katolicka jest niespójna sama z sobą... a Ty chcesz, aby była spójna z czymkolwiek innym?
No zastanów się troszkę.
W zasadzie problem z mitami polega na tym, że one są takie, jakie są, i jedyne co można zrobić, to zdać sobie sprawę, że mit, to tylko mit, nic więcej.
Jeśli jednak człowiek nie wyjdzie poza myślenie "magicznie-mityczne", to żadna rozmowa nie będzie miała sensu, i z pewnością nie będzie spójna z czymkolwiek.

Religia katolicka bywa niespójna tylko na poziomie powierzchownym, kiedy bywa tak rozumiana przez ludzi, chcących z jednej strony żyć wygodnie a z drugiej poświęcać się. Albo co gorsza przez tych, którzy zatrzymali się na etapie bezczynnego obserwowania tego.
W przykazaniu będziesz miłował Pana Boga twego z całego serca swego, z całej duszy swojej i ze wszystkich myśli swoich, a bliźniego swego jak siebie samego nie ma nic jak Ty to mówisz "magiczno-mitycznego". W trudzie nie ma magii ani mitów a ofiara którą ktoś składa swoim życiem, tworzy wszystko idealnie spójne.

So sty 16, 2016 10:00
chwat napisał(a):
Religia katolicka bywa niespójna tylko na poziomie powierzchownym

Ta religia jest niespójna przede wszystkim z Dekalogiem, a to zaledwie początek. Katolicyzm to twór, który żyje własnym "życiem", zupełnie odmiennym od chrześcijaństwa.
Ale nie o tym jest ten temat, więc wybacz.

So sty 16, 2016 12:18

Jezus był Synem Bożym zrodzonym przez Boga ,przyjął ciało z Maryji dziewicy ,siedzi w tej chwili po prawicy Ojca w Niebie ,i to wszystko na ten temat ,dziękuję do widzenia .

So sty 16, 2016 12:35

Whispernight napisał(a):
chwat napisał(a):
Religia katolicka bywa niespójna tylko na poziomie powierzchownym

Ta religia jest niespójna przede wszystkim z Dekalogiem, a to zaledwie początek. Katolicyzm to twór, który żyje własnym "życiem", zupełnie odmiennym od chrześcijaństwa.
Ale nie o tym jest ten temat, więc wybacz.

Jakie są różnice, miedzy katolicyzmem a chrześcijaństwem?

So sty 16, 2016 13:30

Whispernight napisał(a):
Problem w tym, że sama religia katolicka jest niespójna sama z sobą... a Ty chcesz, aby była spójna z czymkolwiek innym?

Religia jest niespójna, bo sam Bóg jest nie spójny, czy może bardziej Trójca Święta.
W sumie najpierw trzeba by sie zapoznać, ze strukturą Boga, dopiero później z tym co stworzył.
Hufce napisał(a):
Jezus był Synem Bożym zrodzonym przez Boga ,przyjął ciało z Maryji dziewicy ,siedzi w tej chwili po prawicy Ojca w Niebie ,i to wszystko na ten temat ,dziękuję do widzenia .

Byłeś świadkiem tego wszystkiego?

So sty 16, 2016 15:38
Whispernight napisał(a):
O podobieństwach wielu starożytnych bóstw, sporo rozmawialiśmy już na forum. Jednak nadal wielu ludzi nie ma o tym pojęcia, jak bardzo religia chrześcijańska jest podobna, jeśli nie taka sama, w odniesieniu do wielu innych religii.
Młiego seansu!

https://www.youtube.com/watch?v=N8u1IRHBrEw

Whisper, dzięki za film, jest niezwykły.
A dlaczego jest niezwykły? Ponieważ inne religie np. buddyzm nie negują chrześcijaństwa, ani Jezusa. Co więcej jest tam wiele, wiele podobieństw.
Ale jest jedna, fundamentalna różnica, która powala wręcz na kolana - oni nie mówią źle o chrześcijanach, nie mówią źle o Jezusie...są na wyższym poziomie miłości - jeśli można to tak nazwać.
A jak odnoszą się katolicy...Każdy z nas wie. Sama byłam im bardzo nieprzychylna.
I tak sobie myślę, że Panu Jezusowi jest obojętne jak Jego imię wymawiają w innych krajach, religiach. Dla Niego liczy się tylko czy potrafią kochać bliźniego bezinteresownie.

I jestem oburzona, że kościół ukrył fakt zniszczenia 30 innych Ewangelii, między innymi ew. Tomasza . A konkretnie jakiś wysoko postawiony biskup Ireneusz. Ale mowa o tym była chyba w filmie o ew. Judasza.

Miłego wieczoru.

So sty 16, 2016 20:19

Maria-Magdalena napisał(a):
I jestem oburzona, że kościół ukrył fakt zniszczenia 30 innych Ewangelii, między innymi ew. Tomasza . A konkretnie jakiś wysoko postawiony biskup Ireneusz. Ale mowa o tym była chyba w filmie o ew. Judasza.

Miłego wieczoru.

W tych Ewangeliach jest mowa o tym że Jezus miał żone dzieci, i mordował ludzi :-D
Więc taka wizja zbawiciela nie wszystkim by sie spodobała, choć dla mnie taki gość co jest w stanie ukatrupić każdego kto by stanął mu na drodze, wydaje sie bardzo sympatyczna :-D
Przynajmniej dla mnie :-D

So sty 16, 2016 22:21
chwat napisał(a):

Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, to bardzo dobrze... jesteś na dobrej drodze. Właśnie od tego powinieneś zacząć, od dostrzeżenia różnic. Wtedy zobaczysz czym jest Kościół Rzymu w istocie.

Whisper, dzięki za film, jest niezwykły.

To było oczywiste, że bez najmniejszego problemu dostrzeżesz istotę tego przesłania.
Ten dokument również powalił mnie na kolana. Z jednej strony, od taka pozorna podróż przez świat, i szukanie podobieństw pośród wielu wyznań, a z drugiej... uwydatniająca się różnica, pomiędzy prawdziwą duchowością, a upolitycznioną religią.

No cóż, dla jednych głupoty, a dla innych nudy... choć bywa i tak, że dla kilku osób, znajdzie się kolejna chwila do refleksji. ;)

"są na wyższym poziomie miłości - jeśli można to tak nazwać..."

Jakkolwiek by tego nie nazwać M-M, myślę, że przede wszystkim są na nieupolitycznionym poziomie. To taki "czysty poziom", na którym rosną najdorodniejsze jabłonie.
Nie bez powodu, Twój "ukochany" Jezuita, tak się rozsmakował w owocach z tychże ogrodów. ;)

A jak odnoszą się katolicy...?

Tak jak zostali nauczeni, tfu, wróć... to znaczy pouczeni.

I tak sobie myślę, że Panu Jezusowi jest obojętne jak Jego imię wymawiają w innych krajach, religiach. Dla Niego liczy się tylko czy potrafią kochać bliźniego bezinteresownie.

Obrządki, rytuały, klepanie bezmyślnie modłów, zabobony, św obrazy, relikwie, wymyślne świątynie, dogmaty, kulty świętych... Co to ma być!? Kto tego wszystkiego potrzebuje, Bóg?

Absolutnie masz rację M-M, że to, czy też inne imię, nie jest istotne. Horus czy Jezus, Kriszna czy Mitra... to bez znaczenia, zupełnie.

I jestem oburzona, że kościół ukrył fakt zniszczenia 30 innych Ewangelii

Ja jednak sobie daruję "listę oburzenia", bo blady świt by mnie zastał...
:D
A co do niszczenia cudzych "wartości" religijnych, to akurat ten "dawny KRK", przypomina nieco tych pomylonych poje*ów w czarnych chustach na pustych łubach, co w Egipcie wysadzają dziedzictwo antycznego świata. Na szczęście to były te dawne, bardzo ciemne czasy. Wszyscy ciemni ludzie, niszczyli co popadnie. A kiedy ludzie są oświeceni, jak chocby nie szukając daleko, owi buddyjscy mnisi, to niszczyć niczego nie muszą... Ani ukrywać, ani manipulować, ani indoktrynować, ani nauczać nietolerancji, i wiele, wiele innych.
Proste?

So sty 16, 2016 23:20
Robek napisał(a):
W tych Ewangeliach jest mowa o tym że Jezus miał żonę, dzieci, i mordował ludzi :-D Więc taka wizja zbawiciela nie wszystkim by się spodobała

No chyba...
Ha ha ha ha!

So sty 16, 2016 23:33

Whispernight napisał(a):
Robek napisał(a):
W tych Ewangeliach jest mowa o tym że Jezus miał żonę, dzieci, i mordował ludzi :-D Więc taka wizja zbawiciela nie wszystkim by się spodobała

No chyba...
Ha ha ha ha!

W których Ewangeliach są informacje o żonie i dzieciach Jezusa?

No chyba, że Robek i Whispernight zostali nowymi ewangelistami i dopisali ostatnio parę rozdziałów, a my tu nic nie wiemy... :)

N sty 17, 2016 9:57

Whispernight napisał(a):
chwat napisał(a):

Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, to bardzo dobrze... jesteś na dobrej drodze. Właśnie od tego powinieneś zacząć, od dostrzeżenia różnic. Wtedy zobaczysz czym jest Kościół Rzymu w istocie.

To, że jestem na dobrej drodze, to z pewnością dobrze. Staram się, żeby tak było.

Co do tego, czego chcę się dowiedzieć, to chodzi tu o różnice między katolicyzmem a chrześcijaństwem. A może raczej o to, jak ktoś spróbuje wybrnąć wyjaśniając coś, co w założeniu jest bez sensu.
No ale nie powinienem za dużo podpowiadać, więc czekam cierpliwie.

N sty 17, 2016 10:11
Moderator

Ewangelia Tomasza - data napisania koniec II wieku, a więc jakieś 150 lat po śmierci Jezusa.
Dziękuję.
Miłej niedzieli spiskowcy.

A po niedzielnej eucharystii poczytajcie choćby:
Ewangelia św. Tomasza
lub Ewangelia wg św. Tomasza - dlaczego nie jest w kanonie?
oraz Ewangelia Tomasza - prawda?
Pod tym ostatnim linkiem jest też tekst tej "ewangelii". Rzekomo spalony.

Natomiast Kościół, ani nie niszczył, ani tym bardziej nie ukrywał niszczenia tej czy innych ewangelii. No, chyba że wiedzę o tym czerpiemy z książek Dana Browna, drodzy spiskowcy.

N sty 17, 2016 10:28
Zobacz profil WWW

chwat napisał(a):

W tych ewangeliach które nie zostały uznane przez kościół.

N sty 17, 2016 14:21

Robek napisał(a):
chwat napisał(a):

konkretnie które?

N sty 17, 2016 15:45

chwat napisał(a):
Robek napisał(a):
chwat napisał(a):

konkretnie które?

Choćby Ewangelia Marii Magdaleny, czy też Ewangelia Judasza.

N sty 17, 2016 15:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona