Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 9:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Moja rozkmina dlaczego Jezus musiał umrzeć. 
Autor Wiadomość

Post Re: Moja rozkmina dlaczego Jezus musiał umrzeć.
To on był reporterem w czasach Chrystusa? Może też jakiś film nakręcił?

Pn cze 04, 2018 11:54

JedenPost napisał(a):
Myślę, że ta kwestia "całości" jest tu mocno problematyczna, zważywszy, że nader istotną częścią ludzkiego doświadczenia jest niepewność właśnie co do natury śmierci. Chyba, że przyjmujemy optykę z "Ostatniego kuszenia Chrystusa" i dopuszczamy możliwość, by Jezus naprawdę powątpiewał w samego siebie i zastanawiał się czasami, że czy mu przypadkiem nie odbiło.

Nikt nie wie, co tak naprawdę znaczy "bycie w pełni człowiekiem i w pełni Bogiem", a tak zwane powszechne mniemanie, które najwyraźniej podzielasz, rozmija się z tym, o czym mówi Biblia (że dziecię wzrastało w mądrości). Gdyby Jezus miał boską świadomość, to nie musiałby w niczym wzrastać, a Jego wypowiedzi świadczące "za", wcale nie muszą znaczyć, że miał boską wiedzę na temat stanu rzeczy. Mógł mieć - po ludzku - pewność wypływającą z wewnętrznej relacji z Bogiem, będącą owocem głębokiej wiary.

Pn cze 04, 2018 15:35

Jezus był człowiekiem w takim samym stopniu, w jakim wierzący potrafią zamieniać wodę w wino, rozmnażać chleb i ryby czy czynić inne cuda. Jeśli żaden z wierzących nie osiąga takich supermocy, nazywanie Chrystusa człowiekiem jest niepoprawne. Tylko go udawał, nie zniżając się do poziomu człowieka.

Pn cze 04, 2018 16:08
Stubr napisał(a):
Jezus był człowiekiem w takim samym stopniu, w jakim wierzący potrafią zamieniać wodę w wino, rozmnażać chleb i ryby czy czynić inne cuda.
Czyli był w takim stopniu, w jakim ludźmi byli święci, którzy czynili najrozmaitsz cuda (sam Jezus zapowiedział, że wierzący dokonają większych cudów, niż On).

Pn cze 04, 2018 16:13

W końcu mam jednoznaczny argument, kiedy należy wierzyć w słowa człowieka - jak robi cuda. Jeśli ich nie robi, jego wiara jest za słaba. Po co należałoby wierzyć w kogoś, kto najwyraźniej sam dostatecznie nie wierzy?
Jeśli brakuje mu choćby ziarenka wiary, by przenieść górę... to jest równie niewierzący co każdy ateista.

Pn cze 04, 2018 16:16

białogłowa napisał(a):
Nikt nie wie, co tak naprawdę znaczy "bycie w pełni człowiekiem i w pełni Bogiem"

Skoro nikt nie wie co to znaczy, to skąd teza?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn cze 04, 2018 17:34
Moderator

JedenPost napisał(a):
Aztekowie mieli boga - i to takiego pogardzanego - który, by stać się Słońcem i uratować świat, poświęcił się, rzucił w ogień i umarł naprawdę.

Tak może każdy ogłosić sie bogiem i umrzeć za ludzkość, a stać (ogłosić, że się stanie po śmierci się czymkolwiek: górą, oceanem, księżycem, wiatrem itp. Umrzeć - żadna sztuka. Gorzej ze zmartwychwstaniem. To ten fakt dowodzi, że Jezus jest Bogiem.

Pn cze 04, 2018 17:55

JedenPost napisał(a):
Skoro nikt nie wie co to znaczy, to skąd teza?

To ja się Ciebie i Stubra pytam, skąd teza, bo to Wy ją tu postawiliście, nikt inny.
"Nie umarł naprawdę", oraz że "fakt śmierci nie jest tak imponujący, skoro wiedział że i tak zostanie wskrzeszony przez siebie samego." Założyliście sobie, że wiedział, że zmartwychwstanie. Na jakiej podstawie? Na podstawie kilku fragmentów Ewangelii, tych samych, których prawdziwość w innych kwestiach odrzucacie?

Pn cze 04, 2018 17:58
Małgosia napisał(a):
 To ten fakt dowodzi, że Jezus jest Bogiem

Najpierw je trzeba udowodnić. Dlaczego Jezus nie przyszedł na świat w czasach w których każdy ma w kieszeni mały komputer co by zrobić zdjęcia, nagrać wideo wszelakich cudów w tym też zmartwychwstania?

Co do tematu
- po co Bogu ofiara? Czy wszechmogący Bóg nie może obejść się bez niej?

Pn cze 04, 2018 18:21

Małgosiaa napisał(a):
Tak może każdy ogłosić sie bogiem i umrzeć za ludzkość, a stać (ogłosić, że się stanie po śmierci się czymkolwiek: górą, oceanem, księżycem, wiatrem itp. Umrzeć - żadna sztuka.

Halo, toż tamten gość stał się Słońcem. To chyba coś? :)

białogłowa napisał(a):
Założyliście sobie, że wiedział, że zmartwychwstanie. Na jakiej podstawie?

No wiesz, tak jakby o tym wspominał.

białogłowa napisał(a):
To ja się Ciebie i Stubra pytam, skąd teza, bo to Wy ją tu postawiliście, nikt inny.

Mi w tym momencie chodzi o to, jak można stawiać tezę, że Pismo wskazuje, że A, skoro nie potraficie wyjaśnić czym właściwie ma być A.

Pn cze 04, 2018 18:33
Moderator

JedenPost napisał(a):
Halo, toż tamten gość stał się Słońcem. To chyba coś?

Kto to widział? Zmartwychwstałego Jezusa widzieli apostołowie i nie tylko. Poza tym, co do rzekomej udawanej śmierci: przeczy temu przebity włócznią bok i wypływająca krew i woda.

Pn cze 04, 2018 18:37

Quinque napisał(a):
Dlaczego Jezus nie przyszedł na świat w czasach w których każdy ma w kieszeni mały komputer co by zrobić zdjęcia, nagrać wideo wszelakich cudów w tym też zmartwychwstania?

A cóż to za foch w stylu "Mama, czemu ty mi nowego auta na 18-tkę nie kupisz, skoro wiem, że cię na nie stać?" Trzeba czytać co jest w Piśmie św. napisane i wyciągać wnioski. Skoro na każdym kroku mówią Ci, jak cenna jest dla Boga wiara, "cenniejsza od zniszczalnego złota", to wniosek nasuwa się sam. Ten Bóg, który tak sobie ceni naszą wiarę nie będzie chyba wbrew Sobie i temu, czego od nas oczekuje, dostarczał nam nagrań ze zmartwychwstania, nie?

Pn cze 04, 2018 18:43

JedenPost napisał(a):

białogłowa napisał(a):
Założyliście sobie, że wiedział, że zmartwychwstanie. Na jakiej podstawie?

No wiesz, tak jakby o tym wspominał.

Nie szkodzi. Jak już pisałam, mógł dojść do tego na drodze wiary, a Ty zakładasz, że wiedział, ignorując totalnie, co jest napisane w innych miejscach, np. fragment, o którym już wspomniałam, albo Jego ostatnie słowa na krzyżu (Eli, Eli...), dowodzące pogubienia, strachu, zwątpienia.

Cytuj:
Mi w tym momencie chodzi o to, jak można stawiać tezę, że Pismo wskazuje, że A...

Ty to zrobiłeś. Ty postawiłeś tezę, że "A", a ja zgłosiłam do niej zastrzeżenia.

Pn cze 04, 2018 18:52

białogłowa napisał(a):
Nie szkodzi. Jak już pisałam, mógł dojść do tego na drodze wiary

Czy mnie się zdaje, że piszesz, to co piszesz, to jest że Jezus mógł... w natchnieniu wymyślić sobie (i uwierzyć), że zmartwychwstanie po trzech dniach, po czym nie wiedząc na pewno, czy to prawda, czy nie, poinformował o tym uczniów?

Katechizm mówi, że Zmartwychwstanie Chrystusa jest wypełnieniem obietnic Starego Testamentu (Łk 24, 26-27. 44-48.) i obietnic samego Jezusa w czasie Jego życia ziemskiego (Mt 28, 6; Mk 16, 7; Łk 24, 6-7.)., Ty zaś - że jest możliwe, że Jezus nie widział, czy cała rzecz się uda?

I jak ma się to do Jego przymiotów jako Boga? Jednocześnie wiedział i nie wiedział? A może nie wiedział też (mógł nie wiedzieć), a tylko wierzył, że w ogóle jest Bogiem? No, to jednak jesteśmy blisko Scorsese.

Małgosiaa napisał(a):
Kto to widział?

Słońce? Każdy.

Pn cze 04, 2018 19:14

Samo to że będąc Bogiem chciał zostać człowiekiem, kto by się na to zdecydował?
A głównie to cierpienie, JedenPost, nie chciej nawet trochę tak cierpieć jak Chrystus.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn cze 04, 2018 19:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona