Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
Chce Ci udowodnić że twoja nauka nie pochodzi z Bibli ,tylko ze "Strażnicy "Jeżeli już posługujesz sie biblią to w przekładzie nowego świata ,jest to niepowazny przekład ,dlatego czytaj Bbiblię "Tysiąclatke"A zobaczysz że rózni sie ona znacznie od waszej .Jeszcze raz odpowiedz precyzyjnie na moje pytanie.
|
Pt maja 25, 2007 7:26 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Stationary, napisałeś...
Cytuj: Tresc jest zalezna od jezyka
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=246939&highlight=#246939
...co jest nieprawdą bo treść nie jest w żaden sposób uzależniona od języka. Natomiast jej wyrażanie jest zależne od stworzenia języka, który jednak zostaje dostosowany do treści, a samemu na nią nie wpływa. Dlatego można co najwyżej powiedzieć, że twierdzenie (a więc treść+forma, a nie sama treść) jest zależne od zaistnienia języka, co jest oczywiste z samej definicji twierdzenia. Natomiast, poznawanie treści to nie to samo co jej tworzenie.
|
Pt maja 25, 2007 14:39 |
|
 |
Jamsen
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Odpowiedz na pytanie i nie odwracaj kota ogonem ,nie przytaczaj mi zaraz innych fragmentów bo ja tez znam Biblie i doskonale wiem że Biblia sobie niezaprzecza. Cytuj: Od razu rzekł do niej: „Jak wygląda?”, a ona odrzekła: „Wychodzi starzec, okryty płaszczem bez rękawów”
To jest pierwsza część wersetu, który podałeś.
A skoro Biblia sobie nie zaprzecza, a mówi że radzenie się medium spirytystycznego jest obrzydliwością dla Boga, to znaczy, że nie może to być Samuel. Co w tym jest trudnego?
A skoro masz zwyczaj takiego rozpatrywania wersetów biblijnych, to co powiesz na taki?
Psalm 53:2 Biblia Tysiąclecia
"Nie ma Boga"
|
Pt maja 25, 2007 22:56 |
|
|
|
 |
Jamsen
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Chce Ci udowodnić że twoja nauka nie pochodzi z Bibli ,tylko ze "Strażnicy "
Czyli wyszedł prawdziwy cel twoich dyskusji.
Ponieważ to, co robisz jest nieetyczne, to może ty powinieneś zostać z forum usunięty?
Na razie żadnej Strażnicy nie cytowałem, tylko same wersety.
|
Pt maja 25, 2007 23:00 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jamsen, niezrozumiałeś mojego pytania ,ja nie pytam o to czy wywoływanie duchów było zabronione czy dozwolone ,tylko pytam o coś innego : Jamsen napisał(a): A skoro Biblia sobie nie zaprzecza, a mówi że radzenie się medium spirytystycznego jest obrzydliwością dla Boga, to znaczy, że nie może to być Samuel . Wiem że radzenie sie medium jest grzechem ,ale dlaczego nie był to Samuel tak jak to pisze w Bibli ?Nierozumiem, kim Ty jestes ,że masz odwage Samuela ,świetego Bożego proroka nazywać demonem?
|
So maja 26, 2007 20:58 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jamsen napisał(a): Na razie żadnej Strażnicy nie cytowałem, tylko same wersety. A czy ja powiedziałem że cytujesz strażnice?Chociaz te wersety które wczesniej zacytowałeś nie pochodzą z Bibli Tysiąclecia,dlatego wybrałem werset gdzie i w waszej Bibli pisze że to Samuel mówił do Saula , jezeli postąpiłem nieetycznie to Cie przepraszam , naprawdę nie ma sie czego wstydzić ,dlatego skupmy sie może na moim pytaniu ,jesli pozwolisz to powtórze: Cytuj: Pan Bóg napisał: Wówczas Saul rozpoznał, że to „Samuel”, i pokłonił się nisko twarzą ku ziemi, i padł na twarz. 15 A ”Samuel” odezwał się do Saula: Czy to co tu pisze jest prawdą?Jeżeli nie jest prawdą to powiedz i nie bój sie ,powiedz że to nie jest prawda i nie tłumacz dlaczego ,chodzi mi o to byś sprawdził swój stosunek do Bibli i czy to w co wierzysz pochodzi własnie z Bibli czy z innych żródeł ,myśle że warto dociekać prawdy i sprawdzać żródła na które sie powołujemy.
|
So maja 26, 2007 21:22 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Cytuj: A skoro masz zwyczaj takiego rozpatrywania wersetów biblijnych, to co powiesz na taki? Psalm 53:2 Biblia Tysiąclecia "Nie ma Boga" To nie jest prawda. Zobacz ja nie bałem sie tego powiedzieć i ty też możesz,chyba że jednak sumienie nie pozwala ci zaprzeczyc słowom Pisma Świetego ,wiec musisz w tedy przyznać ,że to Samuel rozmawiał z Saulem .
|
So maja 26, 2007 21:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paschalis
To ja poczekam, az podasz mi co rozumiesz przez "tresc", bo nie wiem o czym myslisz.
|
N maja 27, 2007 19:31 |
|
 |
Jamsen
|
Cytuj: Inny_punkt_widzenia
Inaczej.
Dlaczego wywolywanie duchow jest dla Boga obrzydliwoscia?
Zaznaczam: obrzydliwoscia, a nie czym niestosownym.
|
Pn maja 28, 2007 17:37 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jasmen napisał(a): Inaczej. Dlaczego wywolywanie duchow jest dla Boga obrzydliwoscia? No ,no zaczynasz mnie nasladować.Dla mnie tez jest i wcale sie Bogu nie dziwie ,ale wrócmy do tego o co pytałem? Inny punkt widzenia napisał(a): Pan Bóg napisał: Wówczas Saul rozpoznał, że to „Samuel”, i pokłonił się nisko twarzą ku ziemi, i padł na twarz. 15 A ”Samuel” odezwał się do Saula:
Czy to co tu pisze jest prawdą?
|
Wt maja 29, 2007 18:14 |
|
 |
Jamsen
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Jasmen napisał(a): Inaczej. Dlaczego wywolywanie duchow jest dla Boga obrzydliwoscia? No ,no zaczynasz mnie nasladować.Dla mnie tez jest i wcale sie Bogu nie dziwie ,
Dlaczego jest dla Boga? Nie odpowiedziałeś.
|
Śr maja 30, 2007 0:42 |
|
 |
Paschalis
|
Stationary, treść to jest sens istota i znaczenie, myśl bez formy werbalnej. A twierdzenie to jest ta myśl obleczona w słowa. Podam ci przykład. Nierzadko zdarza się, że człowiek ma określoną myśl, ale ma problem z wyrażeniem jej słowami. Gdyby treść była uzależniona od języka, to nie mogła by zaistnieć myśl w naszych umysłach, z którą mielibyśmy problem w momencie gdy chlelibyśmy ją wyrazić słowami.
_________________ www.onephoto.net
|
Śr maja 30, 2007 10:39 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jamsen ja pierwszy zadałem pytanie ,a nie odpowiada sie na pytanie pytaniem .Jezeli uwazasz ze mozesz uniknąc odpowiedzi próbując mnie zbić z pantałyku to sie mylisz.Jezeli Ty znasz Boga i wiesz dlaczego brzydzi sie wywoływaniem duchów to powiedz i nie chodż w kółko mojego pytania .Bog przydzi sie wywoływaniem duchów bo tak robią poganie ,ale jezeli znasz mysli Boga to powiedz dlaczego i wróc do mojego pytania.
|
Śr maja 30, 2007 14:26 |
|
 |
sp
|
Jamsen napisał(a): Cytuj: Inny_punkt_widzenia Inaczej. Dlaczego wywolywanie duchow jest dla Boga obrzydliwoscia? Zaznaczam: obrzydliwoscia, a nie czym niestosownym.
dlatego iz im bardziej jestes Dobrym to tm bardziej zło cie brzydzi ... np mnie brzydzi oszczerstwo bo zawsze Chcę być Prawdomówny i Sprawiedliwy ... dlatego tez nie sądze nikogo ....
_________________ Jeśli Bóg z nami któż przeciwko nam ?
|
Pn cze 04, 2007 12:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
moze ja odpowiem jamsenowi:)
dlaczego bog brzydzi sie wywolywaniem duchow??
poniewaz biblie pisali ludzie, wiedzieli ze wywolywaie duchow sprzyja niewiernosci bogu, gdyz moze doprowadzic do powstania nowego nurtu religijnego= odciagniecie ludzi od "prawdziwego boga" wiec by sie zabezpieczyc napisal sobie stworzyciel ze brzydzi sie tym by ludzi przestraszyc.... egoistyczne ale jakze przekonujace...na szczescie mamy wolna wole, z ktorej korzystam.
moze sp powie dlaczego wywolywanie duchow jest zle?
|
Pn cze 04, 2007 18:24 |
|
|
|