Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 18, 2025 10:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 140  Następna strona
 Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu 
Autor Wiadomość

rozumiem ,dzięki za wyjaśnienie i zgadzam się w 100%.

http://dowody.blog.onet.pl/

Pt lis 20, 2009 7:42

Byty posiadają 2 rzeczy: Istotę i istnienie. Istota mówi o tym "Jakie" coś jest, istnienie zaś "czy" coś jest. Załóżmy byt: "różowy królik" jest stwierdzeniem "jaki" on jest, ale to wcale nie oznacza że on musi być. Bo czym innym jest jego istnienie.

A więc chodziło mi o to że skoro do naszej istoty nie przysługuje istnienie, to znaczy że musimy nasze istnienie czerpać z zewnątrz. Tak jak Księżyc nie świeci sam, ale odbija światło słońca, tak jak metale z natury nie przysługuje im ciepło, ale żelazo jest np. ciepłe bo zostało ogrzane w ogniu. Na tym buduję tenże Dowód.

Bo albo jesteśmy bytami przypadłościowymi, albo koniecznymi. Jeżeli nasze istnienie jest konieczne i wypływa samo z siebie to znaczy że jesteśmy samoistni. A skoro jesteśmy samoistni to dlaczego nie byliśmy zawsze? To można odnieść do praktycznie wszystkiego. A więc nie jest to co jest na świecie - konieczne. Czyli czepie swoje istnienie z zewnątrz. No a to co podtrzymuje świat w istnieniu - to jest Istota Konieczna. Czyli można też to nazwać Bogiem.

A co podtrzymuje w istnieniu Istotę Konieczną?

Pn lis 23, 2009 12:51
zbanowany na stałe

zapewne istota konieczniejsza, tę istota jeszcze konieczniejsza i tak w kółko macieju

Wt lis 24, 2009 23:40
Post Re: Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu
Cytuj:

A czy to coś było by wtedy konieczne? Z definicji nie może być to po prostu nic, inaczej nie ma przecież żadnej konieczności.

Pn lis 30, 2009 1:14
Mamy takie zdania: (+)Istnieje źródło wszelkiego bytu, bo do własności bytów (-)nie należy ich istnienie, zatem (+)czerpią to z czegoś co istnieje w sposób konieczny.

Oraz zdanie przeciwne:(-) Nie istnieje źródło wszelkiego bytu, bo do własności bytów (+)należy ich istnienie zatem (-)nie muszą tego czerpać z czegoś co istnieje w sposób konieczny.

Wykluczyliśmy 2 zdanie. I zgodnie z zasadą sprzeczności 1 jest prawdziwe gdyż jest do niego przeciwne. Zobaczmy:
1 zdanie = ++- = 1
2 zdanie = -+- =-1

Sposób obliczenia: Tam gdzie jest zaprzeczenie oznaczyłem jako (-) tam gdzie zdanie twierdzące pozytywnie jako (+) podliczyłem i wyszło, że się zgadza. Te zdania są sobie przeciwne. Zatem według podstawowego prawa logiki jedno zachodzi, drugie nie zachodzi. Doszliśmy do wniosku więc że coś istnieje w sposób konieczny. Wszelkie więc pytania: "a co sprawia że to co jest konieczne jest konieczne?" są bez sensu, bo jeśli coś takiego istnieje, to po prostu tamta rzecz wcale nie jest konieczna. I mamy nieskończony łańcuch przyczyn sprawczych, ale ten wiadomo jest absurdem. Zatem - Istnieje pierwszy poruszyciel, dzięki któremu wszystko istnieje, bo on jest konieczny i dlatego utrzymuje świat w istnieniu - proste - logiczne.

Pn lis 30, 2009 1:33

A moim zdaniem nie istnieją byty.
Na zachodzie niejaki Kant zauważył (gdzieś indziej jest to znana rzecz od 2500lat ;)), że umysł aktywnie wpływa na postrzeganie rzeczywistości - dla mnie byty są formami poznania, które są obecne tylko w umyśle, a nie w rzeczywistości.

Pn lis 30, 2009 2:36
zbanowany na stałe

Sebastian88 napisał(a):
Cytuj:

A czy to coś było by wtedy konieczne? Z definicji nie może być to po prostu nic, inaczej nie ma przecież żadnej konieczności.

aha więc istotę konieczną w istnieniu utrzymuje definicja

Pn lis 30, 2009 11:05

Cytuj:

Tak. Tak samo, jak koło utrzymuje w kolistości definicja koła.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 30, 2009 12:18

A kto definiuje Boga?

Pn lis 30, 2009 12:32

Sebastian88 napisał(a):
Cytuj:

No napisałeś, że to 'coś' to Istota Konieczna - ale teraz pytasz, dlaczego ona miała by być konieczna?

Nie rozumiem.

Pn lis 30, 2009 12:47
zbanowany na stałe

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Tak. Tak samo, jak koło utrzymuje w kolistości definicja koła.

skoro tak kiedy zabraknie definicji nie będzie Boga

Podaj mi definicję Boga

Pn lis 30, 2009 12:48

Cytuj:
A kto definiuje Boga?

A kto definiuje koło ?

Cytuj:

A jak zabraknie definicji koła, to koła też nie będzie ? Platon, pozwól na chwilę, coś dla ciebie ! :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lis 30, 2009 12:50
zbanowany na stałe

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
A kto definiuje Boga?

A kto definiuje koło ?

Cytuj:

A jak zabraknie definicji koła, to koła też nie będzie ? Platon, pozwól na chwilę, coś dla ciebie ! :D

Gratulacjie jesteś typowany do nagrody: self owned

najpierw piszesz, że aby istniało koło musi istnieć jego definicja a teraz odwrotnie, że bez definicji koło też będzie istnieć.

Domyślam, się, że z Bogiem jest tak samo jak: definicja jest konieczna i niekonieczna zarazem. Skoro jest to Bóg nie jest "istotą konieczną" bo wymaga definicji aby istnieć a skoro nie jest konieczna definicja to nie istnieje bo nie jest istotą konieczną (co wynika z jego definicji)

Pańskie przemyślenia się kupy nie trzymają drogi panie

Pn lis 30, 2009 13:08

Cytuj:
Sposób obliczenia: Tam gdzie jest zaprzeczenie oznaczyłem jako (-) tam gdzie zdanie twierdzące pozytywnie jako (+) podliczyłem i wyszło, że się zgadza. Te zdania są sobie przeciwne. Zatem według podstawowego prawa logiki jedno zachodzi, drugie nie zachodzi.

Możesz mi wytłumaczyć to prawo logiki?

Cytuj:
Doszliśmy do wniosku więc że coś istnieje w sposób konieczny.

Na jakiej podstawie?

Cytuj:
Wszelkie więc pytania: "a co sprawia że to co jest konieczne jest konieczne?" są bez sensu, bo jeśli coś takiego istnieje, to po prostu tamta rzecz wcale nie jest konieczna. I mamy nieskończony łańcuch przyczyn sprawczych, ale ten wiadomo jest absurdem. Zatem - Istnieje pierwszy poruszyciel, dzięki któremu wszystko istnieje, bo on jest konieczny i dlatego utrzymuje świat w istnieniu - proste - logiczne.

Czy możesz jednak wyjaśnić mi co oznacza pojęcie "byt konieczny"? Potrafię wytłumaczyć sobie słowo "konieczny" gdy mówię, że 2+2 koniecznie jest 4 lub, że koło koniecznie jest okrągłe, albo, że kąt prosty koniecznie ma 90 stopni. Krótko mówiąc wszystkie prawdziwe sądy analityczne są koniecznie prawdziwe i jest to dla mnie akceptowalne, gdyż uznanie tego za niekonieczne implikuje sprzeczność. Zupełnie jednak niewiadome jest to dla mnie co oznacza, że Bóg jest bytem koniecznym ?

Pn lis 30, 2009 13:15

Ciekawa rzecz z tym kołem i definicją, bo idealne koła nie istnieją w rzeczywistości - zawsze są obarczone jakąś skazą, wypaczeniem, choćby geometrycznym w ramach czasoprzestrzeni (na podobnej zasadzie nie istnieją w rzeczywistości proste równoległe - "zakrzywienie czasoprzestrzeni" sprawia, że muszą się zetknąć, wyliczył to zdaje się Einstein).

Czyli my sami definiujemy Boga w naszych umysłach?

Pn lis 30, 2009 13:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 140  Następna strona