Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
Gabrielu przypominam o czym dyskutujemy, bo chyba ci uciekło
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): .... cala przepowiednia nie ma sensu i jest podobna do tej ....Bog Ci mowi ze "napewno pojdziesz do nieba " czyli cokolwiek zrobisz i tak bedziesz w niebie
Czyli mozesz zabijac , mordowac ....robic cokolwiek i tak jestes w niebie
Brawo Gabrielu  !!! Czyżbyś watpił, że nawet Hitler może być w niebie  !!!!! Po takiej przepowiedni oczywiście że mogę mordować do woli, ale pewne jest że w ostatniej "sekundzie" życia bede szczerze tego żałował, wyspowiadam się, przyjmę najswiętsze sakramenty i jestem w niebie  ! Masz jakieś wątpliwości ?  I wtedy ponizsze ma głęboki sens - idziesz do piekła bo twierdzisz że Bóg kłamie w swojej przepowiedni albo negujesz jego wszechwiedzę posyłajac mnie na 100% do piekła rafal3006 napisał(a): Gabrielu ja nie bedę w kółko powtarzał co ty zakładasz, a zakładasz to ! Gabrielu zakładasz albo że prawdziwy Bóg kłamie w swojej przepowiedni, albo negujesz jego wszechwiedzę czyli twierdzisz że wyląduje w piekle ! - proszę nie pleć dalej bzdur ! ... wstydź sie Gabrielu, to grozi piekłem - dla Ciebie oczywiście  gabriel napisał(a): Widze ze nie nadazasz za moim mysleniem  Powiem wiec jeszcze krocej  Aby 1 = 100 000 000 i bylo dla czlowieka logiczne , tenze czlowiek musialby byc Bogiem..poniewaz tylko dla Boga nie ma nic niemozliwego Gabrielu, to ty nie nadażasz za moim mysleniem 1=100 000 000 u Boga to niebo dla Hitlera bo w ostatniej "sekundzie" życia szczerze żałował tego co zrobił i piekło dla wspaniałego, szlachetnego i dobrego człowieka w oczach wszystkich ludzi który miał jedna jedyna wadę ... był Ateistą ! Dla mnie taki Bóg to absolutny fałsz, a dla Ciebie ? gabriel napisał(a): Tak wiec widzisz jednak BOG cos MUSI 
Guzik prawda, Bóg nic nie musi tylko MOŻE !
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Wt wrz 05, 2006 21:04 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: gabriel napisał:
Tak wiec widzisz jednak BOG cos MUSI
Guzik prawda, Bóg nic nie musi tylko MOŻE ! _________________
To jak Bog sprawi wg Ciebie ze czlowiek zrozumie ze 1=100 000 000 ?
Albo ze istnieje skutek a nie istnieje przyczyna ?
I nie rozmydlaj tematu....piszemy juz w super scislej kwintesenscji tego problemu
|
Wt wrz 05, 2006 21:07 |
|
 |
rafal3006
|
Dla mnie 1=100 000 000 to brednie i u Boga i u ludzi ! :o
To brednie jak niżej !
Gabrielu, to ty nie nadażasz za moim mysleniem 1=100 000 000 u Boga to niebo dla Hitlera bo w ostatniej "sekundzie" życia szczerze żałował tego co zrobił i piekło dla wspaniałego, szlachetnego i dobrego człowieka w oczach wszystkich ludzi który miał jedna jedyna wadę ... był Ateistą !
Dla mnie taki Bóg to absolutny fałsz, a dla Ciebie ?
Rozumiem cie Gabrielu doskonale, powyższe to dla Ciebie kwadratura koła i nigdy na to pytanie nie odpowiesz 
|
Wt wrz 05, 2006 21:50 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Gabrielu, obaj mamy identyczna wadę:
walczymy do krwi ostatniej, ale w końcu ktoś musi ustąpić - ja ide spać
Dla Ciebie:
Bóg=Katolicyzm
Dla mnie prawdziwy Bóg to taki Bóg:
Cytuj: Kabalista, Izaak Luria spoglądał ze swej izdebki na nieogarnioną przestrzeń jeziora. I oto kiedyś, patrząc na srebrzyste wody, zrozumiał tajemnicę Boga i Jego działania: stwórczy akt Boga można zrozumieć jedynie jako akt najwyższej powściągliwości. Stwarzając świat, Bóg "wycofał się", by utworzyć dla dzieł swej wszechmocy wolną przestrzeń, w której będą mogły żyć i oddychać. W ten sposób świat i ludzie mogą zachowywać swoją egzystencję i wolność wyboru. Bóg myśli inaczej niż my. "Myśli moje nie są waszymi myślami". (...)
Zgoda w 100%, przeciez bez przerwy o tym piszę:
1.
Jeśli ktokolwiek zna naszą przyszłość z absolutną pewnością (np. Bóg), to świat jest zdeterminowany - wolna wola jest picem i za wszelkie zło na ziemi odpowiada tylko i wyłacznie Bóg.
2.
Prawdziwy bóg to taki Bóg, który nie zna naszej przyszłości i nawet gdyby chciał, nie może jej poznać. Wtedy ludzie maja wolną wolę i to oni piszą scenariusz naszego wszechświata, i to oni odpowidzialni są za wszelkie zło w naszym swiecie.
P.S.
Czytałem na wczasach artykuł jakiegos Żyda tłumaczący pgromy Żydów w ostatnich tysiącleciach. Według jednej z teorii Bóg przestał na chwilę interesować się tym co stworzył ale wróci, w najczarniejszym scenariuszu był tak zdegustowany tym co stworzył, że nigdy nie wróci. Z naszego punktu odniesienia będzie to samobójstwo Boga ...
|
Wt wrz 05, 2006 21:54 |
|
 |
gabriel
|
Rafal Cytuj: Rozumiem cie Gabrielu doskonale, powyższe to dla Ciebie kwadratura koła i nigdy na to pytanie nie odpowiesz
Alez ja Ci odpowiedzialem na to pytanie
Otoz powtarzam jeszcze raz Bog MUSI podac przyczyne jesli mowi o skutku w jakims objawieniu
Tak samo jak MUSI uzywac logiki przyczynowo skutkowej w komunikacji z ludzmi , innaczej ludzie tego nie pojma
Jesli uwazasz ze Bog nic nie MUSI..to wymyka sie wszelkiej logice myslenia uzywanej u ludzi
PS Myslenie abstrakcyjne tez musi miec swoja logike, inanczej nazywa sie schizofrenia
|
Wt wrz 05, 2006 21:56 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Gabrielu, to ty nie nadażasz za moim myśleniem 1=100 000 000 u Boga to niebo dla Hitlera bo w ostatniej "sekundzie" życia szczerze żałował tego co zrobił i piekło dla wspaniałego, szlachetnego i dobrego człowieka w oczach wszystkich ludzi który miał jedną jedyną wadę ... był Ateistą !
Rozumiem cie Gabrielu doskonale, powyższe to dla Ciebie kwadratura koła i nigdy na to pytanie nie odpowiesz
Nie rozumiesz Gabrielu, chodzi o wytłuszczone zdanie wyżej.
Proszę o odpowiedź TAK lub NIE
Czy Bóg który postąpi dokładnie tak jak to opisałem wyżej jest fałszywy czy nie ....
Nie wiesz, kwadratura koła totalna prawda ?
To znaczy pewne jest że na pierwszą część pytania twoja odpowiedź będzie taka:
Hitler może do nieba ... jeśli w ostatniej sekundzie życia szczerze załował za grzechy i przyjał najświetsze sakramenty ...
Ale co z opisanym Ateistą ?
Wspaniały i dobry człowiek Ateista niczego nie żałuje bo jest ateistą, tak jak dla Żyda Chrystus pozostanie po wsze czasy tylko i wyłącznie małym bożkiem ....
|
Wt wrz 05, 2006 22:08 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Jesli uwazasz ze Bog nic nie MUSI..to wymyka sie wszelkiej logice myslenia uzywanej u ludzi
Jest dokładnie odwrotnie jeśli Bóg zacznie mi udowadniać że 1=100 000 000 (patrz wyżej przyklad z Ateistą) to ja uznam go za idiotę i schizofrenika - to fałszywy Bóg 
|
Wt wrz 05, 2006 22:12 |
|
 |
gabriel
|
Rafal Cytuj: Gabrielu, to ty nie nadażasz za moim myśleniem 1=100 000 000 u Boga to niebo dla Hitlera bo w ostatniej "sekundzie" życia szczerze żałował tego co zrobił i piekło dla wspaniałego, szlachetnego i dobrego człowieka w oczach wszystkich ludzi który miał jedną jedyną wadę ... był Ateistą !
Dla mnie nie jest to falsz,poniewaz nie znam wszystkich sekund zycia tego ateisty i Hitlera Tam w niebie Bog ma swoja logike i swoje porzadki.Ludzie moga zaprowadzac swoje ziemskie porzadki ....a w niebie ma swoje porzadki Bog i nie Tobie jest ich oceniac Cytuj: Proszę o odpowiedź TAK lub NIE
Jesli zyje na ziemi mowie ze ta logika nie ma sensu faktycznie.Ale logiki boskiej w niebie nie znam..i nie wiem czym sie Bog kieruje podejmujac takie decyzje
Jednakze nie uwazam sie za madrzejszego od Boga wiec co mam powiedziec.......ze Bog nie ma racji..skoro jest o niebo madrzejszy i doskonalszy odemnie ?
|
Wt wrz 05, 2006 22:16 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Rafal Cytuj: Gabrielu, to ty nie nadażasz za moim myśleniem 1=100 000 000 u Boga to niebo dla Hitlera bo w ostatniej "sekundzie" życia szczerze żałował tego co zrobił i piekło dla wspaniałego, szlachetnego i dobrego człowieka w oczach wszystkich ludzi który miał jedną jedyną wadę ... był Ateistą !
Dla mnie nie jest to falsz, poniewaz nie znam wszystkich sekund zycia tego ateisty i Hitlera
Rozumiem, że myslenie abstrakcyjne czyli założenie że Hitler szczerze żalował i jest w niebie, zaś ateista pozostał do końca twardym ateistą mówiąc Bogu nawet w ostatniej sekundzie zycia: Bóg, Piekła, Niebo w które wierzą katolicy to totalny idiotyzm jest dla ciebie nie do przyjęcia.
Czyli nie dopuszczasz do siebie takiego abstrakcyjnego myślenia.
Wolisz wykrecic sie sianem jak jo-tka twierdząc, że przeciez w ostatniej sekundzie życia ateista mógł sie nawrócić ... ale załóżmy że sie nie nawrócił i Bóg wtrącił go do piekła !
Prawdziwy jest taki Bóg czy fałszywy
1=100 000 000 czy 1=1 ?
|
Wt wrz 05, 2006 22:28 |
|
 |
konrado12
|
wow widze ze temat niezle sie rozwinal pod moja nieobecnosc
Ja mysle ze jesli Bog istnieje, to jak wczesniej mowilem zalezy mu na tym by czlowiek prowadzil dobre zycie, w przeciwnosci do kosciola, ktoremu zalezy na tym by czlowiek wierzyl w Jezusa a nie Allaha (z oczywistych wzgledow). Tak samo jak zalezy na tym jechowym, zielonoswiatkowcom, muzulmanom, buddystom itd etc.
Pozdrawiam
|
Wt wrz 05, 2006 22:29 |
|
 |
gabriel
|
Rafal Cytuj: ale załóżmy że sie nie nawrócił i Bóg wtrącił go do piekła !
Prawdziwy jest taki Bóg czy fałszywy
Wydaje mi sie ze pomylily Ci sie role .To Bog bedzie nas sadzil a nie my jego
Czy my sie zgadzamy z Bogiem w jego ocenie pojecia sprawiedliwosci czy nie ma takie znaczenie dla Boga jak dla Ciebie ile cm sniegu bylo w Japonii w ziemie 150 lat temu..rozumiesz ?
Jesli Bog zechce potopic nas jak koty tak jak bylo to w czasie potopu jak sie wkurzyl na ludzi zrobi to po raz wtory jesli zechce , bo my sa jego wlasnoscia ..dojdzie to do Ciebie osobnika wychowanego w kulturze o nazwie "wolno mi wszystko" czy nie dojdzie ?
To ze pozwala nam na cokolwiek i obdarzyl wolnoscia wyboru nalezy tylko dziekowac Bogu za kazda sekunde danego nam zycia i blagac by nie bylo gorzej ..a nie bezczelnie oceniac ze jest taki czy owaki
Zastanow sie nad tym co Ty wogole piszesz ?
|
Wt wrz 05, 2006 23:04 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Rafał3006 napisał(a): Gabrielu, to ty nie nadażasz za moim myśleniem 1=100 000 000 u Boga to niebo dla Hitlera bo w ostatniej "sekundzie" życia szczerze żałował tego co zrobił i piekło dla wspaniałego, szlachetnego i dobrego człowieka w oczach wszystkich ludzi który miał jedną jedyną wadę ... był Ateistą !
Proszę o odpowiedź TAK lub NIE
Jesli zyje na ziemi mowie ze ta logika nie ma sensu faktycznie.

|
Wt wrz 05, 2006 23:07 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Jesli Bog zechce potopic nas jak koty tak jak bylo to w czasie potopu jak sie wkurzyl na ludzi zrobi to po raz wtory jesli zechce , bo my sa jego wlasnoscia ..dojdzie to do Ciebie osobnika wychowanego w kulturze o nazwie "wolno mi wszystko" czy nie dojdzie ?
Tylko skąd ta twoja pewność, że Biblia nie jest najzwyklejsza powieścią ?
Dla zdecydowanej wiekszości ludzi na swiecie tak właśnie jest
Może lepiej jak się Bóg wkurzy to niech walnie w cały ten wszechświat pięscią i niech to wszystko przestanie istnieć
Dla mnie nasz wszechświat jest piękny, cieszę się że żyję - mam nadzieję że to nie ostatni wszechświat stworzony przez Boga i nie ostatnie nasze życie. Nieśmiertelniość to piekło w jakiejkolwiek formie, więc jeśli istnieje niebo to niebem będą kolejne nasze urodziny w kolejnym wszechświecie i tak do nieskończoności ...
Może sie więc Gabrielu kiedys spotkamy .... nie chcę byc nieśmiertelnym, to pewne, a Ty ?
|
Wt wrz 05, 2006 23:18 |
|
 |
gabriel
|
Rafal Cytuj: Tylko skąd ta twoja pewność, że Biblia nie jest najzwyklejsza powieścią ? A to juz jest sprawa osobista czy wierzysz w to czy nie.Niemniej jednak jesli nie wierzysz a istnieje Bog jednak..to mozesz miec powazny problem Cytuj: Dla mnie nasz wszechświat jest piękny, cieszę się że żyję - mam nadzieję że to nie ostatni wszechświat stworzony przez Boga i nie ostatnie nasze życie. Nieśmiertelniość to piekło w jakiejkolwiek formie, więc jeśli istnieje niebo to niebem będą kolejne nasze urodziny w kolejnym wszechświecie i tak do nieskończoności ...
A nie zauwazyles przypadkiem ze zmienia Ci sie psychika pod wpywem wieku ?
Majac 4-8 lat tym wlasnie wymarzonym rajem byl dla Ciebie sklep z zabawkami
Majac 12-16 lat tym rajem byl pewnie sklep ze sprzetem elektroniczno-muzycznym
Teraz rajem jest mozliwosc poznawanai swiata i czerpania z niego przyjemnosci duchowych
Sadzisz ze po smierci jaka bedziesz mial mentalnosc ? 8 latka 12 latka 30 latka? a moze zupelnie inna mentalnosc i co innego bedzie Cie cieszyc ?
|
Wt wrz 05, 2006 23:34 |
|
 |
rafal3006
|
rafal3006 napisał(a): ..dojdzie to do Ciebie osobnika wychowanego w kulturze o nazwie "wolno mi wszystko" czy nie dojdzie ?
Czy ja kogoś zabiłem .... ?
Myslę, że w oczach wszystkich znajomych jestem dobrym człowiekiem - to pewne. Każdemu wyłącznie pomagam jak mogę, mam zero wrogów
Jeśli chodzi o wiarę to kazdy ma wolna wolę, nie mam kagańca na mózgu i mogę założyc dosłownie wszystko, także to że racje maja ateiści  ... masz coś przeciwko ? Jestem "katolikiem" i totalnie smieszą mnie takie na przykład idiotyzmy jak żądanie od dorosłego człowieka przez księdza zaświadczenia na papierku, że sie było u spowiedzi ... niedługo pewnie wprowadzą akt notarialny potwierdzający spowiedź  ... że o Radiu Maryja i faszystch od Gierytycha nie wspomnę 
|
Wt wrz 05, 2006 23:42 |
|
|
|