Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 08, 2025 8:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wątpliwości czy Bóg istnieje. 
Autor Wiadomość

Określiłeś charakter tego wątku w ten sposób:

Seweryn napisał(a):
Czy wierzący w Boga posiadają wiele wątpliwości ,że Bóg istnieje jeśli tak to jakiej natury są to wątpliwości?

A teraz piszesz:

Seweryn napisał(a):
Ale można to podciagnąć pod wątpliwości Ateisty czy Bóg istnieje.

A więc czy wątek ma dotyczyć wątpliwości wierzących (a więc uznających istnienie Boga), ale nie będących o tym w pełni przekonanymi, czy wątpliwości ateistów, którzy z definicji uznają, że Bóg w ogóle nie istnieje?

So sie 25, 2007 15:06

A więc czy wątek ma dotyczyć wątpliwości wierzących (a więc uznających istnienie Boga), ale nie będących o tym w pełni przekonanymi, czy wątpliwości ateistów, którzy z definicji uznają, że Bóg w ogóle nie istnieje?

Widzisz to forum tak zostało zdominowane przez ateistów, że wierzący zeszli do podziemia i siedzą cicho jak mysz pod miotłą obawiając się wypowiadać na jakikolwiek temat na tym forum 8) .

So sie 25, 2007 15:39

Widzisz to forum tak zostało zdominowane przez ateistów, że wierzący zeszli do podziemia i siedzą cicho jak mysz pod miotłą obawiając się wypowiadać na jakikolwiek temat na tym forum 8) .

Myślę, że mimo wszystko należy też wspomnieć o twórcy tego wątku - Sewerynie, który miał masę pytań i uwag dodatkowych, nie związanych bezpośrednio z wątkiem.

So sie 25, 2007 15:55

Ale mimo wszystko można się spodziewać w tym temacie że tak jak w wielu innych wątkach o tych wątpliwościach będą głównie wypowiadać ateiści, którzy uznają że Boga nie ma, a nie będą tu o tych wątpliwościach pisali wierzący, którzy uznają Boga, a nie są w pełni przekonani w Jego istnienie.

So sie 25, 2007 16:38
Ateiści są bardzo odpowiednimi osobami do tego tematu, bo to zazwyczaj byli wierzący.
W zasadzie to osoby u których na pewno pojawiły się kiedyś "wątpliwości że bóg istnieje" a u wierzących mogło być różnie.

So sie 25, 2007 22:17

Ale mimo wszystko można się spodziewać w tym temacie że tak jak w wielu innych wątkach o tych wątpliwościach będą głównie wypowiadać ateiści, którzy uznają że Boga nie ma, a nie będą tu o tych wątpliwościach pisali wierzący, którzy uznają Boga, a nie są w pełni przekonani w Jego istnienie.

Nie jest znowu to takie dziwne gdy zalozyciel tematu z miejsca zaznaczyl, ze watpliwosci wiary uwaza za zjawisko negatywne. Ot wyszedlem w obronie jako czempion wierzacych z watpliwosciami. :-D

N sie 26, 2007 4:47

W gruncie rzeczy racja, że ateiści mogą się wypowiadać o tym że, gdy byli jeszcze wierzącymi to jakie wątpliwości sprawiły że tą wiarę utracili.
Mi chodziło o to, że ze sformułowania tematu zrozumiałam że chodzi w nim o to jakie wątpliwości mają wierzący. Jednak z góry spodziewałam się że tak jak w wiele innych tematach zaczną w nim przeważać różne rozważania ateistów, tak że praktycznie nie będzie w nim miejsca o tym co stanowi wątpliwości wierzących.
Dlatego tak jest bo wierzący owici wątpliwościami w wierze mają obawę przed pisaniem o tych wątpliwościach czy też zagłuszeni są polemikami ateistów na forum, którzy nie pozwalają dojść im do słowa.

N sie 26, 2007 12:10

A może zwyczajnie mało jest takich wątpiących wierzących na forum bo nie rozumiem dlaczego ktoś miałby bać się tu napisać o swoich wątpliwościach chyba, że boi się ich pogłębienia ale w takim wypadku pisanie na forum dyskusyjnym na którym wypowiadają się ludzie o różnych poglądach jest raczej ryzykowne i powinien się z tym liczyć.

N sie 26, 2007 13:53

W gruncie rzeczy racja, że ateiści mogą się wypowiadać o tym że, gdy byli jeszcze wierzącymi to jakie wątpliwości sprawiły że tą wiarę utracili.
Mi chodziło o to, że ze sformułowania tematu zrozumiałam że chodzi w nim o to jakie wątpliwości mają wierzący.

Ja też to tak zrozumiałem. Dlatego prosiłbym autora tematu o doprecyzowanie czy to miał na myśli, bo obecna dyskusja z takim założeniem się dość zasadniczo rozmija. ;)

N sie 26, 2007 14:00

Oczywiście chętnie posłucham wątpliwosci Ateistów tym bardziej .że wierzący sie nie wypowiadają . Więc aby można było dyskutować to proszę o dalsze wypowiedzi Ateistów jak również i wierzących ,którzy na razie milczą..

N sie 26, 2007 15:30
Dobra ja jako wierzący zabiore głos... Wiec tak wierze w Boga i wierze w życie po smierci tym bardziej jak sie czyta relacje osob które przyzyły smierć kliniczną ( znam ksiedza który mi nawet o tym opowiadał) ale czasem nachodzą mnie mysli i obawa przed smiercią typu " co jeśli jednak nic nie ma " albo " co jesli to wszystko inaczej wyglada niz sobie wyobrazam " itd ... i wydaje mi sie że bardziej wynika to ze strachu przed smiercia ze moze byc to koniec mojej egzystencji ....choć patrząć na wszytskie objawienia i zycie świetych np mojego ulubionego św Ojca Pio trudno nie wierzyc !! w przypadku innych wyznan nie ma takiego czegoś wiec łatwo można stwierdzic ze chyba nasza wiara jest autentyczna !

N sie 26, 2007 17:02

N sie 26, 2007 17:05

Dobra ja jako wierzący zabiore głos... Wiec tak wierze w Boga i wierze w życie po smierci tym bardziej jak sie czyta relacje osob które przyzyły smierć kliniczną ( znam ksiedza który mi nawet o tym opowiadał)

Uczeni zasymulowali opuszczenie ciała

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N sie 26, 2007 17:15

jakiego "czegoś" ?

jak mawia jeden z forumowiczów "tak jest i już" :]

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N sie 26, 2007 17:17

lereeeek napisał(a):
Dobra ja jako wierzący zabiore głos... Wiec tak wierze w Boga i wierze w życie po smierci tym bardziej jak sie czyta relacje osob które przyzyły smierć kliniczną ( znam ksiedza który mi nawet o tym opowiadał)

Uczeni zasymulowali opuszczenie ciała

Jaż same relacje doznań po śmierci klinicznej powinny nas pozbawić wątpliwości że Bóg istnieje . Ale nawet te wątpliwości są sprawdzianem naszej wiary .Jezus mówił :" Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli."

N sie 26, 2007 17:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona