Autor |
Wiadomość |
Radaromontis
|
Kod: Nie, Bóg nie pokarał. Natura uległa przemianie, ale to nie Bóg ją przemienił
Powiedz mi, czy uważasz, że przed pojawieniem się człowieka, zwierzęta nie czyniły zła?
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
So kwi 12, 2008 13:45 |
|
|
|
 |
No
|
Więc dlaczego uległa właśnie takiej przemianie ?
Na jedno wychodzi...
|
So kwi 12, 2008 13:47 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Kamyk napisał(a): Nie, Bóg nie pokarał. Natura uległa przemianie, ale to nie Bóg ją przemienił
Eeee? To kto? Jak to się stało, że tygryski lubią mięso?
Chyba nie chcesz powiedzieć, że kiedyś wszystkie zwierzęta biegały po łączce pełnej kwiatków w harmonii...
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So kwi 12, 2008 14:10 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
Jeszcze jedna sprawa:
Na początku był TYLKO bóg. Nie było nic poza nim. Wszystko wzięło się z niego. Wobec tego, zło także.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
So kwi 12, 2008 14:22 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Eeee? To kto? Jak to się stało, że tygryski lubią mięso? Chyba nie chcesz powiedzieć, że kiedyś wszystkie zwierzęta biegały po łączce pełnej kwiatków w harmonii... Szczerze mówiąc, to nad tym się nie zastanawiałem za bardzo. Nie zaryzykuję odpowiedzi Cytuj: Na początku był TYLKO bóg. Nie było nic poza nim. Wszystko wzięło się z niego. Wobec tego, zło także.
Nieprawda. Wszystko, co Bóg stworzył, było dobre. Zła Bóg nie stworzył. Zło w ogóle nie istnieje - jest jedynie brakiem dobra
|
So kwi 12, 2008 21:09 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Kamyk napisał(a): Zło w ogóle nie istnieje - jest jedynie brakiem dobra
Jakiego rodzaju dobra zabrakło ludziom wdrażąjacym techniki wytwarzania mydła z innych ludzi?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
So kwi 12, 2008 21:13 |
|
 |
Kamyk
|
To ma być prowokacja? Jak tak, to niskich lotów i na żenującym poziomie 
|
So kwi 12, 2008 21:21 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Jaka prowokacja? Chodziło mi o to - co skłania ludzi do uskuteczniania tak irracjonalnych zachowań, jeśli zło ponoć nie istnieje? Jeśli czyniący tak nie dązą do niego (bo go nie ma) , to do czego?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
So kwi 12, 2008 21:26 |
|
 |
fides
|
To,ze zlo jest brakiem dobra nie znaczy,ze go nie ma. Brak na stale towarzyszy materii stworzonej,gdyz tylko Bog jest pelnia i doskonaloscia.
|
So kwi 12, 2008 21:42 |
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Kamyk napisał(a): Zło w ogóle nie istnieje - jest jedynie brakiem dobra Jakiego rodzaju dobra zabrakło ludziom wdrażąjacym techniki wytwarzania mydła z innych ludzi?
Zabrakło im wiary w Boga ,więc dopuszczali się czynów ,których nie dopuści się człowiek przestrzegający dekalogu. Prawda jest taka, że byli to Ateiści.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So kwi 12, 2008 22:09 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Sewerynie jak zwykle przesadzasz, mało ludzi wzięłoby takie mydło do rąk.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So kwi 12, 2008 22:16 |
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Sewerynie jak zwykle przesadzasz, mało ludzi wzięłoby takie mydło do rąk.
Nie na miejscu są żarty z ludzkiej tragedii.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So kwi 12, 2008 22:19 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Zdaje mi się jednak,że bycie ateistą nie jest warunkiem wystarczającym do zostania kimś tego pokroju.
|
So kwi 12, 2008 22:20 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Nie na miejscu są żarty z ludzkiej tragedii.
Gdzie ty tu żart widzisz?
|
So kwi 12, 2008 22:22 |
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Zdaje mi się jednak,że bycie ateistą nie jest warunkiem wystarczającym do zostania kimś tego pokroju.
Więc co jest warunkiem wystarczajacym i uzasadnij dlaczego?
|
So kwi 12, 2008 22:24 |
|
|
|