Trudność teologiczna z którą nie mogę sobie poradzić.
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Trudność teologiczna z którą nie mogę sobie poradzić.
JedenPost napisał(a): medieval_man napisał(a): Rozumiem, ze u bezkonfesyjnych protestantów (czyli protestujących dla samego protestowania) nie ma pojęcia grzechu pierworodnego i nieważne jest zdanie, które chętnie cytują w przypadku Maryi o tym "że wszyscy zgrzeszyli". A co, u katolików te dzieci mają z powodu tego grzechu jakiś problem? Dzieci mają problem, ale go sobie nie uświadamiają. Na szczęście dla tych dzieci, jest Kościół, w którego akcie wiary wyrażającym się modlitwą wstawienniczą o zbawienie wszystkich ludzi, zawiera się także pragnienie Chrztu dla dzieci, co jest wystarczające dla uznania zmazania w ich przypadku grzechu pierworodnego. http://www.teologia.pl/m_k/zag03-13.htm#1ehttp://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=48&t=32243http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=587208#p587208
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr paź 23, 2013 10:47 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Czyli jednak idą do Nieba, jakkolwiek doświadczanego inaczej, tak?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr paź 23, 2013 10:58 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
jesienna napisał(a): Nie jest to dogmat. Conajwyżej orzeczenie dogmatyczne. Co masz na mysli pisząc, że należy do depozytu wiary? Jeżeli masz jakieś szersze informacje na ten temat - jakieś linki (sam tekst bulli znalazłam) bardzo proszę Cię o podrzucenie ich tutaj - chciałabym zgłębić problem. Czym sie różni dogmat od orzeczenia dogmatycznego? Dogmat jest orzeczeniem teologicznym, które Kościół ogłasza autorytatywnie. A zdanie Soboru Florenckiego, co prawda bez anatematyzmow jest zawarte w Breviarium Fidei 273 http://www.katolik.pl/tajemnica-zycia-wiecznego,590,812,cz.html?idr=112I chyba już o tym rozmawialismy w tym watku: http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=50&t=34166&start=0i tutaj http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=630142#p630142Między innymi o tezach św. Tomasza (które choć dogmatami Koscioła nie sa, to mają chyba jakieś znaczneie?)
|
Śr paź 23, 2013 11:09 |
|
|
|
 |
majanovak
|
medieval_man napisał(a): majanovak napisał(a): Oczywiscie, ze kazde dziecko idzie do nieba i te ochrzczone i te nieochrzczone.
Rozumiem, ze u bezkonfesyjnych protestantów (czyli protestujących dla samego protestowania) nie ma pojęcia grzechu pierworodnego i nieważne jest zdanie, które chętnie cytują w przypadku Maryi o tym "że wszyscy zgrzeszyli". Jak najbardziej wierzymy, ze dziedziczymy po przodkach upadla nature. Ale my tu mowimy o niemowlakach, prawda? Ktore nie maja jeszcze rozroznienia dobra od zla. Zrozum nieswiadomy chrzest niczego nie zmienia. Myslisz, ze jak dziecko rodzi sie w rodzinie muzulmanskiej i umiera majac tydzien czasu to idzie do piekla? Jaka mial mozliwosc pokuty? A za co mial pokutowac skoro nie popelnil zadnego grzechu? Nawet mysla? Jezus umarl za nasze grzechy, ktore oddzielaly nas od Boga. A to male dziecko jeszcze nie zgrzeszylo. Wiec chcesz je skarac, bo sie zle urodzilo? Mialo po prostu pecha?
|
Śr paź 23, 2013 20:35 |
|
 |
majanovak
|
kacperek29 napisał(a): W jakim wieku osiąga się świadomość czym jest dobro i zło? Od kiedy dziecko rozróżnia dobro od zła?
Nie wiem od kiedy. Nie wiem czy ktos moze narzucic tu jakas liczbe. Ale przeciez z czasem wzrasta kazde dziecko w swiadomosci, wie ze cos zrobilo dobrze, a cos zle. I jak wie, ze robi zle mimo, ze juz rozumie, ze to zle to grzeszy. Bo to juz jego wybor. Tak naprawde jego natury, tej upadlej. Potrzebuje wiec Zbawiciela jak kazdy z nas.
|
Śr paź 23, 2013 20:39 |
|
|
|
 |
majanovak
|
Rajcelem napisał(a): Ja się zastanawiam czy takie dziecko w niebie zostaje na zawsze dzieckiem czy też dorośleje osiągając poziom w którym jest w stanie samodzielnie wybrać kierowanie się wolą Boga. Może nawet czeka na swoich rodziców, by tam razem podjąć dalszą drogę. Slyszalam, ze rosnie, ale sprawdzimy to na miejscu.. 
|
Śr paź 23, 2013 20:41 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
JedenPost napisał(a): Czyli jednak idą do Nieba, jakkolwiek doświadczanego inaczej, tak? Przepraszam Cię, że nie odpowiedziałem Ci na ten wpis. Wyjasniam dlaczego. Czekałem na reakcję majinovak majanovak napisał(a): Jak najbardziej wierzymy, ze dziedziczymy po przodkach upadla nature. Ale my tu mowimy o niemowlakach, prawda? Ktore nie maja jeszcze rozroznienia dobra od zla. Zrozum nieswiadomy chrzest niczego nie zmienia. Myslisz, ze jak dziecko rodzi sie w rodzinie muzulmanskiej i umiera majac tydzien czasu to idzie do piekla? Jaka mial mozliwosc pokuty? A za co mial pokutowac skoro nie popelnil zadnego grzechu? Nawet mysla? Jezus umarl za nasze grzechy, ktore oddzielaly nas od Boga. A to male dziecko jeszcze nie zgrzeszylo. Wiec chcesz je skarac, bo sie zle urodzilo? Mialo po prostu pecha? Otóż majanovak dzieki temu wpadła w pułapkę swojego biblijnego protestantyzmu. Co powinien bowiem odpowiedziec biblijny protestant? Powinien posłużyć się wersetami. Powinien przytoczyć werset o tym, że "wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej" Jak wszyscy to i małe dzieci. Natomiast majanovak napisała coś o niemowlakach, ktore nie maja jeszcze rozroznienia dobra od zlaCzy jest to jakiś cytat z Pisma? Poza tym sama zaprzecza swoim poglądom biblijnym pisząc, że male dziecko jeszcze nie zgrzeszylo. Co stoi w sprzeczności z wersetem, który przytoczyłem wyżej. Owszem, zgrzeszyło skoro "wszyscy zgrzeszyli". W Biblii nie ma żadnego wyjątku. Więc skąd majinovak wzięło się, ze małe dziecko idzie prosto w ramiona Taty w niebie ? Z jakiego cytatu? A co do twojego pytania, JedenPost. Tak, osiągają pewną naturalną szczęśliwość, którą przez analogię możemy nazwać niebem. Jednak żaden protestant, opierając się tylko i wyłącznie na cytatologii biblijnej nie jest w stanie tego wykazać. Nie zaprzeczam przekonaniu majinovak o tym, że niemowlę zmarłe bez chrztu może mówiąc trywialnie, pójść do nieba. Wskazuję tylko na niekonsekwencję bezkonfesyjnych protestantów
|
Cz paź 24, 2013 11:16 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
a majanovak, mimo, że już mineło 10 godzin i w tym czasie napisała w innych tematach kilkanascie postów, dalej szuka wyjścia... 
|
Cz paź 24, 2013 21:40 |
|
 |
JedenPost
|
Nie ma sprawiedliwego, nawet ani jednego, 11 nie ma rozumnego, nie ma, kto by szukał Boga. 12 Wszyscy zboczyli z drogi, zarazem się zepsuli, nie ma takiego, co dobrze czyni, zgoła ani jednego. 13 Grobem otwartym jest ich gardło, językiem swoim knują zdradę, jad żmijowy pod ich wargami, 14 ich usta pełne są przekleństwa i goryczy; 15 ich nogi szybkie do rozlewu krwi, 16 zagłada i nędza są na ich drogach, 17 droga pokoju jest im nie znana, 18 bojaźni Bożej nie ma przed ich oczami.
Rozumiem, że skoro traktujemy rzecz dosłownie, to i ten opis (fragment poprzedzający) dotyczy aktualnie i literalnie wszystkich? Ergo: nie ma dziś na tym świecie świętych, nie ma sprawiedliwych, cały Kościół (jak wszystko wokół) jest jednym gniazdem zdrady, głupoty, przekleństw i zepsucia?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt paź 25, 2013 10:17 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
JedenPost napisał(a): Rozumiem, że skoro traktujemy rzecz dosłownie, to i ten opis (fragment poprzedzający) dotyczy aktualnie i literalnie wszystkich? Ergo: nie ma dziś na tym świecie świętych, nie ma sprawiedliwych, cały Kościół (jak wszystko wokół) jest jednym gniazdem zdrady, głupoty, przekleństw i zepsucia? Zapytaj bezkonfesyjnych protestantów jak sobie z tym radzą... Oczywiście inne znaczenie ma Twoj cytat a inne cytat z Rz 3,23 pisany w innym kontekście. Jak wiesz katolicy odczytują Biblię w kontekście całego nauczania Koscioła, w kontekście Tradycji, a także poszczególne fragmenty w ich historycznym i społecznym kontekście. Dlatego na twoje pytanie, odpowiedź katolicka brzmi: Nie. Nie można bowiem danemu fragmentowi Biblii przypisywać znaczenia absolutnego. Co do bezkonfesyjnych protestantów, nie potrafię powiedzieć.
|
Pt paź 25, 2013 10:40 |
|
 |
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Oczywiście inne znaczenie ma Twoj cytat a inne cytat z Rz 3,23 pisany w innym kontekście.
Po czterech wersach tak znacząco zmienił się kontekst? Zresztą, kontekst jest taki: 22 Jest to sprawiedliwość Boża przez wiarę w Jezusa Chrystusa dla wszystkich, którzy wierzą. Bo nie ma tu różnicy: 23 wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej, 24 a dostępują usprawiedliwienia darmo, z Jego łaski, przez odkupienie które jest w Chrystusie Jezusie.zatem owa interesująca fraza dotyczy chyba wierzących, a nie bezrozumnych dzieci?
|
Pt paź 25, 2013 10:58 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
JedenPost napisał(a): Po czterech wersach tak znacząco zmienił się kontekst?
No, przecież... Wersety od Rz 3,10 do 18 sa cytowaniem Starego Testamentu. Wersety 19-20 podsumowują te naukę ST Potem nastepuje werset 21 zaczynający sie od słow: "Ale teraz..." JedenPost napisał(a): Zresztą, kontekst jest taki:
22 Jest to sprawiedliwość Boża przez wiarę w Jezusa Chrystusa dla wszystkich, którzy wierzą. Bo nie ma tu różnicy: 23 wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej, 24 a dostępują usprawiedliwienia darmo, z Jego łaski, przez odkupienie które jest w Chrystusie Jezusie.
zatem owa interesująca fraza dotyczy chyba wierzących, a nie bezrozumnych dzieci? Chyba jednak niekoniecznie. Nowa sprawiedliwość (usprawiedliwienie) wynika z wiary i jest dla tych, ktorzy uwierzą. Dzieci nie sa tymi, którzy uwierzyli, a Pismo święte nie rozstrzyga niczego o losach dzieci. Stąd moje zdumienie wywołane tak neizachwianym przekonaniem bezkonfesyjnego.
|
Pt paź 25, 2013 11:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dzieci nie sa tymi, którzy uwierzyli, a Pismo święte nie rozstrzyga niczego o losach dzieci. Stąd moje zdumienie wywołane tak neizachwianym przekonaniem bezkonfesyjnego. Jednak coś mówi - a konkretnie Ewangelia wg św Mateusza (19,13-14). To rodzice przynosili dzieci do Jezusa, więc usprawiedliwienie nie wynika z wiary dzieci.
|
Pt paź 25, 2013 11:23 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Po pierwsze, pytanie: co znaczy zdanie "do takich nalezy królestwo niebieskie"? Po drugie: Ty wiesz i ja wiem, że usprawiedliwienie nie wynika z wiary dzieci. A co sadzą bezkonfesyjni? Jesli tylko trzymają się, jak wyznają, kurczowo słów Biblii?
|
Pt paź 25, 2013 11:52 |
|
 |
Login2
|
I tak wszystko co wymyślicie w tym temacie będzie jakąś tam prywatną opinią i niczym więcej. Co Bóg zrobi ze zmarłymi dziećmi to się okaże w przyszłości, wiec po co głowić się na czymś coś czego i tak nie rozgryziemy?
|
Pt paź 25, 2013 15:21 |
|
|
|