Autor |
Wiadomość |
rahelix
|
wybacz ale tym ktory tu stawia warunki jest bog a nie czlowiek
5 Moj. 30:19
19. Biorę dziś przeciwko wam na świadków niebo i ziemię. Położyłem dziś przed tobą życie i śmierć, błogosławieństwo i przekleństwo. Wybierz przeto życie, abyś żył, ty i twoje potomstwo,(BW)
tak radzi bog ale skoro to odrzucasz to nie liczna poblazanie .gdybys dal komus wartosciowy podarunek a ten by nim pogardzil to bys go pochwalil???
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
N mar 05, 2006 18:00 |
|
|
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Człowieku, ślepo mylisz prawdziwą miłość z odrzuceniem, stawianiem jakichkolwiek warunkow i kara. Co to za miłość gdzie ktoś komuś stawia warunki  Potrafisz to zrozumieć, że miłość bezwarunkowa jest miłością prawdziwą, a warunkowa niczym innym jak wykorzystywaniem i nadużywaniem
odpowiedz wprost, czy to rozumiesz ? Tak lub nie, bo nie ma tu innej odpowiedzi.
Gdybym dał komus wartościowy podarunek, ten by go odrzucił, a ja bym go za to potepił, byłbym nikim innym jak zadufanym w sobie, prymitywnym i okrutnym, niezdolnym do empatii i rozumienia innych osobnikiem.
|
N mar 05, 2006 18:05 |
|
 |
Kamyk
|
Miłość Boga do człowieka jest doskonała i niczym nie jest uwarunkowana
|
N mar 05, 2006 18:08 |
|
|
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): Miłość Boga do człowieka jest doskonała i niczym nie jest uwarunkowana
Przecież Twój przedmówca w niezliczonej ilości cytatów twierdzi coś zgoła innego...
|
N mar 05, 2006 18:10 |
|
 |
Kamyk
|
nie zgodze sie z tym zdaniem. Pokazuje cytaty które mówią o miłości Boga, ale nie zauważyłem żeby tam była mowa o jakichś warunkach tej miłości... Pokaz mi to, bo może przeoczyłem
|
N mar 05, 2006 18:14 |
|
|
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): nie zgodze sie z tym zdaniem. Pokazuje cytaty które mówią o miłości Boga, ale nie zauważyłem żeby tam była mowa o jakichś warunkach tej miłości... Pokaz mi to, bo może przeoczyłem
jak to, przecież wprost napisał on, że "to Bóg stawia WARUNKI"
Jest jeden jedyny warunek tej miłości. Bóg mówi w tych cytatach : "kochaj mnie, bo jeśli tego nie zrobisz będziesz potepiony". Jeśli Ci nie wystarczy, wybacz.
Powiedzmy, że odrzucam Chrystusa i jego ofiarę. Niewiele mnie ona obchodzi, ale kocham ludzi, moją rodzinę i NIE WYMAGAM od nich miłości bym ich kochał. Czy oznacza to, że będę potępiony ?
|
N mar 05, 2006 18:19 |
|
 |
rafal3006
|
rahelix napisał(a): kamyk napisal Cytuj: Nie myl i nie utożsamiaj ze soba pojęć "chrześcijaństwo" i "katolicyzm" kamyku to jedno madre zdanie ktore tu napisales
Twój stosunek do Kamyka, którego bardzo szanuję, pomimo tego że nie zgadzam się z wieloma jego pogladami zdradził Cię.
Reheliks, nie musisz mówić kim jesteś
Na pewno nie jesteś katolikiem
Protestantem tez nie jesteś, bo to ludzie mądrzy, którzy nikogo nie posyłaja do piekła
Prawosławni też nie idioci
Pozostają zatem Świadkowie Jehowy albo sekta
Ponieważ twoja ślepa "biegłość" w Biblii jest imponująca, to jesteś Świadkiem Jehowy
Jestem pewien na 95%, że dobrze trafiłem
Czemu wstydzisz sie swojej wiary ? 
|
N mar 05, 2006 18:22 |
|
 |
Kamyk
|
Jonathanie,w słowach "to Bóg stawia warunki" chodzi (wydaje mi sie) o warunki "rozgrywki"
Ja wciąż mówie o miłości Boga do człowieka - a ta nie jest niczym nieuwarunkowana. Mozna by zavytowac Boga "Ja Cie człowieku kocham, bez względu na to co czynisz". Jak jest z relacją w drugą strone, to chyba wiadomo - różnie... i jeśli człowiek odrzuca tą miłość, to sam sobie wybiera piekło
Cytuj: Twój stosunek do Kamyka, którego bardzo szanuję, pomimo tego że nie zgadzam się z wieloma jego pogladami
dziękuje  i musze dodać, że z wzajemnością 
|
N mar 05, 2006 18:30 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
nieprawda kamyk, przeciez istnieja ludzie, ktorzy nie wierza w Boga i nie wybrali sobie w ten sposob zadnego piekla, poza piekłem, którym tacy w rodzaju rahelixa próbują im wmówić i straszyć.
|
N mar 05, 2006 18:33 |
|
 |
Kamyk
|
oni może nie wybrali tego piekła świadomie, co nie zmienia faktu, że odrzucając Boga weszli na droge do piekła. nawet jeśli w to nie wierzą lub o tym nie wiedzą
|
N mar 05, 2006 18:37 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): oni może nie wybrali tego piekła świadomie, co nie zmienia faktu, że odrzucając Boga weszli na droge do piekła. nawet jeśli w to nie wierzą lub o tym nie wiedzą
pisałeś dziś, ze nie wiesz co jest prawdą. teraz piszesz, że "nie zmienia to FAKTU, że wybrali drogę do piekła".
myślę sobie, że jęsli pisze się o sobie, że się w coś wierzy to ma to sens. Jeśli jednak próbuje się na podstawie swojej WIARY pisać o tym jakie FAKTY dotyczą innych, to jest to co najmniej nie fair...
|
N mar 05, 2006 18:44 |
|
 |
Kamyk
|
no więc dobra, doprecyzuje
jest to fakt z chrześcijańskiego pkt widzenia
|
N mar 05, 2006 18:47 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
ok, ale jesli cos jest z jakiegos punktu widzenia, trudno temu czemus przyznać status faktu  . fakt, to zazwyczaj zdarzenie, które miało już miejsce.
|
N mar 05, 2006 18:48 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Człowieku, ślepo mylisz prawdziwą miłość z odrzuceniem, stawianiem jakichkolwiek warunkow i kara. Co to za miłość gdzie ktoś komuś stawia warunki Potrafisz to zrozumieć, że miłość bezwarunkowa jest miłością prawdziwą, a warunkowa niczym innym jak wykorzystywaniem i nadużywanie
czy ty nie rozumiesz ze przed bogiem jestes zgubionym grzesznikiem i ze to on wyzsedl naprzeciw ciebie ze swoja bezinteresowna nieskonczona miloscia dajac swego syna na ofiare za twoje grrechy???
Hebr. 2:3
3. To jakże my ujdziemy cało, jeżeli zlekceważymy tak wielkie zbawienie? Najpierw było ono zwiastowane przez Pana, potem potwierdzone nam przez tych, którzy słyszeli,
(BW)
Hebr. 10:29
29. O ile sroższej kary, sądzicie, godzien będzie ten, kto Syna Bożego podeptał i zbestrześcił krew przymierza,(BW)
ja zmojej strony ten dar bozy przyjalem i jestem bogu za to wdzieczny
Rzym. 9:20
20. O człowiecze! Kimże ty jesteś, że wdajesz się w spór z Bogiem? Czy powie twór do twórcy: Czemuś mnie takim uczynił?
(BW)
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
N mar 05, 2006 19:18 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
krzyż Ci na dalszą drogę rahelix i życzenia byś postąpił ku Bogu przy zdrowych zmysłach, których Ci teraz najwyrazniej brakuje.
PS I nie mieszaj mnie do TWOJEGO boga. Nie chcę miec z nim nic wspólnego  .
|
N mar 05, 2006 19:49 |
|
|
|