Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 838 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 56  Następna strona
 "Bóg nie istnieje" 
Autor Wiadomość

wybacz ale tym ktory tu stawia warunki jest bog a nie czlowiek

5 Moj. 30:19
19. Biorę dziś przeciwko wam na świadków niebo i ziemię. Położyłem dziś przed tobą życie i śmierć, błogosławieństwo i przekleństwo. Wybierz przeto życie, abyś żył, ty i twoje potomstwo,(BW)

tak radzi bog ale skoro to odrzucasz to nie liczna poblazanie .gdybys dal komus wartosciowy podarunek a ten by nim pogardzil to bys go pochwalil???

N mar 05, 2006 18:00

Człowieku, ślepo mylisz prawdziwą miłość z odrzuceniem, stawianiem jakichkolwiek warunkow i kara. Co to za miłość gdzie ktoś komuś stawia warunki ?? Potrafisz to zrozumieć, że miłość bezwarunkowa jest miłością prawdziwą, a warunkowa niczym innym jak wykorzystywaniem i nadużywaniem ??

odpowiedz wprost, czy to rozumiesz ? Tak lub nie, bo nie ma tu innej odpowiedzi.

Gdybym dał komus wartościowy podarunek, ten by go odrzucił, a ja bym go za to potepił, byłbym nikim innym jak zadufanym w sobie, prymitywnym i okrutnym, niezdolnym do empatii i rozumienia innych osobnikiem.

N mar 05, 2006 18:05

Miłość Boga do człowieka jest doskonała i niczym nie jest uwarunkowana

N mar 05, 2006 18:08

Miłość Boga do człowieka jest doskonała i niczym nie jest uwarunkowana

Przecież Twój przedmówca w niezliczonej ilości cytatów twierdzi coś zgoła innego...

N mar 05, 2006 18:10

nie zgodze sie z tym zdaniem. Pokazuje cytaty które mówią o miłości Boga, ale nie zauważyłem żeby tam była mowa o jakichś warunkach tej miłości... Pokaz mi to, bo może przeoczyłem

N mar 05, 2006 18:14

nie zgodze sie z tym zdaniem. Pokazuje cytaty które mówią o miłości Boga, ale nie zauważyłem żeby tam była mowa o jakichś warunkach tej miłości... Pokaz mi to, bo może przeoczyłem

jak to, przecież wprost napisał on, że "to Bóg stawia WARUNKI"

Jest jeden jedyny warunek tej miłości. Bóg mówi w tych cytatach : "kochaj mnie, bo jeśli tego nie zrobisz będziesz potepiony". Jeśli Ci nie wystarczy, wybacz.

Powiedzmy, że odrzucam Chrystusa i jego ofiarę. Niewiele mnie ona obchodzi, ale kocham ludzi, moją rodzinę i NIE WYMAGAM od nich miłości bym ich kochał. Czy oznacza to, że będę potępiony ?

N mar 05, 2006 18:19

kamyk napisal
Cytuj:
Nie myl i nie utożsamiaj ze soba pojęć "chrześcijaństwo" i "katolicyzm"

kamyku to jedno madre zdanie ktore tu napisales

Twój stosunek do Kamyka, którego bardzo szanuję, pomimo tego że nie zgadzam się z wieloma jego pogladami zdradził Cię.

Reheliks, nie musisz mówić kim jesteś :)

Na pewno nie jesteś katolikiem :)

Protestantem tez nie jesteś, bo to ludzie mądrzy, którzy nikogo nie posyłaja do piekła :)

Prawosławni też nie idioci :)

Pozostają zatem Świadkowie Jehowy albo sekta :)

Ponieważ twoja ślepa "biegłość" w Biblii jest imponująca, to jesteś Świadkiem Jehowy :)

Jestem pewien na 95%, że dobrze trafiłem :)

Czemu wstydzisz sie swojej wiary ? :)

N mar 05, 2006 18:22

Jonathanie,w słowach "to Bóg stawia warunki" chodzi (wydaje mi sie) o warunki "rozgrywki"
Ja wciąż mówie o miłości Boga do człowieka - a ta nie jest niczym nieuwarunkowana. Mozna by zavytowac Boga "Ja Cie człowieku kocham, bez względu na to co czynisz". Jak jest z relacją w drugą strone, to chyba wiadomo - różnie... i jeśli człowiek odrzuca tą miłość, to sam sobie wybiera piekło

Cytuj:
Twój stosunek do Kamyka, którego bardzo szanuję, pomimo tego że nie zgadzam się z wieloma jego pogladami

dziękuje :) i musze dodać, że z wzajemnością :)

N mar 05, 2006 18:30

nieprawda kamyk, przeciez istnieja ludzie, ktorzy nie wierza w Boga i nie wybrali sobie w ten sposob zadnego piekla, poza piekłem, którym tacy w rodzaju rahelixa próbują im wmówić i straszyć.

N mar 05, 2006 18:33

oni może nie wybrali tego piekła świadomie, co nie zmienia faktu, że odrzucając Boga weszli na droge do piekła. nawet jeśli w to nie wierzą lub o tym nie wiedzą

N mar 05, 2006 18:37

oni może nie wybrali tego piekła świadomie, co nie zmienia faktu, że odrzucając Boga weszli na droge do piekła. nawet jeśli w to nie wierzą lub o tym nie wiedzą

pisałeś dziś, ze nie wiesz co jest prawdą. teraz piszesz, że "nie zmienia to FAKTU, że wybrali drogę do piekła".

myślę sobie, że jęsli pisze się o sobie, że się w coś wierzy to ma to sens. Jeśli jednak próbuje się na podstawie swojej WIARY pisać o tym jakie FAKTY dotyczą innych, to jest to co najmniej nie fair...

N mar 05, 2006 18:44

jest to fakt z chrześcijańskiego pkt widzenia

N mar 05, 2006 18:47

ok, ale jesli cos jest z jakiegos punktu widzenia, trudno temu czemus przyznać status faktu :). fakt, to zazwyczaj zdarzenie, które miało już miejsce.

N mar 05, 2006 18:48

Człowieku, ślepo mylisz prawdziwą miłość z odrzuceniem, stawianiem jakichkolwiek warunkow i kara. Co to za miłość gdzie ktoś komuś stawia warunki Potrafisz to zrozumieć, że miłość bezwarunkowa jest miłością prawdziwą, a warunkowa niczym innym jak wykorzystywaniem i nadużywanie

czy ty nie rozumiesz ze przed bogiem jestes zgubionym grzesznikiem i ze to on wyzsedl naprzeciw ciebie ze swoja bezinteresowna nieskonczona miloscia dajac swego syna na ofiare za twoje grrechy???

Hebr. 2:3
3. To jakże my ujdziemy cało, jeżeli zlekceważymy tak wielkie zbawienie? Najpierw było ono zwiastowane przez Pana, potem potwierdzone nam przez tych, którzy słyszeli,
(BW)

Hebr. 10:29
29. O ile sroższej kary, sądzicie, godzien będzie ten, kto Syna Bożego podeptał i zbestrześcił krew przymierza,(BW)

ja zmojej strony ten dar bozy przyjalem i jestem bogu za to wdzieczny

Rzym. 9:20
20. O człowiecze! Kimże ty jesteś, że wdajesz się w spór z Bogiem? Czy powie twór do twórcy: Czemuś mnie takim uczynił?
(BW)

N mar 05, 2006 19:18

krzyż Ci na dalszą drogę rahelix i życzenia byś postąpił ku Bogu przy zdrowych zmysłach, których Ci teraz najwyrazniej brakuje.

PS I nie mieszaj mnie do TWOJEGO boga. Nie chcę miec z nim nic wspólnego :).

N mar 05, 2006 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 838 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 56  Następna strona