Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
 Skąd się wzięło zło? 
Autor Wiadomość

A głupoty piszesz. Tzw Nowy testamen to słowa Boga, co?

Jesli chrzescijanie uwazaja Jezusa za Boga to .NT to slowa Boga
Inna sprawa sa listy apostolskie..ale apostolowie byli natchnieni Duchem Sw ktory na nich stapil za sprawa Jezusa i to on dyktowal im to co pisali i mowili po wniebowstapieniu Jezusa

Cytuj:
Duzo jest nakazow np prawa Mojzeszowego..a te nie wszystkie pochodzily od samego Boga

A - bo ty tak uważasz.
Jak się nie znasz - to nie wypowiadaj się.

Uwazasz ze cale prawo Mojzeszowe bylo Mojzeszowi podyktowane przez Boga ?

Cytuj:
Jak byk Jeszu zaprzecza podstawowym nakazom z Księgi Kapłańskiej

Powstaje zasadnicze pytanie..skad sie ten cytat o ktorym psizesz wzial ? Podyktowany zostal komus przez Boga czy to jest prawo obyczajowe zydow ?
Jesli to bylo podyktowane przez Boga to pokaz mi informacje ktore tak twierdza

Pt mar 17, 2006 17:12

Nie ma czegoś takiego jak szatan lub anioł. Są to tylko istoty które ludzie wymyślili by sobie wytłumaczyć że jedni czynią zło, a drudzy dobro. Chcemy tylko jakoś się usprawiedliwić przed kimś.
"To nie ja! To szatan mnie do tego podkusił!"
Jako ludzie musimy być odpowiedzialni za to co robimy bo mamy rozum.
Nie każdy człowiek jest człowiekiem choć może na takiego wygląda...

No tak nie ma diabła. Nie ma nic. To że hitler zrobił drugą wojnę światową to był jego osobisty pomysł. A ci wszyscy ludzie wokół niego to poprostu z kościoła wyszli na ulicę zobaczyli hitlera i zaczęli mu ufać jak ojcu.

Stalin też tak to zrobił. Wszystkich miłością do siebie przekonywał.

Ci obrońcy wolności Islamu co skasowali kilka samolotów i dwa całkiem duże budynki w Nowym Jorku to żyli miłością do swoich braci z Islamu no i tak musieli się poświęcić.

Dzisiaj ten dziennikarz duński to z miłości i odpowiedzialności zdecydował się na te kilka cienkich rysunków które wszyscy powtórzyli. To że zginęło potem kilku ludzi po tej odpowiedzilnej akcji w tym ksiądz katolicki, jest przypadkiem.

Co tam w twiom horskopie na jutro. Sprawdzaleś?

Pt mar 17, 2006 17:22

Dynks napisał(a):
Nie ma czegoś takiego jak szatan lub anioł. Są to tylko istoty które ludzie wymyślili by sobie wytłumaczyć że jedni czynią zło, a drudzy dobro. Chcemy tylko jakoś się usprawiedliwić przed kimś.
"To nie ja! To szatan mnie do tego podkusił!"
Jako ludzie musimy być odpowiedzialni za to co robimy bo mamy rozum.
Nie każdy człowiek jest człowiekiem choć może na takiego wygląda...

No tak nie ma diabła. Nie ma nic. To że hitler zrobił drugą wojnę światową to był jego osobisty pomysł. A ci wszyscy ludzie wokół niego to poprostu z kościoła wyszli na ulicę zobaczyli hitlera i zaczęli mu ufać jak ojcu.

Stalin też tak to zrobił. Wszystkich miłością do siebie przekonywał.

Ci obrońcy wolności Islamu co skasowali kilka samolotów i dwa całkiem duże budynki w Nowym Jorku to żyli miłością do swoich braci z Islamu no i tak musieli się poświęcić.

Dzisiaj ten dziennikarz duński to z miłości i odpowiedzialności zdecydował się na te kilka cienkich rysunków które wszyscy powtórzyli. To że zginęło potem kilku ludzi po tej odpowiedzilnej akcji w tym ksiądz katolicki, jest przypadkiem.

Co tam w twiom horskopie na jutro. Sprawdzaleś?

He , ciekawy temat ..czy czlowiek moze zlo wybierac bez udzialu szatana :)
Czyli pytanie czy za kazdym zlym czynem czlowieka stoi szatan.?..hm.....

Pt mar 17, 2006 17:27

gabriel napisał(a):
Zlo sie bierze z wyboru czegos innego ( wynikajace z wolnej woli ) niz dobro ktore wskazuje Bog

Właśnie tego nie rozumiem. Wszystko było dobre. Wszystko. To tak jakbyśmy mieli same białe kartki. A nagle się okazuje, że spośród tych białych kartek możemy wybrać czarną...

Na Twoim przykładzie wolna wola to danie człowiekowi możliwości podarcia, zniszczenia tej białej kartki. Zniszczenia dobra, spowodowania jego braku czyli zła.

Wolna wola to pewien potencjał, który można wykorzystać do pomnażania stworzonego przez Boga dobra, albo do tego niszczenia. Gdyby Bóg nie dał nam tego potencjału, to dobra by nie ubyło, ale też nie przybyło.

To takie moje prywatne rozumienie, na własny użytek ;)

Pt mar 17, 2006 17:48

Llewella napisał(a):
gabriel napisał(a):
Zlo sie bierze z wyboru czegos innego ( wynikajace z wolnej woli ) niz dobro ktore wskazuje Bog

Właśnie tego nie rozumiem. Wszystko było dobre. Wszystko. To tak jakbyśmy mieli same białe kartki. A nagle się okazuje, że spośród tych białych kartek możemy wybrać czarną...

Na Twoim przykładzie wolna wola to danie człowiekowi możliwości podarcia, zniszczenia tej białej kartki. Zniszczenia dobra, spowodowania jego braku czyli zła.

Wolna wola to pewien potencjał, który można wykorzystać do pomnażania stworzonego przez Boga dobra, albo do tego niszczenia. Gdyby Bóg nie dał nam tego potencjału, to dobra by nie ubyło, ale też nie przybyło.

Ja nawet zaryzykuje twierdzenie ze bez wolnej woli istoty musialby by byc
samym Bogiem
Bylyby jego narzedziem ,..cos w rodzaju reki ...czyli czescia tego samego Boga..to wg mnie wolna wola oddziela istoty stworzone przez Boga od niego samego

A teraz pytanie zagwodzka !! ...jesli mowimy na temat zla....czy Jezus ma wolna wole jako Bog ? A jesli tak czy moze Bogu ojcu sie sprzeciwic ?

Pt mar 17, 2006 17:56

Mam wrażenie że zaraz się o to pozabijacie :-D

So mar 18, 2006 0:37
Zobacz profil WWW

Llewella napisał(a):
gabriel napisał(a):

Dobro i zło stworzył Bóg - dowód najprostszy z możliwych.

Ewa i Adam żyją w Raju i są nieśmiertelni.

W Raju jest samo dobro za wyjątkiem jednego drzewa zła z jabłkiem i wężem.

Kto stworzył drzewo zła jak nie Bóg ?

Kto jest autorem zła jak nie Bóg ?

Dlaczego Bóg umiescił drzewo zła w Raju ?

Bo nie jest głupcem. Doskonale wiedział, że nieśmiertelność w Raju gdzie jest wyłacznie dobro będzie piekłem dla jego mieszkańców.

Adam i Ewa świadomie wybrali śmierć, wybrali niekończące sie narodziny i śmierć życia na ziemi. Wybrali zło, aby poznać co to dobro, bo aby wiedziec co to dobro, trzeba mieć punkt odniesienia, czyli znać zło.

P.S.

Niesmiertelność Adama i Ewy w Raju - to dopiero piekło i największa głupota jaka można sobie wyobrazić !

Adam i Ewa to ludzie tacy jak my.
Czy nieśmiertelnośc nie byłaby dla was piekłem ?

Światkowie Jehowy głoszą, że aktualnie koniec swiata będzie w roku 2033. Jeśli nie nastąpi, to na pewno doprecyzują swoje obliczenia przesuwając termin na dalszy okres - zrobili to juz dwa razy :)

Rozmawiałem kiedys z nimi przypadkowo.
Kobieta stwierdziła, że czas się zatrzyma i wszyscy będziemy żyć wiecznie pokazując na obrazku jak to będzie wyglądać: Usmiechnięte dzieci, rodzice, staruszkowie ...itd.

Zapytałem wówczas kim chciałaby byc żyjąc wiecznie: noworodkiem robiacym w pieluchy cała wieczność, niedołężną staruszką chodząca o lasce całą wieczność, czy może taką jak teraz wygląda (a była brzydka).

Stwierdziła, że ona chciałaby być modelką :o

Bez komentarza :)

So mar 18, 2006 9:59

Dlaczego nikt nie obala powyzszego dowodu ?

Czyżby był az tak porażający, że wszyscy wielcy w tym temacie schowali głowy w piasek ?

So mar 18, 2006 21:16
Dobro i Zło stworzył Bóg.

Dobro i Zło stworzył Człowiek, a dokładniej grupa ludzi, jako pierwsza korzystająca z dobrodziejstwa Komunikowania się za pomocą znaków/sygnałów/mowy/dźwięków... albo jeszcze inaczej: W momencie kiedy zaczął abstrakcyjnie myśleć....

pozdrawiam

So mar 18, 2006 21:42

Czyżby był az tak porażający, że wszyscy wielcy w tym temacie schowali głowy w piasek ?

Czy jesli Bog stwarzajac Ciebie a ty ulepisz kubek z gliny..to znaczy ze Bog stworzyl kubek z gliny ?

So mar 18, 2006 22:34
Dajcie mi funkcje moderatora na tym forum. Błagam

So mar 18, 2006 22:35

rafal3006 napisał(a):

Czy jesli Bog stwarzajac Ciebie a ty ulepisz kubek z gliny..to znaczy ze Bog stworzyl kubek z gliny ?

Zaraz, zaraz Gabrielu, czyzbyś sadził że drzewo zła w Raju nie stworzył Bóg. Czyz nie Bóg mówił do Adama i Ewy że wszystko im wolno za wyjatkiem owoców z tego drzewa ?

Kto jest twórcą tego drzewa zła jak nie Bóg ?

To własnie Bóg dal Adamowi i Ewie dwie kartki do wyboru białą i czarną (owoc z drzewa zła) i oni majac wolną wole wybrali smierć by nie żyć wiecznie - na ich miejscu zrobiłbym bez wachania to samo !!!!

Bo Adam i Ewa to ludzie tacy jak my, a czy ktokolwiek z was chciałby byc niesmiertelny ?

Chyba tylko idiota !!!!

So mar 18, 2006 22:53
rafal3006 napisał(a):

Jeszcze jeden aspekt: Człowiek zaraz po abstrakcyjnym myśleniu zadał sobie pytanie: "skąd sie wziąłem" ... potem doszły aspekty typowo grupowo/społeczne ... i mamy Religie

ps. A kto inny stworzył Bombę Atomową? Bóg rękami człowieka... widać w USA więcej Katolików niż w Japoni...

pozdrawiam

So mar 18, 2006 23:26

Bóg stworzył "drzewo zła"? To drzewo było złe?

Bo dotychczas mi się wydawało, że złem było przekroczenie zakazu - nieposłuszeństwo - brak zaufania w miłość Boga, a nie samo drzewo. Żadna rzecz sama w sobie zła nie jest.

Zło nie jest konieczne do poznania dobra. Widziałam Twoją definicję - dobro to brak zła. To jednak nie do końca to samo co "zło jest brakiem dobra".

Człowiek ma świadomość dobra. W momencie, w którym czuje się skrzywdzony, stwierdza: "bo ktoś nie zrobił czegoś, co powinien", "bo ktoś odebrał mi to, co powinienem dostać/mieć". Z tego wynika fakt, że jest mi źle - że odczuwam krzywdę, że dotknęło mnie zło. Bo odebrano mi coś, co mieć powinienem.

Człowiek ma świadomość tego, co mu jest potrzebne - należne - dobre. ZŁO to BRAK DOBRA. I w tą stronę się je - pierwotnie - poznaje.

Nawet dziecko (niemowlak) ma świadomość tego, że potrzebuje pewnych dóbr. Na brak dobra reaguje płaczem i krzykiem. Jego głód jest złem, bo jest brakiem pożywienia. Jego zimno jest złe, bo jest mu potrzebne ciepło. Itd.

Z Twoich przykładów - mąż zdradza żonę z kochanką. To że żona stwierdza zło oznacza, że odczuwa brak dobra, które mieć powinna. Brak miłości i wierności człowieka, którego kocha. Na tym polega jej krzywda. Stąd pochodzi jej definicja zła w tej sytuacji.

Zło pojawia się wtedy, gdy ktoś/coś odbiera komuś należne mu dobro.
Zobacz, że w przykładzie: mąż i żona się kochają, sąsiad jest zazdrosny zapytałeś: a co mu do tego? Skąd Ci się wziął ten warunek?

Zło to brak należnego dobra, ale należnego. A sąsiadowi nie należy się współżycie z żoną sąsiada. Zatem jego poczucie krzywdy i zazdrość jest nieuzasadnione. Zatem - nie ma w tym momencie zła.

Niby to samo, jednak trochę inaczej...

A na pytanie, czy Bóg stworzył zło, i dlaczego ono istnieje, odpowiadałam tutaj

N mar 19, 2006 0:03

gabriel napisał(a):
rafal3006 napisał(a):

Zaraz, zaraz Gabrielu, czyzbyś sadził że drzewo zła w Raju nie stworzył Bóg. Czyz nie Bóg mówił do Adama i Ewy że wszystko im wolno za wyjatkiem owoców z tego drzewa ?

Kto jest twórcą tego drzewa zła jak nie Bóg ?

To własnie Bóg dal Adamowi i Ewie dwie kartki do wyboru białą i czarną (owoc z drzewa zła) i oni majac wolną wole wybrali smierć by nie żyć wiecznie - na ich miejscu zrobiłbym bez wachania to samo !!!!

Bo Adam i Ewa to ludzie tacy jak my, a czy ktokolwiek z was chciałby byc niesmiertelny ?

Chyba tylko idiota !!!!

Wydaje mi sie ze to drzewo poznania dobra i zla bylo tylko przypadkowym drzewem ktore wybral Bog.Nie chodzilo raczej o to ze w tym ugryzionym jablku byla jaka magiczna moc czy ukryte zlo..a raczej czlowiek nie posluchal Boga ..czyli wybral inna droge niz ta ktora byla wola Boga
Rownie dobrze Bog mogl wybrac drzewo gruszkowe lub sliwkowe,albo powiedziec nie pij wody z tego a tego zrodla ..... tutaj chodzilo o symbol...Bog powiedzial wyraznie ..nie rob tego ...a czlowiek zrobil na przekor Bogu ..i tutaj popelnil zlo i grzech pierworodny.wg mnie..a nie dlatego ze w jablku byla jakas substancja zla
Tak wiec czlowiek robi cos czego Bog nie chce aby robil..i to sie nazywa zlem i grzechem..a czy to bedzie zjedzenie jablka czy zrobienie cokolwiek innego ..to nie ma wg mnie wiekszego znaczenia..wazne ze to jest przeciw woli Boga

N mar 19, 2006 5:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona