Autor |
Wiadomość |
AquilaSPQR
|
 Re: Piekło nie istnieje!
Cytuj: Szatan stworzył piekło i w nim się znajduje . Ale piekło nie jest miejscem a stanem nienawiści do Boga i cierpienia na widok jego świętości i majestatu . Szatan stworzył piekło tylko i wyłącznie na takiej samej zasadzie na jakiej Sauron stworzył Barad-Dur. Po pierwsze piekło wymyślili ludzie, aby mieć jakieś poczucie sprawiedliwości na tym świecie. O wiele lepiej żyło się biednym i uczciwym wieśniakom gdy wierzyli, że tych bogatych niegodziwców spotka wieczna kara, skoro obecnie żyje im się tak dobrze. Szatan zaś to kolejny wynalazek ludzi, mający za zadanie oczyścić Jahwe z jakichkolwiek podejrzeń, że zło pochodzi od niego. No i po raz kolejny zauważam, że to dziś mówi się, że piekło to stan, nie miejsce. Dlaczego? Bo dziś już wiemy, że takie miejsce istnieć nie może. Dawniej zaś (w czasach Jezusa i przez wiele wieków później) jak najbardziej oczywiste było to, że piekło to realnie istniejące miejsce. Cytuj: KRK nikogo imienie nie ogłosił potepionym Na pewno? Beniak, nie chcę nic mówić, ale te obrazki w podpisie masz tragiczne.
_________________ Niektórzy chrześcijanie, niczym ludzie, którzy po pijanemu działają na własną zgubę, zmienili trzy, cztery czy więcej razy tekst Ewangelii i sfałszowali go, aby mieć odpowiedź na stawiane zarzuty.
Celsus, "Prawdziwe słowo"
|
Pt paź 28, 2011 21:49 |
|
|
|
 |
merkaba
|
w takim razie nocy też nie ma
|
Pt paź 28, 2011 21:54 |
|
 |
AquilaSPQR
|
Nie widzę związku.
_________________ Niektórzy chrześcijanie, niczym ludzie, którzy po pijanemu działają na własną zgubę, zmienili trzy, cztery czy więcej razy tekst Ewangelii i sfałszowali go, aby mieć odpowiedź na stawiane zarzuty.
Celsus, "Prawdziwe słowo"
|
Pt paź 28, 2011 22:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No i po raz kolejny zauważam, że to dziś mówi się, że piekło to stan, nie miejsce. Dlaczego? Bo dziś już wiemy, że takie miejsce istnieć nie może. Dawniej zaś (w czasach Jezusa i przez wiele wieków później) jak najbardziej oczywiste było to, że piekło to realnie istniejące miejsce. A skad niby wiemy?....nikt nie policzył parametrów duszy, to i nikt nie pokwapi się definiować gdzie, jakie miejsce zajmuja dusze potępione. Cytuj: KRK nikogo imienie nie ogłosił potepionym
Na pewno? Na pewno. Opinie poszczególnych "nawiedzonych" duchownych nie stanowią opinii Koscioła.
|
So paź 29, 2011 8:06 |
|
 |
noOne
|
w tym tekście jest również fragment : "Piekło to duchowy ogień, który ogarnia duszę, zadaje cierpienie, ale jej nie unicestwia. Święta Faustyna pisze, że jest on zapalony przez samego Boga. Tymi słowami potwierdza to, co słyszymy z ust Jezusa w nauczaniu o sądzie ostatecznym: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41). Jezus nie mówi: "Idźcie w ogień wieczny, który przygotowaliście sobie". Wyraźnie wskazuje, że ten ogień został przygotowany Boską ręką. " Bóg jest stwórcą wszechrzeczy, nie ma takiej materii, czy miejsca którą stworzyłby demon, demon na tym "wygnaniu" uwił sobie tylko gniazdo (bo nie miał innego wyjścia)
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
So paź 29, 2011 9:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
AquilaSPQR napisał(a): Beniak, nie chcę nic mówić, ale te obrazki w podpisie masz tragiczne. A propos, może mi ktoś powiedzieć, co to biedne stworzenie, z niewątpliwie zaawansowanym exophtalmus, spożywa?
|
So paź 29, 2011 11:07 |
|
 |
grzmot
|
Jabłko.
_________________ A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39
|
So paź 29, 2011 11:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne napisał(a): w tym tekście jest również fragment : "Piekło to duchowy ogień, który ogarnia duszę, zadaje cierpienie, ale jej nie unicestwia. Święta Faustyna pisze, że jest on zapalony przez samego Boga. Tymi słowami potwierdza to, co słyszymy z ust Jezusa w nauczaniu o sądzie ostatecznym: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41). Jezus nie mówi: "Idźcie w ogień wieczny, który przygotowaliście sobie". Wyraźnie wskazuje, że ten ogień został przygotowany Boską ręką. " Bóg jest stwórcą wszechrzeczy, nie ma takiej materii, czy miejsca którą stworzyłby demon, demon na tym "wygnaniu" uwił sobie tylko gniazdo (bo nie miał innego wyjścia) Przygotowany diabłu i jego aniołom....a gdzie w tym Bóg? - co niby wskazuje, że Bóg przygotował piekło? To może pójdźmy dalej - Bóg przygotował piekło - to moze i wyznaczył ilość, konkretne osoby przeznaczone do piekła.....bo przecież nic nie tworzył bez celu. A Bóg widział, że WSZYSTKO co uczynił, było bardzo dobre(Rdz 1,31) - czyli piekło też jest bardzo dobre? A skoro piekło jest "bardzo dobre", to Dekalog jest zbędny.
|
So paź 29, 2011 22:20 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Pewnie zmartwię niektóre osoby. Nie wiem czyim Piekło jest dziełem i kolejne kłótnie o to wydają się nonsensowne. Wiem, że istnieje. I jest tam bardzo bardzo nieprzyjemnie.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N paź 30, 2011 0:11 |
|
 |
noOne
|
Alus najpierw sam linkujesz wypowiedzi/cytaty np "Tymi słowami potwierdza to, co słyszymy z ust Jezusa w nauczaniu o sądzie ostatecznym: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41). Jezus nie mówi: "Idźcie w ogień wieczny, który przygotowaliście sobie". Wyraźnie wskazuje, że ten ogień został przygotowany Boską ręką. "
potem pokrętnie się z tego wykręcasz słowami "a gdzie w tym Bóg?" zastanów się nad tym co robisz/piszesz, jak pokrętne są Twoje tłumaczenia, i pytanie do Ciebie: czy robisz to na tym forum profesjonalnie ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
N paź 30, 2011 10:04 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Nie wiem czyim Piekło jest dziełem i kolejne kłótnie o to wydają się nonsensowne. Wiem, że istnieje. I jest tam bardzo bardzo nieprzyjemnie. Nie jest tak źle.Ciepełko i seks 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N paź 30, 2011 12:59 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Bynajmniej. Tam jest niesamowite zimno i samotność.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N paź 30, 2011 13:08 |
|
 |
tanie_wino
|
"Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41) zaiste, wolną wolę Pan dał Aniołom - będziecie mi służyć, albo ogień wieczny  No, chyba że ten ogień Pan zaprojektował dopiero jak belzebub i reszta zaczęli Mu wchodzić w paradę, to jakoś zrozumiem - wkurzył się po prostu. Cytuj: Bynajmniej. Tam jest niesamowite zimno i samotność. W piekle zimno??!!! Świat się kończy
_________________ pajacyk.pl
|
N paź 30, 2011 13:10 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Ten ogień odbiera jakiekolwiek ciepło. Kiedy człowiek wpada w stan maksymalnej nienawiści, może odczuć namiastkę piekielnego ognia. Wydawałoby się, że jest w maksymalnej emocji i powinien gotować się w środku. Tymczasem w tym stanie, jest jakby odsysanie energii i czuje się tylko zimno i pustkę. Tętno i ciśnienie krwi spadają. Czuje się jakby śmierć otaczała człowieka, śmierć, która jest zimna, która jest przejściem do nicości.
Nie życzę nikomu tych doznań.
|
N paź 30, 2011 13:15 |
|
 |
bojanowska
|
Największym 'zwycięstwem' szatana a klęską człowieka jest to, że ludzie nie wierzą ani w niego, ani w piekło.
_________________ Powtarzanie rzeczy oczywistych jest obowiązkiem inteligentnych ludzi - G. Orwell
|
N paź 30, 2011 13:27 |
|
|
|