Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 45  Następna strona
 Piekło nie istnieje! 
Autor Wiadomość

Post Re: Piekło nie istnieje!
Cytuj:
Szatan stworzył piekło i w nim się znajduje . Ale piekło nie jest miejscem a stanem nienawiści do Boga i cierpienia na widok jego świętości i majestatu .

Szatan stworzył piekło tylko i wyłącznie na takiej samej zasadzie na jakiej Sauron stworzył Barad-Dur. Po pierwsze piekło wymyślili ludzie, aby mieć jakieś poczucie sprawiedliwości na tym świecie. O wiele lepiej żyło się biednym i uczciwym wieśniakom gdy wierzyli, że tych bogatych niegodziwców spotka wieczna kara, skoro obecnie żyje im się tak dobrze. Szatan zaś to kolejny wynalazek ludzi, mający za zadanie oczyścić Jahwe z jakichkolwiek podejrzeń, że zło pochodzi od niego.

No i po raz kolejny zauważam, że to dziś mówi się, że piekło to stan, nie miejsce. Dlaczego? Bo dziś już wiemy, że takie miejsce istnieć nie może. Dawniej zaś (w czasach Jezusa i przez wiele wieków później) jak najbardziej oczywiste było to, że piekło to realnie istniejące miejsce.

Cytuj:
KRK nikogo imienie nie ogłosił potepionym

Na pewno?

Beniak, nie chcę nic mówić, ale te obrazki w podpisie masz tragiczne.

Celsus, "Prawdziwe słowo"

Pt paź 28, 2011 21:49

w takim razie nocy też nie ma

Pt paź 28, 2011 21:54

Nie widzę związku.

Celsus, "Prawdziwe słowo"

Pt paź 28, 2011 22:40
Cytuj:
No i po raz kolejny zauważam, że to dziś mówi się, że piekło to stan, nie miejsce. Dlaczego? Bo dziś już wiemy, że takie miejsce istnieć nie może. Dawniej zaś (w czasach Jezusa i przez wiele wieków później) jak najbardziej oczywiste było to, że piekło to realnie istniejące miejsce.

A skad niby wiemy?....nikt nie policzył parametrów duszy, to i nikt nie pokwapi się definiować gdzie, jakie miejsce zajmuja dusze potępione.

Cytuj:
KRK nikogo imienie nie ogłosił potepionym

Na pewno?

Na pewno.
Opinie poszczególnych "nawiedzonych" duchownych nie stanowią opinii Koscioła.

So paź 29, 2011 8:06

Alus napisał(a):
Piekło nie jest dziełem Boga.
http://www.karmel.pl/lektorium/rekolekc ... .php?id=45
Pewnie kolejny niedouczony...albo mason

w tym tekście jest również fragment :

"Piekło to duchowy ogień, który ogarnia duszę, zadaje cierpienie, ale jej nie unicestwia. Święta Faustyna pisze, że jest on zapalony przez samego Boga. Tymi słowami potwierdza to, co słyszymy z ust Jezusa w nauczaniu o sądzie ostatecznym: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41). Jezus nie mówi: "Idźcie w ogień wieczny, który przygotowaliście sobie". Wyraźnie wskazuje, że ten ogień został przygotowany Boską ręką. "

Bóg jest stwórcą wszechrzeczy, nie ma takiej materii, czy miejsca którą stworzyłby demon,
demon na tym "wygnaniu" uwił sobie tylko gniazdo (bo nie miał innego wyjścia)

So paź 29, 2011 9:20
AquilaSPQR napisał(a):
Beniak, nie chcę nic mówić, ale te obrazki w podpisie masz tragiczne.

A propos, może mi ktoś powiedzieć, co to biedne stworzenie, z niewątpliwie zaawansowanym exophtalmus, spożywa?

So paź 29, 2011 11:07

Jabłko.

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

So paź 29, 2011 11:18
noOne napisał(a):
Alus napisał(a):
Piekło nie jest dziełem Boga.
http://www.karmel.pl/lektorium/rekolekc ... .php?id=45
Pewnie kolejny niedouczony...albo mason

w tym tekście jest również fragment :

"Piekło to duchowy ogień, który ogarnia duszę, zadaje cierpienie, ale jej nie unicestwia. Święta Faustyna pisze, że jest on zapalony przez samego Boga. Tymi słowami potwierdza to, co słyszymy z ust Jezusa w nauczaniu o sądzie ostatecznym: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41). Jezus nie mówi: "Idźcie w ogień wieczny, który przygotowaliście sobie". Wyraźnie wskazuje, że ten ogień został przygotowany Boską ręką. "

Bóg jest stwórcą wszechrzeczy, nie ma takiej materii, czy miejsca którą stworzyłby demon,
demon na tym "wygnaniu" uwił sobie tylko gniazdo (bo nie miał innego wyjścia)

Przygotowany diabłu i jego aniołom....a gdzie w tym Bóg? - co niby wskazuje, że Bóg przygotował piekło?
To może pójdźmy dalej - Bóg przygotował piekło - to moze i wyznaczył ilość, konkretne osoby przeznaczone do piekła.....bo przecież nic nie tworzył bez celu.
A Bóg widział, że WSZYSTKO co uczynił, było bardzo dobre(Rdz 1,31) - czyli piekło też jest bardzo dobre?
A skoro piekło jest "bardzo dobre", to Dekalog jest zbędny.

So paź 29, 2011 22:20
zbanowany na stałe

Pewnie zmartwię niektóre osoby.
Nie wiem czyim Piekło jest dziełem i kolejne kłótnie o to wydają się nonsensowne.
Wiem, że istnieje. I jest tam bardzo bardzo nieprzyjemnie.

N paź 30, 2011 0:11

Alus najpierw sam linkujesz wypowiedzi/cytaty np
"Tymi słowami potwierdza to, co słyszymy z ust Jezusa w nauczaniu o sądzie ostatecznym: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41). Jezus nie mówi: "Idźcie w ogień wieczny, który przygotowaliście sobie". Wyraźnie wskazuje, że ten ogień został przygotowany Boską ręką. "

potem pokrętnie się z tego wykręcasz słowami "a gdzie w tym Bóg?"
zastanów się nad tym co robisz/piszesz, jak pokrętne są Twoje tłumaczenia,
i pytanie do Ciebie: czy robisz to na tym forum profesjonalnie ?

N paź 30, 2011 10:04

Cytuj:
Nie wiem czyim Piekło jest dziełem i kolejne kłótnie o to wydają się nonsensowne.
Wiem, że istnieje. I jest tam bardzo bardzo nieprzyjemnie.

Nie jest tak źle.Ciepełko i seks :-D

N paź 30, 2011 12:59
zbanowany na stałe

Bynajmniej.
Tam jest niesamowite zimno i samotność.

N paź 30, 2011 13:08

"Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom" (Mt 25, 41)

zaiste, wolną wolę Pan dał Aniołom - będziecie mi służyć, albo ogień wieczny :roll: No, chyba że ten ogień Pan zaprojektował dopiero jak belzebub i reszta zaczęli Mu wchodzić w paradę, to jakoś zrozumiem - wkurzył się po prostu.

Cytuj:
Bynajmniej.
Tam jest niesamowite zimno i samotność.

W piekle zimno??!!! Świat się kończy

N paź 30, 2011 13:10
zbanowany na stałe

Ten ogień odbiera jakiekolwiek ciepło.
Kiedy człowiek wpada w stan maksymalnej nienawiści, może odczuć namiastkę piekielnego ognia. Wydawałoby się, że jest w maksymalnej emocji i powinien gotować się w środku.
Tymczasem w tym stanie, jest jakby odsysanie energii i czuje się tylko zimno i pustkę. Tętno i ciśnienie krwi spadają. Czuje się jakby śmierć otaczała człowieka, śmierć, która jest zimna, która jest przejściem do nicości.

Nie życzę nikomu tych doznań.

N paź 30, 2011 13:15

Największym 'zwycięstwem' szatana a klęską człowieka jest to, że ludzie nie wierzą ani w niego, ani w piekło.

N paź 30, 2011 13:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 673 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 45  Następna strona