Re: Strach przed poznaniem prawdy.
Właśnie do góry zaproponowałem zmiany w prawie poczytaj powyżej samo z siebie wychodzą przykłady. Wiadomo jednak że do tego jest potrzebna zmiana świadomości polskiego społeczeństwa jego mentalności. Ludzie muszą widzieć że tylko Dbanie o swoja Prywatę do niczego dobrego nie doprowadzi Polacy sa najbardziej narzekającym narodem ? Skąd ten pogląd to też wciśnięty kit mający wbic Polaków w kompleksy. To Niemiec by nie narzekał (buhahhaha ) przy tym poziomie płac i cen w Polsce

? Niemiec zrobiłby rewoltę, on by nie narzekał i tyle ? To Hiszpanie nie narzekają ? a ilu Hiszpanów znasz ja znałem kilku i tez straszni narzekacze. Pracowałem w Holandii kilka miesiecy i nie wiesz jak Holendrzy narzekają na zmianę guldenów na Euro to jest płacz

Zwyczajnie mamy prawo do narzekania, większość ma gorzej niż miała w poprzednim ustroju dlatego mamy powód do narzekania. Myślę że nikt by nie narzekał gdyby ten kapitalizm miał ludzka twarz a nie wyzysk na maksa

Chciałbym żeby PRL się faktycznie rozpadł a nie wciskanie komus kitu jak to źle było za PRL a on ciągle trwa i ma sie dobrze. Są zwyczajnie równi i równiejsi. Jest to samo załatwianie jak za PRlu

Dobrze byłby żeby ludzie zastanawiali się gdzie leży Prawda może ja w końcu odkryją i coś zaczną zmieniać i nie dadzą się manipulować.
Socjalizmu nigdy nie było w Polsce więc nic nie przerabiałeś ( nazwa poprzedniego ustroju jest myląca

o niczym nie mówi)

w Polsce nigdy nie było Socjalizmu tylko Komunizm całkiem inny ustrój. Ustrój Szwecji Socjalistyczno-kapitalistyczny to marzenie każdego normalnego obywatela. Tylko tam nie ma takiej Korupcji,złodziejstwa i nepotyzmu. Płaca kazdego pracownika jest dostosowana do jego wykształcenia i umiejętności. Nie ma tam niebotycznych kominów płacowych ale i tez nie ma wegetacji przeciętnego pracownika. Prawo jest proste i przejrzyste. Przedsiębiorcy nie kombinują bo nie muszą kombinować, ale też wiedza że jest to nieopłacalne. Zwyczajne kary sa ogromne a nie takie jak u nas

śmiesznie niskie. Kombinatorstwo jest nie opłacalne złodziejstwa prawie nie ma. Ja byłem wiec wiem i pochwalam ich system i mentalność. Byłem widziałem kontrole urzędu w prywatnej firmie

Szwedzi nie lubią się wyróżniać dlatego też nie dożą do tego aby być lepszy jeden od drugiego kosztem sąsiada. Skoro nie byłeś to nie wiesz jak jest w Szwecji. Wyjedź i dopiero mów o socjalizmie. Oni mają prawdziwy socjalizm i przyznam że bardzo mi się podoba taki system to marzenie. Szwedzi w pracy się nie spiesza. Tam się pracuje jak ślimak i masz płace, która pozwala ci żyć normalnie bez luksusów, ale i bez ciągłego strachu o jutro. Dlaczego sa bogaci? Nie dlatego ze są nie wiadomo jak pracowici i mają surowce ( to mit) zwyczajnie jak wybierają ludzi do władzy to ich rozliczają za obietnice. To się nazywa prawdziwa demokracja. Ludzie zwyczajnie nie s atak naiwni nie daja się łatwo oszukać. Wiedzą gdzie tkwi prawda. Oczywiście Szwecja to nie raj bo państwo się często bardzo wtrynia do obywatela ale Ustrój z pewnością maja dla ludzi a nie przeciwko ludziom tak jak jest w Polsce.
Nawet jak bym cos zaproponował to i tak nie zostanie zrealizowane. W Polsce jednostka nie ma nic do powiedzenia , świadomość społeczna jest zbyt niska żeby coś na razie zmienić. O taka polska demokracja

Tym którzy narzekają na PRL mówię że i tak by się rozpadł wiec jakoś nie jestem skłonny go potępiać a chwalić ten świetlany kapitalizm nie mam za co . Wiem tylko że polskie wydanie kapitalizmu rozwali to państwo od środka to tylko kwestia czasu. Rozwali go Pazerność i Głupota ludzi którzy myślą tylko o sobie i mówią kapitalizm to jedyna droga i wciskają innym kit. Polskie społeczeństwo niestety jest strasznie podzielone i to spowodować może że już się nie podźwigniemy

Szopka ta będzie trwała dopóki większość społeczeństwa się nie obudzi, gdy jednak sie obudzi to może być nieobliczalne w skutkach.
Czy ja jestem polskim narzekaczem nie wiem ja nie mam tak źle, ale zwyczajnie żal mi ludzi w tym kraju. Nie potrafię przechodzić spokojnie obok poszerzającej sie niesprawiedliwości i nazywam rzeczy po imieniu. Wolę być narzekaczem który zna Prawdę i ją głosić niż wierzyć w Całkowitą Nieprawdę bo wierze że do niczego dobrego to nie prowadzi. Nie jestem wyznawcą Poglądu że Trzeba być zawsze nastawionym Pozytywne za wszelką cenę i robić dobrą minę do złej gry. Pozytywy sa wtedy kiedy sytuacja rozwija się w dobra stronę. Nie jestem wyznawcą poglądu ze "jakoś to będzie" i " róbta co chceta samo się ułzoży" to do niczego nie prowadzi. Trzeba mieć plan i go realizować i robić to mądrze niezależnie czy pieczesz ciasto czy rządzisz. 40 milionowym narodem musisz mieć plan. Plany polityków w Polsce to sa ale max na rok lub 2