Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wszechwiedzący Bóg
Acro napisał(a): arcana85 napisał(a): Poza tym nie dajmy się wpędzić w pułapki naszych ludzkich określeń. "Wszechmocny" też nie oznacza możliwości robienia wszystkiego. Bóg np. nie może kłamać. (Tytusa 1:2)
Jeżeli nie może kłamać (nie nie chce, ale nie potrafi) to nie jest wszechmocny. Możliwe, że boskie pojęcie wszechmocy oznacza tylko "dużo potrafiący", ale zwykłe, ludzkie, słownikowe i logiczne znaczenie jest inne - i zgodnie z nim, jeśli Bóg nie potrafi czegoć, co potrafię nawet ja, to najzwyczajniej w świecie nie jest wszechmocny. Przecież to jest logiczne - ze jeśli będzie kłamał - będzie przeczył sam sobie? Nawet gdyby mógł kłamać - kogo ma okłamać - siebie? Co przyjdzie z okłamania człowieka? - niby w jakim celu? Przecież o to też chodzi we wszechmocy - nie może kłamać A czy człowiek - wytrzyma bez kłamstwa ? - choćby najmniejszego?
|
Śr gru 26, 2012 16:39 |
|
|
|
 |
Acro
|
Cytuj: Przecież to jest logiczne - ze jeśli będzie kłamał - będzie przeczył sam sobie Co to ma do rzeczy? Cytuj: Nawet gdyby mógł kłamać - kogo ma okłamać - siebie? A może jakąś duszyczkę w niebie? Demona? Aniołka? Człowieka? a nawet jakby nie miał kogo - to ciągle powinien MÓC kłamać - nawet jeśli nie miałby jak kłamstwa praktykować. Cytuj: Co przyjdzie z okłamania człowieka? - niby w jakim celu? A co to ma do rzeczy? Nie potrafi kłamać bez względu na cel. Cytuj: Przecież o to też chodzi we wszechmocy - nie może kłamać Wytłumacz mi, jak wyprowadzasz tę interesująca konkluzję. Czemu we wszechmocy ma chodzić akurat o nieumiejętność kłamania (moim zdaniem to cecha prawdomówności, że wszechmocy) a nie np. o nieumiejętność tańczenia salsy? Cytuj: A czy człowiek - wytrzyma bez kłamstwa ? - choćby najmniejszego? Co to ma do rzeczy?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr gru 26, 2012 17:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo dużo ma do rzeczy . Człowiek nie potrafi - NIE KŁAMAĆ Bóg potrafi - NIE KŁAMAĆ
|
Śr gru 26, 2012 17:54 |
|
|
|
 |
Acro
|
I jaki z tego wniosek?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr gru 26, 2012 18:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jest Wszechmocny w Prawdzie
|
Śr gru 26, 2012 18:14 |
|
|
|
 |
Acro
|
Wow! To teraz: 1. Wytłumacz, co to sliczne powiedzonko oznacza. Czym się np różni od wszechmocy w kuchni albo choć wszechmocy w kłamstwie? 2. Przbliż nam meandry swojej logiki, które wyprowadziły zdanie "Jest Wszechmocny w Prawdzie" ze zdania "Bóg potrafi - NIE KŁAMAĆ".
|
Śr gru 26, 2012 18:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Troszkę mnie zadziwiają porównania do wszechmocy w kuchni czy wszechmocy w kłamstwie i jedno i drugie jest ograniczone " skończonością" Gdybym była Bogiem zapewne odpowiedziałabym Ci na pytanie, jak to jest - że " Jest Wszechmocny w Prawdzie" ale Nim nie jestem. Nie mogę wypowiedzieć się na temat " całej Prawdy" jeśli całej prawdy nie znam - czy to jest dla Ciebie logiczne? Prawda opiera się na fakcie istniejącym , na fakcie nieskończonego bytu, na zaistniałym fakcie stworzenia , na rzeczywistości trudnej do osiągnięcia przez ludzki umysł a jednocześnie bardzo prostej do pojęcia tej rzeczywistości. Człowiek potrafi mówić prawdę i człowiek potrafi kłamać.Człowiek przeczy sam sobie w swoich prostych lub zawiłych dedukcjach. Kłamstwo wg logiki ludzkiej jest bezsensem - czy jest to kłamstwo w słusznej sprawie czy też nie zawsze pozostaje kłamstwem i jest przeciwieństwem dobra. Skoro jest przeciwieństwem dobra nie może wyjść od Boga gdyż Bóg byłby zaprzeczeniem samym w sobie a skoro Byłby zaprzeczeniem samym w sobie musiałby być Bytem skończonym - a nim nie jest.
|
Śr gru 26, 2012 18:55 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Magdalena, może źle się wyraziłaś tutaj: Magdalena_i napisał(a): Przecież o to też chodzi we wszechmocy - nie może kłamać Czy miało być "może nie kłamać" lub "nie musi kłamać"? Ja sądzę, że działania niedoskonałe, w tym fałszywe, wynikają z ograniczeń lub słabości. Istota wszechmocna nie ma ograniczeń, więc nie ma przyczyny do podejmowania takich działań.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr gru 26, 2012 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Magdalena, może źle się wyraziłaś tutaj: Magdalena_i napisał(a): Przecież o to też chodzi we wszechmocy - nie może kłamać Czy miało być "może nie kłamać" lub "nie musi kłamać"? Ja sądzę, że działania niedoskonałe, w tym fałszywe, wynikają z ograniczeń lub słabości. Istota wszechmocna nie ma ograniczeń, więc nie ma przyczyny do podejmowania takich działań. Masz racje - " nie musi" Dziękuję za poprawkę
|
Śr gru 26, 2012 19:09 |
|
 |
Acro
|
Pisałem wyraźnie: Bóg jeśli NIE MOŻE kłamać, nie jest wszechmocny. Nie NIE MUSI, nie NIE CHCE, ale NIE MOŻE. Więc proszę się do tego odnosić, a nie dyskutować samej ze sobą. Magdalena_i napisał(a): Nie mogę wypowiedzieć się na temat " całej Prawdy" jeśli całej prawdy nie znam Nie przeszkadza Ci to jednak twiedzić, ze Bóg jest prawdą (ups, przepraszam, Prawdą) - mimo że nie znasz tej Prawdy ( a nawet prawdy) i pewno tez nie znasz całego Boga.
|
Śr gru 26, 2012 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Pisałem wyraźnie: Bóg jeśli NIE MOŻE kłamać, nie jest wszechmocny. Nie NIE MUSI, nie NIE CHCE, ale NIE MOŻE. Więc proszę się do tego odnosić, a nie dyskutować samej ze sobą. Magdalena_i napisał(a): Nie mogę wypowiedzieć się na temat " całej Prawdy" jeśli całej prawdy nie znam Nie przeszkadza Ci to jednak twiedzić, ze Bóg jest prawdą (ups, przepraszam, Prawdą) - mimo że nie znasz tej Prawdy ( a nawet prawdy) i pewno tez nie znasz całego Boga. Jak może mi przeszkadzać takie twierdzenie jeśli jako człowiek jestem częścią tego stworzenia? Gdybym znała całego Boga, byłby On wytworem mojej wyobraźni, urojonym bożkiem moich iluzji, stworzonym dla zaspokojenia moich własnych wyimaginowanych potrzeb. Ludzki umysł nie jest w stanie na ziemi ogarnąć Istoty Boga swoją " przestrzenią" by poznać całkowicie.Nie byłby w stanie tego przeżyć. Rzeczywistość Boża jest inna od rzeczywistości ludzkiej.
|
Śr gru 26, 2012 19:53 |
|
 |
Acro
|
A teraz wytłumacz jeszcze, na jakie pytanie i komu odpowiadasz.
|
Śr gru 26, 2012 20:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
We wszystkim szukasz wytłumaczenia ...to sobie sam wytłumacz.
|
Śr gru 26, 2012 20:29 |
|
 |
Acro
|
No więc skoro sama nalegasz, to wg mnie rzecz wygląda tak: nie rozumiesz, czego dyskusja dotyczy, nie masz za wiele do powiedzenia od siebie, do choć powrzucasz kilka wyuczonych formułek, to poprawi Twoje samopoczucie.
|
Śr gru 26, 2012 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I niech tak pozostanie.
|
Śr gru 26, 2012 22:07 |
|
|