Z góry przepraszam za słowo które umieściłem w temacie, ponieważ na pewno wywołało u niektórych z was kontrowersje ale na pewno podniesione ciśnienie zachęciło was do zaglądnięcia w temat.
Nie chcę nikogo obrażać, prowokować czy obrażać odczuć
religijnych.
Znalazłem dzisiaj forum wiara i przeczytałem parę tematów. Mówiąc szczerze, ja, jako chrześcijanin (nie katolik) jestem nieco zszokowany. Postanowiłem napisać ten temat by powiedzieć parę słów, wyrazić swoją opinię w kulturalny sposób (myślę że mam do tego prawo) oraz zadać parę pytań. Napiszę wszystko w punktach żeby ułatwić nam komunikację i ewentualne komentarze do mojego posta. Zaczynamy !
1.
viewtopic.php?f=46&t=24646Ten temat mnie zdziwił niezmiernie. Na początku powiem iż nie jestem żadnym fanem wzorów, pierścieni i innych dupereli (przepraszam za kolokwializm), jednak odpowiedzi i reakcje niektórych użytkowników jak dla mnie były nieco przesadzone. Pierścień atlantów wokół którego toczą się spory wywołuje nie od dziś wiele kontrowersji, zwłaszcza wśród katolików. Jednak niewiele z nich zdaje sobie chyba sprawę z jego historii, a zaczyna się ona w MITYCZNEJ krainie którą zapewne każdy z was zna - Atlantyda. Więc wg mnie jakiekolwiek wysnuwanie wniosków że noszenie takiego pierścionka (nawet jeśli osoba ma gdzieś jego historię, podoba sie jej tylko wzorek!) może przywołać demony, ciemne moce itp. itd. kojarzy mi się nieco z ezoteryką i paranoją.
2.
viewtopic.php?f=7&t=27569Ten temat mnie rozśmieszył i zasmucił zarazem. Takich tematów jak ten można znaleźć mnóstwo. Nasuwa się tylko pytanie skąd ludzie biorą takie pomysły ? Dlaczego piosenka która chwali Boga ma być grzechem ? Rozumiem że to tylko pytanie i użytkowniczka miała prawo nie wiedzieć tego na pewno i poradzić się innych, jest to jednak tylko temat przykładowy
3.
viewforum.php?f=24Myślę że te forum jest odpowiedzią na pytanie dlaczego w nazwie zamieściłem określenie "kult". Dlaczego katolicy modlą się do Maryi, odmawiają zdrowaśki, różańce, litanie i inne ? Skoro opierają się na biblii to chyba popełniają w ten sposób grzech. Jak dobrze wiemy JEDYNYM pośrednikiem do Boga Ojca jest Jezus Chrystus, a modlić się można TYLKO do niego. Nie ma mowy o Maryi, gdyby tego chciał Bóg to jestem pewien że by o tym nie zapomniał

To samo się tyczy ustanawiania świętymi wszystkich zmarłych do których katolicy lubią się modlić.
4. Chrzest
Dlaczego chrzci się dzieci w wieku w którym nie mogą podjąć o tym decyzji ? Przecież taki sakrament nie ma wtedy najmniejszego znaczenia. To tak jakbym podejmował decyzję o ślubie człowieka który jest upośledzony umysłowo.
5. Spowiedź
Dlaczego skąd i po co ? Jak dobrze wiemy w średniowieczu był to doskonały interes w którym księża pobierali opłatę w zależności wagi naszych grzechów. Dlaczego mam spowiadać się kapłanowi z moich osobistych grzechów i jakie prawo ma ON mi je odpuszczać ? Uprzedzając stwierdzenie że pełni rolę pośrednika znów odsyłam do Biblii - jedynym pośrednikiem między Bogiem Ojcem a nami jest Jezus Chrystus, Jego Syn.
6. Czy każdy chory psychicznie jest opętany ?
To jest pytanie do was co o tym sądzicie.
7. Czyściec
To jest również pytanie. Skąd, po co, dlaczego, kto to wymyślił ?
To tyle ode mnie. Na koniec jednak zostawiłem najlepsze

Jestem protestantem. Zadałem powyższe pytania z czystej ciekawości. Zostałem wychowany w rodzinie katolickiej gdzie moje przejście na protestantyzm jest wyśmiewane i szykanowane, podobne zresztą zjawisko można zaobserwować w całej Polsce gdzie protestanci są uważani przez katolików za sekciarzy i samo
zło. Ze smutkiem muszę stwierdzić że sami protestanci również mają do tego skłonności. Jednak nie o tym chciałem mówić. Ja jako protestant szanuję katolików i ich wiarę jednak mam parę pytań na które chciałbym uzyskać odpowiedź ponieważ nurtują mnie od dość dawna.
Sam nie chodzę do kościoła katolickiego tylko protestanckiego w którym co niedzielę odbywają się nabożeństwa. Śpiewamy i wielbimy Boga wesoło, hucznie i z pasją

Jeśli o mnie chodzi obchodzę święta bożego narodzenia, Wielkiej Nocy, jednak nie odmawiam różańca i nigdy nie zamierzam. Oglądam telewizję, cieszę się z życia. Codziennie się modlę, czytam Słowo Boże i realizuję swoje pasje, jestem szczęśliwym człowiekiem. To tyle ode mnie
Pozdrawiam !