Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:13

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Kult katolicki 
Autor Wiadomość

Post Kult katolicki
Z góry przepraszam za słowo które umieściłem w temacie, ponieważ na pewno wywołało u niektórych z was kontrowersje ale na pewno podniesione ciśnienie zachęciło was do zaglądnięcia w temat.

Nie chcę nikogo obrażać, prowokować czy obrażać odczuć religijnych.

Znalazłem dzisiaj forum wiara i przeczytałem parę tematów. Mówiąc szczerze, ja, jako chrześcijanin (nie katolik) jestem nieco zszokowany. Postanowiłem napisać ten temat by powiedzieć parę słów, wyrazić swoją opinię w kulturalny sposób (myślę że mam do tego prawo) oraz zadać parę pytań. Napiszę wszystko w punktach żeby ułatwić nam komunikację i ewentualne komentarze do mojego posta. Zaczynamy !

1. viewtopic.php?f=46&t=24646

Ten temat mnie zdziwił niezmiernie. Na początku powiem iż nie jestem żadnym fanem wzorów, pierścieni i innych dupereli (przepraszam za kolokwializm), jednak odpowiedzi i reakcje niektórych użytkowników jak dla mnie były nieco przesadzone. Pierścień atlantów wokół którego toczą się spory wywołuje nie od dziś wiele kontrowersji, zwłaszcza wśród katolików. Jednak niewiele z nich zdaje sobie chyba sprawę z jego historii, a zaczyna się ona w MITYCZNEJ krainie którą zapewne każdy z was zna - Atlantyda. Więc wg mnie jakiekolwiek wysnuwanie wniosków że noszenie takiego pierścionka (nawet jeśli osoba ma gdzieś jego historię, podoba sie jej tylko wzorek!) może przywołać demony, ciemne moce itp. itd. kojarzy mi się nieco z ezoteryką i paranoją.

2. viewtopic.php?f=7&t=27569

Ten temat mnie rozśmieszył i zasmucił zarazem. Takich tematów jak ten można znaleźć mnóstwo. Nasuwa się tylko pytanie skąd ludzie biorą takie pomysły ? Dlaczego piosenka która chwali Boga ma być grzechem ? Rozumiem że to tylko pytanie i użytkowniczka miała prawo nie wiedzieć tego na pewno i poradzić się innych, jest to jednak tylko temat przykładowy

3. viewforum.php?f=24

Myślę że te forum jest odpowiedzią na pytanie dlaczego w nazwie zamieściłem określenie "kult". Dlaczego katolicy modlą się do Maryi, odmawiają zdrowaśki, różańce, litanie i inne ? Skoro opierają się na biblii to chyba popełniają w ten sposób grzech. Jak dobrze wiemy JEDYNYM pośrednikiem do Boga Ojca jest Jezus Chrystus, a modlić się można TYLKO do niego. Nie ma mowy o Maryi, gdyby tego chciał Bóg to jestem pewien że by o tym nie zapomniał ;) To samo się tyczy ustanawiania świętymi wszystkich zmarłych do których katolicy lubią się modlić.

4. Chrzest

Dlaczego chrzci się dzieci w wieku w którym nie mogą podjąć o tym decyzji ? Przecież taki sakrament nie ma wtedy najmniejszego znaczenia. To tak jakbym podejmował decyzję o ślubie człowieka który jest upośledzony umysłowo.

5. Spowiedź

Dlaczego skąd i po co ? Jak dobrze wiemy w średniowieczu był to doskonały interes w którym księża pobierali opłatę w zależności wagi naszych grzechów. Dlaczego mam spowiadać się kapłanowi z moich osobistych grzechów i jakie prawo ma ON mi je odpuszczać ? Uprzedzając stwierdzenie że pełni rolę pośrednika znów odsyłam do Biblii - jedynym pośrednikiem między Bogiem Ojcem a nami jest Jezus Chrystus, Jego Syn.

6. Czy każdy chory psychicznie jest opętany ?

To jest pytanie do was co o tym sądzicie.

7. Czyściec

To jest również pytanie. Skąd, po co, dlaczego, kto to wymyślił ?

To tyle ode mnie. Na koniec jednak zostawiłem najlepsze :) Jestem protestantem. Zadałem powyższe pytania z czystej ciekawości. Zostałem wychowany w rodzinie katolickiej gdzie moje przejście na protestantyzm jest wyśmiewane i szykanowane, podobne zresztą zjawisko można zaobserwować w całej Polsce gdzie protestanci są uważani przez katolików za sekciarzy i samo zło. Ze smutkiem muszę stwierdzić że sami protestanci również mają do tego skłonności. Jednak nie o tym chciałem mówić. Ja jako protestant szanuję katolików i ich wiarę jednak mam parę pytań na które chciałbym uzyskać odpowiedź ponieważ nurtują mnie od dość dawna.

Sam nie chodzę do kościoła katolickiego tylko protestanckiego w którym co niedzielę odbywają się nabożeństwa. Śpiewamy i wielbimy Boga wesoło, hucznie i z pasją :) Jeśli o mnie chodzi obchodzę święta bożego narodzenia, Wielkiej Nocy, jednak nie odmawiam różańca i nigdy nie zamierzam. Oglądam telewizję, cieszę się z życia. Codziennie się modlę, czytam Słowo Boże i realizuję swoje pasje, jestem szczęśliwym człowiekiem. To tyle ode mnie :)

Pozdrawiam !

Pn maja 20, 2013 1:20
Post Re: Kult katolicki
Ewangeliczny (jak przypuszczam) Bracie
rozbij te tematy albo kontynuuj istniejące zanim (słusznie) zamkną ten wątek albo (co gorsza) rozmyją go w tysiącach dygresji.

Pn maja 20, 2013 2:46

songohan31 napisał(a):
Z góry przepraszam za słowo które umieściłem w temacie, ponieważ na pewno wywołało u niektórych z was kontrowersje ale na pewno podniesione ciśnienie zachęciło was do zaglądnięcia w temat.
Nie rozumiem, dlaczego komuś miałoby podnieść się ciśnienie, skoro katolicyzm to naprawdę kult.

songohan31 napisał(a):
3. viewforum.php?f=24

Myślę że te forum jest odpowiedzią na pytanie dlaczego w nazwie zamieściłem określenie "kult". Dlaczego katolicy modlą się do Maryi, odmawiają zdrowaśki, różańce, litanie i inne ? Skoro opierają się na biblii to chyba popełniają w ten sposób grzech. Jak dobrze wiemy JEDYNYM pośrednikiem do Boga Ojca jest Jezus Chrystus, a modlić się można TYLKO do niego. Nie ma mowy o Maryi, gdyby tego chciał Bóg to jestem pewien że by o tym nie zapomniał ;) To samo się tyczy ustanawiania świętymi wszystkich zmarłych do których katolicy lubią się modlić.
viewtopic.php?p=616847#p616847
viewtopic.php?p=654484#p654484

viewtopic.php?p=675316#p675316

songohan31 napisał(a):
4. Chrzest

Dlaczego chrzci się dzieci w wieku w którym nie mogą podjąć o tym decyzji ? Przecież taki sakrament nie ma wtedy najmniejszego znaczenia. To tak jakbym podejmował decyzję o ślubie człowieka który jest upośledzony umysłowo.
viewtopic.php?p=592338#p592338 - Czy to w porządku?
viewtopic.php?f=23&t=23300 - chrzest nieprzytomnych

songohan31 napisał(a):
5. Spowiedź

Dlaczego skąd i po co ? Jak dobrze wiemy w średniowieczu był to doskonały interes w którym księża pobierali opłatę w zależności wagi naszych grzechów. Dlaczego mam spowiadać się kapłanowi z moich osobistych grzechów i jakie prawo ma ON mi je odpuszczać ? Uprzedzając stwierdzenie że pełni rolę pośrednika znów odsyłam do Biblii - jedynym pośrednikiem między Bogiem Ojcem a nami jest Jezus Chrystus, Jego Syn.
viewtopic.php?p=561095#p561095 - Sakrament spowiedzi - czy konieczny?

songohan31 napisał(a):
6. Czy każdy chory psychicznie jest opętany ?

To jest pytanie do was co o tym sądzicie.
Nie znam ani jednego katolika, który by uważał,
że jakakolwiek choroba musi być związana od razu z opętaniem.
viewtopic.php?f=27&t=32771 - świętość a choroba psychiczna
viewtopic.php?f=49&t=6808 - Czy osoba psychicznie chora może zostać świętą?
viewtopic.php?f=50&t=24950 - Życie z chorobą psychiczną - czy jest grzechem?
viewtopic.php?f=27&t=26298 - ludzie psychicznie chorzy a wizje będące podporą wiary
viewtopic.php?f=27&t=24516 - Objawienia, czy choroba psychiczna!
viewtopic.php?f=27&t=25364 - Wiara na siłę, u osoby chorej psychicznie
viewtopic.php?f=46&t=9222 - Psychicznie chory
viewtopic.php?f=50&t=19979 - Choroby psychiczne

songohan31 napisał(a):
7. Czyściec

To jest również pytanie. Skąd, po co, dlaczego, kto to wymyślił ?
viewtopic.php?p=655058#p655058 - grzech, czyściec
viewtopic.php?f=48&t=10941 - Czym dokładnie jest czyściec?

songohan31 napisał(a):
zjawisko można zaobserwować w całej Polsce gdzie protestanci są uważani przez katolików za sekciarzy i samo zło.
Ja żadnego takiego zjawiska nie obserwuję (szczególnie, że piszesz o całej Polsce).
Za samo zło z pewnością nie są uważani, natomiast za sekciarzy jedynie czasem
(jeśli niektóre z ich grup wykazują zachowania sekciarskie).
Za sekciarzy z pewnością chętniej uznawani są Świadkowie
(nawet bez wnikania, czy w danej wspólnocie są większe, mniejsze, czy jakiekolwiek zachowania sekciarskie).
viewtopic.php?f=40&t=23756 - Myślenie sekciarskie
viewtopic.php?f=2&t=5168 - czy zielonoświątkowcy to sekciarze ?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn maja 20, 2013 5:09
Moderator

Polecam skorzystać z podpowiedzi wypowiadających się wyżej użytkowników i nie robić syfu na forum. Jeśli z jakimś tematem chcesz polemizować, rób to w tym temacie, a nie zakładaj nowego.

(J 8, 32b)

Pn maja 20, 2013 5:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]