Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 22:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Dlaczego wierzysz w Boga ?? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego wierzysz w Boga ??
Dlaczego wierzysz w Boga ?? wiem ze trudno jest na to pytanie odpowiedziec jednym zdaniem ale zachecam do krotkich odpowiedzi aby nie potrzebnie nie lac wody.

N paź 08, 2006 14:15

Krótko: bo mi się objawił jako Syn Boży, prawdziwy zmartwychwstały Bóg. Uwierzyłam w ciągu kilku sekund. To było też wtedy, kiedy uświadomiłam sobie, że n i e jestem dobra i potrzebuję Jego pomocy, aby być zbawioną od grzechów.

N paź 08, 2006 14:32

N paź 08, 2006 14:43
A ja daje głowe, ze rodzice jak to sie mowi -wyprali- wam mozgi w wieku dzieciecym kiedy kazdy z nas nie ma jeszcze zdolnosci krytycyzmu.

N paź 08, 2006 15:01

Wierzę, bo jestem człowiekiem.

Ok, musze sie przyczepic. Jaki jest wiazek wiary w Boga z byciem czlowiekiem?

N paź 08, 2006 15:42

Witam ja wierzę nie dlatego że mi tam w dzieciństwie napleciono. Czasami, gdy już mi się wszystko zaczyna plątac w zyciu to miewam watpliwości ale gdyby nie On to krucho by było. Mówię wszystkim on jest, wierzcie mi.

N paź 08, 2006 16:01

A ja daje głowe, ze rodzice jak to sie mowi -wyprali- wam mozgi w wieku dzieciecym

Innymi słowy - w tej wierze zostałem wychowany, i wciąż gdzieś tam jakieś poczucie Boga miałem
Potem kryzys - jak każdy - ale doświadczyłem Chrystusa, i moja wiara jest w pełni moim własnym wyborem i jest w pełni świadoma

N paź 08, 2006 17:27

Innymi słowy - w tej wierze zostałem wychowany, i wciąż gdzieś tam jakieś poczucie Boga miałem
Potem kryzys - jak każdy - ale doświadczyłem Chrystusa, i moja wiara jest w pełni moim własnym wyborem i jest w pełni świadoma

Twoja wiara bylaby w pelni Twoim wyborem jesli przeszedlbys do religii drastycznie innej niz ta w ktorej zostales wychowany. Nie mozesz po prostu mowic, ze swiadomie i w pelni z wlasnego wyboru, wybrales ponownie cos w co i tak wczesniej wierzyles. Po prostu powrociles do starych nawykow.

To tak jakbys byl uzalezniony od nikotyny, przestal palic i po latach wrocil do nich z powrotem. A potem bys twierdzil, ze wrociles z wlasnego swiadomego wyboru. Tak to po prostu nie dziala.

Nie chce tutaj uzywac okreslenua "pranie mozgu" bo jest ono wg. mnie zbyt obrazliwe. Ale czlowiek wychowany w danej wierze jest wysoce uwarunkowany do tego aby kontynuowac w nia wierzyc, albo do niej powrocic.

N paź 08, 2006 17:58

Według Twojego toku myślenia, tommy, człowiek który wychował się na windowsie, potem został zafascynowany dosem a jeszcze później stwierdził, że on jednak woli windowsa, bo jest łatwiejszy w nawigacji i nowocześniejszy, nie dokonuje w pełni własnego wyboru. Podobnie człowiek który przesiada się z windowsa na debiana.

N paź 08, 2006 18:32

Według Twojego toku myślenia, tommy, człowiek który wychował się na windowsie, potem został zafascynowany dosem a jeszcze później stwierdził, że on jednak woli windowsa, bo jest łatwiejszy w nawigacji i nowocześniejszy, nie dokonuje w pełni własnego wyboru. Podobnie człowiek który przesiada się z windowsa na debiana.

Zbyt upraszczasz sprawe. System operacyjny to jedynie narzedzie. Religia jest rzecza bardzo gleboka - definiuje swiatopoglad. Jestes uczony aby Boga czcic i uwielbiac, otaczac go holdem i fascynacja. To bardzo glebokie uczucia ktore w psychice zakorzeniaja sie niezwykle silnie. Tak samo jak to moje porownanie do uzaleznienia od nikotyny - niby jest to prozaiczna sprawa, ale gleboko zakorzeniona w umysle "bylego uzaleznionego".

Do systemow operacyjnych nikt nie przywiazuje takiej wagi. Nikt nigdy Cie nie uczyl, ze masz czcic i szanowac Windowsa, a jak zmienisz na inny system operacyjny to czeka sie wiecznosc tortur i meki. Nikt nigdy Ci tez nie mowil, ze dostaniesz miliard baksow od Billa Gatesa jesli bedziesz z niego korzystac. Nikt nie przywiazywal Boskosci ani rozwiazan na trapiace ludzi pytania o wlasna egzystencje z systemem operacyjnym.

Twoje porownanie byloby trafne, gdyby system operacyjny i religia byly na takiej samej skali w kwestii glebii doznan ludzkich zwiazanych z owymi. Ale tak po prostu nie jest. Wiele ludzi jest gotowych zginac za swojego boga. Wskaz mi ile jest w stanie zginac za swoj system operacyjny.

N paź 08, 2006 18:43

A ja daje głowe, ze rodzice jak to sie mowi -wyprali- wam mozgi w wieku dzieciecym kiedy kazdy z nas nie ma jeszcze zdolnosci krytycyzmu.

Mój tata jest ateistą. Mama zaś katoliczką, któa dla niego rzuciła kościół. Ja nawróciłam się w wieku 24 lat, i przyłączyłam do zboru protestanckiego. BYł to m ó j wybór.

N paź 08, 2006 19:04
pizmak napisał:
Dlaczego wierzysz w Boga ?

I po cóz mam odpowiadać ? I tak najwięcej na ten temat mają do powiedzenia ateiści - oni wiedzą - po prostu
Cytuj:
rodzice jak to sie mowi -wyprali- wam mozgi w wieku dzieciecym

słowem ateista wie najlepiej - jestem Wam bardzo wdzięczna ża ubogacenie każdej dyskusji ...Bez Was naprawdę w każdym temacie byłoby strasznie nudno...

N paź 08, 2006 19:12

Ja wierzę w Boga, bo w swej miłości obdarzył mnie tą łaską, mimo ze niczym nie zasłużyłem...

Opowieść tybetańska

N paź 08, 2006 19:13

Twoja wiara bylaby w pelni Twoim wyborem jesli przeszedlbys do religii drastycznie innej niz ta w ktorej zostales wychowany. Nie mozesz po prostu mowic, ze swiadomie i w pelni z wlasnego wyboru, wybrales ponownie cos w co i tak wczesniej wierzyles. Po prostu powrociles do starych nawykow.

Nieprawda. Trwałem w czymś, co w pewnym momencie odrzuciłem. Dokonałem potem analizy, różne rzeczy sie wydarzyły - i "wróciłem" do dawnej religii. "Wróciłem" bo tym razem moaj wiara stała sie świadoma - nie na zasadzie przyzwyczajenia, ale na podstawie doświadczenia.
Innymi słowy - w pewnym momencie moja wiara znalazła dowód, potwierdzenie - i stała sie świadoma. Stała sie świadomym wyborem

N paź 08, 2006 20:03

Nieprawda. Trwałem w czymś, co w pewnym momencie odrzuciłem. Dokonałem potem analizy, różne rzeczy sie wydarzyły - i "wróciłem" do dawnej religii. "Wróciłem" bo tym razem moaj wiara stała sie świadoma - nie na zasadzie przyzwyczajenia, ale na podstawie doświadczenia.
Innymi słowy - w pewnym momencie moja wiara znalazła dowód, potwierdzenie - i stała sie świadoma. Stała sie świadomym wyborem

A czy przeanalizowales inne religie swiata aby sprobowac znalezc odpowiedz w ich twierdzeniach czy uznales, ze twoje objawienie/rewelacja moze byc wytlumaczona tylko przez Twoja stara religie?

N paź 08, 2006 20:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona