Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 7:38

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Czym jest nauka? 
Autor Wiadomość

Post Czym jest nauka?
Czym jest nauka? Jaki związek ma ona z wiarą, i jaki związek ma wiara z nauką?

Pozdrawiam
;-)

Pt mar 25, 2011 14:19

Post Re: Czym jest nauka?
O tym już było:
viewtopic.php?f=47&t=10523 (Wiara a nauka)
viewtopic.php?f=47&t=1158 (Nauka i wiara)
viewtopic.php?f=47&t=4497 (wiara czy nauka? - dwa odmienne pojęcia)
viewtopic.php?f=47&t=19305 (Wiara a nauka i inne sprzeczności)
viewtopic.php?f=47&t=15608 (Wiara + Nauka = Energia aktywacji)
viewtopic.php?f=47&t=17529 (Praca mgr [temat: relacja wiara nauka])

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt mar 25, 2011 14:28

Czyli już w tej kwestii wszystko załatwione?

Istnieje spór dotyczący, czy nauka zgadza się z wiarą. Tymczasem, nie wiem czy naukową, lecz, co każdy może bądź powinien potwierdzić, tak naprawdę jedynym prawdziwym stwierdzeniem są słowa Sokratesa "Wiem, że nic nie wiem". Głęboko myślę, iż ma to głębszy sens, niż mogło by się wydawać. Nie możemy, na nasze dotychczasowe możliwości, mieć całkowitej pewności, nawet jeśli chodzi dla nas oczywiste rzeczy, takie jak wschód Słońca.
Wszystko w pewien sposób można, może nie podważyć, lecz zakwestionować do czasu wykonania. Problem przychodzi, bo i czas można zakwestionować.
Tego typu negowanie może być podparte bardzo bujną, wydawało by się śmieszną, wyobraźnią.

Odbieramy różnymi zmysłami rzeczywistość, taką jaką ją widzimy. Nie mamy innego wyboru. Uznajemy, że to, co widzimy, to fakt. Oczywiście w pewnym sensie, zawsze mamy rację, która jednak nie musi być wszystką prawdą. Dużo tutaj występuje gry słów. Przechodząc do sedna, będzie to pewnego stopnia negowanie rzeczywistości, jednak to założenie czysto-hipotetyczne. Lub przedstawię to w epiczny sposób.

Na oczach pewnego człowieka, znajdowały się okulary, które całkowicie zniekształcały mu obraz. Oczywiście, tych okularów, nie dało się zdjąć. Odbierał świat, tak jak go widział. Uznawał to za prawdę. To nic, że bez okularów ukazuje się zupełnie inny świat.

Podstawą dzisiejszego świata jest materia. Z tego też powdu, człowiek dąży do zgromadzenia jak największych dóbr. Kogoś może zastanawiać, dla innego może być oczywiste, czy oby nie tak materialny świat, który istniał, istnieje i będzie istniał, który wydaje życie człowieka, by ten tylko ... (każdy ma inną ideologię) ? Na pewien sposób, może wydawać się to piękne (bo logiczne wszystko dla tego, co sam to wymyslił), ale wydawać się nie znaczy, że jest.

Pt mar 25, 2011 15:04

Przeczytaj zalinkowane wątki - sam oceń. Nauki przyrodnicze mają gdzieś wiarę, wiara naukę - niekoniecznie.

Napisałeś 5 akapitów, a ja - mimo, że jeszcze nic dziś nie strzeliłem - mam wrażenie, że czytam jakiś bełkot. Tak, naukowcy mogą się mylić, tak, mylą się bardzo często, ale starają się poznać świat, a nie "patrzeć przez okulary". Ludzie, naprawdę tak ciężko jest formułować myśli w ten sposób, aby były w miarę choćby zrozumiałe i nie brzmiały jak kazanie? I naprawdę trzeba używać tak "wysublimowanych" porównań, aby przekazać myśli?

Pt mar 25, 2011 15:44

Temat powtarza istniejące już dyskusje

Pn mar 28, 2011 12:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]