Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Bóg Filozofów - jakie pytania zadawali i jakie mieli koncepc 
Autor Wiadomość

Oczywiscie ze nie są dla zielonych ale kto tu jest zielony na pewno nie ja. :)

Cieszę się, że to słyszę :) Ja czasem nie nadążałem za Krąpcem muszę przyznać, problemy sprawiło mi przede wszystkim zrozumienie analizy idei platońskich jako bytu pojęciowego w Krąpca "Arystotelesa Koncepcji Substancji", może przybliżysz mi tę sprawę bardziej, bo wydaje mi sie kluczowa, aby w węższym rozumieniu dojść do przemyśleń Tomasza.

Poza tym cieszę się, że możesz z nami porozmawiać o filozofii. Nie mogę się doczekać, aż wygłosisz tutaj swoją koncepcję absolutu, noi prosiłbym o Twoją osobistą analizę Eckharta i św. Augustyna.

N maja 17, 2009 9:25
ie mogę się doczekać, aż wygłosisz tutaj swoją koncepcję absolutu, noi prosiłbym o Twoją osobistą analizę Eckharta i św. Augustyna.

Aha analizę całej twórczości Eckharta i Augustyna-chyba kpisz

N maja 17, 2009 9:42

Nie Jakubie, chodzi mi o Twoje osobiste wnioski :)

N maja 17, 2009 10:07
No cóż moim zdaniem system filozoficzny Augustyna można najkrócej scharakteryzować jako konsekwentne przystosowanie klasycznego platonizmu do treści zawartych w teologicznej doktrynie chrześcijańskiej. Próby takiego przystosowania były już przeprowadzane przez wcześniejszych filozofów chrześcijańskich (Orygenes, Pelagiusz), jednak dopiero Augustyn zdołał przez stworzenie nowych pojęć iluminacji, łaski i teodycei stworzyć w miarę spójny i przekonujący system filozoficzny w tym duchu.

N maja 17, 2009 10:11

Jakubie, ale to mogę znaleźć w każdej mini encyklopedii, a ja prosiłem o Twoje własne przemyślenia. Może napiszesz co sądzisz o koncepcji preegzystencji, lub wyciągniesz jakieś wnioski z epistemologicznych rozważań Augustyna, tak abyśmy mogli wspólnie o tym porozmawiać. O Eckharcie nie piszesz, pewnie jeszcze sie głębiej nim nie zajmowałeś, ale może porozmawiamy o Orygenesie skoro o niego już zaczepiłeś. Jak uważasz czy koncepcja Logosu była rzeczywiście zerżnięta od emanacji bytu Plotyna? Czy wyciągnął odpowiednie konsekwencje z doskonałości Boga?

N maja 17, 2009 10:27
Orygenes nie bede popierał nigdy w życiu ponieważ mylił się co do wielu spraw Pisma ale możemy porozmawiać o ojcach pustyni np o Pojmenie??

N maja 17, 2009 10:30
Preegzystencja dusz to cos jak reinkarnacja a tego calkowicie nie uznaje bajki.

N maja 17, 2009 10:32

Orygenes nie bede popierał nigdy w życiu ponieważ mylił się co do wielu spraw Pisma ale możemy porozmawiać o ojcach pustyni np o Pojmenie??

Nie porozmawiamy, bo nie mam o tym zielonego pojęcia.

Szkoda, że nie jesteś bardziej rozmowny w innych tematach, bo myślałem, że uda nam się fajny dialog nawiązać.

N maja 17, 2009 10:37
Orygenes i jego gnoza są bliskie ateizmowi ponieważ patrzą próbuję wiarę chrześcijańską obrócić w wiedzę i pogląd na świat , brak tu duchowości ,która jest podstawą chrześcijaństwa.Tyle.

N maja 17, 2009 10:48

Orygenes i jego gnoza są bliskie ateizmowi ponieważ patrzą próbuję wiarę chrześcijańską obrócić w wiedzę i pogląd na świat , brak tu duchowości ,która jest podstawą chrześcijaństwa.Tyle.

CO Ty Jakubie wypisujesz? Zdajesz sobie sprawę z tego czym był ateizm?

Jednak co do Orygenesa. Przecież żył w Aleksandrii największym ośrodku naukowym tamtych czasów. Był filozofem, człowiekiem obytym. Myśl zachodnia nie potrafiła długo wydać żadnej usystematyzowanej doktryny wiary i właśnie Orygenes się tego podjął. Próbował wiarę chrześcijańską wynieść na salony ówczesnej filozofii. Był również apologetą - tutaj polecaam pracę "Przeciw Celsusowi". Nazywasz go bliskim ateizmowi tylko dlatego, że chrześcijaństwo zachodnie po wielu latach przyjęło inną doktrynę?

N maja 17, 2009 11:01
Nie ale nie uznaje jego pogladów cocby z powodu sformulowania przez niego teorii preegzystencji

N maja 17, 2009 11:08

Nie

Jak nie, jak właśnie tak go nazwałeś.

Cytuj:
ale nie uznaje jego pogladów cocby z powodu sformulowania przez niego teorii preegzystencji

Augustyn twierdził to samo. Ponieważ obaj inspirację czerpali od Platona.

N maja 17, 2009 11:23
Jakoś nie jesteś spójny w tym co mówisz Jakubie, mówiłeś, że lubisz Ekharta a przecież on głosił podobne twierdzenia jak o preegzystencji (że w duszy jest coś nieśmiertelnego).

N maja 17, 2009 11:23

N maja 17, 2009 11:24
przepraszam miałobyć w duszy jest coś niestworzonego

N maja 17, 2009 11:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona