Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 19:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość
Post Re: czy płód to też człowiek?
Magdalena_i napisał(a):
Pogląd iż dusza składa się z pewnego rodzaju materii lub substancji - który nazywasz kartezjanizmem - pochodzi z Twojej wypowiedzi.Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś a co pozwoliłam sobie wkleić kolejny raz.
Przeczysz sam sobie w tym co piszesz.

A może by się tak dla odmiany nauczyć czytania ze zrozumieniem, co?
akruk napisał(a):
Dusza jest formą ciała, co należy rozumieć bardziej jako
  sposób zorganizowania i funkcjonowania, strukturę itp.,
a nie [jako]
  coś materialnego, tylko zrobionego z odmiennego, "duchowego" rodzaju materii lub substancji
Skoro masz kłopoty z wypowiadaniem się w standardowej, jasnej polszczyźnie oraz ze zrozumieniem standardowej, prostej polszczyzny, to może rzeczywiście pisz po angielsku?

Ostatnio edytowano Śr mar 13, 2013 14:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr mar 13, 2013 14:48
MARIEL napisał(a):
@Magdalena,

akruk cytując KKK pisał o duszy jako formie ciała, ale nie w rozumieniu formy jako rodzaju, postaci, odmiany.

akruk napisał(a):
Dusza jest formą ciała, co należy rozumieć bardziej jako sposób zorganizowania i funkcjonowania, strukturę itp., a nie coś materialnego, tylko zrobionego z odmiennego, "duchowego" rodzaju materii lub substancji

Widać różnicę?

Nigdy nie zaprzeczałam, że dusza nie jest pewną formą ciała, ponieważ jest.
Skoro, nie jesteśmy w stanie się w tej dyskusji zrozumieć, dobrze będzie wrócić do właściwego wątku tematu.

Śr mar 13, 2013 14:53
Edytowałam swój post, aby bardziej uwypuklić tę różnicę o którą mi chodzi, a której Ty nie dostrzegasz, ale to i tak chyba bez znaczenia bo akruk wyłożył to jeszcze lepiej...Prościej już nie można.

Śr mar 13, 2013 14:59
Magdalena_i napisał(a):
jasne, jasne... a świstak siedzi i zawija:
Magdalena_i, marca 2013 05:07, o wyjaśnieniu, czym jest dla niej 'materia rzeczywistości duchowej' napisał(a):
Lurker napisał(a):
Oj, jak rany, Jajko. Substancja z której składa się dusza. Fluid taki. Zwykła materia ma masę, a materia duszy ma takie fajne coś, czego jeszcze żaden naukowiec nie pomierzył. Pewnie dlatego, że duchy nie spełniają trzeciej zasady dynamiki Newtona.

Normalnie Lurker Jesteś geniusz :brawo:

Śr mar 13, 2013 15:00
akruk napisał(a):
Magdalena_i napisał(a):
jasne, jasne... a świstak siedzi i zawija:
Magdalena_i, marca 2013 05:07, o wyjaśnieniu, czym jest dla niej 'materia rzeczywistości duchowej' napisał(a):
Lurker napisał(a):
Oj, jak rany, Jajko. Substancja z której składa się dusza. Fluid taki. Zwykła materia ma masę, a materia duszy ma takie fajne coś, czego jeszcze żaden naukowiec nie pomierzył. Pewnie dlatego, że duchy nie spełniają trzeciej zasady dynamiki Newtona.

Normalnie Lurker Jesteś geniusz :brawo:

Akruk.

Pisałam wyraźnie - nie ma w naszej dyskusji " zrozumienia" tematu.
Jeśli chcesz posyłać ironiczne uwagi , znajdź sobie inny obiekt.

Śr mar 13, 2013 15:06
W rzeczowych dyskusjach nie spodziewam się i nie potrzebuję "zrozumienia", lecz po prostu wzajemnego zrozumienia. No ale...

Śr mar 13, 2013 15:10
akruk napisał(a):
W rzeczowych dyskusjach nie spodziewam się i nie potrzebuję "zrozumienia", lecz po prostu wzajemnego zrozumienia. No ale...

Spróbuj zrozumieć świstaka.

Śr mar 13, 2013 15:45
No, mówiłem nie jeden raz, że mówisz do nas nie-ludzkim językiem. Świstaku, czy kim tam jesteś.

Śr mar 13, 2013 15:59

Magdalena_i napisał(a):
Jajko napisał(a):
Magdalena:
Ło matko, co za rozumowanie! Nic a nic nie rozumiem.

Ciekawi mnie dlaczego piszesz czasowniki "istnieć", "być" wielką literą??
Poza tym prawdziwy i rzeczywisty to SYNONIMY, więc to co piszesz to masło maślane.

Zastanów się jeszcze co to znaczy rzeczywisty/prawdziwy. Bo ja mogę napisać tak:

Pytanie - czy Istnieje Latający Potwór Spagetti? - wg mnie Istnieje .
Skoro Latający Potwór Spagetti Istnieje siłą rzeczy musi być Rzeczywisty - skoro Jest Rzeczywisty - posiada swoją własną rzeczywistość - Potworowatą Prawdziwą Rzeczywistość - skoro istnieje taka rzeczywistość - jest to Prawda.

Dobrze to uzasadniłem? Zgodzisz się ze mną?

Zgodzę się z Tobą całkowicie.
To jest właśnie ta różnica między nami , dlatego tak trudno jest Tobie zrozumieć moją myśl.
Dla mnie - Bóg Istnieje jako Rzeczywisty Byt mający wpływ na" stan" mojego życia.
Ty Jajko możesz napisać , że " latający potwór istnieje " , możesz to jedynie napisać .
Czy Jesteś o tym przekonany?

W obu przypadkach jednak osoba trzecia , postronna i obiektywna aby stwierdzić " stan rzeczy " musi użyć rozumu.
Równie dobrze mogłabym pisać o latających potworach twierdząc , że istnieją - prawda?
Tylko czy używam wtedy we właściwy sposób - rozumu....

Rozumiem, że potwierdzenie Rzeczywistego Istnienia Twojego Bóstwa jest zgodne z obiektywnym używaniem rozumu, ale potwierdzenie Rzeczywistego Istnienia mojego Bóstwa już z nim nie jest??

Śr mar 13, 2013 16:14
A to jest jeszcze na temat watku, czy juz dawno zeszliscie na manowce?

Śr mar 13, 2013 16:17
Moderator

Myślę, że zdanie "część materii rzeczywistości duchowej" można skrócić do "część duchowa".

Osobiście uważam, że nie jest o teologicznie poprawne pojęcie, ponieważ sugeruje, że dusza i ciało nie są całkowitą jednością. Podejrzewam jednak, że teologowie mogliby być podzieleni w tej sprawie.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr mar 13, 2013 16:18
Jajko napisał(a):
Magdalena_i napisał(a):
Jajko napisał(a):
Magdalena:
Ło matko, co za rozumowanie! Nic a nic nie rozumiem.

Ciekawi mnie dlaczego piszesz czasowniki "istnieć", "być" wielką literą??
Poza tym prawdziwy i rzeczywisty to SYNONIMY, więc to co piszesz to masło maślane.

Zastanów się jeszcze co to znaczy rzeczywisty/prawdziwy. Bo ja mogę napisać tak:

Pytanie - czy Istnieje Latający Potwór Spagetti? - wg mnie Istnieje .
Skoro Latający Potwór Spagetti Istnieje siłą rzeczy musi być Rzeczywisty - skoro Jest Rzeczywisty - posiada swoją własną rzeczywistość - Potworowatą Prawdziwą Rzeczywistość - skoro istnieje taka rzeczywistość - jest to Prawda.

Dobrze to uzasadniłem? Zgodzisz się ze mną?

Zgodzę się z Tobą całkowicie.
To jest właśnie ta różnica między nami , dlatego tak trudno jest Tobie zrozumieć moją myśl.
Dla mnie - Bóg Istnieje jako Rzeczywisty Byt mający wpływ na" stan" mojego życia.
Ty Jajko możesz napisać , że " latający potwór istnieje " , możesz to jedynie napisać .
Czy Jesteś o tym przekonany?

W obu przypadkach jednak osoba trzecia , postronna i obiektywna aby stwierdzić " stan rzeczy " musi użyć rozumu.
Równie dobrze mogłabym pisać o latających potworach twierdząc , że istnieją - prawda?
Tylko czy używam wtedy we właściwy sposób - rozumu....

Rozumiem, że potwierdzenie Rzeczywistego Istnienia Twojego Bóstwa jest zgodne z obiektywnym używaniem rozumu, ale potwierdzenie Rzeczywistego Istnienia mojego Bóstwa już z nim nie jest??

Czy przyjmujesz istnienie latającego potwora - za Prawdę?

Śr mar 13, 2013 16:24

Za taką samą jak o każdym innym bóstwie.
Poza tym jakie to ma znaczenie?

Śr mar 13, 2013 16:48

hermanifa napisał(a):
Z logicznego punktu widzenia jeżeli ktoś posiada cechy moje i mojej żony to jest to moje dziecko tak ? Zatem komórka, która powstała po połączeniu mojego genu z genem mojej żony posiada już cechy obojga genodawców. Zgodnie więc z logiką jest to moje dziecko. Nie ważne jak wygląda, to JEST nasze dziecko i będę je chronił nawet jeżeli urodzi się bez kończyn.

Pro-choice polega właśnie na tym, że decyzja pozostawiona jest rodzicom. Nikt nie proponuje, aby dokonywać aborcji wbrew ich woli.

hermanifa napisał(a):
Gadanie o świadomości takiego człowieczka jest sporem o to czy można bezkarnie zabić śpiącego człowieka.

Faktycznie nie przeczytałeś wątku ;-)

Śr mar 13, 2013 18:23
Jajko napisał(a):
Za taką samą jak o każdym innym bóstwie.
Poza tym jakie to ma znaczenie?

Kolosalne.
Mnie nie musisz odpowiadać, odpowiedz sobie czy przyjmujesz to za Prawdę.

Cz mar 14, 2013 2:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 178  Następna strona