Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Ewolucja, czy kreacja? 
Autor Wiadomość

Post Re: Ewolucja, czy kreacja?
Bo tak to już jest, że magią i bożym palcem możemy wytłumaczyć wszystko.

Pt sty 15, 2010 18:56

To że Pilaster nie widzi nie znaczy że go nie ma, a poza tym jakie to zjawisko. Wiem ale nie powiem?

Pozdrawiam

N sty 17, 2010 19:30

Sewerynie, to że mistycznego czajniczka na orbicie dookoła Słońca nikt nie widzi, to też nie znaczy że go tam nie ma. Z fałszem teorii ewolucji to jest tak, że różni niedorobieni szamani deklarują że go dostrzegli, ale jakoś od 150 lat nie potrafią go wykazać...
A ty może dostrzegasz jakiś?

N sty 17, 2010 22:18

Seweryn napisał(a):
To że Pilaster nie widzi nie znaczy że go nie ma [jawnego fałszu TE -p]

No to prosze ten jawny fałsz wskazać

Cytuj:
a poza tym jakie to zjawisko. Wiem ale nie powiem?

Jeszcze by tego brakowało, abym dostarczal amunicji kreacjonistom. Zresztą osoby tak elokwentnie krytykujące TE, a co zatem idzie doskonale się we wszlekich niuansach TE orientujące, powinny doskonale o nim wiedzieć.

Ale nie wiedzą :D

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn sty 18, 2010 9:19

pilaster napisał(a):
Seweryn napisał(a):
To że Pilaster nie widzi nie znaczy że go nie ma [jawnego fałszu TE -p]

No to prosze ten jawny fałsz wskazać

Cytuj:
a poza tym jakie to zjawisko. Wiem ale nie powiem?

Jeszcze by tego brakowało, abym dostarczal amunicji kreacjonistom. Zresztą osoby tak elokwentnie krytykujące TE, a co zatem idzie doskonale się we wszlekich niuansach TE orientujące, powinny doskonale o nim wiedzieć.

Ale nie wiedzą :D

Nie krytykuję ewolucji lecz poddaje w wątpliwość niektóre mało wiarygodne jej aspekty, poza tym nie sposób wiedzieć wszystkiego ale rozumiem, że wiesz ale nie powiesz, OK ;)
Pozdrawiam

Pn sty 18, 2010 15:48

Seweryn napisał(a):
Nie krytykuję ewolucji lecz poddaje w wątpliwość niektóre mało wiarygodne jej aspekty

Czyli jakie?

Cytuj:
rozumiem, że wiesz ale nie powiesz,

Dlaczego mam nie powiedzieć? Zjawisko o którym mowa jest opisane na str 147 u góry. Dla ludzi, którzy faktycznie interesuja się tematem jest to wystarczajaco jasna wskazówka. jeżeli zaś ktoś nie wie o co chodzi, to znaczy, że nigdy się tematem ewolucyjnym na serio nie interesował.

Wt sty 19, 2010 9:30

No, nie powiem, Pilaster, ale zaciekawiłeś mnie okrutnie. Możliwe, że nie interesuję sie tematem wystarczająco, bo nie wiem, o czym piszesz, ale mam tylko pewien pomysł - wrócę pojutrze z tułaczki do domu to sprawdzę w kilku książkach tę stronę... :)

Wt sty 19, 2010 20:44

Aaa, zapomniałbym...
Czy chodzi o problem zaczynający się na a a kończący na m? :)

Pn lut 01, 2010 15:30

Acro napisał(a):
Aaa, zapomniałbym...
Czy chodzi o problem zaczynający się na a a kończący na m? :)

Nie, nie chodzi o to. :-) Chyba nie ta książka. Co mnie dziwi, bo jeżeli piszę w kontekście ewolucji (nie biologii wogóle, nie ekologii, nie paleontologii, ale ewolucji) o jakiejś książce, to mam jedną konkretną książkę na myśli :biggrin:

Tak nawiasem pisząc, to żaden z tutejszych elokwentnych kreacjonistów nie podjął najmniejszego nawet wysiłku zeby taki argument na rzecz swojej tezy poznać. To też wiele o kreacjonistach mówi.

Pn lut 01, 2010 16:34

pilaster napisał(a):
Nie, nie chodzi o to. :-) Chyba nie ta książka. Co mnie dziwi, bo jeżeli piszę w kontekście ewolucji (nie biologii wogóle, nie ekologii, nie paleontologii, ale ewolucji) o jakiejś książce, to mam jedną konkretną książkę na myśli :biggrin:

Niech zgadnę, wielką i zieloną, o niesamowicie oryginalnym i zagadkowym tytule, po którym niezwykle trudno się domyślić tematu tejże publikacji.

Pn lut 01, 2010 20:55

Witold napisał(a):
Niech zgadnę, wielką i zieloną, o niesamowicie oryginalnym i zagadkowym tytule, po którym niezwykle trudno się domyślić tematu tejże publikacji.

Z owadem na okładce :) Bingo. Ale nagród się nie przewiduje :D

Pn lut 01, 2010 21:18

Ta kreacjoniści i podręcznik dla studentów kierunków biologicznych :badgrin:

Pn lut 01, 2010 23:00

Już to widzę.

Kreacjonista otwiera rzeczoną pozycję na stronie... na spisie treści na samym początku. Czyta: "Rozdział 2: Drzewo życia". - Eee, ale oni głupi ci ewolucjoniści, przecież wszyscy wiedzą, że drzewo życia zostało obalone, nawet w New Scientist o tym pisali... - myśli sobie ambitny poszukiwacz wiedzy o świecie i wyrzuca książkę do kosza, uprzednio odprawiając nad nią egzorcyzmy.

Po czym wesół otwiera sobie "Fałszerstwa ewolucji" Haruna Yahya i dumny ze swego oświecenia i wyższości nad ewolucjonistycznymi ciemniakami, czyta o Hitlerze i o tym, dlaczego archaeopteryx nie był gadem i inne tego typu odkrywcze stwierdzenia. Przekonany o tym, że te argumenty miażdżą teorię ewolucji, nasz bohater dumny jest także z tego, że zgłębia wiedzę o nauce, broń Boże, kreacjonizm to przecież nauka, a nie religia. Po czym zagłębiając się w dalszą lekturę, przymyka oko na fakt, że autor uważa istnienie komarów za dowód na prawdę zawartą w Koranie. Tak czy inaczej, niewątpliwie jest to dalece bardziej kompetentna lektura, niż ta plugawa zielona księga ewolucjonistycznego satanizmu.

Wt lut 02, 2010 0:04

Gundam Freedom napisał(a):
Przeanalizujcie sobie przykładowo strukturę organu wzroku ("oka") u trylobita i zastanówcie się w jaki sposób, drogą tzw. doboru naturalnego, mogło powstać takie przystosowanie. To jest wielostopniowa, wysoce wyspecjalizowana maszyna optyczna. To jak wygrać w Dużego Lotka każde losowanie z rzędu, od początku istnienia loterii.

Wierutna bzdura wykazująca całkowite niezrozumienie mechanizmów ewolucyjnych i opisana w szczegółach z podaniem przykładów kopalnych już kilkanaście lat temu przez Dawkinsa w książce "Samolubny Gen". Dodam od siebie, że do eksperymentalnego zamodelowania faz przejściowych ewolucyjnego rozwoju oka od płaskiej plamki światłoczułej do oka wklęsłego potrzebna jest deseczka i kilka piłeczek ping-pongowych.

W ten sposób z: wygrać w Dużego Lotka każde losowanie z rzędu, od początku istnienia loterii zrobiło się: byle trafić jedynkę raz na tydzień i też będzie dobrze.

Oko trylobita nie jest "wysoce wyspecjalizowaną maszyną optyczną", nawet oko człowieka nie jest doskonałe. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że jest w nim kupa błędów.

Co do Haruna Yahyi, to już mam dość pisania o tych wypocinach. Powtórzę tylko koronną tezę z jednej z jego książek o aktach terroru dokonywanych nie przez radykałów islamskich tylko przez ewolucjonistów. Osobiście dałbym mu Nobla i stałe zameldowanie w takim specjalnych ośrodku, gdzie światło jest tylko z podłogi, ale przypuszczam, że takie brednie ów autor wypisuje nie z powodu takiego a nie innego stanu jego wiedzy naukowej, bo takiej nie posiada, ale z powodu odpowiedniego nakierowania ideologicznego z religijnym na czele.

So mar 27, 2010 21:30

http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 218387723#
Polecam ten film, powinien rozwiać wszystkie wątpliwości. :)

Pn mar 29, 2010 19:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona