Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zdumiewające odkrycia... 
Autor Wiadomość

Podobieństwo pewnie niezamierzone, ale widoczne i logiczne. :-)

Jak dla mnie jest to dobre podsumowanie każdej spiskowej teorii dziejów.

So cze 21, 2008 9:35

Eee... babcia do dziadka tez może być podobna, ale to nie oznacza że nim jest lub podobnie. Zbyt naciągane jak dla mnie ;))

Pozdrawiam !

N cze 22, 2008 18:28

Eee... babcia do dziadka tez może być podobna, ale to nie oznacza że nim jest lub podobnie.

Jeden symbol również nie jest drugim 8) A babcia i dziadek mają podobny wygląd gdyż geneza ich powstania jest taka sama. Może też niezamierzenie, ale jednak :D

Cytuj:
Jak dla mnie jest to dobre podsumowanie każdej spiskowej teorii dziejów.

Czyli tylko Twoje rozumowanie jest poprawne, a każde inne to już spisek?

Cz cze 26, 2008 23:46

Czyli tylko Twoje rozumowanie jest poprawne, a każde inne to już spisek?

Nie, dlaczego? Nie każde rozumowanie można nazwać spiskową teorią dziejów.

Alabama napisał(a):
Może moja interpretacja jest mylna, ale trzy korony według mnie to trójca święta. Powstanie bogów wiązało się zawsze z kultem Słońca (chrześcijaństwo również. Polecam film "Zeitgeist") U skarabeusza boga symbolizuje Słońce, a trzy korony w herbie symbolizują trójcę. Bóg wywodzi się z kultu słońca i cała zagadka.

W tym wypadku mamy do czynienia z rozumowniem w stylu spiskowej teorii dziejów.

Porównujesz herb ze starożytnym znakiem skarabeusza i doszukujesz się wspólnych elementów symbolicznych. Tworzysz logiczną całość opartą o założenie, że znaki mogą mieć coś wspólnego. Natomiast aby cało rozumowanie miało charakter poprawny musiałabyś najpierw sprawdzić czy założenie jest prawdziwe.

W tym wypadu najpierw należałoby zastanowić się co miało wpływ na powstanie herbu. I tutaj wchodzi heraldyka. Możesz śledzić ewolucje symboliki heraldycznej aż do XII wieku. I tam znajdujesz odpowiedzi dlaczego herb jest taki a nie inny, natomiast nie znajdziesz nic na temat skarabeusza.

Tak więc wybór należy do Ciebie czy szukasz źródeł herbu wśród herbów z minionych lat czy też ignorujesz ten kontekst i szukasz wzorca z religii starożytnej.

Jeśli zaczniesz mierzyć przedmioty codziennego użytku - bilet miesięczny, dowód osobisty itp. i porównywać wymiary ze sobą to może Ci wyjść, że stosunek czegoś do czegoś jest równy długości roku na Wenus czy też wysokości piramidy Cheopsa. Wówczas możesz stwierdzić, że istnieje zbieżność. Pytanie czy istnieje też związek i czy ktoś Ci w ten sposób chciał przekazać jakąś informacje?

Pt cze 27, 2008 9:49

Porównujesz herb ze starożytnym znakiem skarabeusza i doszukujesz się wspólnych elementów symbolicznych.

Stwierdzam tylko, że na oko są one do pewnego stopnia podobne i przyszło mi na myśl ewentualne wyjaśnienie takiej zbieżności. Przecież nie mówię, że jest ono niezaprzeczalne.

Cytuj:
Tworzysz logiczną całość opartą o założenie, że znaki mogą mieć coś wspólnego.

Mogą, ale nie muszą. Równie dobrze Ty możesz przedstawić swój tok rozumowania wyjaśniający dlaczego jeden znak nie wywodzi się od drugiego. Nikt Ci nie broni dopisać własnej teorii czy spostrzeżeń.

Cytuj:
Natomiast aby cało rozumowanie miało charakter poprawny musiałabyś najpierw sprawdzić czy założenie jest prawdziwe.

To luźna dyskusja, a nie badania naukowe. Jeśli chcesz to się tym zajmij.

Cytuj:
W tym wypadu najpierw należałoby zastanowić się co
miało wpływ na powstanie herbu. I tutaj wchodzi heraldyka. Możesz śledzić ewolucje symboliki heraldycznej aż do XII wieku. I tam znajdujesz odpowiedzi dlaczego herb jest taki a nie inny, natomiast nie znajdziesz nic na temat skarabeusza.

Skoro tyle wiesz na ten temat to podziel się ze mną wiedzą odnośnie tego herbu.

Cytuj:
Jeśli zaczniesz mierzyć przedmioty codziennego użytku - bilet miesięczny, dowód osobisty itp. i porównywać wymiary ze sobą to może Ci wyjść, że stosunek czegoś do czegoś jest równy długości roku na Wenus czy też wysokości piramidy Cheopsa. Wówczas możesz stwierdzić, że istnieje zbieżność. Pytanie czy istnieje też związek i czy ktoś Ci w ten sposób chciał przekazać jakąś informacje?

Chyba trochę przesadzasz... Chociaż wyszła Ci naprawdę śmieszna teoria spiskowa dziejów. :] Bilety autobusowe dają nam znaki :D

Pt cze 27, 2008 19:15

Porównujesz herb ze starożytnym znakiem skarabeusza i doszukujesz się wspólnych elementów symbolicznych.

Stwierdzam tylko, że na oko są one do pewnego stopnia podobne i przyszło mi na myśl ewentualne wyjaśnienie takiej zbieżności. Przecież nie mówię, że jest ono niezaprzeczalne.

Cytuj:
Tworzysz logiczną całość opartą o założenie, że znaki mogą mieć coś wspólnego.

Mogą, ale nie muszą. Równie dobrze Ty możesz przedstawić swój tok rozumowania wyjaśniający dlaczego jeden znak nie wywodzi się od drugiego. Nikt Ci nie broni dopisać własnej teorii czy spostrzeżeń.

Cytuj:
Natomiast aby cało rozumowanie miało charakter poprawny musiałabyś najpierw sprawdzić czy założenie jest prawdziwe.

To luźna dyskusja, a nie badania naukowe. Jeśli chcesz to się tym zajmij.

Cytuj:
W tym wypadu najpierw należałoby zastanowić się co
miało wpływ na powstanie herbu. I tutaj wchodzi heraldyka. Możesz śledzić ewolucje symboliki heraldycznej aż do XII wieku. I tam znajdujesz odpowiedzi dlaczego herb jest taki a nie inny, natomiast nie znajdziesz nic na temat skarabeusza.

Cytuj:

Chyba trochę przesadzasz... Chociaż wyszła Ci naprawdę śmieszna teoria spiskowa dziejów. :] Obcy dają nam znaki zapisane szyfrem na przedmiotach codziennego użytku :)

Pt cze 27, 2008 19:16

Moja wiedza ogranicza się do tego, że wiem co szukać. Zazwyczaj wystarcza:
http://www.akromer.republika.pl/herby_papa.html
http://www.zhr.pl/~maz.rzeka/wiadomo/herb_jp2.html
http://www.cwnews.com/news/viewstory.cfm?recnum=36829 [link w języku angielskim]

Alabama napisał(a):
Chyba trochę przesadzasz... Chociaż wyszła Ci naprawdę śmieszna teoria spiskowa dziejów. :] Obcy dają nam znaki zapisane szyfrem na przedmiotach codziennego użytku :)

Czyli nie wierzysz, że obcy czy ktokolwiek może zapisywać znaki szyfrem na przedmiotach codziennego użytku?
Natomiast uważasz, że możliwe jest, że Bruno Heim (twórca tego właśnie herbu) umyślnie nawiązuje do symboliki starożytnego Egiptu?
Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma teoriami?

Pt cze 27, 2008 21:42

Natomiast uważasz, że możliwe jest, że Bruno Heim (twórca tego właśnie herbu) umyślnie nawiązuje do symboliki starożytnego Egiptu?

Przecież napisałam, że podobieństwo jest pewnie niezamierzone.

Cytuj:
Czyli nie wierzysz, że obcy czy ktokolwiek może zapisywać znaki szyfrem na przedmiotach codziennego użytku?

Jestem niewierząca to i nie wierzę :biggrin: a tak na serio to nie wykluczam takiej możliwości. Jednak przykłady przez Ciebie podane są mało prawdopodobne.

Po zapoznaniu się z symboliką elementów herbu (z linków) nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że nie mam racji. Nie potwierdziła ona mojej interpretacji, choć również jej nie zaprzeczyła. Dla mnie nadal jest bardzo prawdopodobne, że te symbole mają ze sobą coś wspólnego.

N cze 29, 2008 13:56

Przecież napisałam, że podobieństwo jest pewnie niezamierzone.

Jeśli podobieństwo jest niezamierzone wówczas dwa symbole nie mają z sobą nic wspólnego, a doszukiwanie się związków między nimi jest dopisywaniem do nich historii, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Co ciekawe "pewnie jest przypadkowe", ale:

Alabama napisał(a):
Dla mnie nadal jest bardzo prawdopodobne, że te symbole mają ze sobą coś wspólnego.

Alabama napisał(a):
Po zapoznaniu się z symboliką elementów herbu (z linków) nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że nie mam racji. Nie potwierdziła ona mojej interpretacji, choć również jej nie zaprzeczyła.

Informacje z linków wskazują, że elementy herbu papieskiego Jana Pawła II są nawiązaniem do określonych symboli chrześcijańskich a nie do egipskiego skarabeusza.

Zastanawia mnie jaki argument przeciwko Twojej tezie uznałabyś za przekonujący?

N cze 29, 2008 18:21

Zastanawia mnie jaki argument przeciwko Twojej tezie uznałabyś za przekonujący?

Np. gdyby w herbie papieskim trzy korony nie były symbolem władzy papieża ani nie symbolizowały Boga tylko miały znaczenie inne niż symbol władzy. (U skarabeusza kula/słońce jest symbolem władzy boga Słońca)

Chodzi mi o podstawowe podobieństwo, a nie o to, że herb papieski wywodzi się od sybbolu skarabeusza.

So lip 12, 2008 15:49
zbanowany na stałe

gdyby, będąc ogólnie kojarzonym symbolem władzy, korony w herbie papieskim oznaczały coś innego niż władzę, pomyślałbym,że papież jest dziwny.

So lip 12, 2008 18:19

Chodzi mi o podstawowe podobieństwo, a nie o to, że herb papieski wywodzi się od sybbolu skarabeusza.

Ale jeśli herb papieski nie wywodzi się od symbolu skarabeusza wówczas podobieństwa między nimi są przypadkowe i niezamierzone. Tym samym dopatrywanie się cech wspólnych między nimi w najlepszym wypadku jest ciekawą rozrywką na długie zimowe wieczory...

So lip 12, 2008 19:06

Możecie gadać co chcecie. Szukałem w necie i dokonałem zdumiewającego odkrycia, które obaliło całkowicie moją wiarę! odkryłem że to wszystko pochodzi od Linuxa!!

[url]=http://www9.speedyshare.com/data/861400302/11889275/93468093/podobieństwa.JPG]Prawdziwe pochodzenie[/url]

:-D

So lip 12, 2008 22:20

Ba! Zachodzi tu podobieństwo celów: kościół tak samo jak pająk przędzie sieć by łapać do niej ofiary, które go utrzymywały.

No genialne po prostu w swej prostocie rozumowania!, :-D :-D :-D

N sie 03, 2008 10:28

http://img186.imageshack.us/my.php?imag ... niebr7.jpg

Cóż za uderzające podobieństwo!

N sie 24, 2008 21:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2