Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 9:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
medieval_man napisał(a):
Katolicy swoją wiarę opierają na Objawieniu Bożym, na przekazywaniu słowa, które dokonuje się w Kościele (a nie byle gdzie) interpretującym Biblię w posłuszeństwie Duchowi Świętemu.
A interpretacje te moga polegać na wyciagnieciu z Biblii tez dokładnie przeciwnych do tych, które są w niej napisane. Tak jest właśnie w przypadku ewolucji.
A inerpretacje są robione w celu ratowania skóry Koscioła a nie "w posłuszeństwie DŚw."
medieval_man napisał(a):
przekonanie, że Biblia zaprzecza teorii ewolucji jest nieporozumieniem.
Biblia tej teorii ani nie zaprzecza ani nie potwierdza.
W jakimś sensie tak jest, gdyz w czasach biblijnych nie znano teorii ewolucji. Ale dzis znamy i mozemy porównać z tezami biblijnymi.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N lis 02, 2014 19:23
Moderator

Askadtowiesz napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Katolicy swoją wiarę opierają na Objawieniu Bożym, na przekazywaniu słowa, które dokonuje się w Kościele (a nie byle gdzie) interpretującym Biblię w posłuszeństwie Duchowi Świętemu.
A interpretacje te moga polegać na wyciagnieciu z Biblii tez dokładnie przeciwnych do tych, które są w niej napisane. Tak jest właśnie w przypadku ewolucji.

Ponoć w Biblii nie ma mowy o ewolucji. Patrz niżej.
Poza tym to Kościół jest twórcą i powiernikiem Biblii. To on jest jedynym upoważnionym do stwierdzania jakie tezy są w niej zawarte, a jakie nie.
No chyba, że stwierdzisz i wykażesz, ze Biblia spadła z nieba.
Askadtowiesz napisał(a):
A inerpretacje są robione w celu ratowania skóry Koscioła a nie "w posłuszeństwie DŚw."

Tu masz częściowo rację. Interpretacje sa dokonywane tak jak to się podoba Kosciołowi.
Kwestia poddania Duchowi Świętemu wykracza poza możliwości jej weryfikacji. Albo się w to wierzy, albo nie.
Askadtowiesz napisał(a):
medieval_man napisał(a):
przekonanie, że Biblia zaprzecza teorii ewolucji jest nieporozumieniem.
Biblia tej teorii ani nie zaprzecza ani nie potwierdza.
W jakimś sensie tak jest, gdyz w czasach biblijnych nie znano teorii ewolucji. Ale dzis znamy i mozemy porównać z tezami biblijnymi.

Porównywać współczesne teorie naukowe z mitami kosmogonicznymi mającymi na celu wzbudzenie w ludziach przekonania, że Bóg jest wielki? Mało to poważne, ba może nawet wskazujące na jakieś kompleksy?

N lis 02, 2014 19:40
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
to Kościół jest twórcą i powiernikiem Biblii. To on jest jedynym upoważnionym do stwierdzania jakie tezy są w niej zawarte, a jakie nie.

Twórcą nie jest, gdyz wtedy gdy powstała, nie było Kościoła w dzisiejszym znaczeniu. Był niezbyt duży naród ze swoją religią, pośród innych narodów z ich religiami.
Askadtowiesz napisał(a):

medieval_man napisał(a):
Tu masz częściowo rację. Interpretacje sa dokonywane tak jak to się podoba Kosciołowi.
Kwestia poddania Duchowi Świętemu wykracza poza możliwości jej weryfikacji. Albo się w to wierzy, albo nie.
No i bardzo dobrze ze to zauważasz. Ale nie da się ukryć, ze są powody, dla których się pdoba tak a nie inaczej. Raczej niewielu ludzie uwierzy, ze to tak tylko z inspiracji Ducha Świętego.
Askadtowiesz napisał(a):
...gdyz w czasach biblijnych nie znano teorii ewolucji. Ale dzis znamy i mozemy porównać z tezami biblijnymi.

medieval_man napisał(a):
Porównywać współczesne teorie naukowe z mitami kosmogonicznymi mającymi na celu wzbudzenie w ludziach przekonania, że Bóg jest wielki? Mało to poważne, ba może nawet wskazujące na jakieś kompleksy?
Sprawy kompleksów nie rozumiem, a czy mało poważne? W pewnym sensie tak, gdyż w przypadku innych, "nie naszych" wierzeń po prostu uśmiechniemy sie z pobłazliwoscią; wiemy ze to mity. Nasz przeciętny wierzący nie jest pewien jak zakwalifikować te nasze. Szczególnie trudne jest do przyjęcie, ze Biblia z obcietym poczatkiem nic nie mówi o początku swiata, życia. Z nauki ne wynika przecież ze wszystko to stworzył Bóg. To skad ma wynikać jak nie z Biblii?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn lis 03, 2014 20:35
Moderator

Askadtowiesz napisał(a):
medieval_man napisał(a):
to Kościół jest twórcą i powiernikiem Biblii. To on jest jedynym upoważnionym do stwierdzania jakie tezy są w niej zawarte, a jakie nie.

Twórcą nie jest, gdyz wtedy gdy powstała, nie było Kościoła w dzisiejszym znaczeniu.

a kiedy powstał kanon biblijny?

Pn lis 03, 2014 22:42
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Albo się w to wierzy, albo nie.

To jest bardzo ciekawe, istotne twierdzenie. W nim sie kryje masa pytan. Co mnie sklania do wiary? Czemu wierze, czemu nie? Potrafie byc samokrytyczny? W jakim stopniu przyswajam czyjes wplywy na moja osobe? I wiele podobnych.
Najistotniejsza odpowiedzia jest indoktrynacja wieku mlodego. Prawdopodobnie zaden uczen polskich szkol nie chce miec do czynienia z Islamem, mlodziez Afryki z katolikami itd.. Gdybysmy nauke religii rozpoczynali od np. 18 roku zycia, Koscioly by padly. Dzisiejszy, dorosly czlowiek nie ma czasu na "ciekawe" zdarzenia ktore spowodowaly powstanie teczy na niebie. :)
Cytuj:
a kiedy powstał kanon biblijny?

He, he dajesz glowe, ze kiedys takowy nie powstanie? Czy Jezus przypuszczal zabranie mamy do nieba?

Pn lis 03, 2014 22:56

lokis:
Cytuj:
Dzisiejszy, dorosly czlowiek nie ma czasu na "ciekawe" zdarzenia ktore spowodowaly powstanie teczy na niebie.

Trzeba potrafić zorganizować sobie czas, a nie tylko będzie można zobaczyć tęczę, ale jeszcze dowiedzieć się jak powstaje, dostrzec halo wokół słońca, Syriusza na nocnym niebie, a nawet zauważyć, że drzewa w parku gubią o tej porze liście i biegają wiewiórki.
I można zastanowić się nad ewolucją.

Wt lis 04, 2014 5:55

Askadtowiesz napisał(a):

Jest to oczywiscie bzdura. Krk jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spóność doktryny i wiedzy naukowej. Żadne inne, nawet tak ekspansywne i masowe jak islam, żadnymi takimi duperelami sobie głowy nie zawraca. I jakoś nie widać, aby musiały "ratować swoją skórę", wręcz przeciwnie, to inni musza się ich bać. :-(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt lis 04, 2014 8:53
Cytuj:
Czy Jezus przypuszczal zabranie mamy do nieba?

Jezus nie przypuszczał. Jezus wie.

Wt lis 04, 2014 13:08

Byc moze, teraz juz wie. Jednak kiedy chodzil po Ziemi, czesto pytal ludzi o droge. Nie chce mi sie wierzyc, ze udawal Greka. :)

Wt lis 04, 2014 13:36

pilaster:
Cytuj:
...jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spóność doktryny i wiedzy naukowej...

Jak czytam, że jakaś religia jest jedynym słusznym, prawdziwym, itp. to już mnie ciarki przechodzą.
Fanatyk.
Obym nigdy nie musiał spotkać go na mojej drodze.

Wt lis 04, 2014 14:21
lokis napisał(a):
Byc moze, teraz juz wie. Jednak kiedy chodzil po Ziemi, czesto pytal ludzi o droge. Nie chce mi sie wierzyc, ze udawal Greka. :)

Coś przegapiałam???.....bo jakoś nie kojarzę Jezusa pytającego o drogę.
Zwłaszcza, że On określił siebie Jestem Drogą.....

Wt lis 04, 2014 14:52
Moderator

niewiarek napisał(a):
pilaster:
Cytuj:
...jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spóność doktryny i wiedzy naukowej...

Jak czytam, że jakaś religia jest jedynym słusznym, prawdziwym, itp. to już mnie ciarki przechodzą.
Fanatyk.
Obym nigdy nie musiał spotkać go na mojej drodze.

A Ty, kolego czytać potrafisz?
Bo @pilaster nie napisał, że katolicyzm jest jedynym słusznym, prawdziwym, ale, że jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spójność doktryny i wiedzy naukowej.

Obym nie musiał Cię nigdy spotkać na mojej drodze... :D

Wt lis 04, 2014 16:17
Zobacz profil WWW

medieval_man:
Cytuj:
Bo @pilaster nie napisał, że katolicyzm jest jedynym słusznym, prawdziwym, ale, że jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spójność doktryny i wiedzy naukowej.

Chodziło mi o skojarzenie. Już samo określenie "jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spójność doktryny i wiedzy naukowej." napawa mnie przerażeniem.
"Jedynie istniejące wyznania" źle mi się kojarzą. I ich wyznawcy.

medieval_man:
Cytuj:
Obym nie musiał Cię nigdy spotkać na mojej drodze...

Masz rację, obyśmy nie stanęli sobie na drodze.
Bo z tej "religijnej miłości do bliźniego" to najłagodniejsze byłoby jak mniemam to, że dostałbym "tylko" po pysku.

Wt lis 04, 2014 17:09
Jakbyś uciekając przewrócił się o własne nogi, to faktycznie byś dostał po pysku. Od Matki Ziemi.

Weź kurtka nie rób z siebie kabaretu, tylko pisz poważnie, bo ośmieszasz swój światopogląd. Mam rozumieć, że pod twoim łózkiem śpią potwory?

Wt lis 04, 2014 18:06

Cytuj:
Coś przegapiałam???.....bo jakoś nie kojarzę Jezusa pytającego o drogę.
Zwłaszcza, że On określił siebie Jestem Drogą.....

Myslalem o geografii. :)
Albo to (chodzi o Lazarza):
"Gdzieście go położyli?"
Podobnych przykladow jest wiecej.
Cytuj:
że katolicyzm jest jedynym słusznym, prawdziwym, ale, że jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spójność doktryny i wiedzy naukowej.

Podobno na swiecie sa tysiace wyznan. Chcesz powiedziec, ze wyznanie plemienia Yanoama, laczace taniec deszczu szamana z deszczem spadajacym, jest mniej spojny doktrynalnie od ladowania kpt. Sowy przy pomocy JPII? Deszcz spadl, Sowa wyladowal. Wiec jak? :)
A ile to (z pilastrem razem wzieci) wyznan znacie?

Wt lis 04, 2014 18:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 215  Następna strona