Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Askadtowiesz
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
medieval_man napisał(a): Katolicy swoją wiarę opierają na Objawieniu Bożym, na przekazywaniu słowa, które dokonuje się w Kościele (a nie byle gdzie) interpretującym Biblię w posłuszeństwie Duchowi Świętemu. A interpretacje te moga polegać na wyciagnieciu z Biblii tez dokładnie przeciwnych do tych, które są w niej napisane. Tak jest właśnie w przypadku ewolucji. A inerpretacje są robione w celu ratowania skóry Koscioła a nie "w posłuszeństwie DŚw." medieval_man napisał(a): przekonanie, że Biblia zaprzecza teorii ewolucji jest nieporozumieniem. Biblia tej teorii ani nie zaprzecza ani nie potwierdza. W jakimś sensie tak jest, gdyz w czasach biblijnych nie znano teorii ewolucji. Ale dzis znamy i mozemy porównać z tezami biblijnymi.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lis 02, 2014 19:23 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Askadtowiesz napisał(a): medieval_man napisał(a): Katolicy swoją wiarę opierają na Objawieniu Bożym, na przekazywaniu słowa, które dokonuje się w Kościele (a nie byle gdzie) interpretującym Biblię w posłuszeństwie Duchowi Świętemu. A interpretacje te moga polegać na wyciagnieciu z Biblii tez dokładnie przeciwnych do tych, które są w niej napisane. Tak jest właśnie w przypadku ewolucji. Ponoć w Biblii nie ma mowy o ewolucji. Patrz niżej. Poza tym to Kościół jest twórcą i powiernikiem Biblii. To on jest jedynym upoważnionym do stwierdzania jakie tezy są w niej zawarte, a jakie nie. No chyba, że stwierdzisz i wykażesz, ze Biblia spadła z nieba. Askadtowiesz napisał(a): A inerpretacje są robione w celu ratowania skóry Koscioła a nie "w posłuszeństwie DŚw."
Tu masz częściowo rację. Interpretacje sa dokonywane tak jak to się podoba Kosciołowi. Kwestia poddania Duchowi Świętemu wykracza poza możliwości jej weryfikacji. Albo się w to wierzy, albo nie. Askadtowiesz napisał(a): medieval_man napisał(a): przekonanie, że Biblia zaprzecza teorii ewolucji jest nieporozumieniem. Biblia tej teorii ani nie zaprzecza ani nie potwierdza. W jakimś sensie tak jest, gdyz w czasach biblijnych nie znano teorii ewolucji. Ale dzis znamy i mozemy porównać z tezami biblijnymi. Porównywać współczesne teorie naukowe z mitami kosmogonicznymi mającymi na celu wzbudzenie w ludziach przekonania, że Bóg jest wielki? Mało to poważne, ba może nawet wskazujące na jakieś kompleksy?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N lis 02, 2014 19:40 |
|
 |
Askadtowiesz
|
medieval_man napisał(a): to Kościół jest twórcą i powiernikiem Biblii. To on jest jedynym upoważnionym do stwierdzania jakie tezy są w niej zawarte, a jakie nie. Twórcą nie jest, gdyz wtedy gdy powstała, nie było Kościoła w dzisiejszym znaczeniu. Był niezbyt duży naród ze swoją religią, pośród innych narodów z ich religiami. Askadtowiesz napisał(a): A inerpretacje są robione w celu ratowania skóry Koscioła a nie "w posłuszeństwie DŚw."
medieval_man napisał(a): Tu masz częściowo rację. Interpretacje sa dokonywane tak jak to się podoba Kosciołowi. Kwestia poddania Duchowi Świętemu wykracza poza możliwości jej weryfikacji. Albo się w to wierzy, albo nie. No i bardzo dobrze ze to zauważasz. Ale nie da się ukryć, ze są powody, dla których się pdoba tak a nie inaczej. Raczej niewielu ludzie uwierzy, ze to tak tylko z inspiracji Ducha Świętego. Askadtowiesz napisał(a): ...gdyz w czasach biblijnych nie znano teorii ewolucji. Ale dzis znamy i mozemy porównać z tezami biblijnymi. medieval_man napisał(a): Porównywać współczesne teorie naukowe z mitami kosmogonicznymi mającymi na celu wzbudzenie w ludziach przekonania, że Bóg jest wielki? Mało to poważne, ba może nawet wskazujące na jakieś kompleksy? Sprawy kompleksów nie rozumiem, a czy mało poważne? W pewnym sensie tak, gdyż w przypadku innych, "nie naszych" wierzeń po prostu uśmiechniemy sie z pobłazliwoscią; wiemy ze to mity. Nasz przeciętny wierzący nie jest pewien jak zakwalifikować te nasze. Szczególnie trudne jest do przyjęcie, ze Biblia z obcietym poczatkiem nic nie mówi o początku swiata, życia. Z nauki ne wynika przecież ze wszystko to stworzył Bóg. To skad ma wynikać jak nie z Biblii?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pn lis 03, 2014 20:35 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Askadtowiesz napisał(a): medieval_man napisał(a): to Kościół jest twórcą i powiernikiem Biblii. To on jest jedynym upoważnionym do stwierdzania jakie tezy są w niej zawarte, a jakie nie. Twórcą nie jest, gdyz wtedy gdy powstała, nie było Kościoła w dzisiejszym znaczeniu. a kiedy powstał kanon biblijny?
|
Pn lis 03, 2014 22:42 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: Albo się w to wierzy, albo nie. To jest bardzo ciekawe, istotne twierdzenie. W nim sie kryje masa pytan. Co mnie sklania do wiary? Czemu wierze, czemu nie? Potrafie byc samokrytyczny? W jakim stopniu przyswajam czyjes wplywy na moja osobe? I wiele podobnych. Najistotniejsza odpowiedzia jest indoktrynacja wieku mlodego. Prawdopodobnie zaden uczen polskich szkol nie chce miec do czynienia z Islamem, mlodziez Afryki z katolikami itd.. Gdybysmy nauke religii rozpoczynali od np. 18 roku zycia, Koscioly by padly. Dzisiejszy, dorosly czlowiek nie ma czasu na "ciekawe" zdarzenia ktore spowodowaly powstanie teczy na niebie.  Cytuj: a kiedy powstał kanon biblijny? He, he dajesz glowe, ze kiedys takowy nie powstanie? Czy Jezus przypuszczal zabranie mamy do nieba?
|
Pn lis 03, 2014 22:56 |
|
|
|
 |
niewiarek
|
lokis: Cytuj: Dzisiejszy, dorosly czlowiek nie ma czasu na "ciekawe" zdarzenia ktore spowodowaly powstanie teczy na niebie. Trzeba potrafić zorganizować sobie czas, a nie tylko będzie można zobaczyć tęczę, ale jeszcze dowiedzieć się jak powstaje, dostrzec halo wokół słońca, Syriusza na nocnym niebie, a nawet zauważyć, że drzewa w parku gubią o tej porze liście i biegają wiewiórki. I można zastanowić się nad ewolucją.
|
Wt lis 04, 2014 5:55 |
|
 |
pilaster
|
Askadtowiesz napisał(a): A inerpretacje są robione w celu ratowania skóry Koscioła a nie "w posłuszeństwie DŚw."
Jest to oczywiscie bzdura. Krk jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spóność doktryny i wiedzy naukowej. Żadne inne, nawet tak ekspansywne i masowe jak islam, żadnymi takimi duperelami sobie głowy nie zawraca. I jakoś nie widać, aby musiały "ratować swoją skórę", wręcz przeciwnie, to inni musza się ich bać. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt lis 04, 2014 8:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy Jezus przypuszczal zabranie mamy do nieba? Jezus nie przypuszczał. Jezus wie.
|
Wt lis 04, 2014 13:08 |
|
 |
lokis
|
Byc moze, teraz juz wie. Jednak kiedy chodzil po Ziemi, czesto pytal ludzi o droge. Nie chce mi sie wierzyc, ze udawal Greka. 
|
Wt lis 04, 2014 13:36 |
|
 |
niewiarek
|
pilaster: Cytuj: ...jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spóność doktryny i wiedzy naukowej... Jak czytam, że jakaś religia jest jedynym słusznym, prawdziwym, itp. to już mnie ciarki przechodzą. Fanatyk. Obym nigdy nie musiał spotkać go na mojej drodze.
|
Wt lis 04, 2014 14:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Byc moze, teraz juz wie. Jednak kiedy chodzil po Ziemi, czesto pytal ludzi o droge. Nie chce mi sie wierzyc, ze udawal Greka.  Coś przegapiałam???.....bo jakoś nie kojarzę Jezusa pytającego o drogę. Zwłaszcza, że On określił siebie Jestem Drogą.....
|
Wt lis 04, 2014 14:52 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
niewiarek napisał(a): pilaster: Cytuj: ...jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spóność doktryny i wiedzy naukowej... Jak czytam, że jakaś religia jest jedynym słusznym, prawdziwym, itp. to już mnie ciarki przechodzą. Fanatyk. Obym nigdy nie musiał spotkać go na mojej drodze. A Ty, kolego czytać potrafisz? Bo @pilaster nie napisał, że katolicyzm jest jedynym słusznym, prawdziwym, ale, że jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spójność doktryny i wiedzy naukowej. Obym nie musiał Cię nigdy spotkać na mojej drodze... 
|
Wt lis 04, 2014 16:17 |
|
 |
niewiarek
|
medieval_man: Cytuj: Bo @pilaster nie napisał, że katolicyzm jest jedynym słusznym, prawdziwym, ale, że jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spójność doktryny i wiedzy naukowej. Chodziło mi o skojarzenie. Już samo określenie "jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spójność doktryny i wiedzy naukowej." napawa mnie przerażeniem. "Jedynie istniejące wyznania" źle mi się kojarzą. I ich wyznawcy. medieval_man: Cytuj: Obym nie musiał Cię nigdy spotkać na mojej drodze... Masz rację, obyśmy nie stanęli sobie na drodze. Bo z tej "religijnej miłości do bliźniego" to najłagodniejsze byłoby jak mniemam to, że dostałbym "tylko" po pysku.
|
Wt lis 04, 2014 17:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakbyś uciekając przewrócił się o własne nogi, to faktycznie byś dostał po pysku. Od Matki Ziemi.
Weź kurtka nie rób z siebie kabaretu, tylko pisz poważnie, bo ośmieszasz swój światopogląd. Mam rozumieć, że pod twoim łózkiem śpią potwory?
|
Wt lis 04, 2014 18:06 |
|
 |
lokis
|
Cytuj: Coś przegapiałam???.....bo jakoś nie kojarzę Jezusa pytającego o drogę. Zwłaszcza, że On określił siebie Jestem Drogą..... Myslalem o geografii.  Albo to (chodzi o Lazarza): "Gdzieście go położyli?" Podobnych przykladow jest wiecej. Cytuj: że katolicyzm jest jedynym słusznym, prawdziwym, ale, że jest jedynym istniejącym wyznaniem, które dba o spójność doktryny i wiedzy naukowej. Podobno na swiecie sa tysiace wyznan. Chcesz powiedziec, ze wyznanie plemienia Yanoama, laczace taniec deszczu szamana z deszczem spadajacym, jest mniej spojny doktrynalnie od ladowania kpt. Sowy przy pomocy JPII? Deszcz spadl, Sowa wyladowal. Wiec jak?  A ile to (z pilastrem razem wzieci) wyznan znacie?
|
Wt lis 04, 2014 18:13 |
|
|
|