Kraniec wszechświata jak go sobie wyobrażamy ?
Autor |
Wiadomość |
Askadtowiesz
|
 Re: Kraniec wszechświata jak go sobie wyobrażamy ?
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Zakrzywiony jest obraz . Cieplej, ale niezupełnie tak. Trzeba byłoby to opisać szerzej, wtedy moze wyjaśniłoby sie co rozumiemy przez przenośnię o treści "zakrzywienie przestrzeni". JedenPost napisał(a): Prawda, ja nieraz zauważam, jak się ludzie krzywo patrzą. A niektórzy po wyjsciu z baru nawet krzywo idą;-). Ich przestrzeń jest bez wątpienia zakrzywiona.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
So lip 11, 2015 18:03 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy podróżujemy po lini prostej , a ona prosta nie jest . Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy widzimy obiekty , które są zasłonięte . Jak to jest możliwe ? Takie pytania zadawali już ludzie Kopernikowi , który też próbował wyjaśnić , że ziemia jest zakrzywiona .
|
N lip 12, 2015 12:43 |
|
 |
Robek
|
Cawilian napisał(a): Hmm, no tak, przeczytałem sobie ten artykuł w Fokusie i pomyślałem, że skoro musi być jakaś miara zakrzywienia przestrzeni, to może być nią czas. Tem bardziej, że masę da się zredukować do czasu, dzięki czemu przestaje być potrzebna w opisie Kosmosu. Tak więc przestrzeń byłaby zakrzywiona czasem i sama by ten czas zakrzywiała, Najpierw trzeba by udowodnić że czas i przestrzeń to coś materialnego, bo uznając filozofie "Askadtowiesz" przestrzeń to tylko odległość dzieląca jakieś obiekty materialne, natomiast czas jedynie opisuje te obiekty, czy raczej procesy które w nich zachodzą.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N lip 12, 2015 16:40 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy podróżujemy po lini prostej , a ona prosta nie jest . Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy widzimy obiekty , które są zasłonięte . Jak to jest możliwe ? Takie pytania zadawali już ludzie Kopernikowi , który też próbował wyjaśnić , że ziemia jest zakrzywiona . Możliwe na przykład przez peryskop. Wtedy "zakrzywienie przestrzeni" wynosi 90°. W kosmosie natomiast bieg promienie jest zakrzywiany przez grawitację, co sprawia wrażenie (i jest równoważne) zakrzywienia przestrzeni.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lip 12, 2015 19:40 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Robek napisał(a): bo uznając filozofie "Askadtowiesz" przestrzeń to tylko odległość dzieląca jakieś obiekty materialne, natomiast czas jedynie opisuje te obiekty, czy raczej procesy które w nich zachodzą. Nie tyle moja filozofia co stan współczesnej wiedzy. Natomiast moja prywatna filozofia kaze mi podejrzewać, ze istnieje cos w rodzaju dawnego eteru, czyli ze byc moze przestrzeń (pojecie matematyczne) jest wypełniona jakimiś cząstkami. W każdym razie nie zdziwiłbym sie gdyby to wykryto. Jak na razie nazywa się to wirtualnymi cząstkami powstającymi i zanikającymi w prózni, czyli coś jest na rzeczy.
|
N lip 12, 2015 19:49 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
IPW - Cytuj: Zakrzywiony jest obraz . Askadtowiesz - Cytuj: Cieplej, ale niezupełnie tak. Trzeba byłoby to opisać szerzej, wtedy moze wyjaśniłoby sie co rozumiemy przez przenośnię o treści "zakrzywienie przestrzeni". Dlaczego uważasz , że jest to przenośnia ? Cytuj: IPW - Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy podróżujemy po lini prostej , a ona prosta nie jest . Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy widzimy obiekty , które są zasłonięte . Jak to jest możliwe ? Takie pytania zadawali już ludzie Kopernikowi , który też próbował wyjaśnić , że ziemia jest zakrzywiona . Askadtowiesz - Cytuj: Możliwe na przykład przez peryskop. Wtedy "zakrzywienie przestrzeni" wynosi 90°. W kosmosie natomiast bieg promienie jest zakrzywiany przez grawitację, co sprawia wrażenie (i jest równoważne) zakrzywienia przestrzeni. Co masz na myśli z tym peryskopem ?
|
Pn lip 13, 2015 7:01 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Zakrzywiony jest obraz . Cytuj: Cieplej, ale niezupełnie tak. Trzeba byłoby to opisać szerzej, wtedy moze wyjaśniłoby sie co rozumiemy przez przenośnię o treści "zakrzywienie przestrzeni". Inny_punkt_widzenia napisał(a): Dlaczego uważasz , że jest to przenośnia ? Dlatego ze do tej pory nie dudło nam sie wyjasnic czym jest przestrzeń, trudno wiec mówic w jaki sposób moze byc zakrzywiona. Inny_punkt_widzenia napisał(a): IPW - Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy podróżujemy po lini prostej , a ona prosta nie jest . Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy widzimy obiekty , które są zasłonięte . Jak to jest możliwe ? Takie pytania zadawali już ludzie Kopernikowi , który też próbował wyjaśnić , że ziemia jest zakrzywiona . Cytuj: Możliwe na przykład przez peryskop. Wtedy "zakrzywienie przestrzeni" wynosi 90°.[/b] W kosmosie natomiast bieg promienie jest zakrzywiany przez grawitację, co sprawia wrażenie (i jest równoważne) zakrzywienia przestrzeni. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Co masz na myśli z tym peryskopem ? To co napisałem, masz przeniesienie obrazu, widzisz to czego normalnie nie możesz zobaczyć.
|
Pn lip 13, 2015 19:37 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Askadtowiesz Cytuj: Dlatego ze do tej pory nie dudło nam sie wyjasnic czym jest przestrzeń, trudno wiec mówic w jaki sposób moze byc zakrzywiona. Jak to przecież przytaczałem już definicję przestrzeni , spójrz jeszcze raz : Przestrzeń – w fizyce oznacza to, co nas otacza i w czym przebiegają wszystkie zjawiska fizyczne. Cytuj: IPW- Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy podróżujemy po lini prostej , a ona prosta nie jest . Zakrzywienie przestrzeni jest wtedy gdy widzimy obiekty , które są zasłonięte . Jak to jest możliwe ? Takie pytania zadawali już ludzie Kopernikowi , który też próbował wyjaśnić , że ziemia jest zakrzywiona . . AskadtowieszCytuj: Możliwe na przykład przez peryskop. Wtedy "zakrzywienie przestrzeni" wynosi 90°.[/b] W kosmosie natomiast bieg promienie jest zakrzywiany przez grawitację, co sprawia wrażenie (i jest równoważne) zakrzywienia przestrzeni. : Cytuj: IPW - Co masz na myśli z tym peryskopem ? Cytuj: Askadtowiesz To co napisałem, masz przeniesienie obrazu, widzisz to czego normalnie nie możesz zobaczyć. Wydaje mi się , że to nie jest załamanie przestrzeni , lecz zwyczajne odbicie , w przyrodzie nie tylko od lustra , jak w peryskopie , ale od jakiegokolwiek obiektu światło odbija się pod różnymi kątami i to nie jest jeszcze załamanie przestrzeni . Załamanie przestrzeni jest wtedy , gdy widzimy obiekty zasłonięte , a to co oglądasz w peryskopie nie jest zasłonięte . Zasłonięta może być np.jakaś gwiazda za tarczą słońca , którą nie powinno być widać , lecz ją widzimy . Dzięki grawitacji słońca dochodzi do zakrzywienia przestrzeni , to co niewidzialne staje się widzialne . Możemy patrzeć na tą niewidzialną gwiazdę z kilku różnych perspektyw . Gwiazda ukazuje się tam gdzie jej w rzeczywistości nie ma . Podróż w jej kierunku może być zgubna , mierzenie jej wieku , czy odległości do niej również .
|
Śr lip 15, 2015 8:12 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Askadtowiesz Cytuj: Dlatego ze do tej pory nie dudło nam sie wyjasnic czym jest przestrzeń, trudno wiec mówic w jaki sposób moze byc zakrzywiona. Cytuj: Jak to przecież przytaczałem już definicję przestrzeni , spójrz jeszcze raz : Przestrzeń – w fizyce oznacza to, co nas otacza i w czym przebiegają wszystkie zjawiska fizyczne. Powtarzasz w kółko to samo, a od większych liter wcale nie robi sie to jasniejsze. To co piszesz, jest akurat w matematyce a nie w fizyce. Jeśli chcesz temu nadac sens fizyczny, musisz powiedziec z czego ta przestrzeń jest zbudowana. Moze z niczego, wtedy jest próżnią. Domyślam sie ze nie wiesz. Zakrzywiać mozesz sobie na przykład kartkę papieru, ale jak zakrzywisz przestrzeń gdy nie wiesz czym ona jest i czy w ogóle da sie zakrzywic? Jaki byłby mechanizm zakrzywiania? Móimy o fizyce a nie o matematyce. . Cytuj: Dzięki grawitacji słońca dochodzi do zakrzywienia przestrzeni , to co niewidzialne staje się widzialne . Spróbuj to narysować. Ja na rysunkach widzę zwykle zakrzywiene promieni świetlnych, a nie enigmatycznej przestrzeni. I wystarczy gdy promień zmienia swój bieg.
|
Śr lip 15, 2015 19:50 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Askadtowiesz nie wnikaj do przestrzeni matematycznej , bo tam będzie ci jeszcze trudniej cokolwiek zrozumieć i się odnaleźć , zobacz : Cytuj: Przestrzeń w matematyce to – zbiór, w którym określone są rozmaite relacje i działania pomiędzy jego elementami. Synonim pojęcia struktury matematycznej używany dla oddania pewnych intuicji matematycznych oraz w celu skrócenia wypowiedzi. Jeżeli nie możesz zrozumieć tak prostego wyjaśnienia przestrzeni fizycznej to wątpię , czy w fizyce zrozumiesz cokolwiek innego , nie masz po prostu głowy do tego . Jeżeli nie zrozumiesz , że widzimy tylko światło , o czym pisałem znacznie wcześniej , jeżeli nie rozumiesz co widzisz to w jaki sposób chcesz zrozumieć przestrzeń ?
|
Cz lip 16, 2015 8:29 |
|
 |
Robek
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Askadtowiesz Cytuj: Dlatego ze do tej pory nie dudło nam sie wyjasnic czym jest przestrzeń, trudno wiec mówic w jaki sposób moze byc zakrzywiona. Jak to przecież przytaczałem już definicję przestrzeni , spójrz jeszcze raz : Przestrzeń – w fizyce oznacza to, co nas otacza i w czym przebiegają wszystkie zjawiska fizyczne. . Skoro przestrzeń jest tylko miejscem w którym sie wszystko znajduje, to skąd sie w niej pojawiają cząstki wirtualne?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt lip 17, 2015 16:24 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Cytuj: Robek Skoro przestrzeń jest tylko miejscem w którym sie wszystko znajduje, to skąd sie w niej pojawiają cząstki wirtualne? Jakie cząstki wirtualne ?
|
So lip 18, 2015 6:31 |
|
 |
Robek
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Cytuj: Robek Skoro przestrzeń jest tylko miejscem w którym sie wszystko znajduje, to skąd sie w niej pojawiają cząstki wirtualne? Jakie cząstki wirtualne ? https://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%85stka_wirtualna
|
So lip 18, 2015 19:03 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Robek Jest wiele , cząstek wirtualnych w sensie matematycznym , nie oznacza to jednak , że one istnieją . Jeżeli je odkryjemy to nie będą już wirtualne . A po drugie , czy jakieś cząstki mogą zmienić to , że znajdują się w przestrzeni ? Nie rozumiem cię .
|
N lip 19, 2015 10:07 |
|
 |
Robek
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Robek Jest wiele , cząstek wirtualnych w sensie matematycznym , nie oznacza to jednak , że one istnieją . Jeżeli je odkryjemy to nie będą już wirtualne . A po drugie , czy jakieś cząstki mogą zmienić to , że znajdują się w przestrzeni ? Nie rozumiem cię . Efekt Casimira, oparty na cząstkach wirtualnych, udowodniony eksperymentalnie w 1997 roku, a wiec wtedy, udało im sie potwierdzić istnienie, czegoś co nie istnieje?
|
N lip 19, 2015 17:22 |
|
|
|