Autor |
Wiadomość |
Robek
|
 Re: Wszechświat z niczego
chwat napisał(a): Moralność jest wynikiem ewolucji, a co jest powodem ewolucji? Ewolucja nie ma żadnego powodu, zwyczajnie sama sobie zaistniała. chwat napisał(a): W życiu nie ma tu żadnego celu, tylko materialne konsekwencje? Tak. chwat napisał(a): - czy na przykład to, że się teraz wypowiadasz, też nie ma żadnego celu? Jakoś nie wierzę... Psy szczekają, kury gdakają, a ludzie sobie rozmawiają  jakiś to sens musi mieć, w końcu ludzie to zwierzęta stadne.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So lut 06, 2016 13:48 |
|
|
|
 |
chwat
|
Ech Robek, wydaje mi się ,że z ewolucją w Twoim wydaniu to trochę tak, jak z pisaniem w Twoim wydaniu, zwyczajnie sobie zaistniało...
Według mnie, patrzenie na ewolucję jako proces, a z pominięciem naszego człowieczeństwa, jest ślepą uliczką, bo pomija najważniejsze. Człowiek w skali wszechświata jest ewenementem i postawą swojej woli może kształtować siebie i swoje otoczenie w najróżniejszych aspektach.
Człowiek jako rozumna istota, kształtuje swoje życie, a nie tylko jest zdany na procesy ewolucyjne. "Persona humana in fieri est - osoba ludzka ciągle się staje", a nie jest biernym elementem ewolucji. W tym sensie spoglądanie na ewolucję jak na wycinek całości w sposób instrumentalny, nie jest materiałem do zatrzymania się nad tym i rozważania tego, jako samodzielnego zjawiska.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
So lut 06, 2016 14:04 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Ech Robek, wydaje mi się ,że z ewolucją w Twoim wydaniu to trochę tak, jak z pisaniem w Twoim wydaniu, zwyczajnie sobie zaistniało...
Według mnie, patrzenie na ewolucję jako proces, a z pominięciem naszego człowieczeństwa, jest ślepą uliczką, bo pomija najważniejsze. Człowiek w skali wszechświata jest ewenementem i postawą swojej woli może kształtować siebie i swoje otoczenie w najróżniejszych aspektach.
Człowiek jako rozumna istota, kształtuje swoje życie, a nie tylko jest zdany na procesy ewolucyjne. "Persona humana in fieri est - osoba ludzka ciągle się staje", a nie jest biernym elementem ewolucji. W tym sensie spoglądanie na ewolucję jak na wycinek całości w sposób instrumentalny, nie jest materiałem do zatrzymania się nad tym i rozważania tego, jako samodzielnego zjawiska. Masz takie poglądy, które ci odpowiadają najlepiej  czy może bardziej wywyższają najlepiej Widać że wizja człowieka, który jest efektem przypadkowo działającej ewolucji ci nie odpowiada. Ty byś chciał więcej!!!! Bo człowiek jest ponad światem zwierząt, jest czymś najważniejszym we wszechświecie, jest wręcz ponad wszystkim co go otacza!
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So lut 06, 2016 14:15 |
|
|
|
 |
chwat
|
ErgoProxy napisał(a): Nie. Stąd, że w nauce i nauczaniu antropomorfizacja jest dopuszczalna tylko jako konieczna podpórka językowa, dla uproszczenia komunikatu. Mówienie: ewolucja to, czy ewolucja tamto, jest w ścisłym sensie niepoprawne. Poprawnie winno mówić się: organizm ewoluuje, tzn. zmienia się na przestrzeni pokoleń. Uważasz że zmienianie się jest osobowe i wartościuje? Patrząc na ewolucję w kontekście procesu, odpowiedziałbym, że zmienianie nie jest osobowe i nie wartościuje. Patrząc na ewolucję poprzez nasze człowieczenstwo, odpowiedziałbym twierdząco - uważam że zmienianie się jest osobowe i wartościuje.
|
So lut 06, 2016 14:18 |
|
 |
Askadtowiesz
|
chwat napisał(a): Według mnie, patrzenie na ewolucję jako proces, a z pominięciem naszego człowieczeństwa, jest ślepą uliczką, bo pomija najważniejsze. Człowiek w skali wszechświata jest ewenementem i postawą swojej woli może kształtować siebie i swoje otoczenie w najróżniejszych aspektach.
Człowiek w procesie ewolucji zyskał świadomość, zdolność do myslenia abstrakcyjnego, planowania- i od tej chwili zdolnosć do kształtowania srodowiska a nie tylko przystosowywania sie do niego. Wszakże daleko jeszcze do tego by mógł kształtować otoczenie dowolnie.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lut 07, 2016 11:03 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Zwierzęta też mają świadomość
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lut 07, 2016 11:24 |
|
 |
chwat
|
Askadtowiesz napisał(a): chwat napisał(a): Według mnie, patrzenie na ewolucję jako proces, a z pominięciem naszego człowieczeństwa, jest ślepą uliczką, bo pomija najważniejsze. Człowiek w skali wszechświata jest ewenementem i postawą swojej woli może kształtować siebie i swoje otoczenie w najróżniejszych aspektach.
Człowiek w procesie ewolucji zyskał świadomość, zdolność do myslenia abstrakcyjnego, planowania- i od tej chwili zdolnosć do kształtowania srodowiska a nie tylko przystosowywania sie do niego. Wszakże daleko jeszcze do tego by mógł kształtować otoczenie dowolnie. Człowiek zyskał świadomość w procesie ewolucji, czy może otrzymał od Boga?
|
N lut 07, 2016 14:43 |
|
 |
Andy72
|
Ewolucją steruje Bóg. Uważasz że taki kot, pies, koń, krowa nie mają świadomości? Że to tylko kawałek drewna?? Człowiek odziedziczył świadomość po zwierzętach.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N lut 07, 2016 16:36 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Człowiek zyskał świadomość w procesie ewolucji, czy może otrzymał od Boga? Świadomość jest wytworem ewolucji. Andy72 napisał(a): Ewolucją steruje Bóg. Uważasz że taki kot, pies, koń, krowa nie mają świadomości? Że to tylko kawałek drewna?? Człowiek odziedziczył świadomość po zwierzętach. Zdarza sie że krowy jedzą własne odchody  nie wiem czy krowa posiadająca świadomość, robiłaby takie rzeczy. Zwierzęta są jak 2 letnie dziecko, może nawet 3 letnie Oczywiście z jakimiś tam małpami, za pomocą języka migowego, można sie dogadać, ale to już jest wyjątek od reguły.
|
N lut 07, 2016 20:55 |
|
 |
Andy72
|
Dzieci też mają świadomość, krowy nie jedzą odchodów
|
N lut 07, 2016 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Zdarza sie że krowy jedzą własne odchody  nie wiem czy krowa posiadająca świadomość, robiłaby takie rzeczy. . Wiele zwierząt to robi. Nie jest to w ogóle dziwne, a dość logiczne. Słonie nawet wybierają kał trąbą, bezpośrednio ze źródła 
|
N lut 07, 2016 21:52 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Dzieci też mają świadomość, krowy nie jedzą odchodów To mam brać komórke, i nagrywać jak moje krowy jedzą odchody?  wtedy bym ci to pokazał, a jak byś zobaczy, to byś uwierzył Coś troche odbiegamy od głównego tematu, no ale trudno 
|
Pn lut 08, 2016 14:37 |
|
 |
Askadtowiesz
|
chwat napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): chwat napisał(a): Według mnie, patrzenie na ewolucję jako proces, a z pominięciem naszego człowieczeństwa, jest ślepą uliczką, bo pomija najważniejsze. Człowiek w skali wszechświata jest ewenementem i postawą swojej woli może kształtować siebie i swoje otoczenie w najróżniejszych aspektach.
Człowiek w procesie ewolucji zyskał świadomość, zdolność do myslenia abstrakcyjnego, planowania- i od tej chwili zdolnosć do kształtowania srodowiska a nie tylko przystosowywania sie do niego. Wszakże daleko jeszcze do tego by mógł kształtować otoczenie dowolnie. Człowiek zyskał świadomość w procesie ewolucji, czy może otrzymał od Boga? Zalezy czym się chcesz kierować, wynikami badan czy wiarą. Andy72 napisał(a): Zwierzęta też mają świadomość Nie jest zerojedynkowa i zwierzęta mają ją w pewnym stopniu, oczywiscie mniejszym niz ludzie. na dodatek rózne zwierzęta też w różnym.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pn lut 08, 2016 20:37 |
|
 |
Andy72
|
Askadtowiesz napisał(a): Andy72 napisał(a): Zwierzęta też mają świadomość Nie jest zerojedynkowa i zwierzęta mają ją w pewnym stopniu, oczywiscie mniejszym niz ludzie. na dodatek rózne zwierzęta też w różnym. W pełni się zgadzam: występuje continuum od pantofelka który jest żywą rzeczą aż do człowieka.
|
Pn lut 08, 2016 20:39 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Robek napisał(a): Andy72 napisał(a): Dzieci też mają świadomość, krowy nie jedzą odchodów To mam brać komórke, i nagrywać jak moje krowy jedzą odchody?  wtedy bym ci to pokazał, a jak byś zobaczy, to byś uwierzył Coś troche odbiegamy od głównego tematu, no ale trudno  Dajcie spokój z tymi odchodami. Z pewnością nie jest to typowe pożywienie zwierząt i robia to niekiedy a nie systematycznie. Przypomina mi się pewna anegdotka. Tam gdzie krowa narobi, wyrasta bujniesza trawa, kępa. Krowy mojego dziadka nie chciały jeść tej trawy i dziadek musiał ją posypywać solą, co pomagało. To byłby argument przeciw. Moze różne krowy różnie reagują. Jak zaś chodzi o ludzi, to małemu dziecku nieraz zdarza się wypic zawartosć nocnika a dorośli pija nieraz mocz w celach terapetycznych.
|
Pn lut 08, 2016 20:48 |
|
|
|