Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 1:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Następna strona
 Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą? 

Tak 43%  43%  [ 78 ]
Nie 49%  49%  [ 89 ]
Nie mam zdania 8%  8%  [ 14 ]
Liczba głosów : 181

Autor Wiadomość

Cytuj:
do szerzenia zabobonów.

Czyżby zabobonem był potop opisany w Biblii z tego co widzę to jesteś chrześcijaninem ale Biblię uznajesz za księgę drugorzędną .
Najpierw naukowcy i ewolucja
Marek MRB napisał

Cytuj:
To Prawda, Ale równą tragedią jest wykorzystywanie Biblii niezgodnie z jej przeznaczeniem (na przykład do czerpania z niej informacji o SPOSOBIE powstania Wszechświata i Ziemi)

A co jest zgodne z jej przeznaczeniem
Przyznać tak ja ty że potop to jest fikcja ,Skoro wierzysz że to fikcja ,po co czytać Biblię .Lepiej od razu przyznać rację Dawkinsowi

Marek MRB napisał
Cytuj:
Nie gniewajcie się, ale wydaje mi się że nie jest dobrze bronić jako Prawdy Wiary tego, co Prawdą Wiary nie jest - nie tylko tracimy wówczas energię na próżno, ale jeszcze narażamy wówczas wiarę na śmieszność.

Nie jest prawdą wiary ,a to niby dlaczego?

Na śmieszność narażają się ci ,którzy twierdzą że są chrześcijanami ,
ale słowo Boże odrzucają ,po cześci ,lub w wiekszości .

Według mnie bardziej wiarygodnym człowiekiem jest ewolucjonista ,bo bynajmiej broni swoich poglądów tylko naukowo.

Chrześcijanin który broni ateistycznych,i Biblijnych poglądów naraża się na śmieszność i nie jest Chrześcijaninem

Śr lut 04, 2009 8:43
Czyżby wszyscy kreacjoniści okazywali się ignorantami, gdy natrafią na bariery nie do przebicia?

Śr lut 04, 2009 9:20

Cytuj:
Cytat:
A wiesz że w starożytności ludzie twierdzili że ziemia jest płaska ,tymczasem
Jzajasz 40,22 pisze że ziemia jest okrągła

Ohyujom napisal
A skąd masz takie informacje? Już starożytni grecy uważali, że jest okrągła. Może pokutuje w Tobie myśl, że Kopernik odkrył, że ziemia jest okrągła?
[/b]

Poczytaj tu :W czasach Kopernika ludzie wierzyli że ziemia jest plaska,przed Kopernikiem wierzyli ,i jak się okazuje są tacy którzy nawet w naszych czasach wierzą że ziemia jest płaska
http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/1258/72/
http://andsol.blox.pl/2007/12/Plaska-Ziemia.html
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/jaka ... _2249.html

Jeśli mało to podam wiecej

Cytuj:
Cytat:
W starożytności twierdzili że ziemię podtrzymują Herosi ,tymczasem w Bibli w K.Hioba czytamy że, ziemia jest zawieszona na niczym

ohujom napisał
To Ty się mitologią sugerujesz w badaniu poglądów starożytnych?

Czyżby kiedyś nie wierzyli w mityczne bóstwa

Ale jeśli chcesz możemy przejść bliżej naszych czasów

Podać strony czy sam znajdziesz :-D

Romulus napisał(a):
Gdyby ludzie bardziej zawierzyli Biblii to naukowcy mieli by miej problemów z tym co kiedyś nie potrafili wyjaśnić i z tym co nadal nie potrafią wyjaśnić odrzucając Boga jako stwórcę,a Biblię jako księgę natchnioną

ohyjom napisał(a):
Tak szczególnie takie kwatki, jak woda nad niebiem:

A to już twoje zdanie :-D

Śr lut 04, 2009 9:30
Poczytaj tu :W czasach Kopernika ludzie wierzyli że ziemia jest plaska,przed Kopernikiem wierzyli ,i jak się okazuje są tacy którzy nawet w naszych czasach wierzą że ziemia jest płaska

Są tacy (Stowarzyszenie Płaskiej ZIemi) , ale nikt ich nie traktuje poważnie. Przepraszam za lekceważenie, ale bardziej ufam moim książkom z historii niż twoim stroną. Pitagorejczycy mówili już, że ziemia jest okrągła. W żadnym systemie starożytnym to zdanie nie było podważane. Spory były jedynie, jaki ruch ziemi obowiązuje - dookoła własnej osi, czy okrężny - nikt niestety nie wpadł na to, aby posądzić naszą planetę o dwa ruchy. istaniał także już spór o ukłąd geo i heliocentryczny - niestety ten drugi przeważył, myślę, że przez Platona i Arystotelesa. Natomiast nikt nei miał wątpliwości, że ziemia jest okrągła, ponieważ doświadczenie to potwierdzało - robiąc wycieczkę na wschód, widziało się nowe gwiazdy, a część sie chowała za horyzontem :)
I tutaj akurat nie mam żadnych wątpliwości.
Czy nie istaniały środowiska, które mówiły, ze ziemia jest płaska? Pewnie istniały i pewnie niższe warstwy społeczne w to wierzyły ( tak jak dzisiaj kreacjoniści ) nie można jednak na podstawie niedouczonych warstw stwierdzać jak daleko sięgała myśl ludzka, bo i idzisiejsze czasy napawałyby nas śmiechem.

Cytuj:
Czyżby kiedyś nie wierzyli w mityczne bóstwa

Ale jeśli chcesz możemy przejść bliżej naszych czasów

Podać strony czy sam znajdziesz

WIerzyli i co z tego? Podpierasz się mitologią Parandowskiego, żeby pisać o tamtych czasach? Nie ośmieszaj się, gdy w grecji zaczęły rozwijać się nauki, ludzie nadal wierzyli w mity (pod przeróznymi odmianami), ale nikt już nie wierzył, że ziemię ktoś podtzymuje. Nie będę podawał CI durnych linków tylko odsyłam do historii filozofii takich autorów jak:

- Tatarkiewicz
- Reale
- Copleston
- Krokiewicz
- Fuller
- Legowisz
- Dąbska

Z których zapewne dowiesz się więcej o myśli starożytnej niż z opracować Parandowskiego ;)

Cytuj:
Cytuj:
Tak szczególnie takie kwatki, jak woda nad niebiem:

A to już twoje zdanie

Oczywiście, że moje :)

Śr lut 04, 2009 9:48
A poza tym wytłumacz mi jak strony traktujące o Stowarzyszeniu Płaskiej Ziemiii, mają mi udowodnić, ze to Kopernik odkrył, ze jest okrągła :D:D:D ??

Śr lut 04, 2009 9:59

Czy nie istaniały środowiska, które mówiły, ze ziemia jest płaska? Pewnie istniały i pewnie niższe warstwy społeczne w to wierzyły ( tak jak dzisiaj kreacjoniści ) nie można jednak na podstawie niedouczonych warstw stwierdzać jak daleko sięgała myśl ludzka, bo i idzisiejsze czasy napawałyby nas śmiechem.

Po pierwsze byli ludzi którzy wierzyli że ziemia jest okrągła,i byli tacy ktorzy wierzyli że jest płaska i nie tylko nie douczeni wierzyli w płaską ziemię ,ale również ludzie uczeni ,możesz znaleść to w intrnecie albo w książkach .Natomiast stowarzyszenie ludzi wierzących w płaską ziemię podałem jako przykład że i dziś są tacy .

Cytuj:
A poza tym wytłumacz mi jak strony traktujące o Stowarzyszeniu Płaskiej Ziemiii, mają mi udowodnić, ze to Kopernik odkrył, ze jest okrągła

Jest ich pełno w internecie
To podałem dla tego aby potwierdzić wiarygodność Pisma ,mówiącą o potopie.

W związku z tym że jest to temat dotyczący potopu to się może bardziej skoncentrujemy na nim.

Wyjaśnij mi to co jusz wcześniej pisałem jakoś do tej pory nikt mi na to nie odpowiedział.

Cytuj:
Wytłumacz skąd w USA nad Rzeką pyłową są złoża węgla o grubości do 60 m setki kil.dł i szer 80 m i nie są zanieczyszczone gliną ,osadem.

Skąd na na górze Mont Everest na szczycie wzięła sie skamielina muszli ślimaka morskiego

Gdzie sie podziała ziemia z wielkiego kanonu w Kolorado oraz tysiące kilometrów z ponad niego
Na razie na tyle.

Śr lut 04, 2009 12:15
Po pierwsze byli ludzi którzy wierzyli że ziemia jest okrągła,i byli tacy ktorzy wierzyli że jest płaska i nie tylko nie douczeni wierzyli w płaską ziemię ,ale również ludzie uczeni ,możesz znaleść to w intrnecie albo w książkach .

Z kim ja wogóle rozmawiam? Możesz sobie znaleźć? No nie kolego, ja nie znam poważnego myśliciela, który głosiłby, że ziemia jest płaska (niepoważnego raczej też nie). Nie będę sobie szukał, bo nie znajdę. Jak nie masz nic na poparcie swoich mętnych poglądów, to nie wypisuj głupot. Tym postem się jedynie pogrążyłeś.

Cytuj:
Natomiast stowarzyszenie ludzi wierzących w płaską ziemię podałem jako przykład że i dziś są tacy .

A za sto lat ktoś podobny Tobie napisze, że jeszcze na początku XXI wieku ludzkość wierzyła, że ziemia jest płaska :D

Cytuj:
Jest ich pełno w internecie
To podałem dla tego aby potwierdzić wiarygodność Pisma ,mówiącą o potopie.

Akurat ten wątek między nami o potopie nie był :)

Cytuj:
Wyjaśnij mi to co jusz wcześniej pisałem jakoś do tej pory nikt mi na to nie odpowiedział.

Nie jestem do tego kompetentny, brak usustematyzowanej wiedzy w tym temacie nie pozwala mi na merytoryczną odpowiedź na te zagadnienia. Jednak mogę powiedzieć, że ta muszla ślimaka morskiego, to wg mnie ściema :)

PS: mó nick pisze się nhyujm - połóż palec na literce "n" następnie dwie literki w górę jedna w prawo i dwie w dół - ot taki wężyk zrób na klawiaturze, a unikniesz błędu :)

Śr lut 04, 2009 12:42

Jak nie masz nic na poparcie swoich mętnych poglądów, to nie wypisuj głupot. Tym postem się jedynie pogrążyłeś.

Widza ze szkoły się przyda .A ponadto proszę poczytać tutaj.
http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/1256/72/

A oto jeden z uczonych który tak twierdził
Cytuj:
„W czasach starożytnych Arystoteles twierdził, czego był zupełnie pewien, że nasza planeta jest płaska. Dopiero w wiele lat później, w trakcie rewolucji myślowej, w epoce humanizmu […] Mikołaj Kopernik doszedł do wniosku, że Ziemia jest bez wątpienia okrągła, co więcej – przestrzennie ograniczona”1

A pogrążasz to się ty

Cytuj:
PS: mó nick pisze się nhyujm

sorry ,przeoczenie :-D

Śr lut 04, 2009 14:38

Ale skąd wiemy jak wyglądało to "sklepienie"? Może rzeczywiście jakaś "kosmiczna woda" w chmurce krążyła gdzieś tam wokół Ziemi i czekała na rozkaz aby spaść?

Śr lut 04, 2009 14:46
Widza ze szkoły się przyda .A ponadto proszę poczytać tutaj.
http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/1256/72/

A oto jeden z uczonych który tak twierdził Cytat:
„W czasach starożytnych Arystoteles twierdził, czego był zupełnie pewien, że nasza planeta jest płaska. Dopiero w wiele lat później, w trakcie rewolucji myślowej, w epoce humanizmu […] Mikołaj Kopernik doszedł do wniosku, że Ziemia jest bez wątpienia okrągła, co więcej – przestrzennie ograniczona”1

A pogrążasz to się ty

Nie chcę Cię obrażać, ale zauważ, że strona którą mi podałeś nabija się z tego cytatu, który tutaj przedstawiłeś, a pochodzi on ze strony sciaga.pl . Arystoteles jak najbardziej uważał iż planety to sfery.

I CO GŁUPIO CI??

Śr lut 04, 2009 15:03
Żeby nie być gołosłownym (jak np. Ty romulusie).

Arystoteles nawet podał przesłanki świadczące o tym, że ziemia ma kształt kuli, np: kształt cienia ziemii, oraz zmiany wysokości gwiazd wraz ze zmnianą południka.

Śr lut 04, 2009 15:18

A oto jeden z uczonych który tak twierdził
Cytuj:

A pogrążasz to się ty

Mam pytanie, bo ręce mi opadają, po tym co tu zobaczyłem... więc dla pewności:

czy Romulus naprawdę twierdzi, że to Kopernik odkrył, że Ziemia jest okrągła?

Śr lut 04, 2009 15:46

arcana85 napisał(a):
Rodzaju 2:5,6 - sposób nawadniania ziemi przed potopem
7:11, 8:2 - upusty niebios

Z tego co przeczytałem w tych fragmentach, wcale nie wynika, że cała woda z nad sklepienia się wylała, a jedynie, że z ponad sklepienia ona pochodziła. Mam nadzieję, że sie nie mylę :)?

Nie mylisz się :) ale skoro już jej tam niema to można wnioskować że wylała się cała :D
Chodziło mi bardziej o wykazanie że twoje stwierdzenie że "ludzie wierzyli że deszcz pada ze sklepienia wody nad ziemią" bo tak pisał Mojżesz nie ma pokrycia w rzeczywistości. O obiegu wody w pzryrodzie według Biblii:
Kaznodzie 1:7
Hioba 36:27,28 37:16 - parowanie
Hioba 26:8
Izajasza 55:10

Pozdrawiam

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Śr lut 04, 2009 18:38
Myślę, ze księgę rodzaju pisał inny autor, zatem można mniemać, że taki pogląd później już zniknął z wierzeń hebrajczyków. Tak czy inaczej w Biblii nikt nie powinien szukać wiedzy naukowej.

Śr lut 04, 2009 18:48

Myślę, ze księgę rodzaju pisał inny autor, zatem można mniemać, że taki pogląd później już zniknął z wierzeń hebrajczyków. Tak czy inaczej w Biblii nikt nie powinien szukać wiedzy naukowej.

Słusznie, bo Biblia to nie podręcznik naukowy. Można jedynie dyskutować czy kiedy 'ociera' się o tematy naukowe to ma racje.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Śr lut 04, 2009 19:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Następna strona