Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 353 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Następna strona
 Kiedy transplantacja jest etyczna 
Autor Wiadomość

Post Re: Kiedy transplantacja jest etyczna
A jak ma się do tego sztuczne podtrzymywanie niektórych z nich w sytuacji, gdy nie ma możliwości, by zostały podjęte bez niego?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn gru 07, 2015 10:36
Nijak. Organizm zyje. Czy sztuczne odzywianie i w ogole cokolwiek sztucznego, wspomagajacego funcje zyciowe (rozrusznik serca, dializy) cos zmieniaja?

Pn gru 07, 2015 10:55
JedenPost napisał(a):
A jak ma się do tego sztuczne podtrzymywanie niektórych z nich w sytuacji, gdy nie ma możliwości, by zostały podjęte bez niego?

Dobrze się ma, jeśli NFZ zapłaci szpitalowi 100% kosztów albo i więcej.
Sam jesteś sztucznie podtrzymywany. :lol: :lol: :lol:

Pn gru 07, 2015 10:56

Kael napisał(a):
Nijak. Organizm zyje.

Tzn. które części? Które części muszą żyć, żebyś uznawała to za życie?

Pn gru 07, 2015 11:07
Kazda. Tzn dowolna.Dla mnie albo jest smierc calosci albo zycie.

Pn gru 07, 2015 13:29

Czyli podobnie jak u spina - po Twojemu też wychodzi, że dawca żyje, dopóki żyje biorca. Coś się nie zgadza?

Pn gru 07, 2015 13:38
Owszem: ja mowie o calosci organizmu dawcy przed pobraniem. Jezeli tniesz jedna nerke, to jego organizm, czyli on, bedzie zyl dalej. Jezeli wytniesz mu serce, to organizm umrze.

Losy wycietych z roznych powodow organow, sa dla mnie drugorzedne.

Pn gru 07, 2015 14:12

Zdecyduj się może, bo piszesz raz tak, raz tak. Raz życie dowolnej części ciała oznacza życie człowieka, a za chwilę jej losy są dla Ciebie drugorzędne... Logicznym sposobem wyjścia z tego problemu jest oczywiście uznanie, że istnieje jeden istotny organ, którego zniszczenie oznacza śmierć - jest nim oczywiście mózg - ale tego przecież nie przyznasz.

Pn gru 07, 2015 14:54
Ja pisze spojnie, a ty czytasz przez pryzmat tego, co tobie spiewa.

Organizm czlowieka to calosc. Mozna mu obciac reke, wyciac netke, sledzione, woreczek zolciowy, odciac oko, ucho czy nos. Czlowiek (przy odpowiefniej pomocy medycznej) bedzie zyl dalej.
Jezeli jednak wytniesz mu (“pobierzesz“) obie nerki, oczy, watrobe, pluca i serce, to nie ma takiej mozliwosci, zeby organizm (dawcy) zyl dalej.

Dla mnie czlowiek to cialo i dusza.
Dla medycyny, mam wrazenie, to tylko mozg. Mozg nie dziala (tak jak my to dzialanie na dzis rozumiemy), to mamy skladnice czesci zamiennych, ktora trzeba (od jakiegos czasu) jednak znieczulic, bo rdzen kregowy jednak dziala i reaguje na bol, wiec “organizm“ moglby nam przy pobieraniu sie rzucac po stole operacyjnym...

Pn gru 07, 2015 15:03

Nie wiem o czym piszesz w tym momencie, reakcja bólowa wyklucza śmierć mózgową, chyba, że chodzi Ci o takie ruchy, jakie może wykonywać pocięty w dzwonka pstrąg.

Kael napisał(a):
Jezeli jednak wytniesz mu (“pobierzesz“) obie nerki, oczy, watrobe, pluca i serce, to nie ma takiej mozliwosci, zeby organizm (dawcy) zyl dalej.

Przy śmierci mózgowej tym bardziej. Nie ma możliwości żeby żył dalej, o co więc chodzi?

Pn gru 07, 2015 15:08
No widzisz, tez ci sie wydaje, ze smierc mozgu wszystko wylacza.
Poczytaj sobie troche wiecej o transplantacji o organizmie, o funkcjach rdzenia kregowego.
Wiesz na pewno, ze ten “dawca“ nie ma swiadomosci? Jezeli nie wierzysz w dusze i zycie pozagrobowe, mimo licznych relacji ludzi, ktorzy przezyli smierc kliniczna, to dla ciebie faktycznie moze to byc tak “pstrag“. Pomysl sobie, ze to moglby byc twoj ojciec.
Tak latwo spisujesz go na straty i zamiast smierci w otoczeniu rodziny fundujesz mu operacje, ktora go usmierca szybko i definitywnie? A jesli medycyna sie mylila?

Pn gru 07, 2015 15:23

A jakie niby istnieją u człowieka ośrodki tożsamości/odczuwania poza mózgiem?

Pn gru 07, 2015 15:49
JedenPost napisał(a):
Logicznym sposobem wyjścia z tego problemu jest oczywiście uznanie, że istnieje jeden istotny organ, którego zniszczenie oznacza śmierć - jest nim oczywiście mózg - ale tego przecież nie przyznasz.

W medycynie jak w kinie, wszystko jest możliwe. ;-)
Poczytaj prace brytyjskiego neurologa Johna Lorbera, w szczególności "Is your brain is necessary"?
Obejrzyj filmy, na których pokazuje chorych praktycznie bez mózgu, pokazuje badania obrazowe gdzie w czaszce jest sam... płyn mózgowo- rdzeniowy, można powiedzieć sama "woda" a człowiek żyje.
Jeden student miał nawet IQ=126 posiadając korę mózgową grubości 1 mm zamiast kilku cm.

Obejrzyj filmy prof. Talara, gdzie pokazuje TK mózgowia żyjących i funkcjonujących ludzi ze zniszczonym pniem mózgu.

Pn gru 07, 2015 17:42

spin napisał(a):

Poczytaj prace brytyjskiego neurologa Johna Lorbera, w szczególności "Is your brain is necessary"?

"Is your brain really necessary".

spin napisał(a):
Obejrzyj filmy, na których pokazuje chorych praktycznie bez mózgu, pokazuje badania obrazowe gdzie w czaszce jest sam... płyn mózgowo- rdzeniowy, można powiedzieć sama "woda" a człowiek żyje.
Jeden student miał nawet IQ=126 posiadając korę mózgową grubości 1 mm zamiast kilku cm.

"Praktycznie bez mózgu" to tani chwyt literacki, mający wprawic w zadziwienie gawiedź. W każdym z tych przypadków te osoby jak najbardziej mają mózgi z wykształconymi wszystkimi istotnymi strukturami, tyle, że o często drastycznie zmniejszonej objętości. Faktyczne nieposiadanie mózgu (bezmózgowie) jest wadą letalną. Co ciekawe: w takim wypadku nie można wg. naszego prawa stwierdzić śmierci mózowej, ponieważ nie może zostać spełniona przesłanka uszkodzenia organu, którego po prostu nie ma.

spin napisał(a):
Obejrzyj filmy prof. Talara, gdzie pokazuje TK mózgowia żyjących i funkcjonujących ludzi ze zniszczonym pniem mózgu.

Ma to coś wspólnego z tematem? Jeżeli funkcjonują - uznanie za przypadki śmierci mózgowej im nie grozi. No i nie ma w takich wypadkach mowy o pniu zniszczonym, tylko w jakiś sposób uszkodzonym.

Pn gru 07, 2015 18:20
Prof Talar demonstruje przypadki rozległego uszkodzenia mózgu w tym od 43 min 30 sek ciężkie uszkodzenia pnia mózgu.
https://www.youtube.com/watch?v=fFl5ST-b3gU

Pn gru 07, 2015 21:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 353 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Następna strona