Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Wszechświat z niczego
Entropia musi WZRASTAĆ! Gdy wszechświat się zapadnie, ma bardzo dużą entropię. Jak nagle będzie miał bardzo małą, skoro musi wzrastać??
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 18, 2016 20:42 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Andy72 napisał(a): Wielki wybuch, zaczęło się w punkcie osobliwym, a entropia cały czas rośnie, Entropia musi rosnąć, to nawet nie prawo fizyczne ale matematyczne - prawo wielkich liczb A wiesz, ze punkt jest pojęciem tylko matematycznym i fizycznie nie istnieje? Entropia to tylko funkcja, która na dodatek nie ma żadnego zaczepienia w materii. To że rośnie, wynika z jej matematycznej definicji a nie z własności materii.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz lut 18, 2016 21:27 |
|
 |
Andy72
|
Ale entropia MUSI rosnąć. a punkt osobliwy?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 18, 2016 21:28 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Andy72 napisał(a): Entropia musi WZRASTAĆ! Gdy wszechświat się zapadnie, ma bardzo dużą entropię. Jak nagle będzie miał bardzo małą, skoro musi wzrastać?? Przestań albo przywołaj definicję entropii.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz lut 18, 2016 21:31 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Andy72 napisał(a): Ale entropia MUSI rosnąć. a punkt osobliwy? Zdefiniuj punkt osobliwy.
|
Cz lut 18, 2016 21:32 |
|
|
|
 |
Andy72
|
punkt w którym nie można podać wielkości siły grawitacji, temperatury itp. bo tak są wielkie
|
Cz lut 18, 2016 21:33 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): punkt w którym nie można podać wielkości siły grawitacji, temperatury itp. bo tak są wielkie Mówisz o wartościach nieskończonych?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lut 18, 2016 22:54 |
|
 |
Andy72
|
nieskończone - to wartość niefizyczna
|
Cz lut 18, 2016 22:56 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): nieskończone - to wartość niefizyczna To z jakiego powodu, nie można podać siły grawitacji i temperatury?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lut 18, 2016 23:02 |
|
 |
Andy72
|
można powiedzieć że Wszechświat powstał z punktu osobliwego
|
Cz lut 18, 2016 23:03 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): można powiedzieć że Wszechświat powstał z punktu osobliwego Jakie ten punkt osobliwy ma rozmiary? grawitacje? temperature?
|
Cz lut 18, 2016 23:09 |
|
 |
Andy72
|
Teoretycznie punkt matematyczny, ale fizycy mówią o skali Plancka
|
Cz lut 18, 2016 23:10 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Teoretycznie punkt matematyczny, ale fizycy mówią o skali Plancka Gdzie ty tu wprowadzasz, takie rzeczy do świata materialnego. Przecież punkt w matematyce, nie ma żadnej masy ani powierzchni, to jest coś co w świecie realnym nie istnieje. A przecież ten punkt osobliwy, istniał w realnym świecie? no chyba że ty masz jaką własną teorie? No i właśnie skąd ty wziąłeś ten punkt osobliwy? przecież teoria odnośnie Wielkiego Wybuchu mówi, że na początku była pierwotna osobliwość. Tutaj wcześniej nie chciałem sie o to pytać, bo pomyślałem że to może jaka nowsza wersja Wielkiego Wybuchu, i tam to tak opisują, może to wersja matematyczna  już sam nie wiem, czy to jakaś twoja autorska wizja, czy tam co innego.
|
Cz lut 18, 2016 23:30 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Robek napisał(a): przecież teoria odnośnie Wielkiego Wybuchu mówi, że na początku była pierwotna osobliwość.
Osobliwość czy punkt osobliwy- nie ma aż takiego znaczenia jak sie nazwie, ważne aby wiedzieć co to jest. W praktyce jednak jest to przypisanie nazwy czemuś co nie wiadomo czym jest i to jest jedna z ewidentnych głupot w teorii WW. Ściśle fizycy powinni powiedziec: na początku było nie wiadomo co, ale zamiast tego mówią: osobliwość.
|
Pt lut 19, 2016 20:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a): przecież teoria odnośnie Wielkiego Wybuchu mówi, że na początku była pierwotna osobliwość.
Osobliwość czy punkt osobliwy- nie ma aż takiego znaczenia jak sie nazwie, ważne aby wiedzieć co to jest. W praktyce jednak jest to przypisanie nazwy czemuś co nie wiadomo czym jest i to jest jedna z ewidentnych głupot w teorii WW. Ściśle fizycy powinni powiedziec: na początku było nie wiadomo co, ale zamiast tego mówią: osobliwość. Moze powinni po prostu powiedziec prawde jak przystalo na nauke, ze stal sie cud ktorego nie potrafia wyjasnic.
|
Pt lut 19, 2016 20:54 |
|
|
|