| 

| Autor | Wiadomość |  
			| Andy72 
   |   Re: Wszechświat z niczegoEntropia musi WZRASTAĆ!Gdy wszechświat się zapadnie, ma bardzo dużą entropię.
 Jak nagle będzie miał bardzo małą, skoro musi wzrastać??
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| Cz lut 18, 2016 20:42 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Askadtowiesz 
   |   Re: Wszechświat z niczegoAndy72 napisał(a): Wielki wybuch, zaczęło się w punkcie osobliwym, a entropia cały czas rośnie, Entropia musi rosnąć, to nawet nie prawo fizyczne ale matematyczne - prawo wielkich liczbA wiesz, ze punkt jest pojęciem tylko matematycznym i fizycznie nie istnieje? Entropia to tylko funkcja, która na dodatek nie ma żadnego zaczepienia w materii. To że rośnie, wynika z jej matematycznej definicji a nie z własności materii._________________
 Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
 G.C. Lichtenberg

|  
			| Cz lut 18, 2016 21:27 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Wszechświat z niczegoAle entropia MUSI rosnąć.a punkt osobliwy?
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| Cz lut 18, 2016 21:28 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Askadtowiesz 
   |   Re: Wszechświat z niczegoAndy72 napisał(a): Entropia musi WZRASTAĆ!Gdy wszechświat się zapadnie, ma bardzo dużą entropię.
 Jak nagle będzie miał bardzo małą, skoro musi wzrastać??
Przestań albo przywołaj definicję entropii._________________
 Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
 G.C. Lichtenberg

|  
			| Cz lut 18, 2016 21:31 | 

|  
		|  |  
			| Askadtowiesz 
   |   Re: Wszechświat z niczegoAndy72 napisał(a): Ale entropia MUSI rosnąć.a punkt osobliwy?
Zdefiniuj punkt osobliwy._________________
 G.C. Lichtenberg

|  
			| Cz lut 18, 2016 21:32 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Wszechświat z niczegopunkt w którym nie można podać wielkości siły grawitacji, temperatury itp. bo tak są wielkie _________________

|  
			| Cz lut 18, 2016 21:33 | 

|  
		|  |  
			| Robek 
   |   Re: Wszechświat z niczegoAndy72 napisał(a): punkt w którym nie można podać wielkości siły grawitacji, temperatury itp. bo tak są wielkieMówisz o wartościach nieskończonych?_________________
 Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.

|  
			| Cz lut 18, 2016 22:54 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Wszechświat z niczegonieskończone - to wartość niefizyczna _________________

|  
			| Cz lut 18, 2016 22:56 | 

|  
		|  |  
			| Robek 
   |   Re: Wszechświat z niczegoAndy72 napisał(a): nieskończone - to wartość niefizycznaTo z jakiego powodu, nie można podać siły grawitacji i temperatury?_________________
 Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.

|  
			| Cz lut 18, 2016 23:02 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Wszechświat z niczegomożna powiedzieć że Wszechświat powstał z punktu osobliwego _________________

|  
			| Cz lut 18, 2016 23:03 | 

|  
		|  |  
			| Robek 
   |   Re: Wszechświat z niczegoAndy72 napisał(a): można powiedzieć że Wszechświat powstał z punktu osobliwegoJakie ten punkt osobliwy ma rozmiary? grawitacje? temperature?_________________

|  
			| Cz lut 18, 2016 23:09 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Wszechświat z niczegoTeoretycznie punkt matematyczny, ale fizycy mówią o skali Plancka _________________

|  
			| Cz lut 18, 2016 23:10 | 

|  
		|  |  
			| Robek 
   |   Re: Wszechświat z niczegoAndy72 napisał(a): Teoretycznie punkt matematyczny, ale fizycy mówią o skali PlanckaGdzie ty tu wprowadzasz, takie rzeczy do świata materialnego. Przecież punkt w matematyce, nie ma żadnej masy ani powierzchni, to jest coś co w świecie realnym nie istnieje. A przecież ten punkt osobliwy, istniał w realnym świecie? no chyba że ty masz jaką własną teorie?     No i właśnie skąd ty wziąłeś ten punkt osobliwy? przecież teoria odnośnie Wielkiego Wybuchu mówi, że na początku była pierwotna osobliwość. Tutaj wcześniej nie chciałem sie o to pytać, bo pomyślałem że to może jaka nowsza wersja Wielkiego Wybuchu, i tam to tak opisują, może to wersja matematyczna     już sam nie wiem, czy to jakaś twoja autorska wizja, czy tam co innego._________________

|  
			| Cz lut 18, 2016 23:30 | 

|  
		|  |  
			| Askadtowiesz 
   |   Re: Wszechświat z niczegoRobek napisał(a):  przecież teoria odnośnie Wielkiego Wybuchu mówi, że na początku była pierwotna osobliwość.
Osobliwość czy punkt osobliwy- nie ma aż takiego znaczenia jak sie nazwie, ważne aby wiedzieć co to jest. W praktyce jednak jest to przypisanie nazwy czemuś co nie wiadomo czym jest i to jest jedna z ewidentnych głupot w teorii WW. Ściśle fizycy powinni powiedziec: na początku było nie wiadomo co, ale zamiast tego mówią: osobliwość._________________
 G.C. Lichtenberg

|  
			| Pt lut 19, 2016 20:50 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Wszechświat z niczegoAskadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a):  przecież teoria odnośnie Wielkiego Wybuchu mówi, że na początku była pierwotna osobliwość.
Osobliwość czy punkt osobliwy- nie ma aż takiego znaczenia jak sie nazwie, ważne aby wiedzieć co to jest. W praktyce jednak jest to przypisanie nazwy czemuś co nie wiadomo czym jest i to jest jedna z ewidentnych głupot w teorii WW. Ściśle fizycy powinni powiedziec: na początku było nie wiadomo co, ale zamiast tego mówią: osobliwość.Moze powinni po prostu powiedziec prawde jak przystalo na nauke, ze stal sie cud ktorego nie potrafia wyjasnic.

|  
			| Pt lut 19, 2016 20:54 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach