Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
ErgoProxy napisał(a): W takim razie jest to test Rorschacha dla mnie. Jak wypadłem?  Hehe nie wiem, przeczytałam tylko,że wiki.pl napisał(a): Użyteczność testu jest negowana przez wielu psychologów
|
N kwi 14, 2019 15:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Alus napisał(a): I stał się człowiek duszą żyjącą (Rdz 2,7) - tylko człowiek jest/posiada duszę nieśmiertelną. Chyba jakiś apologetyczny bryk czytałaś, a nie Biblię w pełnej wersji. Bo wiedziałabyś, że w tym miejscu nie występuje słowo dusza i że chodzi o "dech", powodujący, że się jest żywą istotą: Rdz 2,7; BT napisał(a): wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą. Tak samą istotą obdarzoną tchnieniem, żywą, jak inne: Rdz 6,17; BT napisał(a): Ja zaś sprowadzę na ziemię potop, aby zniszczyć wszelką istotę pod niebem, w której jest tchnienie życia; wszystko, co istnieje na ziemi, wyginie... Żadnym innym stworzeniom nie przekazywał Bóg tchnienia życia, "tchnienie życia" to nieśmiertelna dusza, którą bóg obdarował jedynie człowieka. Już czasem brakuje argumentów, zatem klasycznie zaczynają się sarkazmy, kpiny....znamy to 
|
N kwi 14, 2019 15:10 |
|
 |
IrciaLilith
|
To co Alus, zgadzasz się z teologicznymi cechami duszy,czy masz własną koncepcję? Ja swoją koncepcję uczciwie przedstawiłam, może widzisz w niej jakieś sprzeczności lub absurdy?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
N kwi 14, 2019 15:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Alus napisał(a): I stał się człowiek duszą żyjącą (Rdz 2,7) - tylko człowiek jest/posiada duszę nieśmiertelną. Przypadkiem nie czytasz tego ahistorycznie? O ile mi wiadomo, dla Izraelity "dusza żyjąca" to to samo co dla nas "istota żywa". Zapominasz, że między czasami Izraela sprzed kilku tysiącleci był na ziemi Jezus, który klarownie wyjaśnił czym jest dusza, ba...nawet wizualnie świadkom dowiódł nieśmiertelności duszy wskrzeszając zmarłych: Łazarza, córkę Jair, syna wdowy. Ircia - dusza jest cząstką Boga w człowieku, cząstką, która jest nieśmiertelna.
|
N kwi 14, 2019 15:52 |
|
 |
IrciaLilith
|
Alus, czyli jak na razie moja i Twoja koncepcja duszy się pokrywają. Różnica jest taka, że Twój Bóg ma cechy i to całkiem sporo a brahman ich nie posiada, po prostu Jest.
Jakie cechy ma według Ciebie dusza? Jesteś duszą czy ją masz? Nieśmiertelna... a kiedy powstała? Wyodrębniła się?
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
N kwi 14, 2019 16:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Alus, czyli jak na razie moja i Twoja koncepcja duszy się pokrywają. Różnica jest taka, że Twój Bóg ma cechy i to całkiem sporo a brahman ich nie posiada, po prostu Jest.
Jakie cechy ma według Ciebie dusza? Jesteś duszą czy ją masz? Nieśmiertelna... a kiedy powstała? Wyodrębniła się? Dusza posiada zasadniczy element - element życia - doczesnego i wiecznego. Formę ciała - KKK 365 - czyli dusza jest zjednoczona z ciałem tworząc jedną naturę. Dusza to duchowe nieśmiertelne "Ja". Kiedy postała moja dusza - zapewne wtedy, kiedy Bóg poprzez rodziców dał mi życie.
|
N kwi 14, 2019 16:36 |
|
 |
IrciaLilith
|
Czyli gdyby dusza odeszła od ciała to ciało by żyło?
|
N kwi 14, 2019 16:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Quinque, jak sobie radzisz z tym, że większość katolików nie odrzuca teorii ewolucji? A jak Quinque sobie radzi z tym że niektóre osoby mające się za katolików, podważają niektóre prawdy wiary? Nie rozumiem celu tego pytania
|
N kwi 14, 2019 17:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Kiedy postała moja dusza - zapewne wtedy, kiedy Bóg poprzez rodziców dał mi życie. Dał mi życie – wybrał odpowiedni plemnik, czy powierzył to losowi, przypadkowi, rodzicom? Dusza powstała w momencie połączenia plemnika z jajeczkiem, czy może część jej była w plemniku, a część w jajeczku, a może ona była i dostała powiedzmy w prezencie, lub za karę ciało i umysł?
|
N kwi 14, 2019 17:53 |
|
 |
IrciaLilith
|
Quinque, po prostu jesteś w mniejszości i ciekawi mnie jak sobie z tym radzisz. Czy gdy Kościół katolicki wyraźnie ogłosi, że nie widzi sprzeczności między wiarą a ewolucją i katolik powinien ewolucję akceptować to zmienisz wyznanie czy zaakceptujesz ewolucję?
Nolda- świetne pytania.
|
N kwi 14, 2019 17:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Czyli gdyby dusza odeszła od ciała to ciało by żyło? Zagrywasz - czy autentycznie zrozumiałaś? Powtórzę - nieśmiertelna jest jedynie dusza. Ciało z latami ulega zmianom i deformacjom, a w przypadku wypadków czasem już nawet z wyglądu nie przypomina człowieka sprzed wypadku. Psychika, intelekt, też ulegają zmianom, a w przypadku np urazu mózgu mogą się radykalnie zmienić, zależnie od uszkodzenia mózgu może zupełnie funkcjonować intelekt. A dusza sie nie zmienia i po śmierci, uwolnieniu z ciała doczesnego, nadal pozostaje moje ducho-intelektualne "ja". Taka jest moja koncepcja duszy, bo nie studiowałam teologii, sama sobie tak rozkminiam. nolda napisał(a): Alus napisał(a): Kiedy postała moja dusza - zapewne wtedy, kiedy Bóg poprzez rodziców dał mi życie. Dał mi życie – wybrał odpowiedni plemnik, czy powierzył to losowi, przypadkowi, rodzicom? Dusza powstała w momencie połączenia plemnika z jajeczkiem, czy może część jej była w plemniku, a część w jajeczku, a może ona była i dostała powiedzmy w prezencie, lub za karę ciało i umysł? U Boga nie ma przypadków - Zanim cię ukształtowałem w łonie matki znałem cię, nim przyszedłeś na świat. (Jer 1,5).
|
N kwi 14, 2019 18:10 |
|
 |
IrciaLilith
|
Czyli dusza się nie zmienia? Jest taka sama gdy masz kilka dni i taka sama gdy masz 90lat, tak?
O opcję życia gdy dusza odejdzie pytan, bo zakładasz, że zwierzęta duszy nie mają a przecież żyją.
Super, że rozkminiłaś to sama. Czy uważasz, że dusza ma jakieś cechy? Coś robi? Jakoś wpływa na ciało i umysł?
|
N kwi 14, 2019 18:15 |
|
 |
Robek
|
IrciaLilith napisał(a): Czyli twierdzicie, że nie macie jakichkolwiek danych o tym co robi, za co odpowiada dusza? Bradzo dużo z twojej strony pytań, odnośnie tego czym jest dusza, i raczej nikt ci za wiele o tym nie powie, bo dusza jest jak Bóg, aniowie, szatan, piekło, Niebo, i temu podobne. Wiedza o duszy jest czysto teoretyczna, tak samo jak wiedza o Bogu, która jest oparta na Biblii interpretowanej przez Kościół, więc jak chcesz mieć jakieś informacje o duszy, to trzeba znaleźć kogoś, kto ma wiedze na ten temat.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N kwi 14, 2019 18:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Czyli dusza się nie zmienia? Jest taka sama gdy masz kilka dni i taka sama gdy masz 90lat, tak? Według mnie - tak. Cytuj: O opcję życia gdy dusza odejdzie pytan, bo zakładasz, że zwierzęta duszy nie mają a przecież żyją. Owszem zwierzęta żyją, ale też żadne z nich nie myśli, ani nie pretenduje do wiecznego życia...ich raj - czyli pełny brzuch i zaspokojenie popędu płciowego. Super, że rozkminiłaś to sama. Czy uważasz, że dusza ma jakieś cechy? Coś robi? Jakoś wpływa na ciało i umysł?[/quote] Uważam tak jak naucza Katechizm KK 363 - 365... arealnie przekonamy się po opuszczeniu życia doczesnego.
|
N kwi 14, 2019 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): U Boga nie ma przypadków - Zanim cię ukształtowałem w łonie matki znałem cię, nim przyszedłeś na świat. (Jer 1,5). Mnie, to znaczy kogo? Duszę z poprzedniego wcielenia?
|
N kwi 14, 2019 18:33 |
|
|
|