Autor |
Wiadomość |
Robek
|
 Re: Wszechświat z niczego
sapper napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a): przecież teoria odnośnie Wielkiego Wybuchu mówi, że na początku była pierwotna osobliwość.
Osobliwość czy punkt osobliwy- nie ma aż takiego znaczenia jak sie nazwie, ważne aby wiedzieć co to jest. W praktyce jednak jest to przypisanie nazwy czemuś co nie wiadomo czym jest i to jest jedna z ewidentnych głupot w teorii WW. Ściśle fizycy powinni powiedziec: na początku było nie wiadomo co, ale zamiast tego mówią: osobliwość. Moze powinni po prostu powiedziec prawde jak przystalo na nauke, ze stal sie cud ktorego nie potrafia wyjasnic. Cud to jest pojecie istniejące w obrębie jakiejś wiary, natomiast to że czegoś nie można wyjaśnić, to jest problem czysto naukowy. Tutaj jednego z drugim nie można łączyć, bo to są dwie odrębne kwestie.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N lut 21, 2016 12:10 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
sapper napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a): przecież teoria odnośnie Wielkiego Wybuchu mówi, że na początku była pierwotna osobliwość.
Osobliwość czy punkt osobliwy- nie ma aż takiego znaczenia jak sie nazwie, ważne aby wiedzieć co to jest. W praktyce jednak jest to przypisanie nazwy czemuś co nie wiadomo czym jest i to jest jedna z ewidentnych głupot w teorii WW. Ściśle fizycy powinni powiedziec: na początku było nie wiadomo co, ale zamiast tego mówią: osobliwość. Moze powinni po prostu powiedziec prawde jak przystalo na nauke, ze stal sie cud ktorego nie potrafia wyjasnic. Zapewne by powiedzieli gdyby tylko wiedzieli (a o cudzie tez nie mają wiedzy). Nie wiedząc, spekulują, co bardzo ich przybliza do religii. Usprawiedliwia ich tylko wyprowadzanie spekulacji z danych naukowych, podczas gdy religie wyprowadzają je z historii religii.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lut 21, 2016 17:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): sapper napisał(a): Moze powinni po prostu powiedziec prawde jak przystalo na nauke, ze stal sie cud ktorego nie potrafia wyjasnic. Zapewne by powiedzieli gdyby tylko wiedzieli (a o cudzie tez nie mają wiedzy). Nie wiedząc, spekulują, co bardzo ich przybliza do religii. Usprawiedliwia ich tylko wyprowadzanie spekulacji z danych naukowych, podczas gdy religie wyprowadzają je z historii religii. Wiesz dobrze ze nie tylko z historii religii, ale takze dnia dzisiejszego religii i zycia codziennego. Co do wiedzy na temat cudu to przeciez istnieje definicja cudu, wiec nie widze problemu, aby naukowcy wykozystali to slowo do okreslania tego czego nie potrafia wyjasnic i co odpowiada definicji.
|
Pn lut 22, 2016 5:02 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Cud to coś czego nie da się wyjaśnić, a nie coś, czego w danym momencie ktoś wyjaśnić nie potrafi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lut 22, 2016 7:16 |
|
 |
Dzej
|
Ciągle chyba zapominamy, że na tym forum uważamy że istnieje Absolut, który jest Początkiem i Końcem. A na początku było SŁOWO - po hebr "dabar" a SŁowo było u Boga.. Nie w wielkim wybuchu, czy punkcie, tylko u BOGA. Jeśli wątpimy w te wydarzenie, negujemy sam pocżatek i przychylamy się do teorii, które z religią nie mają już nic wspólnego... Bóg jest dobry! www.godisgood.pl
|
Pn lut 22, 2016 12:09 |
|
|
|
 |
Robek
|
Dzej napisał(a): Ciągle chyba zapominamy, że na tym forum uważamy że istnieje Absolut, który jest Początkiem i Końcem. A na początku było SŁOWO - po hebr "dabar" a SŁowo było u Boga.. Nie w wielkim wybuchu, czy punkcie, tylko u BOGA. Jeśli wątpimy w te wydarzenie, negujemy sam pocżatek i przychylamy się do teorii, które z religią nie mają już nic wspólnego... Przecież jakiś ksiądz wymyślił ten Wielki Wybuch  więc o co ci chodzi? co ma jedno do drugiego?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn lut 22, 2016 14:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, co ma ksiadz do wybuchu?  A tak na logike, czy Bog nie mogl spowodowac takiego wybuchu? Czlowiek poradzil sobie z budowa bomb nuklearnych to dlaczego Bog nie mogl by spowodowac wiekszego wybuchu? 
|
Pn lut 22, 2016 14:51 |
|
 |
Robek
|
|
Pn lut 22, 2016 14:58 |
|
 |
Askadtowiesz
|
sapper napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): sapper napisał(a): Moze powinni po prostu powiedziec prawde jak przystalo na nauke, ze stal sie cud ktorego nie potrafia wyjasnic. Zapewne by powiedzieli gdyby tylko wiedzieli (a o cudzie tez nie mają wiedzy). Nie wiedząc, spekulują, co bardzo ich przybliza do religii. Usprawiedliwia ich tylko wyprowadzanie spekulacji z danych naukowych, podczas gdy religie wyprowadzają je z historii religii. Cytuj: Wiesz dobrze ze nie tylko z historii religii, ale takze dnia dzisiejszego religii i zycia codziennego. Gdyby nie historia religii, licho wie jaka by ta relgia była. Dowodem na tę tezę jest wielosć religii. Takze historia judaizmu równie dobrze mogłaby się potoczyc inaczej, inny odłam mógłby byl zwycieżyć. Do istniejącj juz religii próbuje sie dopasowac argumenty z teraźniejszosci. Cytuj: Co do wiedzy na temat cudu to przeciez istnieje definicja cudu, wiec nie widze problemu, aby naukowcy wykozystali to slowo do okreslania tego czego nie potrafia wyjasnic i co odpowiada definicji. Niezupełnie to tak jest ze nie potrafią. Część uważa ze wyjaśniła, inna część- ze istnieje rozsadna i dobrze uzasadniona hipoteza, inna część przedstawia inne hipotezy. Problem jest tylko z udowodnieniem, co nie jest dziwne ze względu na brak (lub niewidocznosc) "dowodów rzeczowych".
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pn lut 22, 2016 21:05 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Dzej napisał(a): A na początku było SŁOWO - po hebr "dabar" a SŁowo było u Boga. I czym to SŁOWO było, słowem w dzisiejszym rozumieniu czy czymś innym?
|
Pn lut 22, 2016 21:08 |
|
 |
chwat
|
Askadtowiesz napisał(a): Dzej napisał(a): A na początku było SŁOWO - po hebr "dabar" a SŁowo było u Boga. I czym to SŁOWO było, słowem w dzisiejszym rozumieniu czy czymś innym? Słowo, czyli określenie na wieczność i niezmienność Boga, niezależne od stworzonego przez Niego później świata materialnego. Użycie określenia Słowo, które dla nas jest nośnikiem treści i tak nam się kojarzy, podkreśla istnienie określonych, niezależnych od nas i nieprzemijających zasad (chciałoby się powiedzieć prawa), a nie anonimowych, czy dowolnie rozumianych wartości.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt lut 23, 2016 5:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Przecież jakiś ksiądz wymyślił ten Wielki Wybuch Jakiś ksiądz wymyśla, a rzesze naukowców całego świata przyjmują Słowo - Logos - ma wiele znaczeń: umysł; rozum; logos rzeczy - przyczyna istnienia.
|
Wt lut 23, 2016 9:23 |
|
 |
Robek
|
Alus napisał(a): Jakiś ksiądz wymyśla, a rzesze naukowców całego świata przyjmują Wymyśla w sensie proponuje, pewną teorie powstawania wszechświata, czy może bardziej wielkiego wybuchu, i ta koncepcja z uwagi na wiele dowodów, została później uznana przez naukowców, za słuszną. Alus napisał(a): Słowo - Logos - ma wiele znaczeń: umysł; rozum; logos rzeczy - przyczyna istnienia. Biblie źle przetłumaczono, że zamiast napisać rozum to napisali słowo?
|
Wt lut 23, 2016 12:27 |
|
 |
Askadtowiesz
|
chwat napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Dzej napisał(a): A na początku było SŁOWO - po hebr "dabar" a SŁowo było u Boga. I czym to SŁOWO było, słowem w dzisiejszym rozumieniu czy czymś innym? Słowo, czyli określenie na wieczność i niezmienność Boga, niezależne od stworzonego przez Niego później świata materialnego. Użycie określenia Słowo, które dla nas jest nośnikiem treści i tak nam się kojarzy, podkreśla istnienie określonych, niezależnych od nas i nieprzemijających zasad (chciałoby się powiedzieć prawa), a nie anonimowych, czy dowolnie rozumianych wartości. Po co ktos miałby określać cechy Boga mianem Słowa? Nie widać w tym żadnego sensu. Z samego nazwania czegoś Słowem nic nie wynika, oczywiscie dopóki ktos nie zacznie dorabiać na siłę interpretacji. Można się jedynie domyślać, ze wielkie znaczenie przypisywane słowu bierze się stąd, ze dawnej wierzono iż wymówienie słowa podowuje że rzecz się staje, tworzy; mówiąc prościej, stwarzanie następowało poprzez wymówienie słowa. Stad bierze się jego magiczne znaczenie.
|
Wt lut 23, 2016 20:46 |
|
 |
chwat
|
Askadtowiesz napisał(a): chwat napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): I czym to SŁOWO było, słowem w dzisiejszym rozumieniu czy czymś innym? Słowo, czyli określenie na wieczność i niezmienność Boga, niezależne od stworzonego przez Niego później świata materialnego. Użycie określenia Słowo, które dla nas jest nośnikiem treści i tak nam się kojarzy, podkreśla istnienie określonych, niezależnych od nas i nieprzemijających zasad (chciałoby się powiedzieć prawa), a nie anonimowych, czy dowolnie rozumianych wartości. Po co ktos miałby określać cechy Boga mianem Słowa? Nie widać w tym żadnego sensu. Z samego nazwania czegoś Słowem nic nie wynika, oczywiscie dopóki ktos nie zacznie dorabiać na siłę interpretacji. Można się jedynie domyślać, ze wielkie znaczenie przypisywane słowu bierze się stąd, ze dawnej wierzono iż wymówienie słowa podowuje że rzecz się staje, tworzy; mówiąc prościej, stwarzanie następowało poprzez wymówienie słowa. Stad bierze się jego magiczne znaczenie. Według mnie, zostało to podane jednoznacznie Na początku było Słowo a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. (J 1, 1) Słowo - czyli Bóg
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Wt lut 23, 2016 21:19 |
|
|
|