Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 7:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1048 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 70  Następna strona
 Kreacjonizm (i tylko kreacjonizm) 
Autor Wiadomość

Post Re: Kreacjonizm (i tylko kreacjonizm)
Dunkleosteus napisał(a):
Kreacjonizm będzie co najwyżej jedną z bajek w zbiorze Braci Grimm albo Andersena.

Niech trolle się douczą, że wymienieni autorzy pisali baśnie.„Baśń o ewolucji" mogłaby być jedną z nich :)

N maja 15, 2022 19:14
Dunkleosteus, usunąłem Twój ostatni post. Forum nie jest miejscem na reklamę chyba, ze uzgodnisz to z działem reklamy portalu. Jeśli się to powtórzy będzie ban stały.

Pn maja 16, 2022 7:06
Wybawiony napisał(a):
Dunkleosteus napisał(a):
Kreacjonizm będzie co najwyżej jedną z bajek w zbiorze Braci Grimm albo Andersena.

Niech trolle się douczą, że wymienieni autorzy pisali baśnie.„Baśń o ewolucji" mogłaby być jedną z nich :)

Baśń jest bajką magiczną (źródło: Wikipedia). Każda baśń jest więc bajką, czyli Andersen i Grimm'owie pisali bajki.

Pn maja 16, 2022 13:41

Dunkleosteus napisał(a):

Baśń jest bajką magiczną (źródło: Wikipedia). Każda baśń jest więc bajką, czyli Andersen i Grimm'owie pisali bajki.

Bajka jest utworem wierszowanym, natomiast baśń należy do epiki, stąd nie może należeć do zbioru bajek. Ale jakie to w końcu ma znaczenie w kontekście prawdziwości kreacjonizmu bądź ewolucji?

Pn maja 16, 2022 16:04

Andersen by się nie zgodził. To co pisał to eventyr.
Moim zdaniem kawał dobrej ale trudnej literatury. Facet był nieszczęsliwy i zaburzony, ale genialny. Chyba nie śmiał pisać tego co myśli, więc parafrazując Lema prawdy zbyt gorzkie dla niepoznaki między bajki wkładał.

Wt maja 24, 2022 19:38

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
taryjel, dlaczego założyłeś, że kreacjonizm zajmuje się nauką?
To kreacjoniści twierdzą, że kreacjonizm zajmuje się nauką. Ja zatem proszę ich, aby przedstawili dorobek tej dziedziny nauki. Co ta nauka przewiduje i jak wyjaśnia obserwacje. Niestety kreacjoniście nie potrafią czegoś takiego uczynić. Umieją tylko atakować Teorię Ewolucji, nie przedstawiając żadnej alternatywy.

Pn maja 30, 2022 8:17

Tu jest może jakiś materiał na kolejny etap dyskusji:
https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/Ku ... miechnieta

So wrz 21, 2024 8:21

Mój naukowy kreacjonizm to filozoficzna refleksja nad dziejami pojawienia się około 275 tysięcy lat temu Y-chromosomalnego Adama , praojca wszystkich współcześnie żyjących ojców.

Już dziś wiemy, że linie ojcowskiego chromosomu Y rozeszły się z szympansią linią zwierząt około siedem milionów lat temu, czego najwcześniejszym świadectwem są czaszki Sahelantropa (Sahelanthropus Tchadensis)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sahelantr ... note-bib-1

Od jego czasu, wszystkie jego linie potomne, których począwszy może od Oronina do Neandertalczyka i archaika - człowieka z Ivo-Elerumu (Nigeria), musiało być tysiące, wyginęły, jakby jakieś buble ewolucyjne, z wyjątkiem tej jednej: chromosomalnego Y-Adama, który jest najbliższym praojcem, przodkiem wspólnym dla wszystkich współczesnych ojców.

Teraz widzimy, że losy Y-Adama i w ogóle współczesnego człowieka przez te poprzedzające 7.000.000 lat wisiały stale jakby na włosku. W każdym kolejnym pokoleniu zależały od jakiegoś jednego ojca. KTOŚ widocznie nad nimi czuwał, by przeżyli i wydali potomka! Tak, ktoś niby garncarz, pisząc po ludzku, powstałe w rękach ewolucji nieudane egzemplarze odrzucał, czekając na lepsze: aby były doskonalsze, funkcjonalnie zupełnie oddzielne od zwierząt, z odpowiednio wykształconym rozumem i samoświadomością, umiejącymi odróżniać dobro od zła, w pełni zdolni do współżycia w ludzkim społeczeństwie, służenia swemu Stwórcy w teraźniejszości, a jako Jego dzieci, powołani do nieśmiertelnego życia z Nim w wieczności.

Jest to nauka oparta na rozumnej refleksji filozoficznej i naukowych wnioskach z tekstów biblijnych. To mój kreacjonizm ewolucjonistyczny. Innego nie znam.

So wrz 21, 2024 10:56

Atimeres napisał(a):
Tu jest może jakiś materiał na kolejny etap dyskusji:
https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/Ku ... miechnieta
Bardzo ciekawy artykuł o początkach ludzkości (publikacja: 20.09.2024; podaję datę, bo nie chodzi o jakiś dawny pogląd). Czyli jednak Biblia ma rację! Super, a kto temu zaprzecza, to zostaje "dudkiem", o którym w artykule mowa...
Zacytuję:
    Dzisiejsza genetyka ewolucyjna odwraca obowiązujący w ciągu ostatnich dekad paradygmat poligeniczny, do którego za cenę naginania chrześcijańskiej Tradycji, teologii: św. Pawła, Augustyna i Tomasza z Akwinu, usiłowała przystosować się teologia. Uśmiechnięci teologowie chętnie zgadzali się na paradygmat poligeniczny, a przy tym byli gotowi zrezygnować z fundamentalnych dla teologii prawd, m.in. klasycznego rozumienia grzechu pierworodnego jako grzechu osobistego pierwszych ludzi i sposobu jego przekazywania jako zepsutej ludzkiej natury.

Dzisiaj w nauce powraca przekonanie, że homo sapiens zaczął się równocześnie nie na całej ziemi, ale w bardzo ograniczonym obszarze geograficznym, na który generalnie wskazuje geografia biblijna Starego Testamentu. Co więcej, najnowsze osiągnięcia bioinformatyki wskazują, że homo sapiens najprawdopodobniej rozpoczął się od mutacji genetycznej w jednym osobniku, ew. w jednej parze. Brzmi znajomo?
Czy brzmi znajomo?! Ależ tak! - w Biblii o tym czytałem... :-D
----------
Atimeres napisał(a):
To mój kreacjonizm ewolucjonistyczny. Innego nie znam.
A ja ze zwrotu "kreacjonizm ewolucjonistyczny" usuwam drugi człon i twardo tylko przy kreacjonizmie stoję, bo wybieram Biblię i nie chcę być "dudkiem"... :-)

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Wt wrz 24, 2024 6:07

Kreacjonizm bezewolucyjny jest jak sucha woda.

Bóg stworzył nie tylko człowieka, ale też stworzył proces ewolucji.

Wt wrz 24, 2024 8:57

[quote="Jerzy_67"]
CYTAT:Dzisiaj w nauce powraca przekonanie, że homo sapiens zaczął się równocześnie nie na całej ziemi, ale w bardzo ograniczonym obszarze geograficznym, na który generalnie wskazuje geografia biblijna Starego Testamentu. Co więcej, najnowsze osiągnięcia bioinformatyki wskazują, że homo sapiens najprawdopodobniej rozpoczął się od mutacji genetycznej w jednym osobniku, ew. w jednej parze. Brzmi znajomo?" Czy brzmi znajomo?! Ależ tak! - w Biblii o tym czytałem... :-D"

Uporządkujcie, Szanowni Koledzy, pojęcia i swoje głowy.
"Dzisiaj w nauce"' - W jakiej i w której nauce? Tylko znachorstwo wyraża się tak ogólnie, aby fałsz mógł zawsze naleźć potwierdzenie w jakiejś nauce!
Ponieważ nie paleontologia, czy archeologia ani antropologia lecz tylko genetyka jest zdolna ustalić odrębność jednostek i gatunków, to jacy autorzy dali genetyczny dowód na Bliski Wschód w rejonie Tygrysu i Eufratu? Nie spotkałem takich, a pozagenetyczne ślady wskazują tylko na Afrykę.
Kolejne pytania: Czy autorzy zdają sobie sprawę z tego, że muszą zdefiniować i zróżnicować owego współczesnego od archaicznych i od małpoludów. Czy mają jakiś klucz rozróżniający, że na Bliskim Wschodzie lokalizują kolebkę człowieka (współczesnego)?

Otóż genetycznym ojcem wszystkich współczesnych ludzi jest ten, do którego prowadzą ojcowskie.czyli w chromosomie Y linie wszystkich współczesnych ludzi. Dlaczego pod uwagę bierzemy tylko linie w ojcowskim chromosomie Y? Ten chromosom ma nieco ponad 50 milionów par zasad (albo nukleotydów). Około połowa z nich bierze udział w wymianie (rekombinacji) genetycznej z genami matek, a druga połowa, około 25 milionów par zasad przekazywanych jest niezmiennie (z nielicznymi po drodze mutacjami) z ojca na syna przekazywane od chromosomalnego Y-Adama. I dziś każdy mężczyzna może je u siebie znaleźć w analizie swojego Y-DNA. Pierwszą taka mutację od Adama znalazłem w ludzkich genomach już ponad 20 lat temu i opublikowałem na forum genetyki. Nosiła ona symbol L74,, który obecnie otrzymał inne oznaczenie.

W sumie takich mutacji, które otrzymaliśmy jako mężczyźni w chromosomie Y od Y-Adama, rozpoznano już kilka tysięcy i mamy je w sobie, z nielicznymi zmianami.
Ten Y-Adam żył jednak nie na Bliskim Wschodzie, lecz zapewne w Afryce. Tam bowiem rozwijała się linia Y-A00, której ślady najstarsze śladu mamy w rejonie Kamerunu, z w końcu w rejonie jeziora Czad, gdzie znalezione zostały czaszki pierwszego z linii protoczłowieka, zwanego Sahelanthropus Tchadensis (z około 7 milionów lat temu!).

Afrykańska linia A00 rozeszła się od linii A0-T (czyli reszty ludzkości w Afryce i poza Afryką) około 275 tysięcy lat temu. Czyli wtedy mógł żyć ów Y-Adam, przodek tych dwóch linii A00 i A0-T.
Nie musi się on pokrywać z biblijnym Adamem, gdyż Biblia raczej nie podaje naukowych nauk, lecz w formie eposu o stworzeniu człowieka ilustruje religijne prawdy o Bogu Stwórcy, zależności człowieka od Niego, i upadku/odejściu od Boga tegoż (w ogólności) człowieka.

Wt wrz 24, 2024 13:10

Było mówione wiele razy że Biblia co do tego że istniała dwójka pierwszych ludzi, musi mieć rację

I'd trade it all for your sweet embrace

Wt paź 15, 2024 10:46

A co myślicie o matematycznym wykluczeniu możliwości randomowego ułożenia się łancuchów aminokwasów dla stworzenia nomen omen żywej, funkcjonującej , replikującej się komórki. Z gotową błoną komórkową, organellami?
Jednocześnie zaznaczam, że ew. panspermia oczywiście nie wyjaśnia kwestii ew. kreacji, czyli Inteligentnego Projektu.

Cz paź 17, 2024 13:21

Witold33 napisał(a):
A co myślicie o matematycznym wykluczeniu możliwości randomowego ułożenia się łancuchów aminokwasów dla stworzenia nomen omen żywej, funkcjonującej , replikującej się komórki. Z gotową błoną komórkową, organellami?
Jednocześnie zaznaczam, że ew. panspermia oczywiście nie wyjaśnia kwestii ew. kreacji, czyli Inteligentnego Projektu.

Myślę o twoim pomyśle to samo, co o matematycznym potwierdzeniu prawdy objawionej o dziele stworzenia, spisanej u schyłku Epoki Brązu. Oczywiście popieram.
Jeśli masz pomysł jak to policzyć, to się podziel.

N paź 20, 2024 7:08

Policzono to wg rachunku prawdopodobienstwa. Ilość koniecznych prób jest tak niewyobrażalna, że kosmos musiałby trwać miliardy razy dłużej. Ktoś/coś tu się musiał twórczo wtrącić.
Jest jednak pewien szkopuł.
Szczęśliwy traf nie zawsze czeka do konca, czy nawet do połowy czasu , który określa matematyka.
W Bułgarii kilka lat temu tydzien po tygodniu padły te same numery totka, choć teoretycznie ma to prawo nastąpić po 13 milionach prób.

N paź 20, 2024 8:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1048 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 70  Następna strona