Co to znaczy ze Kosmos powstal ad nihilum?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Co to znaczy ze Kosmos powstal ad nihilum?
Acro napisał(a): A dlaczego jedno jest a drugie nie jest racjonalne? Wierzysz, że coś może powstać z niczego?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 28, 2010 20:11 |
|
|
|
 |
msciciel
zbanowany na stałe
|
No wlasnie, energia,materia , przestrzen i czas nie moze powstac z NIEISTNIENIA(NIHILUM) energii, materii,przestrzeni i czasu.
|
Wt gru 28, 2010 20:17 |
|
 |
Rutus
|
msciciel napisał(a): kosmos zostal STWORZONY przez grawitacje czyli prywatnego bozka Hawkinga W sprawie "bożków" przypomnę różnicę między hipotezą naukową (niezweryfikowaną, czyli tzw. roboczą) a "bożkiem" (dowolnym): Nikt poważnie myślący (czyli nikt ze strony nazwanej "ateizmem") nie próbuje nawet w minimalnym stopniu wstawiać w nieweryfikowalne (na razie) hipotezy kosmologiczne (światy mnogie, cykliczne itp) przymiotów typu: 1. Byt świadomy i cielesny. 2. Organizowanie miłych zaświatów dla zasłużonych oraz niemiłych dla krnąbrnych. 3. Cudotwórstwo na bazie własnych obserwacji i świadomej chęci działania. 4. Obmyślanie i wprowadzanie w życie własnych systemów moralnych. 5. Pilnowanie moralności i rozrodczości oraz ich technik u wyznawców. 6. Doraźne karanie bardzo krnąbrnych. 7. Posiadanie cech charakterologicznych identycznych z ludzkimi: zawiść, niecierpliwość, zazdrość, miłość, pycha, żądza władzy totalnej i podobne. Nie wiem, na ile to jest zrozumiałe. Wiem natomiast, że ten wątek jest stanowczo odrzucany przez ślepo wierzących.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Wt gru 28, 2010 20:18 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Nikt poważnie myślący (czyli nikt ze strony nazwanej "ateizmem") nie próbuje nawet w minimalnym stopniu wstawiać w nieweryfikowalne (na razie) hipotezy kosmologiczne (światy mnogie, cykliczne itp) przymiotów typu: A ja przypomnę stały motyw argumentacji ateistów: "co z tego, że jest mnóstwo fundamentalnych różnic między Bogiem a Wróżką Zębuszką?! Oba te byty są NIEZWERYFIKOWANE, więc wiara w nie niczym się nie różni, niczym!!"
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 28, 2010 20:25 |
|
 |
Rutus
|
Nie porównałem Boga do wróżki-zębuszki, tylko stwierdziłem, że w hipotezach naukowych nie ma wstawiania przymiotów boskich, więc nie jest to rodzaj religii. Proszę nie zmieniać tematu.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Wt gru 28, 2010 20:29 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Dlatego podałem ten przykład, by pokazać, że w praktyce ateiści często utożsamiają religijność po prostu z przyjmowaniem za istniejące bytów niezweryfikowanych.
|
Wt gru 28, 2010 20:35 |
|
 |
Elbrus
|
Johnny99 napisał(a): A ja przypomnę stały motyw argumentacji ateistów: "co z tego, że jest mnóstwo fundamentalnych różnic między Bogiem a Wróżką Zębuszką?! Oba te byty są NIEZWERYFIKOWANE, więc wiara w nie niczym się nie różni, niczym!!" Jest to stały motyw argumentacji ateistów, gdyż stoją oni w opozycji do Boga/bogów w sensie teistycznym (czyli: święte księgi, ofiary, mesjasze, zorganizowany kult z nieodzowną funkcją szamana/kapłana/proroka/nauczyciela itp.). Ateiści nie negują (w pewnych odmianach ateizmu) istnienia Boga-Absolutu (deistycznego czy panteistycznego). Boga świętych ksiąg uznają za bożka wymyślonego przez zabobonny lud, a Boga-Absolut za nieweryfikowalną hipotezę, którą odrzucają z różnych powodów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt gru 28, 2010 20:45 |
|
 |
grzmot
|
Johnny99 napisał(a): Dlatego podałem ten przykład, by pokazać, że w praktyce ateiści często utożsamiają religijność po prostu z przyjmowaniem za istniejące bytów niezweryfikowanych. Czy to znaczy, że istnieją jakieś religie czczące byty zweryfikowane?
_________________ A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39
|
Wt gru 28, 2010 20:48 |
|
 |
msciciel
zbanowany na stałe
|
Nie przypisuje zadnych cech antropicznych Stworcyi. Nie o tym jest dyskusja. Chodzi wylacznie o myslenie racjonalne wynikajace z faktow kosmologii. Sa tylko dwie mozliwosci: kosmos powstal albo zostal stworzony. Mozliwosc powstania kosmosu jest absolutnie irracjonalna: Z Nihilum (nieistnienie materii, energii,przestrzeni i czasu) POWSTAC NIE MOGLA materia, energia,przestrzen i czas. A wiec prawdziwa moze byc jedynie pozostala mozliwosc; Kosmos ZOSTAL STWORZONY (co implikuje BYT Stworcy) I am what I am.
|
Wt gru 28, 2010 20:50 |
|
 |
msciciel
zbanowany na stałe
|
Teizm jest rezultatem myslenia racjonalnego. Ateizm jest rezultatem myslenia irracjonalnego. Religia jest wytworem ewolucji kulturowej.
|
Wt gru 28, 2010 20:53 |
|
 |
msciciel
zbanowany na stałe
|
Bog JEST. Bog nie istnieje. Kosmos istnieje.
|
Wt gru 28, 2010 20:55 |
|
 |
Acro
|
Johnny99 napisał(a): Acro napisał(a): A dlaczego jedno jest a drugie nie jest racjonalne? Wierzysz, że coś może powstać z niczego? Ponoć Bóg tak powstał. Wierzysz, że nie może?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt gru 28, 2010 22:38 |
|
 |
msciciel
zbanowany na stałe
|
A skad to dziwaczne przypuszczenie , ze Bog powstal? Bog nie istnieje. Bog jest.
|
Wt gru 28, 2010 23:08 |
|
 |
Acro
|
A skad to dziwaczne przypuszczenie , ze Wszechświat powstal? Wszechświat nie istnieje. Wszechświat jest.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr gru 29, 2010 0:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
msciciel napisał(a): Sa tylko dwie mozliwosci: kosmos powstal albo zostal stworzony. A czy istnieje trzecia możliwość: że kosmos istniał wiecznie? Czy taka możliwość jest racjonalna czy irracjonalna?
|
Śr gru 29, 2010 0:13 |
|
|
|