Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wielowymiarowość czasoprzestrzeni w kontekście bytów transce 
Autor Wiadomość

Post Re: Wielowymiarowość czasoprzestrzeni w kontekście bytów tra
Nie zgadzam się z tymi ostatnimi stwierdzeniami. Świat osób to zupełnie coś innego niż świat materialny (z wymiarami przestrzennymi, czasem, energią). Matematyka została dana przez Stwórcę jako narzędzie poznania, sama nie jest bogiem. Nie można zrównywać świadomości z materią, tłumaczyć wszystko fizyką i teoriami czysto naukowymi. Papież Hormizd pisał do cesarza Justyniana: "Żadne stworzenie widzialne czy niewidzialne nie może kiedykolwiek zgłębić tajemnicy Trójcy Przenajświętszej". Także w samej naturze znajdziesz pewien oddźwięk tej tajemnicy. Na każdą rzecz składają się byt, prawdziwość i dobroć, a mimo tego rzecz jest tylko jedna. W pojęcie ognia wchodzi żar, światło i ciepło, a przecież jeden jest tylko ogień. Przestrzeń powstaje z wysokości, szerokości i długości, a jednak jedną masz tylko przestrzeń. W duszy ludzkiej odróżniamy trzy władze: pamięć, rozum i wolną wolę, a przecież dusza jest jednością. Tak więc trzy wymiary obserwowanej przez nas przestrzeni wydają sie być znakiem istnienia Trójcy Świętej. Gdyby ta przestrzeń miała dwa, cztery lub czterdzieści cztery wymiary, to ta fascynująca symbolika nie byłaby w niej zawarta. To, że ma trzy, to dla mnie nie przypadek.

http://www.azorawski.com/ - między innymi o ziarnie dobroci - ciekawej bryle

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn maja 16, 2011 7:47

Post Re:
Czy matematyka jest przedwieczną częścią mądrości Bożej, cz też miała swój początek, jak aniołowie czy ludzie. Matematyka nie jest osobą, nie można z nią porozmawiać, porozumieć. Czy Pan mógłby stworzyć świat, w którym 2 razy 2 to 5?

Istnienie kolorów czy melodii wydaje mi się czymś bardziej niezwykłym niż istnienie matematyki. Tak naprawdę fakt, że możemy zobaczyć coś niebieskiego lub żółtego, zdaje się być niewytłumaczalny dla "typowej" nauki - matematyki i fizyki. Istnienie kolorów to zjawisko paranormalne? Bóg jest nadmatematyczny i nie ogranicza go coś tak bezosobowego jak "królowa nauk". Dlaczego matematyka istnieje (jak by święty to wyjaśnił)?

Załączniki:
Komentarz: pięciowymiarowy sympleks
hexateron.JPG
hexateron.JPG [ 20.29 KiB | Przeglądane 2259 razy ]

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
So gru 10, 2011 12:02

Post Re: Re:
niewazny12 napisał(a):
Tak naprawdę fakt, że możemy zobaczyć coś niebieskiego lub żółtego,
zdaje się być niewytłumaczalny dla "typowej" nauki - matematyki i fizyki.
Istnienie kolorów to zjawisko paranormalne?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So gru 10, 2011 14:24

A jak za pomocą matematyki i fizyki wyjaśnić fakt, że co widzimy jako pomarańczowe, a coś innego jako zielone? To, że określonej długości fali elektromagnetycznej odpowiada określone odczucie (wrażenie wzrokowe) nie wyjaśnia, dlaczego wrażenie wzrokowe istnieje. Jak za pomocą tych nauk dowieść, dlaczego istnieje coś, a nie nic, dlaczego istnieją osoby, świadomość, wolna wola? Nie da się, choćby niewiadomo jak kto próbował. Bóg jest ponad matematyką.

Pn gru 12, 2011 16:01

Cytuj:
A jak za pomocą matematyki i fizyki wyjaśnić fakt, że co widzimy jako pomarańczowe, a coś innego jako zielone? To, że określonej długości fali elektromagnetycznej odpowiada określone odczucie (wrażenie wzrokowe) nie wyjaśnia, dlaczego wrażenie wzrokowe istnieje

Wrażenie wzrokowe istnieje ponieważ materia podlega samoorganizacji zgodnie z prawami przyrody . Jedną z form organizacji materii są nasze mózgi ewolułujące między innymi w kierunku zdolności rozpoznawania otaczającego nas świata .
Oko przetwarza fale elektro magnetyczne emitowane przez otaczające nas obiekty na reakcje elektro-chemiczne naszych nerwów , te zaś podlegają obróbce na reakcje eletktro-chemiczne mózgu - czyli odczucia .

Cytuj:
Jak za pomocą tych nauk dowieść, dlaczego istnieje coś, a nie nic, ,

Pytanie : Dlaczego istnieje coś ? - jest błądem logicznym .

"Coś" zaistniało w momęcie powstania wszechświata [ czasoprzestrzeni ] .
Pytanie o związek przyczynowo skutkowy [ zachodzący w czasie ] przed zaistnieniem czasu stanowi sprzeczność [ błąd logiczny ] .

Cytuj:
dlaczego istnieją osoby, świadomość

Ponieważ różne formy organizacji materii konkurują między sobą o przetrwanie .
Świadomość [ dolność tworzenia modeli otaczającego nas świata ] wydaje się być cechą sprzyjającą przetwaniu zarówno jednostki jak i gatunku .

Cytuj:
wolna wola?

Wolna wola to nieznajomość [ nieświadomość ] uwarunkowań determinujących nasze zachowanie .

Cytuj:
Nie da się, choćby niewiadomo jak kto próbował.

Nie tylko da się , ale nawet zostało to już zrobione .
Wystarczy poświęcić więcej czasu nauką przyrodniczym , zamiast religii .

Cytuj:
Bóg jest ponad matematyką

Dla wierzących oczywiście :D .
Slatego nigdy nie wiedzą ile jest 2+2 , ponieważ wydaje im się że tyle, ile bogu akurat się zechce .

Pn gru 12, 2011 18:02

Nie przekonuje to mnie, matematyka, energia i materia nie stworzyły świata. Osoby Boskie stworzyły świat, a nie jakieś bezrozumne siły. Przykro, że tak myślisz... Życzę wam wszystkiego najlepszego.

Śr gru 14, 2011 13:57

niewazny12 napisał(a):
A jak za pomocą matematyki i fizyki wyjaśnić fakt, że co widzimy jako pomarańczowe, a coś innego jako zielone? To, że określonej długości fali elektromagnetycznej odpowiada określone odczucie (wrażenie wzrokowe) nie wyjaśnia, dlaczego wrażenie wzrokowe istnieje.

No, w pewnym sensie masz rację. O ile dość dobrze znamy sam mechanizm wzroku (na poziomie fizykalnym) to już obróbka wrażeń wzrokowych w mózgu nie jest aż tak oczywista, chodzi głównie o to jak mózg interpretuje informacje wzrokowe na poziomie mentalnym. Np. dziecko zaraz po urodzeniu widzi obraz odwrócony i czarno biały, dopiero później mózg uczy się widzieć w prawidłowy sposób. Dla czego widzimy konkretną długość fali jako kolor czerwony a nie powiedzmy niebieski, przecież pszczoła widzi te same przedmioty w innych barwach. W rzeczywistości przedmioty które oglądamy nie mają żadnego konkretnego koloru. To, że przedmioty widzimy w kolorach zależy od tego jaka długość fali zostanie odbita lub zaabsorbowana przez ten przedmiot. Wygląda na to, że to co widzimy jest całkowicie czymś umownym i zależnym w znacznym stopniu od interpretacji samego mózgu. Czasami mózg dodaje własne informacje do widzianego obrazu a my oglądamy coś co w rzeczywistości nie istnieje.
Bardzo wiele informacji wzrokowych odbieramy podprogowo (czyli tylko niewielka część tych informacji jest odbierana świadomie). Np. wystarczy, że na ułamek sekundy zobaczymy jakiś tekst w gazecie, czyli nawet nie zauważymy co zawiera konkretna strona a informacje jakie były na tej stronie i tak zostaną zarejestrowane przez nasz mózg. Wystarczy poddać się hipnozie a „zobaczymy” wszystkie nagłówki w tej gazecie. :)
danbog napisał(a):
Cytuj:
Jak za pomocą tych nauk dowieść, dlaczego istnieje coś, a nie nic, ,

Pytanie : Dlaczego istnieje coś ? - jest błądem logicznym .
"Coś" zaistniało w momęcie powstania wszechświata [ czasoprzestrzeni ] .
Pytanie o związek przyczynowo skutkowy [ zachodzący w czasie ] przed zaistnieniem czasu stanowi sprzeczność [ błąd logiczny ] .

Niekoniecznie. Owszem błędem logicznym byłoby gdyby założyć, że nasz wszechświat powstał w WW i że jest jedynym wszechświatem jaki istnieje(zresztą taka priori jest oficjalna wykładnia współczesnych astrofizyków). Ale przecież równie dobrze można by założyć, że nasz wszechświat nie jest tym jedynym. Może istnieć nieskończona ilość takich wszechświatów umieszczonych oczywiście w większym multiversum, (według mnie jest to bardziej prawdopodobna hipoteza). :)
W takim układzie czas i przestrzeń nadal istnieją a dokładniej - czas zdąża asymptotycznie do „zera” (czyli praktycznie nigdy go nie osiąga) a przestrzeń staje się multiwymiarowa, (w każdym razie większa niż 3D). Z tego wynika, że wszechświat nie powstał ot tak sobie za dotknięciem czarodziejskiej różdżki jak wyobrażają to sobie astrofizycy,(czyli powstał niejako samoistnie) :) ale jest częścią większego „Systemu” . Nasz trójwymiarowy wszechświat jest zaledwie jedną z takich faz w tej całej metamorfozie jakiej podlega multiwersum a właściwie jest fazą końcową i ostateczną.

Śr gru 14, 2011 14:11

niewazny12 napisał(a):
Nie przekonuje to mnie, matematyka, energia i materia nie stworzyły świata.
A kto twierdzi, że stworzyły?
Polecam wątki:
viewtopic.php?p=635747#p635747

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr gru 14, 2011 14:25

niewazny12 napisał(a):
Nie przekonuje to mnie, matematyka, energia i materia nie stworzyły świata. Osoby Boskie stworzyły świat, a nie jakieś bezrozumne siły. Przykro, że tak myślisz... Życzę wam wszystkiego najlepszego.

Trochę sobie to uprościłeś. Oczywiście to nie matematyka stworzyła wszechświat ale "myśl". Miałem raczej na myśli to, że Boga można zrozumieć dogłębniej używając logiki matematycznej, w końcu Bóg to czysta informacja (między innymi, oczywiście) a ma tematyka to także informacja.
Jak pisałem to "myśl" stworzyła wszechświat. Wygląda to tak - myśl wyprzedza energię a energia materię. Masz racje to "Osoby Boskie" stworzyły wszechświat tylko należy pamiętać, że to tylko taki symbol, czyli taka uproszczona wiedza dla ludzi z epoki przednaukowej. :) Ojciec to symbol rozumu, wiedzy, myśli, czyli tej głowy, Duch Św. to symbol energii (nie przypadkowo symbolami DŚ są żywioły; woda, ogień wiatr, gołąb), no i Syn "...a słowo ciałem się stało..." :) czyli symbol materii, formy. W tych symbolach zawarty jest cały uproszczony model stworzenia wszechświata, oraz to, "Czym" w istocie jest wszechświat.

Śr gru 14, 2011 14:37
A czego symbolem byłaby Maryja?

:? Tak myślałam... znowu nie uwzględniono roli kobiet.

Śr gru 14, 2011 15:25

MARIEL napisał(a):
A czego symbolem byłaby Maryja? :)

:? Tak myślałam, znowu nie uwzględniono roli kobiety.

Hmm... to już nasz późniejszy lokalny "dodatek". :) TŚ nie jest chrześcijańskim wynalazkiem, znana była w różnych religiach pod różnymi nazwami, np. w hinduizmie a symbolizowały ją osoby: Brahma - Ojciec stworzyciel, Sziwa - czyli ten który buduje ale także niszczy, no i Wisznu - awatar - bóg wcielony, czyli odpowiednik Syna.

W hinduizmie Bóg ma zarazem cechy męskie i żeńskie, bardzo często wyznawcy tej religii modlą się do Boga jako kobiety. :)
U nas jeśli ktoś chce wyrazić swoją miłość macierzyńską to modli się do Maryi

Ostatnio edytowano Śr gru 14, 2011 16:14 przez buscador, łącznie edytowano 1 raz

Śr gru 14, 2011 15:50

Zarówno mężczyźni, jak i kobiety nie istniały przed stworzeniem świata. Bóg nie ma płci, nie ma ciała. Dzięki Maryi Syn Boży stał się człowiekiem. Tak więc obie płcie były konieczne do Wcielenia - kobieta zdecydowała, a mężczyzną stał się Bóg. Bez zgody kobiety (według mnie) Bóg nie stałby się człowiekiem.

Śr gru 14, 2011 16:13

niewazny12 napisał(a):
Dzięki Maryi Syn Boży stał się człowiekiem.
Tak więc obie płcie były konieczne do Wcielenia - kobieta zdecydowała, a mężczyzną stał się Bóg.
Równie dobrze Maryja mogła urodzić dziewczynkę i wtedy mówilibyśmy,
że Córka Boża stała się człowiekiem, że kobietą stał się Bóg.
Skoro Bóg Matka nie ma płci, to nie byłoby różnicy.
niewazny12 napisał(a):
Bez zgody kobiety (według mnie) Bóg nie stałby się człowiekiem.
Mógłby się zmaterializować bez pomocy kobiety.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr gru 14, 2011 16:23

niewazny12 napisał(a):
Zarówno mężczyźni, jak i kobiety nie istniały przed stworzeniem świata. Bóg nie ma płci, nie ma ciała. Dzięki Maryi Syn Boży stał się człowiekiem. Tak więc obie płcie były konieczne do Wcielenia - kobieta zdecydowała, a mężczyzną stał się Bóg. Bez zgody kobiety (według mnie) Bóg nie stałby się człowiekiem.

Oczywiście, Bóg w sensie absolutnym (paradygmatycznym) niema płci. Natomiast aby mógł powstać wszechświat Bóg musiał się wpierw „podzielić” na dwa przeciwstawne aspekty, czyli męski i żeński. W końcu wszystko co istnieje jest odzwierciedleniem Boga a więc jest dwubiegunowe (dipolarne). Dalszy podział to właśnie ta wspomniana TŚ (każda z Osób posiada obydwa aspekty).

I jeszcze do poprzedniego postu:
Potrzeba miłości macierzyńskiej jest tak silna w człowieku, że nietrudno zrozumieć dlaczego Maryja odbiera tak wielką cześć, niemal boską,

Śr gru 14, 2011 16:47

buscador napisał(a):
Potrzeba miłości macierzyńskiej jest tak silna w człowieku,
że nietrudno zrozumieć dlaczego Maryja odbiera tak wielką cześć, niemal boską,

Oczywiście. Po Wniebowstąpieniu, zjednoczyła się w pełni z Bogiem
i stała się uczłowieczeniem miłosierdzia bożego :-D

Śr gru 14, 2011 21:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona