Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 47  Następna strona
 Wszechświat z niczego 
Autor Wiadomość
Post Re: Czemu Bóg nie stworzył ludzi w raju na wzór aniołów?
Małgosiaa napisał(a):
@akruk
Mnie chodziło o materię o jakiej mówię wyzej, a nie o pozytony i elektrony, więc daj sobie spokój z ironią.
Ach, bo ty byś chciała jakąś inną materię, bez elektronów? Taką na kiecki? Obawiam się, że ta też zawiera elektrony. Chociaż na metkach nie ostrzegają.

Pt cze 22, 2018 21:39
Moderator

akruk napisał(a):
Ach, bo ty byś chciała jakąś inną materię, bez elektronów? Taką na kiecki? Obawiam się, że ta też zawiera elektrony. Chociaż na metkach nie ostrzegają.

Nie. Nie zrozumiałeś. Chce zobaczyć jak z czystej energii powstaje kamień, robaczek, grudka ziemi czy cokolwiek innego.

Pt cze 22, 2018 21:41
Quinque napisał(a):
Akruk, fluktacje kwantowe nie powstają w niczym. Tylko w czymś tutaj w przestrzeni
Takie żałosne manipulacje to zostaw dla kolegów spod trzepaka. Nie napisałem, że w niczym. Napisałem wyraźnie, że w przestrzeni, więc nie zgrywaj głupka.

Pt cze 22, 2018 21:42
Małgosiaa napisał(a):
Nie. Nie zrozumiałeś. Chce zobaczyć jak z czystej energii powstaje kamień, robaczek, grudka ziemi czy cokolwiek innego.
Ach, to! A ja chcę zobaczyć, jak Pan Bóg tu, na moich oczach stwarza kamień, robaczka, czy cokolwiek innego. Z niczego. I żeby było pewne, że to Bóg, oczywiście.

Krótka piłka: wiadomo, że w przestrzeni samoistnie powstają cząstki. To udowodniono. Dzieje się tak przez cały czas, miliardy cząstek. Natomiast nie ma ani jednego dowodu, ani jednej obserwacji, żeby jakąś, jedną jedniutką cząstkę stworzył Bóg.

Pt cze 22, 2018 21:48
Moderator

Bądź poważny. Jakoś ten świat musiał powstać, a na pytanie "jak" (w jaki sposób) odpowiada nauka a nie religia.
Samoistnie czyli jak? Z niczego coś? Hokus-pokus? Pstrykniecie palcami? Tylko skąd się wzięły te palce :D Ustalilismy, że energia istniała zawsze, więc jak z energii, której nie widac, powstało cokolwiek co widać.

Pt cze 22, 2018 22:01
Małgosiaa napisał(a):
Bądź poważny. Jakoś ten świat musiał powstać, a na pytanie "jak" (w jaki sposób) odpowiada nauka a nie religia.
No i odpowiada. To ty domagasz się od nauki pokazania dowodów w postaci idiotycznych zdarzeń w rodzaju samoistnego powstania kamienia albo robaczka (sic!) z samej energii. Idiotycznych, ponieważ tłumaczono ci, że wykazano, iż cząstki takie jak elektron (którego nie widać gołym okiem) powstają bez niczyjego udziału z energii próżni. A elektrony są cząstkami składowymi atomów (których nie widać gołym okiem). Zaś z atomów zbudowane są większe "cosie", molekuły (których nie widać gołym okiem), a z grup molekuł kamyki, robaczki, grudki ziemi. Które widać gołym okiem, ale nie powstały przecież na samym początku wszechświata, od razu w Wielkim Wybuchu, o czym wie chyba każde ogarnięte dziecko szkolne. A pisałaś o sobie, że nie jesteś tłukiem...

Pt cze 22, 2018 22:12
Moderator

Tak, własnie tak, domagam się dowodów, bo nauka nie istnieje dla nauki, a po to, aby cokolwiek tworzyć z tego co zbadała. To, co tu na razie przedstawiacie to nauka dla nauki.
Mam jeszcze jedno idiotyczne pytanie: skoro molekuł nie widać, to jak z tych niewidzialnych molekuł powstają widzialne robaczki, kamyczki itp.?

Pt cze 22, 2018 22:18
Małgosiaa napisał(a):
Mam jeszcze jedno idiotyczne pytanie: skoro molekuł nie widać, to jak z tych niewidzialnych molekuł powstają widzialne robaczki, kamyczki itp.?
No cóż...
Małgosiaa napisał(a):
Rozumiem czym jest energia, czym atom itp. Chodziłam do szkoły i nie tylko do szkoły [...] nie byłam tłukiem.
Fakty mówią same za siebie. Skoro dorosła osoba, po szkołach, gdzie uczyła się o atomach, molekułach i całej reszcie, nie rozumie, w jaki sposób z niewidocznych gołym okiem elementów powstają grupy elementów, a z nich kolejne większe i tak dalej, aż kolejne stają się tak duże, że widać je gołym okiem, to taka osoba jest tłukiem.

Pt cze 22, 2018 22:31
Moderator

Tako orzekł ten, co rozumie, ale pojąć nie może :D Mało tego, zawalił cała stronę na forum dowodami!!!! Widzialnymi dowodami!!!! A ja, nie dość, że jestem tłukiem, to w dodatku ślepym.

Pt cze 22, 2018 22:35

akruk napisał(a):
nie rozumie, w jaki sposób z niewidocznych gołym okiem elementów powstają grupy elementów, a z nich kolejne większe i tak dalej, aż kolejne stają się tak duże, że widać je gołym okiem, to taka osoba jest tłukiem.

No jak to w jaki?
Robaczki to sklejaja razem.

Pt cze 22, 2018 22:55
Super. Jak działa klej?

Małgosia napisał(a):
Tak, własnie tak, domagam się dowodów

Indukcyjnych czy dedukcyjnych?

Małgosia napisał(a):
bo nauka nie istnieje dla nauki, a po to, aby cokolwiek tworzyć z tego co zbadała

Nauka istnieje po to, żeby zaspokajać ciekawość naukowców, czyli owszem, dla nauki per se. To o co chodzi tutaj Małgosi, to jest technika.

Pt cze 22, 2018 23:24
ErgoProxy napisał(a):
Nauka istnieje po to, żeby zaspokajać ciekawość naukowców

Czyli sztuka dla sztuki. No ale skoro wiedza na temat tego co się działo we wszechświecie nie wpływa w żaden sposób na życie ludzi. To po cóż innego badano by te zjawiska? Z tym że to najczęściej zwykli obywatele za to płacą. Tak jak w przypadku np. LHC

Pt cze 22, 2018 23:49
I dlatego o tym się nie mówi głośno. Bo potem wychodzą tłuki-nieuki, osobliwie powiązane z jakąś agresywną religią, i domagają się pieniędzy na otwieram wino ze swoją dziewczyną.

Tymczasem z tego, co napisała Małgoś wynika, że np. Eulerowi te dwieście lat temu należało obciąć fundusze i precz pogonić z Piotrogrodu, bo za te pieniądze, potrzebne przecież na armie dokonujące rozbiorów, zaspokajał swoją ciekawość poznawczą i badał, jak się jedna liczba ma do drugiej, z czego pożytku nie było literalnie żadnego – nawet wsi potiomkinowskiej nie dało się za to wystawić. A że w efekcie my, te dwieście lat później, nie mielibyśmy w Internetach żadnych narzędzi kryptograficznych, bo technicy nie mieliby z czego ich stworzyć, to już Quinquego obchodzi tyle, co rzeczy spuszczane w szalecie.

So cze 23, 2018 0:09

robaczek2 napisał(a):
Dlaczego nikt nie odpowiada na pytanie:
"a do wytworzenia materii używa się akceleratorów. Był taki na początku? Nie? "

Tak, poniekąd był taki na początku. Akcereratory sa wykorzystywane m.in. do symulowania warunków panujących na początku WW.

Quinque napisał(a):
JedenPost, przedstawisz mi w końcu ten model fizyczny który by zakładał że materia lub energia istniała wiecznie? Długo mam czekać?

Nie moja wina, że nie czytasz postów.

Quinque napisał(a):

Czyli sztuka dla sztuki. No ale skoro wiedza na temat tego co się działo we wszechświecie nie wpływa w żaden sposób na życie ludzi. To po cóż innego badano by te zjawiska? Z tym że to najczęściej zwykli obywatele za to płacą. Tak jak w przypadku np. LHC

Trdycyjnie nie masz pojęcie o czym mówisz. Poświęć 20 minut: O tym jak CERN życia ratuje - czyli po co nam wielka nauka? a nieco zmienisz ten stan rzeczy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So cze 23, 2018 7:51
Moderator

JedenPost napisał(a):
Tak, poniekąd był taki na początku. Akcereratory sa wykorzystywane m.in. do symulowania warunków panujących na początku WW.

Co to znaczy poniekąd był? Był czy nie było? Jeśli był, to skąd się wziął, skoro była tylko czysta energia? I raczej nie akcererator , a akcelerator, panie naukowcu od siedmiu boleści.
JedenPost napisał(a):
Nie moja wina, że nie czytasz postów.

Ja czytam i niczego takiego nie zauważyłam. Chyba, że też nie rozumiem pojęcia "model" :?
-----------------------------------------------
ErgoProxy napisał(a):
I dlatego o tym się nie mówi głośno. Bo potem wychodzą tłuki-nieuki, osobliwie powiązane z jakąś agresywną religią, i domagają się pieniędzy na otwieram wino ze swoją dziewczyną.

Udam, że nie widzę chamstwa.
ErgoProxy napisał(a):
Tymczasem z tego, co napisała Małgoś wynika, że np. Eulerowi te dwieście lat temu należało obciąć fundusze i precz pogonić z Piotrogrodu, bo za te pieniądze, potrzebne przecież na armie dokonujące rozbiorów, zaspokajał swoją ciekawość poznawczą i badał, jak się jedna liczba ma do drugiej, z czego pożytku nie było literalnie żadnego – nawet wsi potiomkinowskiej nie dało się za to wystawić.

Czy ja gdziekolwiek wspomniałam o funduszach? Najwyraźniej wiesz lepiej, co autor miał na mysli :?
A na marginesie: dłuższego zdania nie umiałeś zbudować? Nie, żebym nie umiała przeczytać, ale ... przemilczę.

So cze 23, 2018 9:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 47  Następna strona