Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Całun Turyński
ErgoProxy napisał(a): Musi to na Rusi. On JEST fałszywką MUSI być fałszywką, bo Jezus NIE MÓGŁ zmartwychwstać, po co nam dowody?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt wrz 11, 2018 18:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
(westchnienie) Andy, to, co sie nam sprzedaje jako całun, całunem Jezusa nie jest. Mozliwe ze autentyczny całun Jezusa gdzieś przetrwał i zostanie w przyszłości odkryty, i niekoniecznie okaże się cudowny, bo będzie zwykłym, pobrudzonym kawałkiem płótna - ale może będzie cudowny, cholera wie, Póki co jednak mamy do czynienia tylko z oszustwem i z oszustami, co wstydu nie mają, ale za to trzepią sporą kasę. Teraz jaśniej?
|
Wt wrz 11, 2018 18:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale jaka kase trzepia i kto?
|
Wt wrz 11, 2018 19:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z pewnością nie masoni.
Masz książki o całunie, wywiady o całunie, prelekcje o całunie, cały rynek okocłocałunowy. Masz hochsztaplerów, co udają, że prowadzą badania - za darmo przecież, w czynie społecznym, tego nie robią. Nawet STURP nie pracuje za darmo.
Przewiń sobie wątek, akruk podał w poście parę źródeł finansowania tej szopki.
|
Wt wrz 11, 2018 19:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale to przeciez nie wasz/nasz problem, na co ktos swoje pieniadze wydaje. Niektorzy kupuja Szekspira inni Feynmana, inni ksiazki o Calunie a ktos fantastyke. Chyba nie zabronisz badan nad pozaziemskimi cywilizacjami, ktorych z bardzo duzym prawdopodobienstwem nie ma i nigdy nie bylo?
|
Wt wrz 11, 2018 19:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niby nie mój problem. Ale gdybym żył te dwa tysiące lat temu w Judei to też mógłbym powiedzieć: Mesjasz nie mój problem, niech sobie ludzie wierzą, w co chcą. I wszystko byłoby fajnie, gdyby mesjanizm nie przeżarł społeczeństwa na wylot, tak że ani bym się obejrzał, a Mesjasz bar Kochba urzędowałby w Jerozolimie i wyganiał Rzymian na kopach. Ile on tam posiedział i jak się to wszystko skończyło, wiadomo z historii. Ja zaś, z całą tą filozofią tumiwisizmu, miałbym szczęście, gdybym nie znalazł się w Masadzie, albo w Pieczarze Okropności.
Dlatego nie pozwolę sobie na to, żeby w moim w końcu państwie ludzie chodzący na pasku oszustów zdobyli większość demokratyczną i dopchali się do władzy, a potem zapytali swoich idoli: no dobrze, ale co teraz, co dalej? Oszuści bowiem nie znają odpowiedzialności; oszust zawsze myśli, że się z tarapatów oszustwem wywinie, a zapłacą naiwni, sami sobie winni, że mu uwierzyli. Tak się zresztą czasem dzieje, np. oszustów-okultystów, co nakręcali wierchuszkę nazistowską na aryjskość, swastyki i cholera-wie-co-jeszcze, puścili w końcu wolno. Jeden nawet w Norymberdze odprawił swojemu pupilowi rytuał, zanim ten zadyndał na lince.
Dlatego właśnie trzeba rozgłaszać publicznie, jaka jest prawda, jeśli się tę prawdę przypadkiem zna. Dla swojego własnego, dobrze pojętego bezpieczeństwa.
|
Wt wrz 11, 2018 20:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Niby nie mój problem. Ale gdybym żył te dwa tysiące lat temu w Judei to też mógłbym powiedzieć: Mesjasz nie mój problem Z tym że Jezus pochodził z Galilei a nie Judei Zbigniew, wyznanie to np. katolicyzm czy prawosławie. Nie ma natomaist wyznania chrzescijanstwo
|
Śr wrz 12, 2018 0:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): Z pewnością nie masoni.
Masz książki o całunie, wywiady o całunie, prelekcje o całunie, cały rynek okocłocałunowy. Masz hochsztaplerów, co udają, że prowadzą badania - za darmo przecież, w czynie społecznym, tego nie robią. Nawet STURP nie pracuje za darmo.
Przewiń sobie wątek, akruk podał w poście parę źródeł finansowania tej szopki. Między innymi Cytuj: Europejskie Centrum Badań Jądrowych, uniwersytety w: Mediolanie, Strasburgu, Ilinois, Karlsruhe, Insubria, CERN, Brookhaven i Argonne National Laboratory nie zdołały dostrzec, ze mają do czynienia z hohsztaplerem. ErgoProxy napisał(a): (westchnienie) Andy, to, co sie nam sprzedaje jako całun, całunem Jezusa nie jest. Mozliwe ze autentyczny całun Jezusa gdzieś przetrwał i zostanie w przyszłości odkryty, i niekoniecznie okaże się cudowny, bo będzie zwykłym, pobrudzonym kawałkiem płótna - ale może będzie cudowny, cholera wie, Póki co jednak mamy do czynienia tylko z oszustwem i z oszustami, co wstydu nie mają, ale za to trzepią sporą kasę. Teraz jaśniej? Bo jakże Bogu Chrystusowi równać sie z nieznanym geniusz z ciemnego średniowiecza 
|
Śr wrz 12, 2018 7:13 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Quinque napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Niby nie mój problem. Ale gdybym żył te dwa tysiące lat temu w Judei to też mógłbym powiedzieć: Mesjasz nie mój problem Z tym że Jezus pochodził z Galilei a nie Judei Zbigniew, wyznanie to np. katolicyzm czy prawosławie. Nie ma natomaist wyznania chrzescijanstwo Nie należę do żadnego wyznania. Masz z tym problem?
_________________ MODERATOR
|
Śr wrz 12, 2018 7:20 |
|
 |
SweetChild
|
Małgosiaa napisał(a): SweetChild napisał(a): Co więcej, samej Małgosi ale i Alus czy Kael wielokrotnie bardzo zależało, aby zburzyć wiarę rozmaitych wybranych w najróżniejsze objawienia. Mnie to akurat nie dziwi, bo jak widzę, że ktoś błądzi gdzieś w mrokach ciemności, to naturalnym odruchem wydaje się dać mu szansę powrotu do słonecznych wybrzeży zdrowego rozsądku. Proszę wskazać, w którym miejscu Małgosia burzyła lub sugerowała, że jej zależy na burzeniu wiary w rozmaite objawienia. Małgosiaa co najwyżej stwierdzała, zgodnie z prawdą/nauczaniem Kościoła, że wiara w prywatne objawienia to nie dogmat i jej brak nie jest grzechem. Chociażby w tym wątku, którego ten post jest dobrym podsumowaniem: Małgosiaa napisał(a): Nie jest szowinizmem wskazywanie błędów w przekazie wiary, nie jest szowinizmem obrona Prawdy i Kościoła. Wreszcie nie jest szowinizmem mała złośliwość w przypadku, gdzie ma się do czynienia z prorokiem czy wybranym wykazującymi podstawowe braki wiedzy, ale stawiającymi siebie na pozycji SamRozum.
|
Śr wrz 12, 2018 8:12 |
|
 |
Zbigniew3991
|
SweetChild napisał(a): Małgosiaa napisał(a): SweetChild napisał(a): Co więcej, samej Małgosi ale i Alus czy Kael wielokrotnie bardzo zależało, aby zburzyć wiarę rozmaitych wybranych w najróżniejsze objawienia. Mnie to akurat nie dziwi, bo jak widzę, że ktoś błądzi gdzieś w mrokach ciemności, to naturalnym odruchem wydaje się dać mu szansę powrotu do słonecznych wybrzeży zdrowego rozsądku. Proszę wskazać, w którym miejscu Małgosia burzyła lub sugerowała, że jej zależy na burzeniu wiary w rozmaite objawienia. Małgosiaa co najwyżej stwierdzała, zgodnie z prawdą/nauczaniem Kościoła, że wiara w prywatne objawienia to nie dogmat i jej brak nie jest grzechem. Chociażby w tym wątku, którego ten post jest dobrym podsumowaniem: Małgosiaa napisał(a): Nie jest szowinizmem wskazywanie błędów w przekazie wiary, nie jest szowinizmem obrona Prawdy i Kościoła. Wreszcie nie jest szowinizmem mała złośliwość w przypadku, gdzie ma się do czynienia z prorokiem czy wybranym wykazującymi podstawowe braki wiedzy, ale stawiającymi siebie na pozycji SamRozum. Bardzo często słyszę ostatnio obelgi rzucane na Papieża i niektórych biskupów, w związku z ich postawą ekumenizmu, otwartości, narracji miłosierdzia. Często autorami takich wypowiedzi są ludzie, którzy niewiele wiedzą na tematy, które się wypowiadają i nie znają nauczania Kościoła. Właśnie dlatego trudno jest mi identyfikować się z Kościołem Katolickim, gdzie Katolicy nierzadko zieją nienawiścią i wściekłością, sami nie znając nauczania swojego wyznania.
|
Śr wrz 12, 2018 8:29 |
|
 |
feelek
|
Zbigniew3991 napisał(a): Właśnie dlatego trudno jest mi identyfikować się z Kościołem Katolickim, gdzie Katolicy nierzadko zieją nienawiścią i wściekłością, sami nie znając nauczania swojego wyznania. Rozumiem, że trudno jest Ci identyfikować się z tymi ziejącymi nienawiścią katolikami, ale czemu z Kościołem Katolickim?
|
Śr wrz 12, 2018 8:43 |
|
 |
Zbigniew3991
|
feelek napisał(a): Zbigniew3991 napisał(a): Właśnie dlatego trudno jest mi identyfikować się z Kościołem Katolickim, gdzie Katolicy nierzadko zieją nienawiścią i wściekłością, sami nie znając nauczania swojego wyznania. Rozumiem, że trudno jest Ci identyfikować się z tymi ziejącymi nienawiścią katolikami, ale czemu z Kościołem Katolickim? Ideą Kościoła Katolickiego jest wzajemna miłość, a istotą śmierć i zmartwychwstanie Jezusa oraz Jego zbawcza misja. To kłóci się z postawą widzianą kilka postów wyżej: "I Zbyszek nie jest Katolikiem - widać to od razu". Wytknąć palcem kogoś, kogo się nie rozumie, oraz wykluczyć ze wspólnoty - to kłóci się z moim rozumieniem Chrześcijaństwa. A także przyjmowanie i szukanie nowinek dotyczących całunu, relikwii, objawień - cała otoczka i atmosfera "magii" wokół tego wszystkiego - nie nie jest dla mnie coś, co prowadzi do uporządkowania i zdrowego przeżywania wiary.
|
Śr wrz 12, 2018 8:57 |
|
 |
feelek
|
Jeśli aż tak to Cię razi to powinieneś sobie uświadomić, że są też katolicy, którzy dokonują o wiele gorszych czynów, np. kradzieży, rozbojów, a nawet zabójstw.
|
Śr wrz 12, 2018 9:40 |
|
 |
Padre77
|
Powiem więcej. Ludzie innych wyznań jak i ateiści również mają wiele na sumieniu.
_________________ "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą" (Lk 16,31)
|
Śr wrz 12, 2018 9:46 |
|
|
|