Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 11:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 67  Następna strona
 Całun Turyński 
Autor Wiadomość

Post Re: Całun Turyński
ErgoProxy napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Bzdury

Dlaczego?

ErgoProxy napisał(a):
Musi to na Rusi. On JEST fałszywką

MUSI być fałszywką, bo Jezus NIE MÓGŁ zmartwychwstać, po co nam dowody?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt wrz 11, 2018 18:42
(westchnienie) Andy, to, co sie nam sprzedaje jako całun, całunem Jezusa nie jest. Mozliwe ze autentyczny całun Jezusa gdzieś przetrwał i zostanie w przyszłości odkryty, i niekoniecznie okaże się cudowny, bo będzie zwykłym, pobrudzonym kawałkiem płótna - ale może będzie cudowny, cholera wie, Póki co jednak mamy do czynienia tylko z oszustwem i z oszustami, co wstydu nie mają, ale za to trzepią sporą kasę. Teraz jaśniej?

Wt wrz 11, 2018 18:56
Ale jaka kase trzepia i kto?

Wt wrz 11, 2018 19:10
Z pewnością nie masoni.

Masz książki o całunie, wywiady o całunie, prelekcje o całunie, cały rynek okocłocałunowy. Masz hochsztaplerów, co udają, że prowadzą badania - za darmo przecież, w czynie społecznym, tego nie robią. Nawet STURP nie pracuje za darmo.

Przewiń sobie wątek, akruk podał w poście parę źródeł finansowania tej szopki.

Wt wrz 11, 2018 19:23
Ale to przeciez nie wasz/nasz problem, na co ktos swoje pieniadze wydaje. Niektorzy kupuja Szekspira inni Feynmana, inni ksiazki o Calunie a ktos fantastyke. Chyba nie zabronisz badan nad pozaziemskimi cywilizacjami, ktorych z bardzo duzym prawdopodobienstwem nie ma i nigdy nie bylo?

Wt wrz 11, 2018 19:46
Niby nie mój problem. Ale gdybym żył te dwa tysiące lat temu w Judei to też mógłbym powiedzieć: Mesjasz nie mój problem, niech sobie ludzie wierzą, w co chcą. I wszystko byłoby fajnie, gdyby mesjanizm nie przeżarł społeczeństwa na wylot, tak że ani bym się obejrzał, a Mesjasz bar Kochba urzędowałby w Jerozolimie i wyganiał Rzymian na kopach. Ile on tam posiedział i jak się to wszystko skończyło, wiadomo z historii. Ja zaś, z całą tą filozofią tumiwisizmu, miałbym szczęście, gdybym nie znalazł się w Masadzie, albo w Pieczarze Okropności.

Dlatego nie pozwolę sobie na to, żeby w moim w końcu państwie ludzie chodzący na pasku oszustów zdobyli większość demokratyczną i dopchali się do władzy, a potem zapytali swoich idoli: no dobrze, ale co teraz, co dalej? Oszuści bowiem nie znają odpowiedzialności; oszust zawsze myśli, że się z tarapatów oszustwem wywinie, a zapłacą naiwni, sami sobie winni, że mu uwierzyli. Tak się zresztą czasem dzieje, np. oszustów-okultystów, co nakręcali wierchuszkę nazistowską na aryjskość, swastyki i cholera-wie-co-jeszcze, puścili w końcu wolno. Jeden nawet w Norymberdze odprawił swojemu pupilowi rytuał, zanim ten zadyndał na lince.

Dlatego właśnie trzeba rozgłaszać publicznie, jaka jest prawda, jeśli się tę prawdę przypadkiem zna. Dla swojego własnego, dobrze pojętego bezpieczeństwa.

Wt wrz 11, 2018 20:15
ErgoProxy napisał(a):
Niby nie mój problem. Ale gdybym żył te dwa tysiące lat temu w Judei to też mógłbym powiedzieć: Mesjasz nie mój problem

Z tym że Jezus pochodził z Galilei a nie Judei

Zbigniew, wyznanie to np. katolicyzm czy prawosławie. Nie ma natomaist wyznania chrzescijanstwo

Śr wrz 12, 2018 0:36
ErgoProxy napisał(a):
Z pewnością nie masoni.

Masz książki o całunie, wywiady o całunie, prelekcje o całunie, cały rynek okocłocałunowy. Masz hochsztaplerów, co udają, że prowadzą badania - za darmo przecież, w czynie społecznym, tego nie robią. Nawet STURP nie pracuje za darmo.

Przewiń sobie wątek, akruk podał w poście parę źródeł finansowania tej szopki.

Między innymi :D :D :D

Cytuj:
Europejskie Centrum Badań Jądrowych, uniwersytety w: Mediolanie, Strasburgu, Ilinois, Karlsruhe, Insubria, CERN, Brookhaven i Argonne National Laboratory nie zdołały dostrzec, ze mają do czynienia z hohsztaplerem.

ErgoProxy napisał(a):
(westchnienie) Andy, to, co sie nam sprzedaje jako całun, całunem Jezusa nie jest. Mozliwe ze autentyczny całun Jezusa gdzieś przetrwał i zostanie w przyszłości odkryty, i niekoniecznie okaże się cudowny, bo będzie zwykłym, pobrudzonym kawałkiem płótna - ale może będzie cudowny, cholera wie, Póki co jednak mamy do czynienia tylko z oszustwem i z oszustami, co wstydu nie mają, ale za to trzepią sporą kasę. Teraz jaśniej?

Bo jakże Bogu Chrystusowi równać sie z nieznanym geniusz z ciemnego średniowiecza :D :D :D

Śr wrz 12, 2018 7:13

Quinque napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):
Niby nie mój problem. Ale gdybym żył te dwa tysiące lat temu w Judei to też mógłbym powiedzieć: Mesjasz nie mój problem

Z tym że Jezus pochodził z Galilei a nie Judei

Zbigniew, wyznanie to np. katolicyzm czy prawosławie. Nie ma natomaist wyznania chrzescijanstwo

Nie należę do żadnego wyznania. Masz z tym problem?

Śr wrz 12, 2018 7:20

Małgosiaa napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Co więcej, samej Małgosi ale i Alus czy Kael wielokrotnie bardzo zależało, aby zburzyć wiarę rozmaitych wybranych w najróżniejsze objawienia. Mnie to akurat nie dziwi, bo jak widzę, że ktoś błądzi gdzieś w mrokach ciemności, to naturalnym odruchem wydaje się dać mu szansę powrotu do słonecznych wybrzeży zdrowego rozsądku.

Proszę wskazać, w którym miejscu Małgosia burzyła lub sugerowała, że jej zależy na burzeniu wiary w rozmaite objawienia. Małgosiaa co najwyżej stwierdzała, zgodnie z prawdą/nauczaniem Kościoła, że wiara w prywatne objawienia to nie dogmat i jej brak nie jest grzechem.

Chociażby w tym wątku, którego ten post jest dobrym podsumowaniem:
Małgosiaa napisał(a):
Nie jest szowinizmem wskazywanie błędów w przekazie wiary, nie jest szowinizmem obrona Prawdy i Kościoła. Wreszcie nie jest szowinizmem mała złośliwość w przypadku, gdzie ma się do czynienia z prorokiem czy wybranym wykazującymi podstawowe braki wiedzy, ale stawiającymi siebie na pozycji SamRozum.

Śr wrz 12, 2018 8:12

SweetChild napisał(a):
Małgosiaa napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Co więcej, samej Małgosi ale i Alus czy Kael wielokrotnie bardzo zależało, aby zburzyć wiarę rozmaitych wybranych w najróżniejsze objawienia. Mnie to akurat nie dziwi, bo jak widzę, że ktoś błądzi gdzieś w mrokach ciemności, to naturalnym odruchem wydaje się dać mu szansę powrotu do słonecznych wybrzeży zdrowego rozsądku.

Proszę wskazać, w którym miejscu Małgosia burzyła lub sugerowała, że jej zależy na burzeniu wiary w rozmaite objawienia. Małgosiaa co najwyżej stwierdzała, zgodnie z prawdą/nauczaniem Kościoła, że wiara w prywatne objawienia to nie dogmat i jej brak nie jest grzechem.

Chociażby w tym wątku, którego ten post jest dobrym podsumowaniem:
Małgosiaa napisał(a):
Nie jest szowinizmem wskazywanie błędów w przekazie wiary, nie jest szowinizmem obrona Prawdy i Kościoła. Wreszcie nie jest szowinizmem mała złośliwość w przypadku, gdzie ma się do czynienia z prorokiem czy wybranym wykazującymi podstawowe braki wiedzy, ale stawiającymi siebie na pozycji SamRozum.

Bardzo często słyszę ostatnio obelgi rzucane na Papieża i niektórych biskupów, w związku z ich postawą ekumenizmu, otwartości, narracji miłosierdzia. Często autorami takich wypowiedzi są ludzie, którzy niewiele wiedzą na tematy, które się wypowiadają i nie znają nauczania Kościoła. Właśnie dlatego trudno jest mi identyfikować się z Kościołem Katolickim, gdzie Katolicy nierzadko zieją nienawiścią i wściekłością, sami nie znając nauczania swojego wyznania.

Śr wrz 12, 2018 8:29

Zbigniew3991 napisał(a):
Właśnie dlatego trudno jest mi identyfikować się z Kościołem Katolickim, gdzie Katolicy nierzadko zieją nienawiścią i wściekłością, sami nie znając nauczania swojego wyznania.

Rozumiem, że trudno jest Ci identyfikować się z tymi ziejącymi nienawiścią katolikami, ale czemu z Kościołem Katolickim?

Śr wrz 12, 2018 8:43

feelek napisał(a):
Zbigniew3991 napisał(a):
Właśnie dlatego trudno jest mi identyfikować się z Kościołem Katolickim, gdzie Katolicy nierzadko zieją nienawiścią i wściekłością, sami nie znając nauczania swojego wyznania.

Rozumiem, że trudno jest Ci identyfikować się z tymi ziejącymi nienawiścią katolikami, ale czemu z Kościołem Katolickim?

Ideą Kościoła Katolickiego jest wzajemna miłość, a istotą śmierć i zmartwychwstanie Jezusa oraz Jego zbawcza misja. To kłóci się z postawą widzianą kilka postów wyżej: "I Zbyszek nie jest Katolikiem - widać to od razu". Wytknąć palcem kogoś, kogo się nie rozumie, oraz wykluczyć ze wspólnoty - to kłóci się z moim rozumieniem Chrześcijaństwa. A także przyjmowanie i szukanie nowinek dotyczących całunu, relikwii, objawień - cała otoczka i atmosfera "magii" wokół tego wszystkiego - nie nie jest dla mnie coś, co prowadzi do uporządkowania i zdrowego przeżywania wiary.

Śr wrz 12, 2018 8:57

Jeśli aż tak to Cię razi to powinieneś sobie uświadomić, że są też katolicy, którzy dokonują o wiele gorszych czynów, np. kradzieży, rozbojów, a nawet zabójstw.

Śr wrz 12, 2018 9:40

Powiem więcej. Ludzie innych wyznań jak i ateiści również mają wiele na sumieniu.

Śr wrz 12, 2018 9:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 67  Następna strona