Próba obalenia teorii ewolucji.
Autor |
Wiadomość |
Mollarii
|
 Re: Próba obalenia teorii ewolucji.
Cytuj: człowieka z Cro-Magnon uważanego za bezpośredniego przodka współczesnych Europejczyków dzieliła zapewne jeszcze mniejsza różnica wspólnego DNA (a może żadna), nie wiadomo czy mógłby krzyżować się ze współczesnym człowiekiem ale różnica jest kolosalna, może nie w wyglądzie zewnętrznym ale w stopniu świadomości (inteligencji). Skad wiesz ze czlowiek z Cro-Magnon byl mniej inteligentny od czlowieka wspolczesnego? Pozostalosci kultury materialnej nie daja podstaw do okreslenia ilorazu inteligencji. ROwnie dobrze mozesz powiedziec ze Indianie z Amazonii sa glupsi od Polakow z Warszawy bo nie maja samochodow 
|
Śr gru 02, 2009 22:08 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Filozofia to nauka? Tak,filozofia to nauka To są argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy? Tak,są to argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy Wniosek:Są to dowody naukowe. Czyli według Highwaya płód męski do 40 dnia nie ma duszy, a żeński do 80 dnia (koncepcja Arystotelesa), zatem najprawdopodobniej jest za aborcją - wszak ma dowody naukowe.
_________________ MÓJ BLOG
|
Cz gru 03, 2009 9:28 |
|
 |
Highway
|
Cytuj: Cytuj: 1.Filozofia to nauka? Tak,filozofia to nauka To są argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy? Tak,są to argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy Wniosek:Są to dowody naukowe.
2.Czyli według Highwaya płód męski do 40 dnia nie ma duszy, a żeński do 80 dnia (koncepcja Arystotelesa), zatem najprawdopodobniej jest za aborcją - wszak ma dowody naukowe. 1.Mówię tylko o argumentach na istnienie duszy 2.Nic takiego nie powiedziałem,nie ładnie to tak kłamać
_________________ "Bóg" bowiem wśród istniejących rzeczy istnieje jako rodzaj substancji,której nie przysługuje ani ruch,ani ginięcie,ani powstawanie.Arystoteles.
http://dowody.blog.onet.pl/
|
Cz gru 03, 2009 14:43 |
|
|
|
 |
r4dz10
|
coś słabo idzie to obalanie 
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz gru 03, 2009 15:19 |
|
 |
Epikuros
|
Highway napisał(a): Cytuj: Cytuj: 1.Filozofia to nauka? Tak,filozofia to nauka To są argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy? Tak,są to argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy Wniosek:Są to dowody naukowe.
2.Czyli według Highwaya płód męski do 40 dnia nie ma duszy, a żeński do 80 dnia (koncepcja Arystotelesa), zatem najprawdopodobniej jest za aborcją - wszak ma dowody naukowe. 1.Mówię tylko o argumentach na istnienie duszy 2.Nic takiego nie powiedziałem,nie ładnie to tak kłamać Mhm, mieliśmy Filozofa i Komentatora, a Highway pewnie chętnie przyjmie tytuł Interpretatora Więc zbierzmy to do kupy: Gdy Arystoteles pisał o istnieniu duszy, to są to dowody naukowe, a gdy pisał o czymś innym to nie są, bo tak właśnie chce Highway :] Co lepsze gdy Arystoteles pisze o duszy w innym kontekscie niż ten który pasuje Highway'owi to już się z całą pewnością myli?
|
Cz gru 03, 2009 15:24 |
|
|
|
 |
Highway
|
Cytuj: Więc zbierzmy to do kupy: Gdy Arystoteles pisał o istnieniu duszy, to są to dowody naukowe, a gdy pisał o czymś innym to nie są, bo tak właśnie chce Highway :]
Co lepsze gdy Arystoteles pisze o duszy w innym kontekscie niż ten który pasuje Highway'owi to już się z całą pewnością myli? Ale nie rozumiesz,że ja z pewnymi racjami Arystotelesa się zgadzam a z pewnymi nie ,filozofia transcenduje wszystkie nauki szczegółowe i w ostatecznych rozważaniach zadaje pytanie :dia-ti?:dla-czego?Jest W tym sensie jest nauką.Chyba nie przeczytałeś uzasadnienia Tomasz z Akwinu nt.temat,podałem to wcześniej.I tak jak każda nauka może się mylić i rozwijać;to człowiek tworzy naukę,przez okres wielu setek lat zmieniają się poglądy i zmienia się sposób myślenia i dochodzenia do prawdy.Nauka także,kiedyś sądzono,że to Słońce krąży wokół Ziemi,Kopernik udowodnił ,że tak nie jest.Identycznie z Arystotelesem pomimo,że jego dochodzenie do prawdy można nazwać:"naukowym" nie znaczy to,że są doskonałe i bezbłędne,prawda?W filozofii to widać szczególnie.Z każdej szkoły filozoficznej można wyciągnąć coś dobrego i wartościowego.
_________________ "Bóg" bowiem wśród istniejących rzeczy istnieje jako rodzaj substancji,której nie przysługuje ani ruch,ani ginięcie,ani powstawanie.Arystoteles.
|
Cz gru 03, 2009 17:46 |
|
 |
dobry_dziekan
|
To co nazywamy nauką, to opis otaczającego nas świata, wliczając różne zastosowania jego komponentów. Filozofia to pseudo-nauka, która nigdy nie dorówna konkretnym specjalizacjom. Dlaczego? Bo prócz samej myśli potrzebna jest również praktyka i różnego rodzaju doświadczenia, których w filozofii brak. Mogę się mylić i jeżeli tak jest to proszę o wytłumaczenie. Co nam po filozofii? Cytujemy różnych myślicieli, przeglądamy ich dzieła, które z biegiem czasu stają się mało aktualne. Samymi ładnymi słówkami świata się nie zwojuje. Nie wyobrażam sobie zawodu "filozof", dlatego właśnie filozofia nie jest nauką.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz gru 03, 2009 18:20 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Ale nie rozumiesz,że ja z pewnymi racjami Arystotelesa się zgadzam a z pewnymi nie Toś jest hipokrytą gigantycznym. Jeśli tezy Arystotelesa uważasz za dowody naukowe, to musisz się zgadzać ze wszystkimi. Jeśli tego nie robisz to jesteś dla mnie niepoważnym interlokutorem. Cytuj: I tak jak każda nauka może się mylić i rozwijać I to Ty decydujesz kiedy się myli, a kiedy nie? Cytuj: Arystotelesem pomimo,że jego dochodzenie do prawdy można nazwać:"naukowym" nie znaczy to,że są doskonałe i bezbłędne,prawda? Powiesz mi co to za "naukowa" metoda, która głosi tezy nieweryfikowalne? Cytuj: W filozofii to widać szczególnie.Z każdej szkoły filozoficznej można wyciągnąć coś dobrego i wartościowego. Lecz nie jest to nauką.
|
Cz gru 03, 2009 18:36 |
|
 |
Highway
|
Cytuj: oś jest hipokrytą gigantycznym. Jeśli tezy Arystotelesa uważasz za dowody naukowe, to musisz się zgadzać ze wszystkimi. Jeśli tego nie robisz to jesteś dla mnie niepoważnym interlokutorem. Moge sie zgadzac albo nie bo to nie jest stricte nauka szczegółowa Cytuj: I to Ty decydujesz kiedy się myli, a kiedy nie? Nie ja po prostu czerpię z filozofii i łącze to co jest zgodne wiarą i filozofią chrześcijańską. Cytuj: Powiesz mi co to za "naukowa" metoda, która głosi tezy nieweryfikowalne?
To nie jest stricte nauka szczegółowa
|
Cz gru 03, 2009 18:56 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Moge sie zgadzac albo nie bo to nie jest stricte nauka szczegółowa Czyli taki z tego dowód jak żaden. Cytuj: Nie ja po prostu czerpię z filozofii i łącze to co jest zgodne wiarą i filozofią chrześcijańską. Św. Tomasz też kwiatuszki głosił  Cytuj: To nie jest stricte nauka szczegółowa Czyli nie nauka (science) w sensie dowodu naukowego.
|
Cz gru 03, 2009 19:23 |
|
 |
Highway
|
Cytuj: Czyli taki z tego dowód jak żaden.
Oczywiście ,że nie bo nie na tym wiara polega i stricte naukowy dowód w 100% pewny i sprawdzony nigdy nie zostanie podany z oczywistej konieczności(Bóg transcenduje wszechświat materialny) ale a priori filozoficzne uzasadnianie istnienia Boga jest naprawdę jeśli mogę użyć tego słowa "racjonalne" i logiczne.Nie jest to post kartezjańskie myślenie(na szczęście) gdzie poznanie dotyczy mego poznania ale rzeczywistości i wpierw wyjaśniania rzeczywistości,która daje człowiekowi przedmiot poznania a nie na odwrót i moim zdaniem jest to jak najbardziej słuszne i logiczne. 
|
Cz gru 03, 2009 20:02 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Oczywiście ,że nie bo nie na tym wiara polega i stricte naukowy dowód w 100% pewny i sprawdzony nigdy nie zostanie podany z oczywistej konieczności
Cytuj: 1.Filozofia to nauka? Tak,filozofia to nauka To są argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy? Tak,są to argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy Wniosek:Są to dowody naukowe.
|
Cz gru 03, 2009 20:32 |
|
 |
Highway
|
Dlaczego nie jestes w 100 % uczciwy wiesz dobrze ze mowilem ze to nie są dowody w100 % stricte naukowe jest to różnica.Ale cóż znam ja te numery.To jest oszustwo,widzę ,że na tym forum oprócz paru osób nie nie jest możliwa uczciwa dyskusja.Narazie
|
Cz gru 03, 2009 21:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Highway napisał(a): Dlaczego nie jestes w 100 % uczciwy wiesz dobrze ze mowilem ze to nie są dowody w100 % stricte naukowe jest to różnica.Ale cóż znam ja te numery.To jest oszustwo,widzę ,że na tym forum oprócz paru osób nie nie jest możliwa uczciwa dyskusja.Narazie Dowód albo jest, albo go nie ma. "Dowody" teoretyczne, wyciągnięte z jakiejś ontologii czy innej metafizyki, bazujące na takich pojęciach jak transcendencja, to tylko tautologia i lanie wody, nie mające żadnego zaczepienia w rzeczywistości.
|
Cz gru 03, 2009 23:29 |
|
 |
Epikuros
|
Highway zerknij pod ten link viewtopic.php?p=481825#p481825jest to post na który odpowiedziałeś uznając poglądy Arystotelesa za poglądy naukowe. Teraz wykręcasz się, że no niby naukowe są, ale to tak na niby, bo właściwie nie są, ale są tylko tak nie stricte... Jeśli uważasz, że pisma Arystotelesa są dowodami naukowymi i jeśli trzeba się na czymś oprzeć to są dobrą podstawą, to uczciwość nakazywałaby jednak traktować je zawsze z tego poziomu no ale i tak na końcu to ja jestem nieuczciwy 
|
Pt gru 04, 2009 0:13 |
|
|
|