Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Całun Turyński
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Inne późniejsze datowania wskazują dużą rozbieżność wieku powstania całunu.
Nie było późniejszych datowań tą metodą. Były trzy niezależne, wszystkie wykazały to samo. Nie prawda - w 2009r w Instytucie Macka Plancka dokonano datowania 3 metodami - spektrometrią w podczerwieni FTIR, spektrometrią ramanowską i analizą mechaniczną. Problem z całunem masz Ty, nie ja, bo jak pisałam moja wiara w najmniejszym stopniu nie bazuje na relikwiach czy odpustach. Całun nie posiada zatem żadnego elementu mojej wiary. Piszę jedynie, bo bawi mnie ateistyczny fanatyzm w deprecjonowaniu całunu jako relikwii i w związku z tym odrzucanie, kpiny, negacja innych badań, naukowców, które kolidują z wiarą ateistów. Wiarą, której fundament stanowi jedno badanie węglem i wiarą w geniusza z ciemnych wieków średniowiecza.
|
So paź 20, 2018 11:03 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Inne późniejsze datowania wskazują dużą rozbieżność wieku powstania całunu.
Nie było późniejszych datowań tą metodą. Były trzy niezależne, wszystkie wykazały to samo. Nie prawda - w 2009r w Instytucie Macka Plancka dokonano datowania 3 metodami - spektrometrią w podczerwieni FTIR, spektrometrią ramanowską i analizą mechaniczną. Zechciałabyś czytać ze zrozumieniem? Cytuj: Nie było późniejszych datowań tą metodą Zresztą - jeśli chodzi o rzekome badania w Instytucie Macka Plancka, to przypominam słowa arcybiskupa opiekujący się całunem : Cytuj: jako, że nie jest możliwe uzyskanie pewności, że analizowany materiał pobrano z tkaniny całunu, rezultatom tych badań nie można przypisać istotnej wartości
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So paź 20, 2018 11:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie było późniejszych datowań tą metodą. Były trzy niezależne, wszystkie wykazały to samo. Cytuj: Nie prawda - w 2009r w Instytucie Macka Plancka dokonano datowania 3 metodami - spektrometrią w podczerwieni FTIR, spektrometrią ramanowską i analizą mechaniczną.
Cytuj: Zechciałabyś czytać ze zrozumieniem? I vice wersa - mój wpis: Cytuj: Inne późniejsze datowania wskazują dużą rozbieżność wieku powstania całunu. Cytuj: Zresztą - jeśli chodzi o rzekome badania w Instytucie Macka Plancka, to przypominam słowa arcybiskupa opiekujący się całunem : Cytuj: jako, że nie jest możliwe uzyskanie pewności, że analizowany materiał pobrano z tkaniny całunu, rezultatom tych badań nie można przypisać istotnej wartości Źródło proszę.
|
So paź 20, 2018 11:26 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): Cytuj: jako, że nie jest możliwe uzyskanie pewności, że analizowany materiał pobrano z tkaniny całunu, rezultatom tych badań nie można przypisać istotnej wartości Źródło proszę. Cytat wziąłem z angielskiej Wiki (tłumaczenie moje) https://en.wikipedia.org/wiki/Shroud_of_Turin która linkuje do http://www.ncregister.com/daily-news/sc ... turins-age (strona katolicka) które powołuje się na Vatican Insider.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So paź 20, 2018 11:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro znalazłeś na angielskich stronach informacje, że źródłem jest Vatican Insider, to wypadałoby przytoczyć informacje Vatykanu w wersji polskiej - zauważ, że nie wszyscy na forum biegle władają jęz angielskim. Znalazłeś na angielskiej stronie, a na polskojęzycznej wikipedii już nie zauważyłeś działu o datowaniu w Instytucie Macka Plancka 
|
So paź 20, 2018 11:45 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Tu masz orginał: https://web.archive.org/web/20141011051 ... one-23653/Alus napisał(a): Skoro znalazłeś na angielskich stronach informacje, że źródłem jest Vatican Insider, to wypadałoby przytoczyć informacje Vatykanu w wersji polskiej - zauważ, że nie wszyscy na forum biegle władają jęz angielskim.
A jak myślisz, po co to zdanie przetłumaczyłem? Cytuj: Znalazłeś na angielskiej stronie, a na polskojęzycznej wikipedii już nie zauważyłeś działu o datowaniu w Instytucie Macka Plancka Skąd Ci to przyszło do głowy?
|
So paź 20, 2018 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Doczytałam o co konkretnie chodziło kard. Nosiglia w kwestii badań w Instytucie Plancka - owszem poddał w wątpliwość proces uzyskania próbek. Jak tłumaczą naukowcy pobieranie próbek jest udokumentowany w korespondencji papierowej i elektronicznej, a nad pobieraniem czuwała Fundacja 3M. To tyle w temacie. Czas i postęp naukowy dowiedzie racji jednej ze stron.
|
So paź 20, 2018 12:16 |
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): jest udokumentowany w korespondencji papierowej i elektronicznej Między kim a kim? Kiedy były pobrane?
|
So paź 20, 2018 12:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): jest udokumentowany w korespondencji papierowej i elektronicznej Między kim a kim? Kiedy były pobrane? Informacje zawarte się w książce autorstwa Saverio Gaeta, Fanti Giulio "Tajemnica Całunu". Nie czytałam, więc nie odpowiem.
|
So paź 20, 2018 13:35 |
|
 |
JedenPost
|
Aha, czyli nie ma żadnego racjonalnego powodu, żeby wierzyć, że takie badania zostały przeprowadzone.
|
So paź 20, 2018 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Aha, czyli nie ma żadnego racjonalnego powodu, żeby wierzyć, że takie badania zostały przeprowadzone. Aha...naukowe czasopismo Vibrational Scectroscopy, które zamieściło opis i wyniki przeprowadzonych badań datowania całunu, to gazetka z bajkami dla dzieci 
|
So paź 20, 2018 14:12 |
|
 |
JedenPost
|
Nie zamieścił o takiego opisu, to kolejne kłamstwo. Zamieściło jedynie opis metody badawczej.
|
So paź 20, 2018 14:17 |
|
 |
pilaster
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): Inne późniejsze datowania wskazują dużą rozbieżność wieku powstania całunu.
Nie było późniejszych datowań tą metodą. I to jest właśnie bardzo silna przesłanka na to, że dysponenci całunu kłamią na jego temat najzupełniej świadomie. Skoro uważają, że badanie z 1986 roku było pomylone/sfałszowane/błędne to jedynym sposobem na obalenie jego wyników jest badanie powtórne, kontrolne. Od roku 1986 technika poszła na tyle do przodu, że dzisiaj wystarczyłoby dosłownie kilka nitek, a nie kawałków jak wtedy. A jakoś badania kontrolnego przeprowadzić nie pozwalają... Ciekawe dlaczego?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr lis 07, 2018 10:44 |
|
 |
IrciaLilith
|
Serio nie wiem, gdyż jak już pisałam wcześniej i jak wynika z rozmów z różnymi ludźmi, fakt że całun zostałby uznany za falsyfikat nie sprawi że osoby wierzące stracą wiarę, ani potwierdzenie, że pochodzi z czasów Jezusa nie sprawi, że ateista nagle zacznie być chrześcijaninem. Może jednak ktoś się boi, że wiara wiernych jest tak słaba iż tylko dlatego że całun okaże się pochodzić z późniejszych czasów masowo przestaną wierzyć? Serio - kto z wierzących zrezygnuje z wiary jeśli wykona się 10 niezależnych badań i każde wykażą iż pochodzi np z 1340-50 roku ? Część powie że przecież nie wierzy przez całun i to nie ma znaczenia, a część po prostu zignoruje badania, prawda?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr lis 07, 2018 16:33 |
|
 |
Zbigniew3991
|
IrciaLilith napisał(a): Serio nie wiem, gdyż jak już pisałam wcześniej i jak wynika z rozmów z różnymi ludźmi, fakt że całun zostałby uznany za falsyfikat nie sprawi że osoby wierzące stracą wiarę, ani potwierdzenie, że pochodzi z czasów Jezusa nie sprawi, że ateista nagle zacznie być chrześcijaninem. Może jednak ktoś się boi, że wiara wiernych jest tak słaba iż tylko dlatego że całun okaże się pochodzić z późniejszych czasów masowo przestaną wierzyć? Serio - kto z wierzących zrezygnuje z wiary jeśli wykona się 10 niezależnych badań i każde wykażą iż pochodzi np z 1340-50 roku ? Część powie że przecież nie wierzy przez całun i to nie ma znaczenia, a część po prostu zignoruje badania, prawda? Myślę, że dlatego Kościół nie obliguje nikogo do wiary w prawdziwość całunu, czy też objawień maryjnych. Wiara w objawienie się Jezusa jest wystarczająca, a całun i objawienia... mogą być czymś wartościowym, ale wierny może się bez tego wszystkiego obejść i zostać kanonizowany.
_________________ MODERATOR
|
Śr lis 07, 2018 17:06 |
|
|
|